Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Mudi
Autor Zpráva
michel
# Zasláno: 24 Led 2005 21:40
- Nahlásit

Ahoj vsichni, kdo mate radi agility a podobne psi sporty. Jsme zatim jedini chovatele plemene Mudi - madarsky honacky pes - a hledame lidi, kteri hledaji spolecniky pro tento sport. Toto plemeno diky sve puvodni uloze - honactvi - pri kterem je vyzadovan neustaly kontakt s vudcem, je velice vhodne pro tento sport. Je to plemeno velice temperamentni, chytre, a neobycejne ucenlive. Podrobnejsi informaci o nich najdete na nasich strankach: www.mudi.cz

michel
# Zasláno: 30 Led 2005 21:31
- Nahlásit

To je zvlastni... 25 navstev, a nikoho nezajima toto nadherne plemeno... Tak nic, cekam dal.

vlk
# Zasláno: 30 Led 2005 21:47
- Nahlásit

Tak jsem koukal na vaše stránky a tohodle psa vidím vlastně poprvé v životě. A líbí se mi už proto, že má uši nahoru. Jaký je povahově? Nemá tendenci utíkat? A za kolik se prodávají štěnda?

Eimy
Člen
# Zasláno: 30 Led 2005 22:52
- Nahlásit

Na tohle plemeno jsem se vždcky v atlase koukala, ale netušila jsem, že v ČR žádnej nebo teda skoro žádnej není. Jako pes se mi líbí, spíš by mě zajímalo, k čemu se dá využívat kromě aglity? Jak je to s jeho potřebou pohybou, podle jeho původní úlohy předpokládám, že bude docela velká... Barva u těchhle pejsků se mi nejvíc líbí bílá, trochu mi kukučem připomínají bílýho švýcarskýho ovčáka. Kdybych se měla rozhodovat, tak asi vyhraje tahle barva, ale zatím je psice mladá a já bych radši po ní měla většího pejsana nebo spíš ještě k ní, protože doufám, že tu se mnou bude dooooooooooost dlouho...

michel
# Zasláno: 31 Led 2005 19:12
- Nahlásit

Vlkovi:
Tento pes je velmi temperamentni, a rozumny. Pokud jste cetl psani o nem na nasich www, tak vse bylo receno. Tendenci utikat nema, protoze jeho puvodni prace vyzaduje neustali kontakt se svym panem. (Samozrejme kazdy pes utika od toho, kdo mu nerozumi, nebo nema s nim ten nejlepsi umysl...) protoze toto plemeno ani ve sve domovine jeste neni docela rozsirene, a bohuzel ve mestech je ani v Madarsku nepoznavaji, nastesti nestal se popularnim modnim plemenem, takze chovatele - casto obycejni pastevci, kladou duraz hlavne na jejich vrozene vlastnosti pro praci, spolupraci a disciplinu, a proto jsou vhodnymi spolecniky. Stenatka se budou prodavat na jare, cena bude ruzna, dle toho, co v sobe bude skryvat dany jedinec. Uz v mladem veku lze rozeznat, jestli budou dobri hlidaci domovu, jestli maji chut do praci se skotem, nebo se z nich stanou mazlicci pro sportovne zalozene panicky. Urcite nebudou nijak nedostupna a draha, jelikoz cilem nasi chovatelske stanici je hlavne pokusit se rozsirit toto plemeno v CR a tak zapojit se do zachrany mudi ve svete. Pokud vas nadale bude zajimat plemeno mudi, nezapomente casteji navstivit nase stranky www.mudi.cz, neustale je budeme rozsirovat. Dekuji za psiky za projeveny zajem!

