Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Parson Russel Teriér
Autor Zpráva
Iserin23
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2015 10:43 - Změnil/a: Iserin23
- Nahlásit

Rozhodl jsem se pro Parson Russel Teriéra. Jelikož potřebuju nějaké menší plemeno do bytu, ale zároveň aby se mnou mohlo uběhnout 10 km nebo zvládnout 30km výlet.
Jedno štěňátko mám vyhlídnuté, ale je bez PP, tak jsem se chtěl optat na rizika. Podotýkám, že nejde o peníze, kdyby byl zrovna nějaký s PP, koupil bych klidně s PP. Samozřejmě by se dalo počkat, ale už jsem se byl na štěňátka podívat, a už jsem si z nich jedno konkrétní štěňátko vysnil, a skoro si už ani nedovedu představit, že bych si vybral jiné [img]http://www.cz-pes.cz/diskuse/img/smilies/grin .gif[/img]
V domě, kde jsou štěňátka, jsou i oba rodiče, jsou veselí, pohybliví, ukazovali mi spoustu videí, co vše dokáží. Štěňátka jsou čistá, nebojácná, v hezkém prostředí, je vidět, že je o ně prima postaráno, a zajímá se o ně celá rodina.
Tak se chci zeptat, zda je opravdu takový problém, že nemají PP, když se jinak vše zdá v pořádku? Nepotřebuju mít nějaký šablonovitý vzhled, ani povahu, spíš obecně veselého psíka, co hodně vydrží, což by snad taková štěňátka, když jsem jejich rodiče viděl, mohla mít.
Děkuji za odpovědi a případná varování [img]http://www.cz-pes.cz/diskuse/img/smilies/grin .gif[/img].

zbrnd
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2015 13:19 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Iserin23
ak se chci zeptat, zda je opravdu takový problém, že nemají PP, když se jinak vše zdá v pořádku?
To je jednoduché.

Buď:
Jedno štěňátko mám vyhlídnuté, ale je bez PP,
Nepotřebuju mít nějaký šablonovitý vzhled, ani povahu, spíš obecně veselého psíka, co hodně vydrží, což by snad taková štěňátka, když jsem jejich rodiče viděl, mohla mít.

Nebo:
Rozhodl jsem se pro Parson Russel Teriéra.

To plemeno dělá ten PP nejčastěji vystavený FCI
Je tedy podstatné, co chcete. Jestli PRT nebo psa podobného PRT a jde Vám o jiné věci než vzhled prioritne.

A rizika? Ta jsou vzdy, obzvlaste dnes tedy v dobe, kdy plemeno znamena hlavne design. Takovy trend zpusobuje degeneraci psu a samozrejme i tech bez PP neb ti jsou mnohdy vedlejsim produktem tzv. chovatelu psu s PP.

PP znamena no realne to neznamena vic nez mit štempl na to, že pes vyhověl papirovym kriteriim zajmove organizace.

Iserin23
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2015 13:45
- Nahlásit

zbrnd - Děkuji za odpověď.

Platí pro mě druhá varianta - tj., vzhled neřeším, pes podobný PRT je pro mě ok, resp. jak jsem psal, jde mi hlavně o menšího psíka, co ale vydrží nějakou tu fyzickou námahu a sportovní výkon.

Asi se nejvíc bojím, jak jsem se někde dočetl, že se často vyzařují z chovu psi s nějakým onemocněním, a psi bez PP jím pak mohou dědičně trpět. Na druhou stranu mi asi těžko někdo zaručí, že ten s PP bude zdraví jako řípa

cernej caj
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2015 14:30
- Nahlásit

Iserin23
spis u tech s PP, pokud je to problemova nemoc, se zvirata testuji a do chovu by pak nemocna nebo jako prenasec jit nemela (pak na pulce takovych psu nasazi lidi bezpapiraky casto jen o par set levnejsi nez s PP) a pripadne i mezi chovateli umi doporucit "spolehliveho" chovatele.

problematika nePP psu je spis v tom, ze pulka tech, co se do chovu nedostanou (agrese, zdravi, vzhled neodpovida standardum) je rodici par az desitek bezpapiraku a ti, co jsou uz rovnou jako nePP koupeni nemlich to samy a pak to sou stovky a tisice dalsich a dalsich psu, ktery koncej vsude mozne, nektery procento dobre, vetsina v utulcich, kde je nikdo nechce...

zas druha vec je, ze vypiplany stene za to proste nemuze, ze lidi dneska mnozej kde co a pulka tech lidi to porad nedela s ucelem vydelat, ale protoze sou "neznaly" problemu s premnozenyma psama v cr... a zas vypiplany stene pravdepodobne parsona (jestli ste videl oba rodice) muze byt nakonec lepsi nez "papirak" z mnozarny, kde pod zastitou PP se seka hromada stenat na prachy...

hodne kontroverzni tema, no

Xerxová
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2015 14:41
- Nahlásit

skoro každé plemeno je schopné ujít třicet kilometrů a uběhnout deset... To není nic nenormálního... Při troše "tréninku" to zvládnou psíci od krysaříka po dogu

birma
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2015 17:51
- Nahlásit

Iserin23
Nech si ukázat vyšetření rodičů na nemoci, kterejma plemeno trpí (tipla bych asi minimálně pately), tak aby bylo prokazatelný, že jde fakt o výsledky těch rodičů a pak si nech udělat dna, abys měl jistotu, že štěně je fakt potomek těch dvou konkrétních zvířat
A pokud je ti vlastně jedno, co doma budeš mít, mrkni na nabídky útulků, nebo třeba na foxíky, kteří jsou parsonům podobní, ale nejsou tak oblíbení a tak se dá čekat, že budou zdravější.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2015 04:21
- Nahlásit

cernej caj
spis u tech s PP, pokud je to problemova nemoc, se zvirata testuji a do chovu by pak nemocna nebo jako prenasec jit nemela
a to je fuuuurt dokola...takze se testuji a selektuji aby nemela a+b a o to lehceji se spolu s negativnim a+b vyselektuje nechtene d+c ktere muze byt klidne horsi nez a+b ....proste chov psu s PP je dnes prasarna

cernej caj
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2015 06:48
- Nahlásit

myslis, ze kdyz z chovu vyradi psa s tezkou dyspazkou, nebo s vadou sdrce, ze potomci toho bez dysplazky se srdcem jako zvon budou slepy?

me prijde mensi riziko mit stene od rodicu vysetrenych napr. s tim srdcem, nez u plemene, kde je to velkej problem vzit bezpapiraka od nevysetrenych rodicu. kde mam asi vetsi riziko brzkyho umrti? a nakonec problem c+d stejne muzou mit oba.

ja jen rikam, ze hlavne tu na foru je proste bezpp stene kontrovorzni tema. me osobne nevadi bezpapiraci, taky mam bezpapiraka, ale vic mi vadi ta situace, kdy je tu desitky tisic psu, ktery nikdo nechce a lidi mnozi cim dal tim vic globalne...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2015 23:36
- Nahlásit

cernej caj
jinymi slovy jsem psal, ze sledovani 1,2,3,4,5 negativnich znaku ma za nasledek zase potencionalni nechtenou selekci na jine znaky nesledovane
no a navic celej chov dnesniho stylu je na houno

me prijde mensi riziko mit stene od rodicu vysetrenych napr. s tim srdcem, nez u plemene, kde je to velkej problem vzit bezpapiraka od nevysetrenych rodicu
ano, samozrejme, stejne tak pak muzeme dojit ad absurdum k tomu ze jelepsi poridit zivyho psa nez mrtvyho...ja si myslim, ze lepsi pejsky neporizovat vubec - jakozto trend - jinak jim nic nepomuze a udelame z nich takovy hnoje jako jsme udelali ze sebe..

cernej caj
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2015 09:08
- Nahlásit

zbrnd
ze lepsi pejsky neporizovat vubec - jakozto trend
to je asi pravda, ale ono zas, kdyby psy meli jen zachranari, policajti a myslivci, je otazka, jestli by to bylo to lepsejsi orechovejsi nez ted...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2015 01:05
- Nahlásit

cernej caj
vsak ti by je taky nemeli .... vsak je nas tu na planete dost ne?

cernej caj
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2015 06:59
- Nahlásit

zbrnd
ale zas pokud pes byl po staleti a tisicileti s clovekem, proc to ted menit?

impact
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2015 12:20
- Nahlásit

Iserin23
Kupovat si PRTa bez papírů, čili bez všech základních zdravotních vyšetření, je holá šílenost. Slyšel jsi někdy o spincerebelární ataxii? V republice jsou již přenašeči této nemoci. Bohužel se vyskytli i nemocní. Viz russell-rescue.cz/2014/04/pribeh-pejska-quida/. I když to byl mixteriér. Dále luxace patelly, bohužel stále častější vysoké dysplazie kyčelních kloubů, nejeden případ nekrózy kyčelních kloubů. Chceš psa sportovce, ale zároveň riskuješ, že budeš mít spíš mrzáka.

A ano, ani PP ti nezaručí, že bude pes 100%tně zdravý. PP je totiž doklad o původu. Nicméně pokud si dobře vybereš chovatelskou stanici, markantně zvyšuješ šance, že pes zdravý bude. Navíc se můžeš podívat na to, jak na tom se zdravím bylo a je široké příbuzenstvo.

A to ani nemluvím o problematickém chování dospělých jacků a parsonů, o jejich nezvladatelné přeskokové agresivitě, o labilitě a bojácnosti.. Žiju s tímto druhem teriérů už nějaký pátek, starám se o ty bezprizorní a vyhozené a můžu tě ubezpečit, že moc dobře vím, před čím tě varuju..

zbrnd
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2015 15:46
- Nahlásit

ale zas pokud pes byl po staleti a tisicileti s clovekem, proc to ted menit?
-----------------------
Cajiku, ja nepsal, ze to menit ... to ze by se nakrasne nejaka skupina lidi rozhodla pro variantu nemit psa v ramci dobra pro buducnost psu, stale jeste vubec neznamena, ze by ho nemel nikdo

impact
jen pockej az budou i lidi s papirama a bez .... a ty bezpapirovy pak nikdo nebude chtit ..

impact
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2015 20:49
- Nahlásit

zbrnd
V civilizovaném světě je vcelku normální, že má člověk rodný list a občanský průkaz.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2015 00:30 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

impact
V civilizovaném světě je vcelku normální, že má člověk rodný list a občanský průkaz.
a udaje o tve bonitaci a o tom, ktera zajmova organizace potvrzuje Tvuj puvod mas tedy Ty v tom rodnem liste nebo v obcance?

jo a chapu to tedy dobre, ze treba krovaci z pralesa jsou proti nam menecenni a je vetsi sance, ze budou nemocni a proste ze nejsou tak standardni jako my s obcankama?

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2015 22:02 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

zbrnd
A co má doklad o původu společného s nemocema nebo standardem? Bych si myslela, že zrovna ty máš dostatek znalostí na to, abys věděl, že je průkaz původu čistě jen doklad o původu. Nic víc, nic míň než doklad o původu. Který mají i nemocní i nestadardní psi.

O méněcennosti se bavit nebudu. Myslet si, že je nějaké zvíře méněcenné je stupidní.

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2015 22:06
- Nahlásit

Jo a úřad, který rodný list vydal je na rodném listě uveden. O údajích o bonitaci nic nevím, žádný můj pes s PP v PP nic takového nemá a ani to nikdy neabsolvoval.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2015 23:44
- Nahlásit

impact
A co má doklad o původu společného s nemocema nebo standardem?
Já tomu nerozumím, ale ty jsi o tom psala:
Kupovat si PRTa bez papírů, čili bez všech základních zdravotních vyšetření, je holá šílenost

Bych si myslela, že zrovna ty máš dostatek znalostí na to, abys věděl, že je průkaz původu čistě jen doklad o původu. Nic víc, nic míň než doklad o původu. Který mají i nemocní i nestadardní psi.
Ja jsem sve neznalosti nezohledňoval, prostě jsem jen vyšel z toho, co jsi napsala.

O méněcennosti se bavit nebudu. Myslet si, že je nějaké zvíře méněcenné je stupidní.
Ja nepsal nic o menecenych tviratech ale

Jo a úřad, který rodný list vydal je na rodném listě uveden.
To je možný, já se jen ptal, která zájmová organizace ho vydala.
Reagoval jsem tím vším na to, že jsi začala srovnávat PP a rodný list

impact
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2015 18:29
- Nahlásit

zbrnd
Reagoval jsem tím vším na to, že jsi začala srovnávat PP a rodný list
Jestli jsi to chtěl nějakým způsobem komentovat, měl jsi to komentovat rovnou. Já komentovala jen tu tvoji holou větu a víc s tebou nemám zájem diskutovat. Chytáš se všeho jak hovno košile.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2015 20:13
- Nahlásit

impact
Jestli jsi to chtěl nějakým způsobem komentovat, měl jsi to komentovat rovnou.
No já to komentoval rovnou má milá Impact

Já komentovala jen tu tvoji holou větu a víc s tebou nemám zájem diskutovat.
Tak nediskutuj, jsi svobodná žena!

Chytáš se všeho jak hovno košile.
To je nějaká nová móda z dědiny? nemáš nějaký fotky? bych tě rád pochválil, jak moc ti to sluší.

Přeji ti jinak krásné vánoce a mám pro tebe i dáreček:"Milá Impact, věř nebo ne, ale musím přiznat, že jsi měla vždy ve všem pravdu."

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání