Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Chovná stanice - dobrman
Autor Zpráva
Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 08:04
- Nahlásit

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli by mi doporučil někdo dobrou chovnou stanici dobrmanů.
Pejska chci jako rodiného společníka, se kterým chci provozovat výcvik, agility a jiné aktivity.
Děkuju za odpověď

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 08:24
- Nahlásit

http://www.volny.cz/z_helfstyna/

Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 08:38
- Nahlásit

Shiba

O téhle chovné stanici jsem přemýšlela. Máš nějákou zkušenost?

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 08:54
- Nahlásit

Dáša
Nejsem "dobrmanař" a popravdě mám z tohoto plemene trochu divný pocit (cosi jako strach), ale u Dr. Lupečkové se na mě vrhla láskyplná smečka dobrmanů... Ovšem když panička zavelela, že mají dát pokoj, okamžitě poslechli. Tedy moje skušenost je velmi pozitivní Navíc majitelka je velmi rozumná osoba, která ví, co v plemeni chce a jak toho docílit.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 08:55
- Nahlásit

Dáša
můžeš se podívat i na stanici Halit Paša,bohužel teď není nakrytá žádná fena....

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:01
- Nahlásit

Dáša
shiba
já jsem dobrmankář tělem i duší,v současnosti mám doma tři zvířata,Koru Black Gong(čistý hyperaktivní doleva postavený pracák,jako společník silně nevhodná),ze stanice Halit Paša na pobyt půjčenou svou oblíbenou čubu Edinstvennaja Moja Iz Gratsiano,která bohužel zřejmě špatnou datací krytí nezabřezla,a ta je ideální na cokoliv,společnice se sportovním výstupem jak vyšitá,a koupeného teď desetiměsíčního pejska Fernando Halit Paša,protože jsem se rozhodla zkusit sportovní výcvik se současným moderním typem dobrmana na výstavy a sport současně....zatím se jeví nesmírně slibně.

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:22
- Nahlásit

Sali

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:26
- Nahlásit

shiba
pár lidí co semka chodí má taky čerstvě mladý zvířata na práci,tak se určitě ozvou a napíšou svý dojmy z jiných kenelů,já se nebudu vyjadřovat o ničem jiném než co mám doma nebo ke mě chodí na několikadenní návštěvy nechci aby někdo říkal,že se tady dělají drby.

Eny
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:10
- Nahlásit

Sali
Sali po čem to má Juhan toho dobrmaního pejska, jaksi jsem se při tom frmolu na MR Bx nestačila zeptat, nevíš náhodou ???
Nebo kdyby se tu Juhan objevil, prosím jsem zvědavá
Jinak obě štěňátka jsou super, jen tě teda obdivuji asi bych na to neměla vychovávat dva výrostky

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:43
- Nahlásit

Eny
Juhan to má po Jaganovi Gujar of Gudas,a Caye Jumper.

Eny
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:55
- Nahlásit

Sali
Díky. Je to moc milé zvířátko, doufám, že mu to vyjde

Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 13:31
- Nahlásit

Sali

A co si Ty /jako zkušená dobrmankářka/ myslíš o chovné stanici z Helštýna?
Mají tam štěňátka skoro pořád. Překvapila mě sice cena, která mi přišla dost vysoká. Nebo to je asi relativní. Já jsem totiž ještě neměla čistokrevné zvířátko - takže nejsem v obraze. Ale částka, která mi dnes byla řečena - no pro mě je to opravdu pálka. Chci se taky zeptat - i když budeš mít určitě negativní odpověď. Když bych si pořídila štěňátko bez papírů - myslíš, že je to špatně? Já nepotřebuji pejska, který bude mít špičkové výkonu. Stačí mi pejsek šikovný a aktivní. Začínám mít takový pocit, jestli pro to, co chci s pejsek dělat /vše pouze pro zábavu/ - jestli to není přehnaný dávat za pejska takové peníze. Vím, že vstupní cena je to nejmenší - ale stejně.
Prosím o názory!!

Děkuju

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:18
- Nahlásit

Dáša
začnu tím,že napíšu,že normální cena štěněte plemene dobrman je 10-25 tisíc korun podle předků a kvality,zahraniční krytí stojí samozřejmě víc.V zahraničí se ceny pohybují mezi 800-1200 Euro.
Další informace dost podstatná je,že u těchto velkých pinčovek je mezi papíráky a bezpapíráky dost velký rozdíl v typu a projevu,ti papíroví jsou aspoň proštechtění k nějakému rozumnému vzhledu a povaha je dost hlídaná.Lidi co si berou bezpapíráky dost naříkají na slabý nervy a z nich vyplývající plachost-bojácnost. To samozřejmě nejsou správné znaky společenského psa.
Exteriér tě asi moc nezajímá,ten na společenský provoz a sportovní aktivity moc třeba není,ale věř mi,že za hajtrou zgerboidní se ohlíží lidi s tutlaným úsměvem,zjm.ti,co se vyznají...sama jednu takovou mám,tu Koru Black Gong,ale ta zase fest maká.
Otázka šikovnosti a aktivnosti-tam je nutná chovatelská selkce na tyto vlastnosti.Má tady u nás u Kladna jeden chlápek bezpapírovou čubu,pámbuví kde jí koupil,po kom je,ale maká,je živá,rychlá,čuchá,kouše,jezdí Ligu v ZVV2,a chlápek jí kreje taky s makavejma v povaze solidníma psama,papíry roli nehrajou,viděla jsem jednu čubu po ní,taky dělala....to bys ale musela znát někoho takovýhleho,abys nekupovala zajíce v pytli.