michel
# Zasláno: 31 Led 2005 19:26
- Nahlásit

Odpoved pro Eimy:
Nasi mudici jsou vlastne prvni v CR s PP. Krome nas jeste je maji dva lidi, jedni je zatim neprezentuji, druzi maji teprve 8 tydenni stenatko. Jako chovatelska stanice budeme prvni, ktera odchova prvni stenatka mudi v CR. Ted k Vasemu dotazu ohledne potreby pohybu: mudi je opravdu energii nabity tvorecek, proto se hodi na vsechny psi sporty. takze v domovine je muzete videt v nasledujicich disciplinach: nejvice mudi se zucastnuje na pasteveckych zkouskach - v Madarsku je cim dal vice spolku pro tento "sport". (zanedlouho na nasich www uvidite reportaz, co jsem pripravil v Madarsku). Pak dalsi je agility, dog dancing - s jednim i se dvema psy, fly ball, freesbee, jeden dva mudici se pouzivaji i jako zachranari, jsou vybornimi hlidaci, proto lze s nimi slozit i zkousku z vykonu... Takze neni nic, co by nezvladli. Veskera hra je vhodna, ktera je stimuluje. Barevna variety, jako jsou bila, plava, hneda, merle a popelava, neni moc rozsirena, nejvice jedincu je cernych. Proc? Protoze chovatele ladou nejvetsi naroky na jejich povahove rysy, zdravy a kompaktni telo odpovidajici standardu, proto se nijak nesnazi chovat pouze jednu barvu (krome merle-merle spojeni je dovoleno spojit vsechny barvy navzajem. Cerna je dominantni, proto je jich nejvice.). Povahove jsou velmi mila ke sve rodine, nekteri jsou ale neduveriva k cizim, s dobrou socializaci lze ale u nich tuto vlastnost docela potlacit. neustale je mate v patych, ale nijak se nevtiraji, pouze vas doprovazeji jako stin. neni je treba extremne drezurovat pri cviceni, casto sami prijdou na to, co od nich ocekavate. V tvrdych podminkach madarske Pusty by jinak neprezili. Pastevec, ktereho pes neposlechl, neuprosne zlikvidoval. Takze zustali jen ti, kteri poslouchat chteli...

michel
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:26
- Nahlásit

Ahoj, vsichni, kdo jste zatim navstivili nase webove stranky o plemeni mudi (www.mudi.cz). Udivuje mne vsak (nebo uz ani ne?), ze zajem o takove krasne a chytre zvire, jako jsou mudi - madarsky honacky pes - je tak maly. Avsak se divit nelze, kdyz tady frci spise ostra plemena na kompenzovani chybejicich parametru...
Zrovna cekame dva vrhy, ne, o prodej neni nouze - vetsinu si nechame, neco pujde do Skandinavie - ve Finsku uz davno zjistili, jak je toto plemeno idealni pro vsechny psi sporty a praci se skotem - coz delaji nejen z profese, ale dnes jiz jako hobby. takze pokud nekoho zaujme toto plemeno, obratte se na mne, poradim, predvedu, a pokud mate zajem o koupi stenatka, zasvetim do "tajemstvi plemene mudi".
Vsem vasim hafanum posilam pohlazeni, jiste pro vas to vase plemeno je to idealni, ale snad oslovim i nekoho, kdo zrovna shani toho praveho!

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:33
- Nahlásit

michel
Avsak se divit nelze, kdyz tady frci spise ostra plemena na kompenzovani chybejicich parametru...

Mně se teda nezdá, že by frčela ostrá plemena... spíš zlaťáci, labradoři a RR Třeba jsou právě pro někoho ostrými

vlk
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:34
- Nahlásit

Michel
mě se mudi ohromně líbí, ale my teď zrovna máme dva pejsky a další rozhodně nepřipadá v úvahu i když je to velmi lákavé. Ale na vaše stránky koukám dost často protože jsou opravdu krásní.

Lenka + T.
# Zasláno: 31 Bře 2005 20:11
- Nahlásit

Tuto diskuzi jsem si prečetla hned, jak se tu objevila a shledla internetové stránky, ale potřebu na něco reagovat jsem neměla, protože psa už mám a zatím dalšího nesháním a to je tady asi většina lidí a ten, co psa shání a moc se ve psech neorientuje, tak většinou nesáhne po plemeni, které nikdo z okolí nezná nebo nemá.
Jinak se mi mudi líbí, akorát moc nemám ráda černé psy, ale povahově je Hodně zdaru. Objevujete se s nimi na veřejnosti při nějakém sportu, že bych se na ně podívala?

