| Autor |
Zpráva |
Míša N
|
# Zasláno: 17 Říj 2005 20:05
- Nahlásit
Máme 9 měs. štěndo čivavy a dostali jsme možnost vzít si 5 letou fenku, které paničkové odjeli a ji tadz nechali atd... Mám trochu obavy jak si ty dvě sednout, aspon ta malá tady nebude sama, kdzž jsme v práci. Mám taky obavu, že dva psy už mi težko někdo pohlídá, když půjdeme na dovču. Taky mi ta 9 měs¨. dělá doma naschvály když je sama, venčí se doma.Kdýž jsme doma tak v pohodě vydrží...Možná by ji to další pejsko mohlo pomoci. poradte...
|
evina
|
# Zasláno: 17 Říj 2005 21:12
- Nahlásit
Míšo:něco obdobného tu v diskusi už nedávno bylo.Píšeš,že by to mohlo pomoci....ale také to může být horší.Musíš vzít v úvahu jak jsou na tom oba pejsci povahově.Také jak starší fenka poslouchá(aby neměla špatný vliv na mladší).Není tvůj pejsek dominantní?Přijme dobře už dospělého psa?Nechci tě zrazovat,jen ty sama víš kolik času a trpělivosti chceš hafům věnovat.V každém případě je výchova dvou a více psů vždy pracnější neboť se už jedná o smečku.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:34
- Nahlásit
Míšo, já bych se toho tolik nebála. Právě proto, že pse je zvíře smečkové, je mu dobře ve společnosti jedince stejného druhu. Navíc myslím, že tvoje štěně se daleko lépe přizpůsobí dospělému jedinci, bude šťastnější a spokojenější,že není samo, má kamaráda, společníka a možná se trochu zafixuje na dospěláka a Vám odpadne spousta starostí např. s naschvály. Možná zžívání bude pár prvních dní těžké, ale já bych do toho šla. To, že dva jedinci budou tvořit smečku, tak toho bych se v tomto případě nebála vůbec. Ony si to mezi sebou vyříkají a bude pokoj. Nvíc velikostně i fyzicky se dají zvládnout naprosto v pohodě. Pokud tě to láká, tak to zkus. Všechny psí dvojice, které znám jsou spokojené, šťastné a je na ně radost pohledět.
|
monika
|
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:57
- Nahlásit
Já bych ti mohla poradit hlavně to, že je budeš muset hlídat jako ostříž.Tu dospělou nevím jak moc znáš, ale já mám doma dvě feny (kokr 14 let a něm. doga 10 měsíců) a ta stará štěně nepřijala.Dogu máme od jejích šesti týdnů a musíme je pořád hlídat když jsou spolu.Kokr ji napadne při každé příležitosti a já se děsím okamžiku, kdy si doga řekne A dost!Čivava je sice malinká, ale je to taky šelmička.Znají se ty dvě někdy z minula?V jakém prostředí byla ta starší,jak moc se jí věnovali a jaké má rituály a případné zlozvyky bys měla vědět a počítat s případnými projevy i negativními ze změny prostředí a majitele.
|
Míša N
|
# Zasláno: 18 Říj 2005 16:00
- Nahlásit
Tu 5 letou fenku neznám, prý nemá žádné zlozvyky,vůbec netuším kde vyrůstala,vím jen to, že mpáničci odjeli do zahraniči, z toho mi vyplývá, že asi na ni moc fixovaní nebyli, když ji tady nechali.Jinak ta moje je spíše submisivní velmi často se prizpůsobí jiným fenám.Měli jsme doma i psy na hlidání a byla v poho. Ta 5 letá prý je v cizím prostředí trošku bázlivejsí nez se otrká, s psama nikdy neměla problém.tak nevím.Prý si ji můžeme vzít na vikend na zkoušku a podle toho jestli si sednou tak se rozhodneme.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2005 08:10
- Nahlásit
Míšo, vždycky je nutné, pokud si pořídíte nového psíka ke stávajícímu nedělat rozdíly, neupřednostňovat nového příchozího. Stále se maximálně věnovat i tomu "starému". Z popisu obou povah vyplývá, že by fenky mohly k sobě docela dobře pasovat, já bych to určitě zkusila. Sama při tom zkušebním víkendu poznáte, jaká je to radost pro vaši čubinku mít kamarádku. Problém by trochu byl, pokud by obě byly dominantní a obě chtěly opanovat prostor. Vypadá to z vašeho popisu tak, že v tomhle problém nebude, takže směle do toho. Nejen, že uděláte dobrý skutek a starší fenka u vás najde nový domov a zázemí, ale taky vaše štˇěně získá zkušenou a vychovanou kamarádku, od které se může štěně spoustu věcí naučit. Já bych do toho rozhodně šla. Máme v tuhle chvíli doma 9 psů a je to v pohodě, pokud se respektují pravidla takhle velké smečky.
|
iva
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 18:18
- Nahlásit
Míša N
Pokud je vaše fenečka spíše submisivní, nebála bych se toho. Čivavky milují společnost a i když se mají nějaké "spory", končí to většinou legračním křikem a "nafrněním se". Pokud máte možnost si fenečku vzít na víkend na zkoušku, udělala bych to. Ta mladší témeř určitě přivítá společnost ke hrám, ale uvidíte, jak se k tomu bude stavět ta starší. Holky bych seznámila mimo byt, aby byly na neutrálním území, nechala bych je se očuchat a pohrát si, obě střídavě odměňovala drobnými pamlsky a pak je prostě společně vzala domů.
|