| Autor |
Zpráva |
cioccolata
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 04:07 - Změnil/a: cioccolata
- Nahlásit
Zajímá mě, jak to dělají chovatelské stanice psů ohledně odvodů daně. Jedná se vlastně o podnikání, pakliže mají k tomu živnostenský list a příjem nad 20tis.Kč ročně.
Jaká jsou ale pravidla?
Lze nějak se vykroutit z odvodů daní jako třeba i v jiném podnikání? Např. prodej štěněte s PP bez dokladu /. Kadeřnice také zpravidla nevystaví paragon, a tím se vyhýbá skutečnému doložitelnému příjmu. Opravdu dnešní chovatelé přiznávají příjem z prodeje štěňat, krytí a platí tím daně za skutečný příjem z prodeje štěňat? A nebo jak to řeší, aby nebyl odvod daně vysoký? Je k tomu paušální výdej? Vyplatí se v dnešní době vůbec chovat s PP? Vím, že chovatelský kluby mají přísná pravidla. Přesto by mě zajímalo, zda se vyplatí vůbec chovat "poctivě" v dnešní době, když stát nás okrádá kde se dá vysokými poplatky. Je to začarovaný kruh. Každý dobrý účetní by určitě správně poradil, když to tzv. "jde". Jak to nejlépe tedy dělají chov.stanice, aby nemuseli odvádět veliké odvody? Děkuji za odpověď - hlavně od chov.stanic, i třeba že anonymně. Ale zajímá mě ta propojenost v případě chovu FCI, klubem apod., kde se musí vše hlásit, vrhy, krytí atd. Jak to tedy je pak s tím daňovým, jaké jsou možnosti snížení? Děkuji.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 08:30
- Nahlásit
Vyplatí se v dnešní době vůbec chovat s PP?
Nevyplatí. Jediný chov, který se dneska vyplatí a sype pěkný peníze je, když si pořídíš kravín, uděláš tam chlívečky, do každého chlívečku dáš pět fen a jednoho psa módního plemene a pak už to jen odebíráš od matky a předáváš na benzince do výkupu.
Pak se to ještě vyplatí, když si založíš CHS, pořídíš si ze tři čtyři plemena, postavíš řady kotců a mrskáš to jak Baťa cvičky, počet vrhů, co klub dovolí, klidně i sedm osm na jedné feně, základní vyšetření, sjedeš s nima jen jednu výstavu a bonitaci, co je potřeba k uchovnění, pořídíš si krycího psa a jedeš ve velkým.
Pokud chceš chovat opravdu srdcem a pro plemeno, tak se ti to asi moc vyplatit nemůže. Bez ohledu na odvod nebo neodvod daní. Stejně budeš pořád šul nul.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 08:33
- Nahlásit
Ještě jedna varianta se vyplatí. Vybereš si módní plemeno, uchovníš si ze tři čtyři psy a pak s nima každej rok naprcáš všechny průměrný a začínající chovky v republice. Jeden rok namrskáš jedním psem vrhy, druhý rok dalším psem nakryješ dcery, atd. To je zatím asi nejvtipnější styl chovu, co jsem viděla.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 08:48
- Nahlásit
cioccolata
Ono nejspíš úplně stačí, když správní chovatelé vykážou náklady a najednou nebude zisk, ze kterého by platili
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 09:42
- Nahlásit
Když máš na to živnosťák, pak daníš podle §7 čili podnikání. Odečteš buď skutečné výdaje včetně náhrad za kilometrovné auta, všechny možné platby si tam můžeš dát - granule, výstavy, počítač, internet, telefon a tel. poplatky, pronájem prostor atd. Nebo si odečteš 60 % z příjmů. Ten rozdíl, který vyjde, je základem daně.
Pokud živnosťák nemáš, pak daníš podle §10, což je ale náhodný příjem, nemělo by to být pravidelné. §10 umožňuje odečítat skutečné výdaje. Ale to % paušálních výdajů bez dokladování skutečných výdajů není 60 %, ale nějaké jiná %, které teď nevím.
Myslím, že na chovu s PP se vydělat nedá. A nesouvisí to s výše uvedenými způsoby výpočtu. Prostě je s tím hodně práce a výdajů.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 11:00
- Nahlásit
cioccolata
Vyplatí se v dnešní době vůbec chovat s PP?
Chtěla bych vidět takového chovatele (a teď nemyslím množitele, ale opravdu chovatele), který si někdy chovem něco významného vydělal.
Štěňata našeho plemene se prodávají cca za 15 - 20 000Kč. Kdybych byla takový blázen a počítala veškeré výdaje na krmení, veterinu, výstavy, bonitace, výcvik, já nevím co všechno ještě a pak to odečetla od zisku, který jsem kdy měla, asi bych plakala.
Pořád tak nějak naivně doufám, že pro zisk to chovatelé nedělají
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 19:35
- Nahlásit
cioccolata
Dá se vydělat, pokud po 20 letech prodělečného chovu máš už takový celosvětový renomé, že ti většina odchovů půjde do zahraničí. Ale takový chovatel ten výdělek zase vrazí do psů, obvykle do nějakého importu. Na našem písečku slušným chovem nevyděláš ani omylem.
Ošulit se to nedá ani prodejem štěńat bez dokladu, finančák si počty štěňat namátkově kontroluje na plemence.
|
cioccolata
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 22:30
- Nahlásit
nedá ani prodejem štěńat bez dokladu, finančák si počty štěňat namátkově kontroluje na plemence. tak lze alespoň na dokladu za min. cenu štěněte s PP? Možnost tak snížit si popřípadě náklad a neplatit daň. Neříkejte mi, že to všichni dělají správně se vším všudy, pokud to nějak lze tak lze i lépe.
Takže se musí vést evidence náklady x výnosy? A nebo to lze danit nějakým % paušálem? Obecně mi přijde lepší danit paušálem, ale nevím jak je to u psů. Já osobně bych tam jako náklad krmení za psy nedávala, tak i tak by ti psy to krmení přece měli ne? Děkuji za odpověď.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 22:47
- Nahlásit
cioccolata
Seriózní zájemce ti na doklad s falešnou cenou nepřistoupí, taky to může být chovatel a chce si cenu dát do nákladů.
Navíc seriózní chovatel by ani neprodal štěně člověku, který je ochotný podvádět s cenou.
Ohledně daní ti odpověděla Vlčáčková. Co na tom konkrétně nechápeš? Na jeden dva vrhy po pár letech můžeš odchovat na paušál, pokud plánuješ vrhů víc, jde o činnost soustavnou a musíš mít živnosťnák a danit jak píše V. výše.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 22:59
- Nahlásit
cioccolata
Co si nedáš do nákladů, to samozřejmě zdaníš. Takže neodečteš si krmení za 1 000 Kč a 150 Kč z toho dáš zbytečně státu.
Paušál je vždy o tom, že něco zdaníš. Osobně si vždy vedu evidenci a pak se rozhodnu, co je výhodnější - jestli skutečné výdaje nebo odečtení %. Dá se to za určitých podmínek každý rok dělat jinak. A vždy máš možnost, zcela legální, použít to, co je pro Tebe výhodnější. Paušální daň mi přijde jako nevýhodná, protože ať vyděláš nebo ne, platíš furt. Pozor, neplést si paušály s těmi % výdajů z příjmů, je to něco jiného.
|
cioccolata
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 23:08
- Nahlásit
Pozor, neplést si paušály s těmi % výdajů z příjmů, je to něco jiného. OK, děkuji za vysvětlení a ty máš chov.stanici? Co je tedy dobré pro začínajícího chovatele? - který začíná a má jen dva psy (pes a fena). Plánuje vrh 1x za dva roky. Děkuji za odpověď. Popř. pořídí jednu fenu navíc. Tudíž vrh 1x ročně.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 23:21
- Nahlásit
cioccolata
Mám chovnou stanici, ale štěnda jsem si vyrobila jednou a i za to bych si nafackovala. Došla jsem k závěru, že mi to nestojí zato. A to nemyslím finančně, to vůbec neřeším.
|
cioccolata
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 23:32
- Nahlásit
Mám chovnou stanici, ale štěnda jsem si vyrobila jednou a i za to bych si nafackovala. Došla jsem k závěru, že mi to nestojí zato. A to nemyslím finančně, to vůbec neřeším.
a jak to myslíte?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2015 02:23
- Nahlásit
cioccolata
Protože jsem svoje pejsky umístila sice dobře, ale žádný z nich do chovu nepřispěl (což jsem svým způsobem i ráda, ale prostě tomu plemeni nic nedal). Jedni na fence namnožili bezpapíráky a pak samozřejmě nevím, co bylo s potomky, protože s jednou z nich ztratili kontakt už i oni sami.
A jedno štěně po dvou letech přejelo auto, i když páneček byl zodpovědný a pejska měl na vodítku.
Takže já teď radši udávám nechtěné psy. Ten stres z toho, jestli jsem je dala do dobrých rukou, a ty ruce se mi žádné nezdají dost dobré, je tu stále, ale aspoň vím, že umisťuju vzniklé nezávisle na mě, ne ty, které jsem sama vyprodukovala a případně jim nezabezpečila dobrý život.
Jednoduše: nemám nervy na to, abych žila ve stresu, že nějaký mnou vyprodukovaný pejsek se třeba nemá dobře.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2015 16:21
- Nahlásit
vy se tu normálně veřejně domlouváte, jak a kde se vyplatí podvádět?
Vlčáčková
tak tys chtela vyrobit stenata, ktera by obohatila chov...aha ... a cim? genotypem ni?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2015 17:21
- Nahlásit
cioccolata
Já myslím, že když budeš danit dle skutečných nákladů, nikoliv podle paušálu, tak to bude nula od nuly (spíš budeš v mínusu, protože chov není nic na čem by slušný člověk co se opravdu stará mohl vydělat) a státu nezaplatíš nic.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2015 19:52
- Nahlásit
zbrnd
tak tys chtela vyrobit stenata, ktera by obohatila chov...aha ... a cim? genotypem ni?
To jsem ještě neznala Tebe, jinak bych se samozřejmě snažila namnožit takový zázrak přírody, jako jsi Ty, brouku.
|