Obecně řečeno-já taky nerada dávám nekřesťanský prachy za štěně,u kterýho skutečně nevím,jestli se mi bude projevem a výkonem hodit,jestli nebudu mít dalšího gaučáka do sbírky,já nevhodný zvířata neprodám,už máme doma 4 důchodce nejen věkem a zdravím.....pětiletá malina šla na gauč kvůli stropu výkonu v jedničkách,pětiletá ovčice to samý v dvojkách...
Za rozumnou cenu za pracáka považuju 10-12 tisíc.V tý ceně koupím totiž tak bombovou malinu,že takovej dobrman se ještě nenarodil,aby dělal líp

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:23
- Nahlásit

Dáša
K chovu paní doktorky Lupečkové-má výbornou krev,výborné cíle a pár jejích zvířat v rukách výcvikářů pěkně dělá.
Nikdy neprodávala nějak extrémně draze.
V poslední době její chov nesleduju,takže se k současným zvířatům vyjádřit nemůžu,ale ta,se kterými kdysi začínala,Samson,Wora i Yana,byli pojem.

Anonymní
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:27
- Nahlásit

Anonymní
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:32
- Nahlásit

.. k paní doktorce bych jen chtěla dodat, že jako chovateli se mi zdá trošku neprofesionální krýt dvě feny v jeden den jedním krycím psem.. ale proti gustu. (teď ale nemluvím o plemeni dobrman)

Jinak se dá koupit dobrman s PP i levněji než za 10-12 tisíc a rozhodně to nemusí být žádná "hajtra" chce to jen cílevědomě hledat a nekupovat hned první štěně co vám zavrní pod nosem.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:37
- Nahlásit

Anonymní
pokud píšeš jako anonymní,můžeš si napsat co chceš.Já žádná obvinění z chovatelských praktik psát o nikom nehodlám,prostě chov jiných lidí úmyslně detailně nesleduju a hodnotím jen to,co potkám na soutěži.Aron Anatol z Helfštýna se mi velice líbil.

Kdo prodává pracáky levněji než deset tisíc netuším,už léta to bývala standardní cena.

Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:45
- Nahlásit

Tak když se tady začlo tak otevřeně mluvit o cenách - mohu snad i já. Nevěděla jsem, jestli se to dělá. Dr.Lupečková chce za štěně 18.000,- Kč. Jsou to štěňátka zatím nenarozená a ani nevím, kdo bude otec a matka - mně to stejně nic neřekne. Chtěla bych taky štěně sehnat levněji. Ale nevím právě kde a zase bych nerada brala štěně jen tak od náhodné chovatelské stanice, o které nic nevím.

Sali

Ještě Tě prosím o jednu radu. My máme už jednu fenku - rok a půl starou - kříženec. Neřekla bych, že je dominantní - ale své věci a mě a páníčka si hlídá. Je střední velikosti. Myslíš, že se fenka dobrmana snese s jinou fenečkou??

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:50
- Nahlásit

Dáša
no,abych pravdu řekla,cena je věc trhu.....a my jsme součástí EU,lidi si na to budou muset zvykat...nebudu to komentovat.

jak se snesou zvířata u vás doma,záleží na hodně faktorech,ale obecně se dá říct,že se v dospělosti snést nemusí,a ta menší by to nemusela přežít.Doporučuju mít vyřešenou možnost odděleného držení zvířat,než si přikoupíte další zvíře.Jen tak co kdyby,že.

Anonymní
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:53
- Nahlásit

Sice nejsem Sali, ale beztak odpovím, že věřím že snese, chce to jen vybrat si to správné štěně.. spíš takovýho sporťáka, kontaktní zvíře, asi bych nebrala to nejdominantnější štěně z vrhu, spíš střed a z domácím (kříženkou) seznámit hned a zbytečně to štěně nerozmazlovat a neupřednostňovat.. konkurenční boj by jistě byl to poslední, co byste potřebovala. Hodně štěstí při výběru.

Jo a ještě bych dodala, že v Lipníku bude tento víkend mistrovstí dobrmanů ve výkonu, tak zajeďte na kukandu, ať víte do čeho jdete

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 14:53
- Nahlásit

Anonymní
viděla bych to stejně.

Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 15:01
- Nahlásit

Děkuju za názory.

Mám to pochopit tak, že riziko, že se v dospělosti nesnesou, je větší u dobrmanů? Myslíte, že při pořízení fenky jiného plemene /méně dominantního/ by byl menší problém?
Já bych je chtěla mít pohromadě, chtěla bych, aby byly kamarádky.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 15:06
- Nahlásit

Dáša
"...aby byly kamarádky..."
To nelze zaručit u žádného plemene. Hodně záleží na přístupu majitele, ale 100% jistota není nikdy.
Já mám vyhlášené dobráky labradory - dvě feny a psa. Dá se říci, že feny jsou "kamarádky". Ovšem vždy v určitých situacích jsem ve střehu. Například když mladší se blíží k hárání, mívá tendenci zkoušet, za by nemohla postoupit výše v hierarchii.
Pokud jsi měla dosud jen 1 psa, počítej s tím že se dvěma a více psy je všechno jinak.

Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 15:10
- Nahlásit

No jo.
Já jsem původně chtěla pejska. Jenže pak jsem zase řešila problémy s kastrací a dověděla se dost informací a najednou jsem cítila, že bych nechtěla dát kastrovat ani jednoho. Tak jsem pak slyšela - teda spíše četla - o případech, že lidi měli 2 feny.
A navíc se trochu bojím, jestli toho dobrmana zvládnu. Takže přeci jenom fenka bývá mírnější. Psa - to bych se fakt bála.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 15:10
- Nahlásit

Dáša
Mluvím teď jen za sebe-nemusíš se mnou souhlasit.Neuraž se,obávám se,že co chceš,není důležité,když toho nebudeš umět dosáhnout,kdybys to uměla,neřešila bys to tady...
Problém vzájemné snášenlivosti je obecně nižší u habituálně smečkových plemen,třeba loveckých,pinčové jsou dost solitéři.
jaké budou vstupní parametry,záleží silně na povaze vaší stávající fenky,na povaze vybrané čubice a na vaší výchově.
I při nejlepší vůli se nedá dopředu říct,jestli je v dospělosti budete muset oddělovat nebo ne.
Pokud chceš zvíře na sport,budeš se mu muset věnovat víc než jen jako společníkovi,ve srovnání s tou druhou fenkou,ale zase bys tam měla mít plnou ovladatelnost jako funkci situace.
Je hezké,že chceš,aby byly kamarádky,ale to taky si ty dvě musí sednout a chtít těmi kamarádkami být.
Není to o slovíčku dominance.....tak zprofanovaném a špatně používaném...je to o vzájemné kompatibilitě povah a projevů,a o souhře smečky jako celku.Nikde není psáno,že každé zvíře musí zapadnout jen proto,že si to přeju.

Dáša
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:01
- Nahlásit

Sali

Máš pravdu. Já vím, že není důležité co chci já. Jenom jsem prostě chtěla vědět, jestli je to vůbec možné nebo ne. Snad, když se budu snažit a poslouchat rady zkušených - tak se mi to snad povede.
Snad mi i chovatel poradí - které štěňátko vybrat. Nebo by jsi radši vzala pejska?

Margaret
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:13
- Nahlásit

Dáša
Dášo, mám také dvě fenky (ne dobrmana, ale je to plemeno ze stejné FCI skupiny jako dobrman ) a ta mladší se postupem času ukázala být dominantnější, nebo prostě se schopnostmi a ambicemi převzít velení nad starší. Ta se s tím chvilku srovnávala, já jsem té mladší trochu pomohla, ale někdy jsem zase pomohla té starší, podle situace, aby jí mladá příliš netrýznila a vše je ok. Ze začátku nechtěla štěňátko vůbec přijmout, pak si zvykla, dneska, mladé jsou necelé dva roky, si hrají a vymýšlejí lumpárny společně. Občas se poškorpí, ale to si myslím je v každé smečce normální a za chvíli je zase dobře.
Záleží na Tvých zkušenostech a schopnosti vést smečku. Také jsem se ptala a ptám zkušenějších, když mi není něco jasné a myslím, že nám to vcelku pěkně šlape. Takže se neboj a držím palce!

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:38
- Nahlásit

Dáša
já mám oboje,pohromadě dvě maliny,dvě dobrmanky a jednoho dobrmana....a zatím se mi to jindy než kolem hárání nepoškorpí,sama nevím jaký já mám štěstíčko

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:41
- Nahlásit

Dáša
možný je všechno,ale jak říkám-musíš mít možnost je držet odděleně,když by to nešlo.Pak prostě budou spolu dokud to půjde a když to nepůjde,půjdou od sebe.Jiný řešení to fakt nemá.
Já když budu muset,tak budu kotcovat jednu dobrmanku s jednou malinou,druhou dobrmanku mimo hárání s dobrmanem,a jedna malina musí být solitér a pokud možno iuvnitř domu,jinak je zle,je pak zpupná,zlostná a samonasírací.

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:46
- Nahlásit

Anonymní
.. k paní doktorce bych jen chtěla dodat
Miluju tyhle anonymy

Dáša
K tomu, zda se feny snesou, se fakt asi nedá říct víc, než bylo řečeno. Člověk musí počítat se vším a být opravdu připraven na situaci, že to nepůjde - jak psala Sali.
Moje feny (momentálně mám 3) se snesou, mohou spolu žít, ale jsou období, že je musím více hlídat a nenechávám je spolu o samotě (souvislost s háráním se mi nepotvrdila). Ale mám vymyšleno, jak to zvládnout, kdyby se situace změnila a musely být oddělené.

Margaret
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:51
- Nahlásit

shiba
nenechávám je spolu o samotě...
A jak můžete fungovat? Předpokladem fungující smečky je, že naopak jsou spolu co nejvíc, ne? Já je nechávám od mala o samotě, když jsem v práci, že, protože jak je začneš oddělovat, tak se jejich vztah ještě zhorší...

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 17:02
- Nahlásit

Margaret
Dobrá rada nad zlato. Takže v období, kdy vím, že jsou na sebe naštvané, je nechám tak, ať se sežerou. Až přijdu z práce, posbírám po dvoře končetiny a zase je sešiju...

Mararet
# Zasláno: 24 Říj 2005 17:08
- Nahlásit

shiba
Myslela jsem to samozřejmě jinak...
Ale když myslíš, tak ano, třeba by se ti povedlo poskládat lepší psy, než jsi měla před tím

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 17:12
- Nahlásit

Mararet
No to nepovedlo, bo ony jsou dokonalé, takže ať to pomícháš, jak chceš, zas budou dokonalé
Vím, jak jsi to myslela, ale přečti si znovu, co jsem napsala - odděluji je v případě, že je to nutné, v období nevraživosti, a jenom na dobu, kdy nejsem přítomná.

Nela
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 21:36
- Nahlásit

Jen se trochu přidám do diskuse. Rozhodně je úplně jiná situace u jednoho a u více psů pohromadě. Dost často se bohužel setkávám s názory - máme psa, nudí se, pořídíme mu kamaráda, on se nudit nebude a nebude nám ničit byt, zahradu .....
Omyl. Pokud nevychováme jednoho psa, nevychováme ani dva. Ale to asi není úplně k tématu, to se omlouvám, jen mě to tak v této souvislosti napadlo. Jám mám psa a fenu, takže k tomuhle se těžko vyjádřím. Pes respektuje fenu i když je starší, smečka funguje naprosto bez problémů. Jen teritorium mají rozdělené, pes hlídá u plotu, fena z větší dálky. Nechává mu prostor. Jinak se mají moc rádi. Fena je už kastrovaná, ale dříve nebyla. Obecně se říká, že dva psi se většinou srovnají, i když to někdy zaskřípe. Pes a fena většinou bez problémů, ale dvě feny, to někdy bývá problém, záleží na věku obou fen - pokud jsou stejně staré je problém skoro určitě, když dospějí a taky asi ve velikosti - myslím jestli jsou stejně velké, silné atd. A říká se, že když se feny rozhodnou si to vyřídit, jde o život, protože to myslí smrtelně vážně. Psi dělají při hádkách rámus, ale většinou do tuhého nejde. Ale nemohu posoudit z vlastní zkušenosti.

Dáša
# Zasláno: 25 Říj 2005 07:46
- Nahlásit

Děkuju za rady a názory!

Tak teď už z toho mám opravdu strach. Zatím bydlíme v bytě - takže nebudu mít možnost držet fenky odděleně od sebe.
Tak asi spíše porozmýšlet o jiné variantě. Jiné plemeno - třeba to lovecké? Nebo pejska?