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 07:14
- Nahlásit

michel

Mudi je bezesporu zajímavé plemeno. Líbí se mi víc ti plaváci než černí (ačkoli mám sama černého psa), tak nějak mi ta světlá k nim víc sedí Jinak povahově to musí být super pes. Je dobře když se taky dostanou k nám.

Anonymní
# Zasláno: 14 Dub 2005 08:44
- Nahlásit

to michel:
Už jste se zbavili pointra a maďara?
Byli vám na obtíž? Nechápu tento váš postoj.

Anonymní
# Zasláno: 15 Dub 2005 08:19
- Nahlásit

Lenka + T.
Jezdím každý víkend na různé kynologické akce (závody či semináře agility, pasení, coursing, výstavy, ...) a všude sebou svoji malou mudinku tahám. Pokud máš zájem se někde potkat a kouknout se na vlastní oči, není problém se domluvit

michel
# Zasláno: 30 Dub 2005 10:34
- Nahlásit

Na anonymni pisatele vetsinou nereaguji, ale jelikoz vim, kdo i pise, tak tedy jo... Ted, kdyz mame doma psi robatka, radeji se venuji jim, nez tvym akcim, nicmene nevim, proc zrovna mam chodit tam, kde si. To si myslis, ze v Madarsku nemam moznost se podivat na mudi v akci? Mam...

Pointra a vizslu mam u myslivcu a vykonavaji svoji praci. Nebyli mi na obtiz, pouze jsem jim chtel doprat moznost "profesniho vyziti." Nejsou v utulku, nevyhodili jsme je na ulici, coz nekteri lidi bohuzel delaji, jsdou na dbrem miste. Tak o co ti jde???

Evik: Mudi je bezesporu hezke plemeno, a neni jen v barvach cerny a plavy, ale i bily, hnedy, merle, popelavy (modry). Takze vyber v barev je velky, avsak pri koupi je lepsi koukat na povahu psa, nez na barvu, u tohoto plemene obzvlast - kvuli genetickemu pozadi. Vice o tom lze precist na nasich webovych strankach.

FiSt: Nevim, na co jte myslel vy u prametru, ja rozhodne na sebevedomi... At mi prominou vsichni, koho to urazilo. Stejne jako vsichni z rozcileni i ja nekdy placnu vedle.

michel
# Zasláno: 30 Dub 2005 10:36
- Nahlásit

Lenka + T

Jakmile odchovame stenatka, na akcich u pana Koska u Podkosti a na dalsich pasteveckych akcich se urcite ukazem. Na vystave v Brne budeme taktez.

eur
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2005 14:18
- Nahlásit

Pozorne si citam tunajsiu diskusiu a tak ma napada, ze na slovensku je to tiez velmu slabucke. Hm...ale mudi patri do kategorie velmi zaujimavych psov. Budem drzat moc palce ja sa orientujem na spolocenske plemena- konkretne Lhasa apso.

michel
# Zasláno: 17 Kvě 2005 14:55
- Nahlásit

Dekuji vsem, kteri fandi tomuto krasnemu plemeni, protoze zajiste si zaslouzi obdiv!

kure25
# Zasláno: 17 Kvě 2005 20:11
- Nahlásit

Mne se taky daleko vice libi ti svetli,takovi...roztomiloucky-kukuc skoro jak zlatej retriever!

michel
# Zasláno: 13 Čen 2005 18:01
- Nahlásit

To je pravda, nas Dörmi ma velmi hezky kukuc, mozna je to i diky jeho krasnym tmavym ocim. Jenze toto plemeno bohuzel neni tak "jednolity", takze casto kazdy pes jina ves... Takze mezi plavymi psy najdete mnoho a mnoho, ktery zas nejsou moc libivy, ale i tak jsou to mudici. Nejhomogenejsi na exterier jsou stale cerna zvirata - pri chovu mezi cernymi jedinci je vice takovych, z ceho se da vybirat, bohuzel u barevnych variet chovatele, kteri se prave upnuli na jistou barvu, casto bohuzel zapominaji, ze barva stale neni to nejdulezitejsi, ale hlavne typicke rysy, chováni a vrozene vlohy. Jen pro zajimavost - u mudi krome merle+merle spojeni je povolena spojeni mezi vsemi barvami...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání