Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Soužití psů a feny v jednom domě
Autor Zpráva
Ivana.Strasmajerova
# Zasláno: 19 Led 2005 10:46
- Nahlásit

Mám dva malé psy. Jejich soužití je perfektní, dokonce bych řekla, že jeden bez druhého smutní. Chovatelství jako koníček (rozhodně nejsem tak naivní, abch si myslela, že chovem něco vydělám) mě nadchlo a proto do budoucna uvažuji o koupi feny stejného plemene. Zatím se jedná opravdu o plány a sny, je třeba celou záležitost pečlivě zvážit. Bydlíme v rodinném domě s několika oddělenými byty, čili oddělit fenu v době hárání by nebyl problém. Také je stále někdo v domě přítomen. Psi chodí na dlouhé procházky a na cvičiště, takže doma nezlobí. Nikdy nic nezničili. Ovšem mám otázky, na které si nedovedu odpovědět. Jak se budou psi chovat v době hárání? Stejně fenu ucítí. Budou si značkovat prostory - tzn. byt, kde bude fena v době hárání až tam po čase přijdou? Nevznikne mezi nimi rivalita o přízeň feny a nezačnou se prát? A jak se budou chovat ke šťěňátkům? A co když jeden bude krýt a druhý ne (nebude uchovněn)? Pejskové jsou temperamentní, ale výborné povahy, poslušní, tolerantní k malým dětem a přátelští ke všem cizím psům. Nechci tuto harmonii narušit. Tak co na to říkají zkušení chovatelé?

Evička
# Zasláno: 19 Led 2005 15:06
- Nahlásit

Ivanko, pokusím se Vám napsat naše zkušenosti, protože v současné době máme 4 feny a 2 psy.Bydlíme v samostatném rodinném domku s velikou zahradou a psi pobývají především venku v kotcích, dále doma, v dílně, ve sklepě, v obýváku, kuchyni, prostě všude. V době hárání a to je u nás několikrát do roka je to jak kdy.Starý pes Kim má 10 let, mladý Sam 4 roky. Kim to prožíval vždycky hrozně, obzvláště, když byl mladší. Štěkal třeba až do ochraptění, kousal pletivo nebo desky kotce, zhubnul a byl jako lunt. Nepomohlo, že jsme fenu zavřeli třeba domů. Pach cítil stejně, fenka se venčila na zahradě, takže to bylo úplně jedno, jestli byla doma nebo venku. Mladý pes Sam je naprosto klidný a žádné lumpárny neprovádí. Je fakt, že v době hárání jsou na sebe oba psi agresivnější, probudí se v nich samci se vším všudy. Hůř poslouchají, jejich jediným zájmem je vyhledávat fenku. Možná je to dáno také tím, že oba jsou chovní - krycí. Starý pes kryje tak jednou do roka, mladý 3-5x. Myslím si, že to, že pes kryje má rozhodně podstatný vliv na jeho psychiku, sebevědomí a je si vědom svého úkolu. Ke štěňatům se chovají dobře, to by neměl být problém nikde. Psi je respektují, pokud se jim něco nelíbí, tak je lehce usměrní. Konkrétní návod, zda ano či ne neexistuje. Každý si musí zvážit, jestli vydrží určité nepohodlí či změnu zaběhnutého stylu kvůli hárání fenky. Jo a značkování. Tak to bohužel dělají. Ale jen v době hárání. Jinak jsou to slušně vychovaní kluci. Nemůžeme je nechat doma, protože kde cítí pach fenky, tak tam hned označkují, no a jeden se snaží překrýt pach druhého a pak jsou ocvrnkané všechny rohy. Takže domů v době hárání vůbec nemůžou. Děláme to většinou tak, že v nejkritičtější dny fenky odvezeme starého psa k rodičům a tam týden vydrží.

Ivana.Strasmajerova
# Zasláno: 19 Led 2005 16:41
- Nahlásit

Velice děkuji za odpověď. Bohužel jste mi potvrdila mé domněnky. Pejskové nemohou být v kotcích na zahradě, nejsou zvyklí a jejich ječení by obtěžovalo sousedy (a v době hárání by jejich nářky ještě zintenzivněly), protože domky jsou velice blízko sebe. No a to značkování by byl časem asi taky problém, nejsme žádné citlivky, rohy našeho domu jsou očůrané ze všech stran, ale doma to mít nemusím. Pejskové jsou velice mladí, takže by nás čekalo min. 13 let omývání rohů v bytě. Tak už zbývá pouze přesun feny k rodičům. No a to už je na kynologickou diskusi s nimi.

Evička
# Zasláno: 20 Led 2005 11:52
- Nahlásit

Všechno se dá zvládnout, ale sami jsme se rozhodli, že už doma pokud možno budeme mít maximálně jednoho krycího psa, nikdy víc a až umře starý Kim, tak necháme pouze Sama, ten je v pohodě. Raději více fen, ale pes jen jeden. Když jich je víc, je to s nimi potíž. A my nejsme žádní tyrani, abychom nechávali psy zavřené celou dobu hárání někde v kotcích nebo je zavírali třeba i jinam. Vždycky to nějak řešíme. Ten přesun fenky k rodičům by byl dobré řešení,ale je nutné zabezpečit hlídání fenky. Každá je totiž jiná. Některá je radši doma v klidu a jiná uteče a sama si pejska vyhledává. A někdy stačí jen okamžik a fenka je pryč. No a pak je dilema, co s ní dál.

Anonymní
# Zasláno: 20 Led 2005 12:11
- Nahlásit

To oni by si ji pohlídali, protože bydlí v paneláku. Ovšem chovná fena je od toho, aby produkovala alespoň 2-3x za svůj život štěňátka. A jak se tak rozhlížím kolem sebe, nabývám dojmu, že v ČR se psi prodávají stále hůře. A do výkupů prodávají asi jen ti nejotrlejší. Takže někomu zůstanou odchovanci doma a to by u nás byl problém. Další argument proti. Asi ještě počkáme.

Tina
Člen
# Zasláno: 20 Led 2005 12:54 - Změnil/a: Tina
- Nahlásit

j

Tina
Člen
# Zasláno: 20 Led 2005 12:56
- Nahlásit

Já bych se toho taky bála. Zdá se mi, že je o dost víc nabídek než poptávek. Netroufla bych si chovat štěňátka - bála bych se, že je neudám. Když pročítám ty hromady inzerátů, tak si říkám, že už snad musí mít každý doma aspoň dva psy.

niniel
Člen
# Zasláno: 20 Led 2005 13:22
- Nahlásit

Nekde jsem cetla, ze je u nas pres milion registrovanych psu, kdyz pripocitame jeste ty neregistrovane, nechapu, jak nekdo vubec sezene tolik zajemcu pro sva stenata.

Evička
# Zasláno: 20 Led 2005 13:26
- Nahlásit

Tak teď zas já, co by chovatelka. To, jestli člověk nakryje nebo ne a kolik fen, musí pečlivě zvažovat. My doma máme podmínky na to, aby u nás nějaké to štěně zůstalo i déle, ale ne všichni to tak mají. Rozvažujeme vážně pečlivě a je to u nás většinou tak, že pokud máme zadaná alespoň dvě štěňata, tak nakryjeme a spoléháme na to, že se prodá i zbytek. Někdy jsou štěňata hned pryč, jindy zůstanou doma déle. Jenže každý takhle neuvažuje. Je hodně majitelů psů, kteří nakryjí fenu bez zvážení dalších důsledků a pak se diví, že štěňata nikdo nechce a dávají je třeba do výkupu. Teď momentálně bude jedna naše fenka rodit, asi o víkendu, ale z vrhu jsou už zadaná 3 štěňata. Podle velikosti břicha jich bude mít max. pět. Takže to je pohoda. Je pravda, že některé naše chovné feny měli za svůj chovný život ( ten máme stanoven do 8 let) jen jednou, dvakrát štěňata. Takže uvážený chov je moc důležitý. A z té kupy inzerátu mi občas jde taky hlava kolem. Jenže to je taky tím, že hodně laiků si pořídí fenu s PP, pak si založí chovatelskou stanici a myslí si, že bude na štěňatech vydělávat, tak, jak to viděl u chovatele, od kterého si bral štěně. Jenže ouha, ono je to všechno trochu jinak.Je hodně moc lidí, kteří chovají na jedné fence, max.dvou. U nás v republice to ještě ani zdaleka není jako na západě, kde se psi chovají ve velkých kenelech a mohou si je dovolit jen majetnější lidičky. O tom to taky je, o penězích a vlastních možnostech. A dál se mi tom už nechce psát. Občas jsem z tohodle lehce znechucena.

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 13:33
- Nahlásit

Taky je mi z některých chovatelů dost špatně...už jen z toho, co si člověk přečte o těch vyslovených rozmnožovatelích psů....