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 08:50
- Nahlásit

Dáša
počkej,já měla původně za to,že chceš cíleně dobrmana kvůli kvalitám toho plemene,a jeho sportovně-společenskému využití,a že jen sháníš tip na chovatele,který má nepříliš drahé odchovy vhodné k tomuto účelu...a ono se to celý mezitím posunulo někam úplně jinam...

O co ti vlastně jde? Jednoho psa už máš,křížence....na agility a sportovní výcvik není čistokrevnost třeba,proč se nerealisuješ s ní? Má čuba nějaký problém? Bojí se,neaportuje,není zdravá,nemůže z nějakého důvodu sportovat???
Potřebuješ náhradní zvíře na své sportovní využití??? Pak se dá hledat v plemenech podle tohoto klíče-sportovně laděné neútočné nepříliš dominantní společenky se projevující plemeno,střední velikosti,lehké,hbité,obratné.....což dobrman teda není a nebude.Viděla bych to na hladkosrstou kolii,nebo borderku,......

Dáša
# Zasláno: 25 Říj 2005 09:42
- Nahlásit

Sali

Ano, jednoho křížence - fenku už máme. Cvičím ji, dělám obranu, agility, stopy. Nic z toho na nějaké špičkové úrovni - učím se, sbírám zkušenosti. Ale s partnerem jsme dva na jednoho pejska - tak si přejeme druhého.
Po dobrmanovi už koukám roky. Je to nádherný pes. Znám ale jenom pár lidí, který ho vlastní. Ten pes mě fascinuje, kdykoliv ho vidím. Já i přítel mluvíme o dobrmanovi roky. Mám teda k tomuto plemeni i takový zvláštní respekt a s tím souvisejicí i obavy, jestli ho zvládneme a jestli si troufáme. Zase na druhou stranu znám lidi, kteří ho zvládli a nebyli to zrovna zkušení kynologové. Tak si pořád říkám, proč zrovna já bych ho nezvládla. Ale pokud by byl problém s nynější fenkou a výběr jiného plemene by to částečně vyřešil - pak si říkám, že bych teda zase měla na dobrmana zapomenout a pořídit si, jak píšeš neútočné, nepříliš dominantní plemeno. Musím se přeci podřídit mé nynější fence. Moje přání a sny hold musí jít stranou.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:16
- Nahlásit

Dáša
ale co to povídáš,přání a sny a tak dále.....na to já nehraju,žádný fence se není třeba podřizovat,stačí když to člověk umí udělat tak,aby nikdo nebyl škodnej,každý pes i psovod se mohli plně realisovat a když je na to prostor.
To jediný je to důležitý,mít prostor a vědět jak na to.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:31
- Nahlásit

Dáša
čili mám to brát tak,že ty cvičíš s malou a partner bude mít dobrmanku?
Dobrman je prostě velikej pinč,rychlý reakce,dlouho dětskej,hravej,snadno se splaší,snadno se zkazí, protože při svém temperamentu se často nedá včas a rozumně zamlada přivolat a vyvolá tím hněv psovoda,na který je sakra citlivý,cvičit se s ním musí hlavou a s taky rychlejma sporávnejma reakcema,hlavně musí být člověk nad věcí.Mě odobně se s nima dělá dobře,ale netuším,co by si počal člověk,který by na nich začínal...pokud by se mu právě ten potrhlej projev nelíbil a pokud by nebyl silně v klídku a nad věcí.

Počítejte s tím,že dobrmaní hrátky bolí,člověka i psy,že to je divoký pomatený a pohybově rozevlátý,lítá to věčný kruhy a pokud se vám podaří z ní udělat hned odmala balonkovýho šílence,přivoláte jí na hru na balonek téměř z každý situace,ale jak vám vytečou nervy a budete jí lovit po zlým,asi jí hned tak neulovíte a příště tio bude ještě o dost horší.Jak se zlomí důvěra,a ta se láme neodborným postupem při neznalosti situace,při ktrém se psu ublíží,tak je vymalováno....

Dáša
# Zasláno: 25 Říj 2005 12:19
- Nahlásit

Sali

Já vím, že Tě rozčiluju svou nezkušeností. No co to povídám:
prostě to, že už dlouho chceme dobrmana, ale je do asi dost odvážné rozhodnutí. Pořád mě to láká a nemůžu si pomoct. Jenže jak jsi tady už naznačila, tak v dospělosti by se dobrmanka nemusela snést s se stávajicí fenkou. Ty víš jak na to a máš na to prostor. Takže můžeš si říct: žádný fence se není potřeba podřizovat - Ty máš pravdu - ale zvládla bych to i já? Nebylo by správné zůstat při zemi a pořídit si raději jiné plemeno? Nebylo by ode mě nezodpovědné říct si, chci prostě dobrmana a hotovo. A za rok, za dva budu v průšvihu.
Ano - partner by měl mít dobrmanku. Nemá zkušenosti - jenom základní. Ale na cvičák chodíme spolu a já skoro vždycky dohlížím na to, jak cvičí. I když si dobrmana už dlouho přeju, tak nějak cítím, pokud jsem upřímná sama k sobě, že bysme ho asi nezvládli. Vždycky se rozhodnu, že jo, pak něco sháním okolo - informace atd. a přitom znejistím. Teď jsem prostě zase znejistila, když jsem četla, že soužití dvou fenek může být opravdu problém.
Chci prostě jenom poradit a slyšet názory jiných.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 12:33
- Nahlásit

Dáša
opravdu poradit bych ti mohla jen při osobní znalosti,kdybys byla členkou našeho klubu,jezdila s náma trénovat,já a i další jsme viděli,jak to zvládáš,znali tě osobně a tak,to by se pak krásně radilo,protože všechno by se pak řešilo společně na tréninkách,ukázalo,pomohlo,a člověk by měl dobrej pocit,že je vlastně trvale reálně on-line a může mít klid.
Podle mýho názoru základní zkušenost stačí na jakýs takýs vlastnění dobrmana,ale už ne na jeho výcvik,ten musí běžet na bázi nějakých zkušeností,a ty se musí získávat právě v soudržný partě lidí,se kterýma už bys byla sehraná a okoukávala jak kdo co dělá....a musí se získat už trochu předem,na stávajícím dospělém zvířeti....aby to štěně pak nebylo experimentální nástroj.....protože to by pak opravdu byla škoda pro všechny zúčastněný.
Dost chovatelů se na to takhle nedívá,zajímají se hlavně jestli prodají hodným lidem do dobrého prostředí,a jestli jim výcvik půjde nebo nepůjde,je nedůležité,nějakou zábavu si majitelé i pes nakonec najdou,hlavně když to zvíře bude mít kvalitní péči,slušný žrádlo a relativní pochopení.Poradí když budou konkrétně požádaní,ale rozhodně si za výsledek nebudou brát zodpovědnost....což ani nejde.

Takže co já ti mohu poradit? Já do toho před lety šla,k malýmu kníračovi 7 let starému,který ukončil sportovní dráhu pro poranění kolene,jsem koupila dobrmaního samce,s tím,že se rvát nebudou,že malej knír se uhne....fakt se uhnul,nikdy se nervali,ono by to ani nešlo,malej by to nepřežil a věděl to,choval se podle toho,žili si trochu spolu trochu vedle sebe,a knír měl svoje zony v bytě,kde to bylo jeho,a nechodil do zony,kde to bylo dobrmanovo....

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 12:38
- Nahlásit

Já se na prvním dobrmanovi učila zkušebák velkých plemen,obrany velkých plemen,plus co to je fyzicky zvládat zvíře,co má už v roce přesně o 35 kilo víc než ten kníráček a přitom hravý mozeček pinčovky....dneska bych si taky nafackovala opakovaně...zbytečně jsem leccos nedotáhla,hlavně stopy,neměla jsem spolehlivý přivolání s kořistí v hubě,prostě v momentě,když se tohle formovalo,jsem na to neměla a neuměla to udělat,a pak když jsem se to naučila řešit bylo třeba překopat zažitý návyky.....až druhý dobrman byl dělanej od štěněte na výsledky....

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 12:43
- Nahlásit

Mě taky varovali všichni tehdy na cvičáku,že to je krávovina,abych si vzala něžnou ovčouní nebo maliní fenečku,tehdy se tady s malinama začínalo...že dobrman je pes pro chlapa se zkušenostma,že nejdřív ať se naučím cvičit a zvládat velký plemena na něčem,co se dá v případě povorání přecvičit a to že je NO,a ať dobrman je až DRUHEJ V POŘADÍ VELKÝCH PSŮ.....protože nejhorší je se na takovým superrychlým silným zvířeti učit cvičit....NO fenka dá člověku jakýs takýs prostor...dobrman už ne,to je jako když se člověk rozjezdí na Š120 a rovnou přesedne do 3.5 l spor´táku....místo toho,aby vmezeřil spolehlivý rodinný vůz a teprv pak po zkušenostech se silného,ale pomalého vozu sedl do žihadla....

Dáša
# Zasláno: 25 Říj 2005 12:58
- Nahlásit

Sali

Máš neuvěřitelný zkušenosti. Určitě by udělal partner dost chyb. Pokud připustím, že je udělá - což udělá - co se stane? To, že nebude mít špičkově vycvičenou fenku? Což by pro nás nebyl problém. Anebo tím myslíš to, že fenku opravdu zkazí - nebude prostě ovladatelná, agresivní atd. Třeba pojem "zkazí" znamená pro každou z nás něco jiného. Víš, jak to myslím ne? Prostě Ty se na to díváš z hlediska profesionála a vidíš, jak amatéři kazí úžasné zvíře a dělají chyby při výcviku. Já bych chtěla ovladatelného dobrmana - to by mi stačilo ke štěstí.
Zvládnem tohle?

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 13:28
- Nahlásit

Dáša
nejsem žádnej profesionál,jsem hobbykynolog jako tady všichni...jen v tom mám docela dost jasno,ale to nepovažuju za něco mimořádného,ale normálního,něco,bez čeho se cvičit nedá.
Pod pojmem zkazit myslím zlomit důvěru psa k vám,z čeho pak vznikne trvalý řetězec nedorozumění....všechno co zvíře dělá má nějaké vysvětlení a řešení je přesně indikované podle důvodu toho konání....když se tohle zvorá a blbě vyhodnotí,vede to k nedorozumění s následky na zvířecí psychiku,a pak se taky můžete točit v bludném kruhu...
Takže neřeší se následky,ale příčiny,a přesně indikovaně.To platí v životě i ve výcviku.
"Ovladatelný dobrman" je takový dobrý pojem...při pochopení specifik pinčího projevu a znalosti metodik výchovy a výcviku to není vůbec problém...přesně podle požadavků majitele.....

Maky
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 15:00
- Nahlásit

Sali
je úžasné jaké máš zkušenosti s dobrmany a jak jim rozumíš. Myslím jejich duši. Přopadá mi, že Tvůj popis vlastností se hodně hodí i na knírače. Jak moc myslíš, že se tato dvě plemena liší?

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 15:07
- Nahlásit

Maky
liší se srstí.

Maky
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 15:27
- Nahlásit

Sali

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 16:17
- Nahlásit

Maky
dobře,tak budu mluvit vážně.VK jsem nikdy nevlastnila ani necvičila,jen MK,a ve srovnání s dobrmanem byl MK mnohem zpupnější a popudlivější.Jinak jsou to oba pinčové,hruboosrstý a hladkosrstý....ve srovnání s malinou nebo NO jsou to rodina pinčovek.
Co můžu hodnotit ze starých časů pracovní VK a pracovní dobrmany,protože paralelně jsem je sledovala jen na starém cvičáku v osmdesátých letech,tak VK byli víc usedlejší než dobrmani,víc uvrkaní a ukecaní.Původně jsem chtěla přejít z MK na VK,ale nějak mě chytlo kouzlo těch elegantních hladkosrstých vitálních a koňovitě usměvavých dobrmanů....dokonce ti řeknu i přesně kde-na poslední Celostátní výstavě služebních plemen v Praze na Trojském ostrově....byla jsem v sobotu koukat na kníry,jak jinak,a v neděli jsem si tam ještě zajela ke stánku vyměnit koupený obojek,co byl moc veliký...a zůstala jsem u dobrmanů až do konce a to byl můj konec.

