| Autor |
Zpráva |
Adela
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:57
- Nahlásit
Určitě už tady podobné dotazy proběhly, ale já bych to potřebovala trochu rozvinout. Týká se to připuštění. Mé feně bude v únoru 6 let a ještě nikdy nebyla březí ani netrpí na falešnou březost (dobře živená je a dostatek pohybu má taky). V kontaktu s cizými štěňaty se jí ježí srst... Protože teď začala hárat, uvažuji o připuštění, ale mám takový pocit, že ty štěňata chci jenom já Můžete mi, prosím, doporučit, co je pro takovou fenu lepší i s ohledem na její věk? Dá se alespoň trochu určit, zda by se o svoje štěňata starala a nebylo to pro ní stresující? děkuji
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:01
- Nahlásit
myslím že je na krytí už pozdě, 6let je už docela dost na první štěňátka
|
joli
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:02
- Nahlásit
Nejsem odborník, ale myslím, že už je moc stará....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:19
- Nahlásit
Adela
V 6 letech už je pozdě a klidně na to zapomeňte, jednak v tomto věku můžete o prvorodičku přijít, jednak i podle popisovaného chování lze předpokládat, že nebude mít příliš silné mateřské instinkty.
|
iva
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 18:17
- Nahlásit
Adela
V tomto věku bych už fenu taky určitě nekryla. Hrozí spousta komplikací zdravotních pro ni, případně v chování ke štěňatům (následně pak komplikace většinou pro chovatele). Fenka by měla být připuštěna tak mezi 2,5 - 3,5 let stáří, taky podle velikosti plemena - malá se kryjí dříve od 2 let), velká plemena pak déle, když plně vyzrají.
|
Adela
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 18:31
- Nahlásit
čtyři ze čtyř doporučují nekrýt, bůůů a mám po legraci jasný, že zdraví čubičky je mi přednější, ale chtěla jsem mít po ní potomka, protože je to skvělej pes a dřív jí nakrýt prostě nešlo... jdu se vybrečet
|
Brigitta
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:02
- Nahlásit
Naše štěndo se narodilo feně, které bylo 13 let. Všichni byly a jsou naprosto v pořádku, tak nevím. Jo, a byly celkem holčičky dvě.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:22
- Nahlásit
Naší fence bylo 6 let a měla svá první štěňata.Naprosto v pohodě rodila a starala se o štěňata.
Ale pokud nemáš zájemce o štěňata,tak se do toho nepouštěj.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:40
- Nahlásit
Brigitta
Nechat rodit 13letou fenu není žádné hrdinství... Ale to asi není váš problém, předpokládám, že to nebyla vaše fena. A taky předpoládám, že to nebyl její první vrh
První krytí u 6leté feny rozhodně nedoporučuji.
|
haha
|
# Zasláno: 9 Lis 2005 22:09
- Nahlásit
v šesti letech je dost pozdě ,známým utekla 12 letá fenka jezevčíka ,zabřezla a odrodila bez problémů ale nebyl to její první vrh což si myslím hrálo taky svou roli, když už by k tomu došlo asi bych jí porodit nechala ale záměrně bych to taky neriskovala
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 07:25
- Nahlásit
Adela
koukej, šestiletá fenečka už by mohla mít s porodem vážné problémy, pokud by v tomto věku rodila poprvé.....Máma mého psa rodila prvně v pěti letech a už tak byl s porodem docela problém a jedno štěndo nepřežilo, takže neriskuj. Každý pes může být skvělý, pokud je dobře vychován a jeho pán k němu má dobrý vztah......takže jako druhého pejska si pořádně vyber štěníka a budeš mít taky skvělého psa.
Hlavně si uvědom, že i když tvoje fenka nebude mít štěňata, jí to vůbec nevadí, k tomu aby byla zdravá a spokojená potřebuje Tebe a ne štěníky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:36
- Nahlásit
Naše čuba poprve rodila ve svých 10 letech a žádný problém jí to nedělalo!!! Spusta ženských jsou také prvorodičky až ve svých 40ti letech
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:41
- Nahlásit
Anonymní
Jasne, nemuselo. Ale mala vyssie riziko, ze sa jej nieco stane, akokeby vrhla steniatka ako trojrocna. Ale to nepovies, ze styridsiatnicky musia podstupit aj ine nez bezne vysetrenia, ze su castejsie u lekarov, vyssie rizika...
Ja tiez nesuhlasim. Ak by to bol moja fenka, tak nie.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:44
- Nahlásit
A proč tady pořád mluvíte o PŘIPOUŠTĚNÍ. Připouštějí se králíci.
Feny se KRYJÍ !!!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:45
- Nahlásit
Anonymní
Naše čuba poprve rodila ve svých 10 letech a žádný problém jí to nedělalo!!! Spusta ženských jsou také prvorodičky až ve svých 40ti letech
jenže pes v 10 je jak ženská v 70, takže tohle je spíš na Guinessovu knihu rekordů....
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:29
- Nahlásit
Anonymní
jenže pes v 10 je jak ženská v 70
Takže 15letý pes je jako 105letý člověk?
Ketrin
Připouštějí se králíci. Feny se KRYJÍ !!!
Samozřejmě je krytí jakýsi úzus používaný o psech, ale myslím, že připuštění je normální označení u jakéhokoliv zvířete I když já osobně to u psa nepoužívám
|
Danuš
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 12:30
- Nahlásit
To anonymní - příspěvek 8:36
Jenže 10 let feny je orientačně 70 let člověka, nikoliv 40
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 12:32
- Nahlásit
to shiba:
jo, orientačně lze říct, že 1 rok psa je 7 člověčích.
Nebo se to dá počítat 1. rok - 21, a každý další 4 roky lidské.
Takže ta 10ti letá fenka by byla 67mi letá baba.
|
Danuš
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 12:33
- Nahlásit
A ještě jeden příspěvěk
Známým utekla fenka v 11 letech a rodila poprvé. Málem u toho uhynula, narodila se 3 štěňata, z toho byla 2 mrtvá. Myslím, že úmyslné krytí 6ti leté feny poprvé je nezodpovědnost.
Sama jsem teď váhala, jestli nakrýt 7mi letou fenku, která už 2x štěňata měla.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:12
- Nahlásit
Danuš
shiba
Já tím, ale nemyslel porovnání věku psího = věk ženský. Ale pro 40 letou člověčí prvorodičku je to taky jistě nezodpovědný věk a děje se to pořád. Jak ženský tak i starší čuby se najednou vzpamatujou a chtěli by tu po sobě něco zanechat, tak holt do toho vlítnou a řekl bych že je to tak 80% úspěšnost ne??? I 80 dědek dokáže slodit potomka
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:23
- Nahlásit
Anonymní
I 80 dědek dokáže slodit potomka
To preto sa im neobmedzuje vek na krytie. Teda psom Vy chlapi to proste mozete robit, kym vas nevystrie
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:35
- Nahlásit
pigie
co je to nevystrie?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:40
- Nahlásit
Jako dokud je to neklepne. Vystrieť - našponovat se
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:44
- Nahlásit
myslela som to vo vyzname, kym ich neklepne pepka? Dufam, ze sa to tak povie po cesky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:46
- Nahlásit
Jo, přesně.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:47
- Nahlásit
pigie
|
Adela
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 15:15
- Nahlásit
bezva, takže jsme probrali králíky, počty, těhotné matky a souložící dědky když se vrátím k tématu, tak někdo říká ano, někdo ne. Jednoduše řečeno, není na to žádný pravidlo ani měřítko...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 15:24
- Nahlásit
Adela
Přečti si to znova a pořádně. Pravidlo je nekrýt poprvé fenu starší 3-4 let. Tu čtyřletou bych si já osobně už neriskla.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 16:21
- Nahlásit
Adela:
První krytí feny starší 5 let já osobně považuju za nezodpovědnost. Neznamená to, že to nelze, že nemůže mít štěňata a bezproblémový porod. Stejně jako starší ženská. Jenže ta starší ženská je pod neustálým dohledem lékařů, dělá se genetika,...
U starší feny je stejně jako u tý ženský vyšší riziko, že potomstvo bude geneticky defektní a porod s problémy. Jestli to riskneš, to už je na tobě.
|
Danuš
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 16:22
- Nahlásit
Sorry, já se nepodepsala. Danuš
|