| Autor |
Zpráva |
Lilian
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2015 11:14
- Nahlásit
Ahoj,
Mám takový teoretický dotaz. Může mít například stres z návštěvy veteriny (očkování herpes/první sono) vliv na vstřebání štěňat?
Díky za názory
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 08:16
- Nahlásit
No pochopitelně! Vstřebat může do 35 dnů, pokud si dobře pamatuju, jinak krom vstřebání hrozí vývojové vady atd. Proto březí fenu zbytečně nestresovat, k veterináři jen v nutných případech. Já třeba na herpes očkování chodím, ale objednám se na konkrétní hodinu s tím, že rovnou vysvětlím, že s březí fenou nechci čekat. Takže kraťoučká cesta autem, hup do ordinace, pamlsky, injekce, pamlsky, hup do auta a domů. Já mám tedy fenu, která je nedůvěřivá, hlavně k mužům, takže nechodím vůbec na sono. Je mi proti srsti ji tam nechat vyholovat a jezdit po břiše jenom proto, abych věděla, že zabřezla. To se dozvím celkem jasně podle břicha velikosti vorvaně.....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 13:15
- Nahlásit
corgi
a nebylo by lepší mít psa normálně vychovanýho a soužitýho, aby netrpěl stresem při vcelku normálních situacích?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 13:48
- Nahlásit
a nebylo by lepší mít psa normálně vychovanýho a soužitýho, aby netrpěl stresem při vcelku normálních situacích?
jak jednoduché, že........
|
Lilian
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 14:02 - Změnil/a: Lilian
- Nahlásit
"zbrnd: corgi a nebylo by lepší mít psa normálně vychovanýho a soužitýho, aby netrpěl stresem při vcelku normálních situacích? "
Kdyby to bylo tak jednoduché, to by bylo na světě krásně.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 14:18
- Nahlásit
No a v cem je to teda slozite? Treba se tu najde nejaky psoznalec, co poradi.
|
Lilian
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 14:57
- Nahlásit
zbrnd: No a v cem je to teda slozite? Treba se tu najde nejaky psoznalec, co poradi.
Složité je vysvětlit psovi, který se veteriny bojí, že se bát nemá, že jen občas píchne včelka.
Cvičíme pozitivní metodou manipulaci, čekání v čekárně, prokrmuji i v ordinaci, konzultovala jsem s několika odborníky. Pomalu se to lepší, ale je to běh na dlouhou trať.
Mimochodem neptala jsem se na to jak mám psa naučit, aby se na veterině nestresoval, ale jaký může mít vliv stres na průběh březosti. Ale i tak díky za reakci.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 14:57
- Nahlásit
zbrnd
No a v cem je to teda slozite? Treba se tu najde nejaky psoznalec, co poradi.
nejsem psoznalec, ale na to člověk psoznalec být nemusí, jest to velmi jednoduché jest to o tom: že ne každýb pes má vyrovnanou povahu a nemusí to dobře snášet. To neznamená, že tam bude dělat vyrvál, ale stres to po něj je. Když jdu z zubaři, taky tam nevyvádím, ale je to pro mě stresující, tomu se jaksi i díky zážitkům z dětství nevyhnu. A ti psi fungují jaksi dosti podobně.
Ešus byl myslím celkem dobře vychován a do určité doby chodil k veterináři velmi nadšeně. Pak jeden cosi pokazil a on tam již přestal chodt nadšeně. Nesmýkal mnou, neštěkal, nic, ale nebylo mu tam zkrátka dobře a to tak, že když jsme byli dávat krev na transfůzi pro jeho mámu, tak šel, udělal to pro mě, protože jsem to po něm chtěla, nechal se dát na ten stůl,napíchnout, ale jaksi ........... ten štréz ta byl a proto co? proto tu krev moc nepouštěl. Abyste mě pane zase nenařknul z toho že si něco vymýšlím, tak to není poznatek můj, ale lékaře (tím myslím to, že ta krev skorem netekla, protože to bylo ze stresu a jest to i velmi logické, proč to předpokládám, že víte)
Nepředpokládám, že zrovna cogri bude mít psa, který veterináře nikdy neviděl a nebyl na něj uvykán a je to nevychovaný pes. Jen prostě je tam ve stresu, nic světoborného.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:02 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Lilian
Cvičíme pozitivní metodou manipulaci,
no asi by bylo lepší naučit se získat důvěru tedy ... klidně pomocí elektriky nebo škrcáku a bez odborníků . Pomůcky a metody jsou jaksi naprttt, když nefunguje komunikace a důvěra
Žádnej běh na dlouho trať to není, pokud má pes tu důvěru ve svého psovoda. Pak to funguje jaksi samo.
|
Lilian
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:08
- Nahlásit
zbrnd: Lilian
Cvičíme pozitivní metodou manipulaci,
no asi by bylo lepší naučit se získat důvěru tedy ... klidně pomocí elektriky nebo škrcáku a bez odborníků . Pomůcky a metody jsou jaksi naprttt, když nefunguje komunikace a důvěra
Tady, ale vůbec nejde o nedůvěru nebo o nefunkční komunikaci. Máme spolu výborný vztah a věří mi. Manipulovat (čistit uši atd) mohu bez problému, jen se jí tím nácvikem snažím připravit na to, aby se na veterině tolik nestresovala. A jestli mi doporučujete elektriku nebo škrťák, tak ne díky. To náš vztah pošle leda tak do háje.
Jestli si myslíte, že elektrikou nebo stahovákem získáte důvěru psa, tak jste na velkém omylu, díky to mu se vás bude pes akorát bát.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:19 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
nejsem psoznalec,
někdy se mi zdá, že jo (věřím, že víš, že význam slova psoznalec asni zas tak moc nemá označovati míru znalosti o psech)
jest to velmi jednoduché jest to o tom: že ne každýb pes má vyrovnanou povahu a nemusí to dobře snášet.
rozumím, chtěla jsi napsat, že většina lidí je nevyrovnaných a to přenáší na psa .... a prostě jsi se uklepla ...tak to souhlas teda
Když jdu z zubaři, taky tam nevyvádím, ale je to pro mě stresující, tomu se jaksi i díky zážitkům z dětství nevyhnu
To znám, proto jsem už skoro 30 let u zubaře nebyl
A ti psi fungují jaksi dosti podobně.
Jakože se bojej zubaře?
Nesmýkal mnou, neštěkal, nic, ale nebylo mu tam zkrátka dobře a to tak, že když jsme byli dávat krev na transfůzi pro jeho mámu, tak šel, udělal to pro mě, protože jsem to po něm chtěla, nechal se dát na ten stůl,napíchnout, ale jaksi ........... ten štréz ta byl a proto co? proto tu krev moc nepouštěl. Abyste mě pane zase nenařknul z toho že si něco vymýšlím, tak to není poznatek můj, ale lékaře (tím myslím to, že ta krev skorem netekla, protože to bylo ze stresu a jest to i velmi logické, proč to předpokládám, že víte) Tak zase si tedy můžeme první vydefinovat, co tím pojmem stres přesně myslíme.
Tady píšeš o stresu jakožto funkční reakci organismu. Stresů je hodně druhů a vůbec ten pojem se používá v různých "odstínech šedi". Nicméně ta důvěra tam dělá své i v tom, co popisuješ, což i sama popisuješ.
