| Autor |
Zpráva |
Skye
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 13:04
- Nahlásit
Zdravím,
tak naše 8 měsíční potvůrka poprvé hárá. Ještě ji "nemám v oku", takže si nejsem jista, zda je ještě v proestru, nebo už v estru, řekla bych spíš estrus, protože má výrazně naběhlou vulvu (dobře dvakrát tak velkou, než obvykle) a pátý den má červený výtok. Není ani mazlivější, možná jen víc neposlouchá. Četla jsem, že velké zduření je příznakem konce estra, co myslíte? Nevím, jestli je možné, abych u ní proestrus přehlédla, minulý týden jsem zaznamenala možná jen maličko zvětšenou frndu, ale nejsem si jista.
Ale na co se chci optat, četla jsem tady, že při hárání a jako prevence proti falešce pomáhají homeopatika, mohli byste mi poradit jaká? Zatím dávám čtvrtý den Pulsatillu 30CH a pokouším se, aby feňule vypila nějaký ten čaj z maliníku s tím, že pokud to k ničemu nebude, tak to také neublíží. Také jsem dnes udělala šalvěj, že jí otřu frndu.
Začali jsme také používat hárací kalhotky, což ani ne tak kvůli kapání, to se vypere, ale spíš proto, že si feňule pořád sedá, a to do čehokoli včetně opomenuté hlíny nanesené zvenku.
A ještě nesouvisející dotaz, pouze ze zvědavosti, protože krytí neplánujeme. Může fenka zabřeznout i z toho, když na ni pes jen naskočí? Nebo třeba když jen dvakrát, třikrát zavibruje a pak je shozen? Já jen nakolik mám být paranoidní.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 13:26
- Nahlásit
Tak já bych nedala na to, co píší až tak moc, ono moje feny měly obě první hárání krvavý výtok právě až v době estru (tj v době, kdy byly svolné).
Jinak všeobecně se uvádí, že proestrus je hodně krve a v období pářícím (estrus) jen nahnědlý výtok. Ale to je všeobecné a určitě ne dané u každé feny. Řekla bych dost individuál.
Fenu bych tak jako tak nepouštěla z vodítka (stopovačky) ani náhodou a případné nápadníky zaháněla už na dálku.
Faleška se objevuje až tak měsíc dva po ukončení hárání, o homeopatikách nevím nic, tam neporadím.
Hárací kalhotky bych nedávala vůbec, fena se odnaučí čistit sama (olizovat) a navíc je to tak akorát zdroj pro bakterie.
Pokud neplánujete štěňata, zvážila bych kastraci, nejlépe tak 3měsíce po ukončeném hárání.
Může fenka zabřeznout i z toho, když na ni pes jen naskočí? Nebo třeba když jen dvakrát, třikrát zavibruje a pak je shozen?
Mno, někdy to vyžaduje dlouhé třeba 20minut spojení (obvykle plánujeme-li úžasná štěnda z úžasného spojení dvou šampionů) no a nebo je to taky hned (není sice pravděpodobné) a to obvykle pokud nám na fenu naskočí ten nejošlivější vořech široko daleko a štěnda rozhodně nechcem. To jen takovej jako Murphyho zákon.
|
Skye
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2015 13:37
- Nahlásit
ssshhhhh:
Ok, pokusím se to odseldovat. Ale soudě podle zmlsanosti a vytí na psy bych hádala estrus. Pozitivní by bylo, že za týden bychom měli asi tedy už méně bláznit.
Hárací kalhotky nepoužívám pořád, v bytě skoro vůbec, ale jsou lokality, které prostě nejsou pro sezení v době hárání nejvhodnější (ošlapaná předsíň), kde myslím použití zas tak vadit nemůže.
Štěňata neplánujeme, ale popravdě se mi nechce do kastrace, aniž by k tomu byly zdravotní důvody. Hlavně kvůli psychické stránce feňule, která je i tak stále hodně lekavá. Reakce na tak velký zásah do organismu by asi nemusela být dobrá.
Otázka do fóra:
Někdo se zkušeností s homeopatiky v průběhu hárání?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2015 14:55
- Nahlásit
Skye
Absolutně bych se neřídila čímkoliv, co se kde píše. Já měla jen psy, takže před fenou jsem načetla a čekala "normální" průběh - haha
U nás trvá fáze "před" klidně i 19 dní, výtok se mění z "ničeho" na hodně silný a fena naskakuje na psa už v době, kdy on, prubíř, na kterého je spoleh, nemá zájem. Vulva jí nenatéká téměř vůbec, to až na těch pár dní, kdy i pes má zájem - pozná spolehlivě ovulaci, a to až tak, že třeba ráno nic a večer by se zbláznil. Zatímco náš pes ztratí nejdéle po týdnu zájem, fena se staví (hlavně cizím vořechům) ještě dalších minimálně 10 dní. Nepouštěla bych jí z vodítka ani za nic ;)
Homeopatika během hárání - nevím, podávám bylinnou směs s maliníkem a spol. až na konci březosti k pomoci při porodu. Na falešku ale údajně pomáhají docela dobře (my falešku nemáme, takže vlastní zkušenost nemám).