Já mám chodského psa a o toto plemeno se taky aktivně zajímám. Ještě před nedávnem se o tomto národním plemeni téměř nevědělo a dneska existuje přes 120 chovatelských stanic v ČR, které toto nádherné plemeno chovají. Připadá mi to jako strašně vysoké číslo, ale přesto mají chovatelé CHP stále na štěníky zájemce...Je to asi tím, že ačkoli je to plemeno s několik set let starou historií, s jeho obnovením a prošlechťováním se začalo až v polovině 80.let, a tak je "nové" a pro pejskaře zajímavé... Dokonce bych si troufla říci, že někteří snobi považují toto plemeno za moderní...
Já osobně toto plemeno miluji pro jeho všestrannost, přátelskou povahu, temperament a snadnou ovladatelsnost - jsou to prostě psi s citem pro rodinu a vysloveně pozitivním myšlením.....
Jinak si ale štěňátka CHP pořizují hlavně lidi, kteří už ho někdy doma měli či mají.... Pořád to ještě není takový obrovitý chov jako u např. NO. Myslím, že je to možná dobře - dbá se více na kvalitu potomstva a přísnou selekci negativních vlivů na chov

niniel
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 18:03
- Nahlásit

Evik
Chodaka si poridila kamaradka, jsou lepsi nez NO, mensi, chlupatejsi a hlavne jsou neskutecne hodni. Sice bych si ho neporidila-jsem spis na elegantni vetsi plemena, ale rozhodne to neni spatna volba.

Anonymní
# Zasláno: 24 Led 2005 14:51
- Nahlásit

Možná bych s ohledem na renomované chovatele svoji domněnku o klesajícím zájmu o štěňátka opravila. Ti nejlepší, co si vysloužili svými chovy respekt a obdiv, problémy nemají. Někteří mají záznamy na štěňátka dlouho před tím, než se narodí. Nejhůř jsou na tom asi tzv. hobby chovatelé. Mají milovanou fenečku a chtějí jí dopřát štěňátka. Ale taková se bez kontaktů v ČR i zahraničí špatně udávají. Takže v nejlepším případě končí v rodinách známých a jejich známých a u rodičů, babiček, kamarádů apod. To se dá uskutečnit jednou, ale podruhé jsou odbytiště nasycená.

Evička
# Zasláno: 24 Led 2005 15:20
- Nahlásit

Ano, přesně tak to je. Po našem špičkovém psovi máme záznam na štěňata třeba i rok dopředu a ti, kteří chtějí kvalitu, nebo mají konkrétní představu o tom, co od psa vyžadují, tak si počkají. Tyhle záznamy hodně dopředu bereme s rezervou, může se stát za tak dlouhou dobu cokoliv, ale je pravda, že dobré chov. stanice potíže s odběrem nemají. A štěňata jdou i do zahraničí a potencionální zájemci se ozývají sami. Anonym přede mnou to napsal naprosto správně. Je to podobné, jak jsem psala o tom, že chov s jednou, max. dvěma fenkama se nedá dělat na určité profesionální úrovni.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Led 2005 09:56
- Nahlásit

Evička
Já jsem vlastně nikdy neměla současně aktivního plemeníka s fenkama,oba samci doma byli kastrovaní z důvodu nevhodnosti do pracovního chovu,ač jeden měl sice bonitaci a hafo zkoušek,ale měl taky dysplasii...bylo to tak praktičtější.
Teď si ale beru štěně psíka s účelem být použitelný na jednu fenečku,nepříbuzná pracovní krev s exteriérovým výstupem,a znechuceně to budu muset řešit kotcováním...pes doma,feny v kotcích.

Evička
# Zasláno: 25 Led 2005 11:44
- Nahlásit

Sali, jestli to bude takovej blázen jako ten náš starej dědeček Kim, tak se máš na co těšit. A musím tě ujistit, že tady nepomáhá absolutně žádný výcvik, přísnost, prostě nic. Zatmění před očima, blázen. Naštěstí alespoň ten mladší se chová slušně a v pohodě. Ale základní poslušnost jde, pokud jsme doma nebo okolí, kde se pohybuje naše háravka, naprosto stranou. Naštěstí skoro všechny feny hárají najednou, takže se to dá nějak přežít. Sali, na to si časem zvykneš. Hodně štěstí.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Led 2005 11:58
- Nahlásit

Evička
To moc dobře vím,co dovedou hormony....naštěstí mám sterilisovanou malinu,co se normálně hárá a užívá si sex,a ta pokud bude chtít,a to si piš že bude,mu bude určená jako společnice....
Pokud jí pán nebude moc trápit.....

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Led 2005 12:19
- Nahlásit

a hlavně-když to bude drhnout,dostanou čubinky antikoncepci.To taky není problém,my nejsme primárně orientovaný na chov,nakrejeme jen když povahově rodiče přesvědčí a bude zajištěný zájem o pracovní dobrmany....nebo pracovní maliny tady,nikoliv do výkupu do Německa...pro to nechovám.
A ovčandy bydlí v dolním patře se samostatným dvorkem,těch se to týká jen pachově....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání