| Autor |
Zpráva |
Kozi23
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 14:52
- Nahlásit
Dobry den, Potrebovel bych poradit s vyberem psa. Bydlim v domku s vetsi zahradou a chtel bych prave psa s tim ze preferoval bych psa velkeho vzrustu, klidne povahy(mam 2 letyho syna), ne tak narocny na pohyb(vidim to tak na 2-3 prochazky tydne) atd. Mel jsem psa celej zivot u rodicu a tak by si rad poridil i svyho. Dekuji za pripadny rady.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Říj 2005 14:55
- Nahlásit
2 - 3 procházky týdně??? tak to myslím můžeš od místních návštěvníků počítat leda tak s radou, aby sis pořídil plyšového. nic ve zlém.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:00
- Nahlásit
To je fakt, 2-3 procházky týdně jsou snad málo i pro čivavu. A proč vlastně toho psa chceš, když se mu nechceš věnovat? Na okrasu si opravdu můžes pořídit toho plyšáka.
|
juhan
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:07
- Nahlásit
co takhle Tibetskou dogu?
|
Kozi23
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:09
- Nahlásit
Mam vice jak 2 km pozemku, tak jsem myslel, ze to neni az tak akutni co se tyce tech prochazek venku. Bohuzel me zamestnani mi nedovoluje kazdy den s nim chodit ven. Naopak venoval bych se mu co to pujde, ale proste rikam veci na rovinu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:12
- Nahlásit
Kozi23
Mate moznost ho mivat aspon mezitim doma...? Jen zahrada neni uplne koser, prochazky jsou dobry nejen na vybehani, ale i kvuli kontaktu. Jinak pokud chcete psa "jen tak na zahradu" a ne na praci a budete se mu i v ty dny, kdy nevyjde dlouha vychazka, venovat nejak aspon na te zahrade, aspon treba pul hodky, tak myslim, ze proc ne. Spousta lidi ma takhle psa...
Akorat s plemenem moc neporadim, mam zkusenost akorat s krizenci...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:24
- Nahlásit
Kozi23
já ti to řeknu takhle. Pokud už teď víš, že budeš mít na psa málo času, tak si ho raději nepořizuj. Ale ......Pokud má pes velkou zahradu, má dobrou vazbu na svého pána, který se mu jak to jde co nejvíc věnuje, tak pak dokáže i trpělivě čekat v případech, kdy má jeho pán málo času a některý den třeba musí vynechat procházku. Takový pes pak třeba leží doma pánovi u nohou a čeká, zda pán přeci jen nevezme vodítko a nepůjde s ním ven.
Já mám psy na zahradě a taky se mi stane, že někdy prostě už nestíhám, ale jak to jde snažím se to psům vynahradit. Takže jestli to myslíš taky takhle, tak pes určitě nebude strádat, pokud se mu budeš moci věnovat aspoň na zahradě, když už nebudeš moci jít ven....
A jaké plemeno? Velké, odolné, mírumilovné, co nepotřebuje tolik lítat? Já bych to viděla na novofundlanďáka nebo bernardýna. To jsou pohodoví medvídci a nejsou nároční na výchovu (být tebou nešla bych ani do té tibetské dogy a rozhodně bych si nepořizovala typické pastevce tj. např. kavkazák, šarplaninec - ti jsou nároční na výchovu a hlavně to chce aby byl člověk už zkušený kynolog, tato plemena vyžadují zvláštní přístup a často nezkušeným majitelům přerostou přes hlavu)
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:34 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Evik
Nerada ti odporujem, ale novofundlandan sam na zahrade = rozrdriapane dvere. A pes, ktoremu ochabnu zadne svaly pre nedostatok pohybu, lebo to je ten typ, co proste nevstane, ked nemusi... A to iste plati pre napr. bernardyna. Ako je to s BSP, neviem. Nas ma zahradu tiez niekolko hektarovu a v zivote by ste toho psa nevideli viac ako 10 m od domu, ak nie je niekto s nim. To prisaham.
Ak novofundlandan, ktoreho odporucujem, pre jeho povahu i cvicitelnost pre zaciatocnika, tak by mal mat pristup i do domu, hoci je to tazke. Chodit "vencit" casto (aj ked len po pozemku, lebo po nom sa on sa neprejde) a tiez potrebuje hlavne ten pohyb, ktory si on sam nie je ochotny poskytnut. Je idealny, lebo nepotrebuje dlhe prechadzky, ale take, co ho psychicky vyburia. A zdoraznujem pri tomto plemene je nutne mat nablizku akukolvek vodnu plochu, pri ktorej sa moze machat.
|
Maya
|
# Zasláno: 11 Říj 2005 15:53
- Nahlásit
Kozi23
Pokud bys neměl ten požadavek velkého vzrůstu, tak bych mohla s klidem doporučit svého favorita - vlčího špice. Ten tedy neleží jak pecka, ale neustále kontroluje pozemek a hlídá, denní procházky a zaměstnání nevyžaduje, já taky s ním chodím tak 3-4x týdně, přes týden kratší a o víkendu dlouhé procházky, taky se u nás vyskytuje téměř denně 2leté dítě a bez problému. Jen musí mít kontakt s rodinou, když jste doma, tak přístup do domu, ale klidně může spát venku.
Jediná nevýhoda je jeho trochu vyšší samostatnost a tvrdohlavost, potřebuje opravdu důslednou výchovu.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Říj 2005 16:33
- Nahlásit
Kozi23
Chceš štěně nebo staršího psa? LUCKA zde nabízí roční fenku belgického ovčáka malinoise - prý má fenka nějaké problémy s tlapkama, tak ji dává pryč, protože se s ní chtěla věnovat vrcholovému výcviku a kvůli tomu zdraví to nejde...tak mě napadlo, že nebude potřebovat tolik vycházek...Tuším, že té fence je kolem 1 roku...psala jsem si s Luckou mail, kdyžtak ji napiš, jestli máš zájem. Její mail lucie.sevcikova@tiscali.cz
|
haha
|
# Zasláno: 11 Říj 2005 16:54
- Nahlásit
Kozi 23
pokud máš fakt velkou zahradu tak v těch procházkávh zas až takovej problém nevidím,samozřejmě že každý pes se na procházku těší ale hodně lidí má psy na zahradě hlavně na vesnicích a ven s nima pravidelně nechodí,je dobrý aby pes měl nějakou zábavu ,aby jste si s ním na zahradě hráli,aby viděl třeba ven ze vrat apod. moje prarodiče takto měli psy vždycky a nezdálo se mi že by nějak trpěli,já bych ti taky asi poradila toho novofundlanďana,nevím jaké jsi měl psy dřív a jestli by jsi třeba zvládl výchovu středoasijata to je totiž pes který příliš nevyhledává kontakt a hry s lidmi můj nejradši leží na vyvýšeným místě a pozoruje okolí je to takovej samotář ,ale pokud by jsi ho správně nevychoval byl by to průser,já nevim jak si troufáš
|
Lea
|
# Zasláno: 11 Říj 2005 17:11
- Nahlásit
Ahoj, pastevec není zas tak špatný nápad. I když pro začátek určitě doporučuji fenku, nesnaží se projevovat tolik dominance. Pro upřesnění chováme přes 20 let právě šarplanince, myslím že vím, o čem tedy mluvím. Máme nyní 4, samozřejmě u domu na dvoře. Na procházky se také každý den nedostanu, vychází mi to tak obden a to chodím na 2 nebo 3 "loty", takže mi to zabere půl dne. I když procházky zbožňují, nemyslím, že by trpěli, když nedjou denně. Je ale pravda, že každodenní kontakt potřebují a vychovat musíš každého psa, i toho hlídacího. Náplní jeho života je totiž hlídat. Když ne ovce, tak to své území. Když by jsi chtěl další info o plemeni, tak řekni nebo mrkni na www.sarplaninac.cz
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 08:10
- Nahlásit
Lea
jenomže ty máš pastevce dlouho, takže už máš zkušenosti, víš jak na ně, ale člověk, který je takřka naprostý začátečník udělá několik chyb ve výchově (každý začátečník dělá ve výchově chyby) a pastevci mají sakra dlouhou paměť a jakmile se naučí, že paníček není tak silný v kramflecích jak se zdá, může mít pak majitel takového psa pěkné problémy..... Já netvrdím, že jsou pastevci špatní, naopak, pokud se to s nimi umí jsou to úžasná zvířata, jenomže se to právě musí umět. A není radno experimentovat.
JInak pigie máš pravdu s tím, že bernardýn či fundland si sám pro sebe na zahradě nezalítá....to je fakt. Ale myslím, že pokud člověk věnuje dostatek času aspoň těm hrám na zahradě (když už ne dlouhým procházkám), tak se pes může dobře vyřádit a nikterak po svalové stránce nezakrní. Taťkův kámoš měl fundlanda (pes se dožil přes 13 let) v bytě. Pes v době mezi procházkami jen chrápal, ale protože s ním jeho páník(doma v inv. důchodu) chodil na kratší prochajdy několikrát za den a jednou denně popojeli někam dál a šup do lesa, tak byl pes ve výborné kondici.
|
Meta
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 08:25
- Nahlásit
Já myslím, že to není moc dobrý nápad pořídit štěně velkého psa k dvouletému dítěti. Protože štěně neuhlídáte, aby si sem tam do batolete nekouslo. Vychováváme čtyřměsíční štěně hovawarta a když jsme ho přivezli, měl i náš mladší (10-ti letý)
syn co dělat, aby se ubránil hravým útokům štěňátka. Měli jste si pořídit štěně, dokud bylo mimčo v kočárku, nyní bych doporučovala počkat, nebo si pořídit staršího klidného pejska. Alespoň takhle jsem to udělala já, když jsem byla na mateřské a bylo mi smutno, odepsala jsem na inzerát množitelky, která zdarma rozdávala pejsky vyřazené z chovu a šestiletý pudlík Amorek mi dělal báječného společníka ještě 8 let. Protože ho množitelka celý život držela v kleci, měl dost námitek proti delším procházkám , třeba by to bylo řešení i pro vás.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 08:30 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Evik
No, presne to mam na mysli. Lenze proste nestaci, ze mas zahradu, behaj. Jemu je uplne jedno, ci je v byte alebo na zahrade, do pohybu ho musi nutit clovek alebo blizkost vody. Ja som chcela naznacit, ze potrebuje nutit k pohybu, ak sa mu bude venovat na zahrade, tak je to v pohode, len ze to nie je pes, ktory sa "vyradi" sam ;) Teda, kym je stena, este ako tak, ale potom je to uz len taka rohozka, ako vravi moj otec Ja fundlaka odporucam, on sice tiez nic nezabudne, ale zase mu to ani nevadi a nema snahy stat sa nadriadenym. Ved aj ja mam Huga v byte a som rada, lebo ho prinutim chodit von, kdezto ked sme u nasich, tak po zahrade chodi len ak s nim chodim ja Eto vsio Proste ho nesmiete nechat na zahrade zhnit A tie kratsie prechadzky su namieste miesto dlhych, inak sa vam moze stat, ze pes po dvoch hodinach si proste lahne a vy s nim nehnete Jedine miesto kde sa nikdy neunavi je voda
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 08:34 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Meta
Nas Hugo je sice odrastene stena (15 mesiacov), ale pri malych detoch, je uplne iny, jemny, nedovoli si do nich ani stuchnut, akoby bol bazlivy. Ak je dieta odrastenejsie, tak je to horsie, lebo potom sa jasi, ak nezabrzdi, zvali atd. Ale pri tych najmensich mam len tie dobre skusenosti. Ak sa dotkne, tak len jazykom, aby olizal. Kamaratkina fundlacka je fakt nanny, ako sa o tychto psoch pise, lebo sa od babetka nepohne na krok, a akonahle male zaplace, bezi za kamaratkou a vola ju k malej. Oni su fakt stvoreni pre deti.
|
Meta
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 09:06
- Nahlásit
pigie
Sama píšeš, že je to štěně odrostlé. Hovíci jsou taky prima pejsci k dětem, však mají trochu toho fundláka v krvi (vodička je taky jejich živel). Nicméně ty první týdny by byly náročné a já bych si to netroufla, obzvlášť, když krátce po přivezení štěněte nás navštívila švagrová s dvouletým prckem, štěně se stále snažilo mrňouse olízat, neboť se mu strašně líbil a já měla ruce plné práce, aby nedošlo k povalení, nebo škrábnutí. Přece jen to štěně je ještě samo neobratné a snadno se rozdovádí. A nechat štěně jen na zahradě, to bych nemohla.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 09:10
- Nahlásit
Meta
No, ja neviem, ale v tom veku prave sa Hugo formoval najlepsie. Stacilo jedno fuj a bolo po probleme, ci uz s okusovanim nabytku alebo inymi vecami. Neviem, mozno len nas Hugo bol iny. Ale fakt mu stacilo vo veku dvoch mesiacov povedat raz, ze nesmie, size ked napr. ohhlodaval stolicku a dostal fuj, tak sme mu to fuj museli povedat na vsetky styri nohy, cize to fuj bolo 4x na celu stolicku S olizovanim by som to riesila podobne. Ja nechcem vraviet, ze to je pravidlo, ale prave stenata su najtvarnejsie. A dieta a psa by som aj nenechavala mimo dohladu...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 09:50
- Nahlásit
Meta
podívej, pokud je majitel štěněte a současně rodič malého dítěte rozumný, tak dá vždy pozor, aby štěně nebylo s dítětem nikdy o samotě, veškeré nežádoucí projevy psa vůči dítěti a naopak bude vždy krotit a zvládat, tak vůbec nevidím jako problém pořízení sebevětšího psa k malému děcku. Když byl můj pes ještě štěndo, byla u mě mockrát na návštěvě kamarádka s tehdy roční dcerkou. Holčička seděla na dece a kolem ní se motal můj hafík. Pokud si s ní chtěl hrát po psím, bylo mu to zakázáno a stačilo párkrát pokárat a pejsek věděl, že k miminku si nemůže dovolit to, co ke mně či našemu druhému psovi. Náš starý pes si miminka téměř nevšímal a malý nakonec ležel s holčičkou na dece a spinkali vedle sebe
|
Meta
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 09:52
- Nahlásit
Mimčo je FUJ! To by manžel nerozdýchal Jsem ty mrňavý trapiče nesměla svěřit ani vlastní matce Naštěstí dnes takhle zachází i se štěnětem
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 09:57
- Nahlásit
Meta
Tak pouzi nesmies, ono to fakt vyznie divne, ked sa na babo povie fuj
|
Lea
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 11:26
- Nahlásit
Evik
Právě proto to píšu. Náš první pes byl šarplaninec a vidíš, od té doby neuplynul snad jediný den v našem životě bez něj. Zrovna tak my prodáme občas štěně někomu, kdo s takovým psem také žádné zkušenosti nemá s tím, že ve všem poradíme a pomůžeme. Někteří mají od nás již další štěně a za jiné plemeno by prý neměnili. A troufám si říci, že šarplaninec se mi zdá z těch pastevců nejsnáze ovladatelný. Mimochodem, novofundláka jsme také málem měli, ale pak to nevyšlo. Ale známí mají velkou CHS novofundláků a jak to tak pozoruju, přišli jsme o docela zajímavé zážitky Ale šarplanince budu mít vždycky.
|
joli
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 15:01
- Nahlásit
Ahoj Lea,
konečně jsem objevila někoho, kdo má šarplanince
Není to náš první pes / šestý / ale je to první šarplaninec. Jestli se chceš mrknout, tak je na: http://bobik.atspace.com/ . Máte chov. stanici? My ho máme z Luhačovic. Ráda bych s někým o nich "pokecala" - je fakt , že je to dost jiná povaha, než ti psi, co jsem měla dřív.
Má některé úžasné vlastnosti, ale ta jeho dominantnost je fakt silná, mám trochu obavu z puberty....Jestli máš chuť si někdy pokecat, tak bychom si mohly založit nové téma : šarplaninec
|
Lea
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 16:24
- Nahlásit
joli
Ahoj, tak se mi to nepodařilo otevřít, no neva. Já myslím, že se určitě uvidíme nebo jsme se už viděli na nějaké klubové akci. My jsme chov. stanice Bělohorská lípa, najdeš nás na klubových stránkách. Lea Ravangradska je tam v galerii, to je naše nejstarší dovezená fenka.
To jo, určitě je to změna. Ale povahy těch psů se za těch více než 20 let co jsou tady změnili k lepšímu. naše první fena i ty další byly dost cholerické, jak na psy tak na lidi. Prostě se začalo chovat na těch nesprávných jedincích. Teď jsou mnohem vyrovnanější, ale jak říkám, je asi lepší začít s fenkou. to jsem už zpozorovala, že když má slabšího páníčka, tak na něj nevrčí nebo dokonce neútočí, ale zato ho má takzvaně "na háku", dělá si co chce, ostatně jako každý nevychovaný pes. Zato mladí pánové se dokážou pěkně vytahovat už ve 3 měsících. Tady je potřeba pevné a hlavně důsledné výchovy a vymezit mantinely. ale výsledky se poznají opravdu až v a po pubertě. To může být krizovka. A chce to mnohem víc trpělivosti. Můj táta s tou první fenou složil i záchranářské zkoušky, ale trvalo to 2x déle než u ostatních psů. To jsem byla ještě špunt...Je to fakt na dlouhý povídání.
Založila bych spíš téma Pastevečtí psi, co myslíš, šarplanince moc lidí přeci jen ještě nezná. pa a těším se.
|
joli
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 17:43
- Nahlásit
Lea
Mě to taky nešlo otevřít, tak jsem na to nahnala manžela, ať to dá do pořádku a ono to najednou šlo - takže nechápu...
Náš Harry má teprve 6,5 měsíců, takže my jsme ještě na žádné akci nebyli.
Mě se ale zdá velmi inteligentní, chápavý a rád se učí. Povely sedni, lehni, zůstaň, přines, ticho,místo už máme docela zmáknuté, ty už jenom pilujeme a přivolání pokud není nablízku pes, člověk, kočka, zajíc.... atd. je na 100%. To se mi zdá na půlroční štěně celkem fajn
Připadá mi, že je předčasně "vyspělý", nějak se s ním moc nedá hrát, mazlit, ani moc nechce domů, hned jde ven a ještě po mě hodí takový zdrcující pohled -jako by říkal " snad nechceš, abych se tady válel, musím přece ven, tam mám povinnosti ! "
Zatím nemám ani pocit, že by nějak šíleně miloval procházky, což mě dost mrzí, rádi podnikáme delší výlety. Snad se to časem změní.
|
Lea
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 18:58
- Nahlásit
Haha, no to znám, jak na to ten chlap šáhne a ono to najednou jde, to si pak připadám jak z ústavu pro slabomyslné, nic si z toho nedělej
Tak jak jsem na ty fotky koukala, musím říct, že to je teda pohled, to nepamatuju že by v tomhle věku nějaký náš pes takhle přemoudřele vyhlížel. Bude to pan Pes. A myslím že na to jdete dobře, alespoň podle toho co jsi napsala. A to že vypadá, že venku ho to nebaví, to je normál, on na to přijde. Akorát nějaké delší výlety-s tím počkejte tak nejlíp do 2 let, až bude dospělý a tělesně "hotový". Tak já jdu založit to nový téma, ať tady nezacláníme.
|
Barbora
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2005 18:45
- Nahlásit
Dobrý den, mám čtyřletou fenku Brazilské fily s PP a chtěla bych ji nechat připustit!!! Bohužel však nevím, co bych měla podniknout nejdříve! Chovatelskou stanici nemám! Děkuji za radu
|
ati
|
# Zasláno: 25 Říj 2005 19:02
- Nahlásit
Obraťte se na klub Brazilské fily a zjistěte si podmínky uchovnění. O CHS si můžete požádat na ČMKU.
|