A já zase reaguji na to, co píše zadavatelka, tedy že třeba s odborníky cvičí pozitivní metodou manipulaci...tož to mi stačí .... teda samo, že nemusím mít pravdu ze 100%
PS. mimochodem jak moc jsi si jista, ze jsi tenkrat tens tres v nem nevyolala TY? Já nevím, jen se ptám.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:46
- Nahlásit
Zas komentoval někdo něco, co neměl, když nemá ani tucha, asi tak bych to shrnula ;)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:48
- Nahlásit
zbrnd
věřím, že víš, že význam slova psoznalec asni zas tak moc nemá označovati míru znalosti o psech)
neví, co ty považuješ, nepovažuješ za psoznalce.co si pod tím představuješ
rozumím, chtěla jsi napsat, že většina lidí je nevyrovnaných a to přenáší na psa .... a prostě jsi se uklepla ...tak to souhlas teda
není nutno vše házet na vyrovnanost/nevyrovnanost lidí, někdy hraje roli a to dost velkou - situace/zkušenost a hlavně a to především povaha a vyrovnanost psa.
To znám, proto jsem už skoro 30 let u zubaře nebyl
no a pak jsou lidi, kteří tam i tak jdou a ten stres mají, stejně jako pes k tomu vetovi jde a ten stres tam má. Může mi důvěřovat, ale stres to prostě neovlivní.
Tak zase si tedy můžeme první vydefinovat, co tím pojmem stres přesně myslíme
já si nebudu definovat nic, nemám čas. Jen znovu zopakuji, stres jaksi nebude mít až tak mnoho s důvěrou. Také své zubařce důvěřuju a to velmi, když mi řekne, že tohle dáme, věřím jí, nicméně strach mám a mám ten strach i v případech kdy mám injekci.
a odcházím, neb již více říci nemám čehož.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:55
- Nahlásit
PetraK
já si nebudu definovat nic, nemám čas. Jen znovu zopakuji, stres jaksi nebude mít až tak mnoho s důvěrou.
no jistě a jaký má pak teda smysl, navíc když nemáš čas, vypisovat se zde o stresu, když vlastně ani nemáme dáno, co to je ..... podle mě nijaký a o tom cz-pes je...proto je tu taky taková psina, že jo
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 15:59
- Nahlásit
testík k tématu a vůbec zajímavý článek
http://abicko.avcr.cz/archiv/2000/9/obsah/jak-chut na-stres-aneb-mira-veci.html
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 17:34
- Nahlásit
Lilian
Tady, ale vůbec nejde o nedůvěru nebo o nefunkční komunikaci. Máme spolu výborný vztah a věří mi.
Aha, takže jde o ten "stres"? A co pod tím pojmem tedy myslíte?
Pokud totiž myslíte stres jako funkční stav těla, pak je ta Vaše původní otázka vlastně zbytečná, protože jistě, takový stav může mít vliv prakticky na cokoliv, klidně může způsobit cukrovku, rakovinu a nejspíše spoustu dalších problémů, ale hlavně nikdo všechny ty možnosti ještě neprobádal, takže zase mi vychází, že bavit se o tomto na pejskařském foru je dosti irlevantní, protože nejpíše stres výše definovaný může způsobit takřka cokoliv a možná i mnohem více. Vstřebání štěňat nejspíše taky.
Nicméně pokud postavíte dotaz takto:
Může mít například stres z návštěvy veteriny (očkování herpes/první sono) vliv na vstřebání štěňat?
a máme li se bavit o tom samém stresu tak jaksi nevidím důvod, proč by zrovna ony dva uvedené úkony měly samy o sobě způsobit stres?
Lilian
Tady, ale vůbec nejde o nedůvěru nebo o nefunkční komunikaci. Máme spolu výborný vztah a věří mi.
Tak proč:
Cvičíme pozitivní metodou manipulaci, čekání v čekárně, prokrmuji i v ordinaci, konzultovala jsem s několika odborníky.?
Ne to mi fakt dokupy nejde, tomu rozumí jen pár vyvolených zde zjevně...a proč prokrmujete v ordinaci? Aby jste jasně ukázala, že "nyní se něco děje, dávej bacha hafušo"?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 17:40
- Nahlásit
Může mít například stres z návštěvy veteriny (očkování herpes/první sono) vliv na vstřebání štěňat?
a máme li se bavit o tom samém stresu tak jaksi nevidím důvod, proč by zrovna ony dva uvedené úkony měly samy o sobě způsobit stres?
ani tak nejde o to,jestli k tomu shledáváš důvody, ale o to, zda se do stresu dostane pes....ono to spolu tak trošku úplně nesouvisí....
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2015 20:57
- Nahlásit
Jestli fena neni z tech co.miluji.veterinare a manipulaci od.nej povazuji za druh mazleni a po injekci.ho oliznou, tak ji navstevs veteriny stres zpusobi a jde o to jak velky.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 00:10 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
ani tak nejde o to,jestli k tomu shledáváš důvody, ale o to, zda se do stresu dostane pes....ono to spolu tak trošku úplně nesouvisí....
No nebudeš věřit, ale tím mělo být řečeno, že se teda díky tomu, jak je to tadání napsáno, do stresu dostat nemůže. A hádej proč! Je to snadný, vážně.
anonymJestli fena neni z tech co.miluji.veterinare a manipulaci od.nej povazuji za druh mazleni a po injekci.ho oliznou, tak ji navstevs veteriny stres zpusobi a jde o to jak velky.
......ale co když to zadavatelka vezme vážně?
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 00:24
- Nahlásit
Jestli to.vezme vazne a usoudi, ze jeji fena je z tech, ktere majitele vlecou do ordinace a z ordinace zase naopak, tak se na sono vybodne a jedna injekce ji snad tolik.nerozhodi.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 00:27
- Nahlásit
anonym
no ja jen, ze jak to tady tak ctu, tak to rovnou je mozno zde pouzivat treba spojeni, ze fena ma z toho depku...vysledek zdejsiho odborneho badani bude zase stejny, tedy o nicem
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 06:50
- Nahlásit
No nebudeš věřit, ale tím mělo být řečeno, že se teda díky tomu, jak je to tadání napsáno, do stresu dostat nemůže. A hádej proč! Je to snadný, vážně.
pokud "tadání" = zadání, tedy úvodní dotaz, pak stres feny v ordinaci jako předpoklad je součástí zadání a přičemž není předmětem zadání.....tak fčil, co mám hádat???
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 08:11
- Nahlásit
Neumi
Máš hádat, proč se do toho v tadání uvedeného stresu dostat nemůže.
Pokud se do něj nemůže dostat, nemůže ten stres pak ani nic způsobit.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 08:52
- Nahlásit
Mám takový teoretický dotaz. Může mít například stres z návštěvy veteriny (očkování herpes/první sono) vliv na vstřebání štěňat?
z tohoto nějak vyplývá, že se pes do stresu nemůže dostat?...pokud teda a vytrvale tadání je zadání
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 14:43
- Nahlásit
Neumi
Správně, tadání jsi identifikovala přesně.
Ano, vyplývá to z tohototo dotazu, Dovolím si tvrdit, že pes ani fena opravdu nemůže dostat stres (lze vůbec stres "dostat"?) ze sona či očkování herpes.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 14:50 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
corgi
Zas komentoval někdo něco, co neměl, když nemá ani tucha, asi tak bych to shrnula ;)
To se zcela pleteš, tady naopak hodně lidí komentovalo věc, kterou naprosto dobře znají ze své osobní zkušenosti....co na tom, že každá ta osobní zkušenost se může týkat něčeho dosti jiného...dáme tomu prostě název a můžeme o tom velice přátelsky a inteligentně povídat. Než bychom si definovali o čem se tedy vlastně bavíme, raději budeme tvrdit, že vlastně nemáme čas se o tom bavit.
A tak je to správně, je to tady psí server, tak tu musí být psina!
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2015 16:31
- Nahlásit
zbrnd
tak tu musí být psina!
Hlavně aby tu nebyla psinka....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2015 15:05