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 16:06
- Nahlásit
rozhodně homeopatika jsou super
homeopatika pomohou prakticky na všechno
na falešku taky i kdyý si s tím neumíme poradit vlastně jinak, tak homeopatika zaberou
pak jsou taky homeopatika prot strachu a na poslušnost
a prý přijdou i speciálni homeopatika, aby nebyl problem slozit IPO 7
TART se bez homeopatik neobejde vubec
vse to fakt funguje..ja osobne jsem bral dlouho homeopatika na genialitu a kouknete jak to zabralo!!!
|
Skye
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 19:04 - Změnil/a: Skye
- Nahlásit
Tak mám ještě dotaz. Dnes máme (snad) 13. den hárání a průběh je následující:
1. - 9. den
zpozorována zduřená frnda
krvavý výtok
(dávání ocasu na stranu při podrbání cca od 2. dne)
10. - 11. den
změna výtoku přes růžový a vodnatější na téměř čirý
(nastavování, mlsnost, přítulnost, fenka je více cítit)
12. den
nezřízená rozežranost, výtok stále čirý
("smrádek" ustupuje, dávání ocasu na stranu při podrbání stále)
13. den
znovu mlsnost, výtok začíná být zase krvavý
(začíná být znovu cítit, nastavování pokračuje)
Vidíte v tom něco nenormálního? Já jsem trochu paranoidní, protože, jak říká corgi, nesedí mi na to vůbec údaje, co lze porůznu načíst.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 21:54
- Nahlásit
Skye
Já bych jako hlavní a nejdůležitější věc v tuto chvíli zdůraznila, že první tři hárání (někdy jen 1 nebo dvě - opět neexistuje mustr) je naprosto zbytečné sledovat, protože můžou být úplně jiná, než jaká budou později.
Každý by měl mít nějaký zdravotní deník psa a tam si všechno psát - u feny vše související s háráním.
|
Skye
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2015 17:13 - Změnil/a: Skye
- Nahlásit
corgi
Ok. Ještě mám dotaz, všimla jsem si, že fuňulce se zvětšily cecíky a pod některými z nich je jakoby malá ztvrdlinka (přímo pod strukem), může to být příznak flešky? V tomto týdnu by teoreticky měla dohárat, výtok už nepozoruju od předevčírem, kdy byl slabý a hodně světlounce naoranžovělý.
Nechodí sem ještě formeli? Potřebovala bych poradit, zda by bylo dobré dávat Pulsatilu, případně jiné kuličky. Zatím dávám čaj z maliníku.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2015 17:33
- Nahlásit
Skye
Ty struky můžou být normálně k hárání. Faleška se rozjíždí až později, nejsilnější příznaky přijdou v době, kdy by měla rodit.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2015 20:34
- Nahlásit
Skye
příznak flešky?
nejsilnější příznak flešky bývá USB
(pardon)
Skye
první hárání bejvá různý
zda by bylo dobré dávat Pulsatilu, případně jiné kuličky
proč chceš dávat něco proti něčemu co vůbec nemusí přijít?
Moc nechápu princip homea, ale nefunguje tak, že stopové množství léku aktivuje odpověď organismu? Proč tam má být odpověď, když tam ještě není abnormalita?
corgi
Každý by měl mít nějaký zdravotní deník psa a tam si všechno psát - u feny vše související s háráním.
týjo tohle bych nezvládla u sebe dětí ani psů.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2015 08:56
- Nahlásit
kachna_
tohle bych nezvládla u sebe dětí ani psů
Já nic takového pro sebe nemám. Zato pro tři psy i dvě kočky ano. Docela se to hodí, když je potom nějaký průser. Když jsem měla prvního psa, psala jsem tam skoro každé klíště - to už mě samozřejmě přešlo. Ale když se vet na klinice zeptal, co psovi během půl roka bylo, věděla jsem přesně
U feny vnímám jako minimum zapisovat si začátek barvení, první "krycí" den, konec říje. A ejhle, ono se mi už třikrát sešlo u psa v "deníčku" rozlízávání tlapky a u feny následně za pár týdnů barvení? No prosím, hned vím, podle čeho se můžu řídit Paměť mám mizernou, takže co je psáno, to se mi neztratí.
Jo, a mimochodem, správný hospodář má i v chlívě tabuli a křídu a všelijaké průšvihy si tam zapíše...
|
Skye
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2015 13:42 - Změnil/a: Skye
- Nahlásit
corgi
Ok, a pokud je to ještě k hárání, je možné, že to "vykouklo" až teď v posledním týdnu? Nevím, jestli mám chladit, nebo tak něco, jako když jsou naběhlé struky při falešce.
kachna_
Flešky, falešky, safra, to jsem přehlédla. Jinak jen přemýšlím, jak to provést, aby se nám nerozjela silná faleška, toť vše. Ale tím maliníkem snad nic nezkazím, ne?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2015 13:51
- Nahlásit
kachna_Moc nechápu princip homea,
to nikdo
corgi
správný hospodář má i v chlívě tabuli a křídu a všelijaké průšvihy si tam zapíše...
ty jo, to já jsem ráda, že datum příštího očkování máme napsáno v pasu, jinak bych byla bez šance.
Skye
Jinak jen přemýšlím, jak to provést, aby se nám nerozjela silná faleška, toť vše.
Říká se hlavně omezit mléčné výrobky a celkově držet fenu trochu na dietě, ať spíš hubne než přibírá. Jinak po prvním hárání falešku mít asi nebude, i když pravidlo to není.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2015 13:53
- Nahlásit
Skyenesedí mi na to vůbec údaje, co lze porůznu načíst.
to je normál, moje obě feny taky nebyly předpisový, spíš vše jinak. Základ je minimálně měsíc nepustit z vodítka, alespoň pro mě to bylo jediný zásadní.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2015 22:43
- Nahlásit
ssshhhhh
já jsem ráda, že datum příštího očkování máme napsáno v pasu, jinak bych byla bez šance
No a to je právě vončo - já co nemám napsaný, to nevím ;)
|