Nikita
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 20:02
- Nahlásit

Maky
Jak moc myslíš, že se tato dvě plemena liší?
No knírači jsou přeci DALEKO LEPŠÍ!!!!!

Eny
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 07:53
- Nahlásit

Dáša
ještě se vrátím k soužití dvou fen. Já si brala k dominantní, z bázlivosti agresivní feně NO druhou fenu. Za celé čtyři roky co jsem je měla spolu neměli jediný prblém mezi sebou, ty jsi vůdce smečky, ty dáš najevo tohle sem patří a basta, za každý zlý pohled od té starší na štěně dostala přes papulu a stačil fakt týden, nejdřív si začaly hrát venku, pak doma a do tří měsíců už spolu spaly na jednom gauči. I kydž potom ke konci měla ta babča málo sil a viditelně byla mladší silnější, vždy se jí podřídila, opravdu nikdy nebyl problém. Ale musíš si to udělat ty seznam je na neutrální půdě no a pak normálně jako by se nic nedělo prostě pujdete domů. Pokud bude starší zlá ty musíš zakročit a pokud zase bude štěne neúměrně otravovat tak zase musíš ty zakročit. Kdykoliv se něco semele, byť jen malé vrknutí, tak prostě musí dostat obě, jedna že otravuje, druhá že vrčí. Ty sama by jsi měla alespoň ze začátku upřednostňovat starší zvíře, první se bude vítat, první dostane nažrat, pokud budeš vnku házet klacky, první dostane starší... a uvidíš že i dvě feny se v pohodě snesou.
A ještě jedna rada, pokud s nima budeš chtít i ndále cvičit, ber štěně už odmalinka taky ven samotné, stačí na chvíli, a to proto, aby se ti nenafixovala na starší fenu, musí vnímat tebe a ne to že teď je někde sama. Doufám, že je to alespoň trochu pochopitelné špatně se to vysvětluje ale být tebou tak bych se toho nebála

Maky
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:12
- Nahlásit

Sali,
já jen, že jsi plemeno dobrman fakt moc pěkně a výstižně popsala, chtěla bych znát někoho kdo takhle rozumí kníračům, přeci jen si myslím, že se trochu liší. Mají myslím tvrdší palici a jak píšeš jsou asi trochu míň trhlí. Ale jen trochu

Maky
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:13
- Nahlásit

jé, mě se to odeslalo dřív, měl tam být ještě smajlík...

Nikita
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:56
- Nahlásit

Maky
No myslím, že DOB má mozek v nohách, ale VK v hlavě

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:05
- Nahlásit

Maky
chtěla bych znát někoho kdo takhle rozumí kníračům,
ale to je přece Nikita......
Hlavně dneska musím narovinu říct,že už nestíhám sledovat ani všechny linie dobrmanů,.kde se začínají silně rozcházet povahy,moderní italsko-holandský typ se posouvá k výstavákům,sice koušou i čuchají,ale není tam ta jiskra,ta úpornost,zběsilost...posouvají se do prava,do klidu,vyrovnanosti a nebojovnosti...mám doma te´d tři zvířata,každé je representant jinéto typu,mám typ starého česko-německého pracáka,a 2x typ stará ruská krev míchaná italsko-holandským typem pokaždý v jiném poměru...ten poslední pejsek má k těm italům už jen krůček.Všichni dělají,ale každý jinak,a na každého se taky jinak musí,ač ten základní přístup a la dobrman je stejný.
A už vůbec nestíhám sledovat vývoj kníračů.Tam zůstávám na 20 let starých pozorováních.

Dáša
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:13
- Nahlásit

Eny

Děkuju za rady. Dost věcí bych dělala jinak. Například jsem myslela, že je mám nechat, ať se srovnají. Alespoň dokud je teda ta nová štěně. Štěňata jsou otravná, tak jsem myslela, že je v pořádku, že ji ta starší prostě bude vychovávat, usměrňovat, ukazovat co se smí a co nesmí. Že prostě trochu převezme úlohu matky. Taky jsem myslela, že když je stávající fenka v té chvíli prostě dominantní, že je normální, že si bude udržovat svá práva - svoje hračky, místo - prostě, že si bude udržovat své postavení - a že ji nemám napomínat, že bych tím akorát udělala zmatek v jejich hiearchii a tím víc by pak probíhaly rvačky. Prostě jsem i někde četla, že do toho nemám zasahovat. Že si prostě ta starší fenka srovná to štěnidlo sama. Tak já už mám v hlavě zmatek. Každý radí něco jiného. S těma procházkama - to máš pravdu - to je fakt. Dáme si na to pozor.
Naše stávající fenka je v pohodě - myslím. Sice je taková, že hodně brmle, připadá mi, že teď, když už je starší nevyhledává tolik společnost jiných psů a když si jí nějaký moc všímá - tak jako zavrčí a prožene ho. Ale je to spíše taková hysterka, ještě nikdy nikoho nekousla - prostě je to, co předvádí jenom takové divadlo. Na ty pejsky to funguje, někdy to ještě párkrát zkusí, ale pak ji nechají bejt. A ona je spokojená a čmuchá si dál. Už byla asi měsíc se štěňátkem a dost ho usměrňovala, ale nikdy mu nic neudělala - jenom se vždycky ozvala, když jí prostě moc otravovalo nebo bralo hračky nebo páníčka. Nechala jsem ji bejt - říkala jsem si, že ho musí vychovat - že je v té chvíli dominantní a že je tudíž v pořádku, že jí náležejí určité výhody, které si hlídá. To bylo špatně?

Maky
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:29
- Nahlásit

Sali
Jo, to vím, že Nikita. Ale Ty jsi mě nadchla, jak jsi popsala dobrmany

Maky
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:31
- Nahlásit

Dáša
Do určité míry samozřejmě starší fenku nech, aby si štěně srovnala, ale nesmí po něm vyjíždět zbytečně a moc razantně. To musíš poznat v dané situaci, kdy je to ještě výchovný zákrok a kdy už má vztek a vylévá si ho na malé.

Eny
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:40
- Nahlásit

Dáša
JO je to tak jak píš Maky, pokud štěně dělá něco co nemá a starší ho usměrní, štěně se automaticky podřídí, je to v pohodě, ale jakmile by starší pokračovala v projevu dominance na podřízené štěně, už to v pořádku není a ty musíš zasáhnout.
jinak k těm hračkám, u mě neexistuje hračka co by byla psa, všechny jsou moje tzn. pokud se někde válí a štěně si jí najde a hraje si s ní, přijde starší a chce mu ho sebrat, je to špatně a ty musíš zakročit. V druhém případě pokud si hraje starší a štěně mu to chce v tu chvíli vzít a ona zavrčí, je to správně, protože momentálně je to její. chápeš?? je to jedna a tatáž situace, ale pokaždé ji musíš vyřešit jinak. neboj není to tak složité jak to vypadá, prostě se řiď citem, to co dovolíš a co ti nevadí to budou dělat, to co ti vadí to prostě dělat nebudou.

Eny
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:46
- Nahlásit

Dáša
Ještě něco. Ty jsi pán, ty jsi vůdce, ty určuješ mantinely, které se nesmí překročit. Nejůležitější je nezvýhodňovat mlaďocha, pak by měl starší důvod žárlit. Naopak je důležité ukázat tomu staršímu, že příchodem nového psa se pro něj vlastně nic nezměnilo.

Dáša
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:13
- Nahlásit

Tak jsem včera psala paní Lupečkové a velmi mile mi odpověděla. Dodalo mi to zase trochu odvahy. Pro zajímavost uvádím, co mi napsala:
"""""""""""""""""
Dobrman je pes vynikajících povahových vlastností, standard plemen vyžaduje psa věrného, přátelského k lidem, psům i jiným zvířatům, nesmí mít žádný náznak agresivity, při udržení vysoké ovladatelnosti a pracovní upotřebitelnosti. Střídmě řečeno - dobrman má mít rád VŠECHNY lidi i zvířata (max. je dovoleno být k okolí nevšímavý), má být kamarádský, ale i ohlídat dům, svého pána, auto,... prostě být ideálním DOPROVODNÝM PSEM. Takže vůbec není pravda, že dobrman je agresivní na všechny psy, a lidi. Správně vychovaný pes je milý a kamarádský.

A teď k Vám - když máte psa, víte jak se tento chová, a jistě podobně vychováte svého dalšího psa. A´t dobrmana, nebo jakého koliv jiného. já sama mám doma 4 dospělé dobrmany, 15 ti letou mopsku, 14 ti letou číňanku, dvě 10 ti leté čivavy, 3 labradorky, a kocourka. A všichni žijou ve shodě a nekoušou se navzájem. A ani při štěňatech - fenky mají štěňata ve vedlejších místnostech, klidně se navštěvují, a akceptují své mateřské práva. A s kamarádkou máme ještě 3 chovné fenky, které jsou u ní a já si je beru sem jen na štěňata (ona nemá možnost u sebe odchovávat v paneláku), a i s těmi fenkami, se kterými se vlastně neznají, se nervou.
""""""""""""""""""""""""
Myslím, že zrovna ona není z těch chovatelek, které by mě chlácholili jen pro to, aby udaly štěně. Nebo jo? Prosím o názory

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:37
- Nahlásit

Dáša
ale jo,všechno je fajn a všechno je pravda,co Dr.Lupečková píše.....zvíře na středu Gaussovy křivky takovýhle bude.
Problém nastane,když to zvíře bude na nějakém extrému,ona už nepíše,že ne všechny feny co kdy měla se takhle chovaly....a kdo do smečky nezapadne musí z kola ven,prostě oddělit nebo prodat.To je realita.Všichni kdo máme víc zvířat jí známe.Dopředu se to odhadnout spolehlivě nedá.

Další věc-
máte psa, víte jak se tento chová, a jistě podobně vychováte svého dalšího psa.-to platí pro Eny,pro mě,pro další lidi tady,co mají praxi,ví co chtějí a umí to udělat,a formátují si jedno zvíře za druhým na ruku jako rukavici,a získaný projev si pak zvířata mezi sebou ukazují a napojují se na něj...ale ruku na srdce-Dášo víš jakým způsobem ve smyslu dosažení pořadovaného projevu jste vychovali současnou fenku? Jste s jejím projevem spokojení? Může sloužit jako zdroj informací o světě kolem a vzor projevů pro malýho dobrmánka? Pokud ano,víš jak to zopakovat u štěněte,aby vyšlo stejně?

Chceš i cvičit,takže potřebuješ pro štěně vzor plný sebevědomí,pohody a správného projevu k jiným lidem a psům,aby malá okoukala to co má. Odpovídá tvá fenka tomuto požadavku na školitele? Dobrman co okouká nevrlost zřejmě z nejistoty k jiným psům a bude je prohánět a zahánět,nebude ideální tvor na společníka...pokud fenka neodpovídá požadavkům na školitele,musíte se rozdělit,a venčit každý své zvíře odděleně,aby se nepředávaly zlozvyky...

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:42
- Nahlásit

Naše stávající fenka je v pohodě - myslím. Sice je taková, že hodně brmle, připadá mi, že teď, když už je starší nevyhledává tolik společnost jiných psů a když si jí nějaký moc všímá - tak jako zavrčí a prožene ho. Ale je to spíše taková hysterka, ještě nikdy nikoho nekousla - prostě je to, co předvádí jenom takové divadlo
Dášo,jak se na projev tý fenky dívají jiní kynologové na cvičáku,ti starší a zkušenější? Zeptej se někoho,kdo to zvíře dobře zná,jestli je opravdu v pohodě a jestli může sloužit jako vzor projevu pro štěně,který bude mít v dospělost 35 kilo a jistý potenciál dotáhnout věci do konce.....nebylo by vhodné,aby dobrman okoukal nervy a nejistotu a vzal je jako světonázor....to je pak život na dvě věci.

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:51
- Nahlásit

Jinak co se týče odvahy k víc zvířatům-za sebe můžu říct,že když jsem do toho šla,byla jsem mladá a blbá a věřila jsem si,že to všechno vyřeším za chodu.Teď jsem stará a opatrná,sice vlastníme 8 psů,ale taky mám za sebou čuby se zjizvenejma hlavama,pár šílených rvaček o pozici s pokousáním mě i chlapa,když jsme to rozebírali,málem utejranou čubu,co se do ní v naší nepřitomnosti otočily dvě jiný,a co jsem jí po příchodu ze cvičáku našla v bezvědomí pokousanou po celým tělě na zahradě pod keřem,jeden smrťák malýho nově koupenýho štěněte,a dvě skupiny psů,co se můžou smísit jen pod dohledem a s košíkama,a dneska bych si už netroufla začít z voleje bez praxe jako zamlada....ta praxe přišla s léty,ale ty popsaný situace bych nikomu nepřála prožít,nikomu,kdo si v nich neumí poradit......

Dáša
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:21
- Nahlásit

Sali

Myslím, že nynější fenka je v pohodě. Já jsem s jejím projevem spokojená. Sice nemůžu říci, že bych si říkala: je taková proto a proto. Já vím, že výchova dělá hodně, ale stejně určité rysy má pejsek prostě v sobě. Myslím, že jsme na ni měli velké štěstí. Byla od mala bezproblémová. Zvykne si hned na vše a přizpůsobí se. Když jsem s ní přišla poprvé na cvičák - bylo to mimino - 3 měsíce - byla úplně v pohodě. Vždycky hravá, kamarádská, důvěřivá. Rychle se učila a je zapálená pro plno věcí. Dovolím si říct, že je opravdu ovladatelná. A dovolím si říct, že neagresivní. K mé osobě submisivní. Není potřeba jí nějak trestat - stačí jí zvýšený hlas. Jenom mi prostě připadá dost individualistka. Dříve si hrála s ostatnimi psy nejvíce z celého cvičáku. Vždycky měla nejvíce energie. Byla provokatérka. Ale teď už ji to nějak nebaví a sousředí se sama na sebe. Teď už spíše sama ráda prozkoumává pachy a okolí. Mně nepřipadá divný, že když jí prostě pronásleduje štěně a kouše jí do uší, tak zavrčí. Nebo když jí velký pes pořád očuchává, když ona chce klid. Mně to spíše připadá, jako kdyby tím říkala, nech mě bejt. Myslíš, že to je špatně? Kolemjdoucí pejsky pozdraví, očuchá a běží dál. K lidem úplně v pohodě.
Na cvičáku se určitě zeptám - jestli jim připadá moje fenka jako vhodný školitel. Možná máš pravdu, že má určitou obavu z velkých psů. Vybavuji si, že když jsme letos byli na dovče, tak ona zrovna hárala a plno velkých psů jí tam dost otravovalo. Od té doby mi připadá, že na otravování od psů reaguje důrazněji.

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:25
- Nahlásit

Dáša
tak jak to popisuješ a vysvětluješ,to vypadá velmi pravděpodobně a důvěryhodně.
Určitá obava z velkých psů a jejich hrubosti dané hmotností je normální,nic neznamená.
Jestli je skutečně takováhle,neměla by naučit malou nic nevhodnýho.

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:28
- Nahlásit

Dáša
jde o to,že dobrmánci jsou takový jako knihy nepopsané,mají poměrně malý svébytný projev instinktivní a naopak obrovskou adaptabilitu.Takže to štěně se začne aktivně formátovat na své okolí,aniž by do toho vnášelo moc něčeho svého kromě hravosti...a učí se a učí se i to,co by nemělo.....a se sebejistotou to taky nebývá až tak extrémně slavné,štěně snadno okouká,čeho by se mělo bát a po čem radši předem vyjíždět....proto jsem se ptala na tu starší fenu.

Dáša
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:58
- Nahlásit

Sali

Ještě jsem se chtěla prosím zeptat, jak už tady někdo zmínil, že bude možnost vidět dobrmánky v akci tento víkend v Lipníku. To je Lipník u Nymburka nebo Lipník u Třebíče? Nevíš o tom něco blíž nebo nějaké www.stránky?

Ještě k té mojí fence: taky je teda dost žárlivá. To jsem ji snažila odnaučit, ale asi jsem byla málo důrazná. Když s ní třeba cvičím a mám nějakou hračku a přiběhne jiný pes a chce si třeba taky hrát - tak reaguje zase tím brmláním a zaháněním. To by možná chtěla odstranit - jestli to teda vůbec ještě jde.

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:21
- Nahlásit

Dáša
http://www.volny.cz/msdk/mistrovstvi.htm

Dáša
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:40
- Nahlásit

Sali

Moc dík. Možná se pojedeme podívat.

Co si myslíš o té žárlivosti - myslíš, že to ještě odnaučím?

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 21:58
- Nahlásit

Dáša
ale rozumná žárlivost není na škodu...pes a psovod jsou dvojice a patří k sobě...rozdělte si psy každý jednoho a cvičte na střídačku,když pracuju se zvířetem,nemá mi k němu nikdo k němu co lízt....

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 09:38
- Nahlásit

Dášo,fakt,u vás by neměl být problém,ale nemůžete si ty psy přehazovat jak brambory....to jenom my s Tchořem si takhle hrajem,že já předsmažím všechny mladý ve stopách a poslušnostech,on zas v obranách,a pak hledáme,s kým bude zvíře chtít líp dělat....a toho pak bude.Můžu si kdykoli vzít na stopu jeho zvíře,on si může kdykoli vzít na obranu zvíře moje,jen poslušnosti jsou bez několika tréninků na sehrání nepřenosný....
a i když já mám s sebou v autě tři psy,beru je na práci z klecí po jednom,aby se mi neservali o to,kdo bude ten momentální vyvolený na balonku...to by byla řežba jak svině,dopustit,aby se dostali najednou k jedný odměně.....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání