| Autor |
Zpráva |
Valda
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 11:38
- Nahlásit
Známá má mladého hnědého borderáka, chce ho nechat uchovnit. Já jsem ji říkala, že ho pravděpodobně s růžovými skvrnami na nose neuchovní. Nemáte nějaký trik/přípravek na dobarvení nosu?
Já jsem někde četla, že se používá mrkev (caroten) na podporu hnědé, ale nevím jestli to zabere i na nos...
Díky za pomoc!
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 12:08
- Nahlásit
Prastará rada léta praktikovaná u ruby kavalírů - výstavy a bonitace v létě, jinak žádná mrkev, ale kopřivy, železo, v létě čerstvé, v zimě sušené z lékárny, bordeře i 2 hrsti nasekat a spařit a přidat do každého krmení. Stojí to pár kaček a funguje. V zimě je to horší, chce to čas.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 12:23
- Nahlásit
anonym
Prastará rada léta praktikovaná u ruby kavalírů - výstavy a bonitace v létě, jinak žádná mrkev, ale kopřivy, železo, v létě čerstvé, v zimě sušené z lékárny, bordeře i 2 hrsti nasekat a spařit a přidat do každého krmení. Stojí to pár kaček a funguje. V zimě je to horší, chce to čas.
a není to náhodou tak trochu podvod? jeslti nemá být uchovněn jedinec, který nemá to co má mít a my mu to nakamuflujem?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 12:34
- Nahlásit
Valda
Někdo přísahá na mořskou řasu, ale mrkev na hnědou ne, hnědá po ní víc světlá.
Borderu se zimním nosem neuchovní?
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 12:50
- Nahlásit
PetrK - podvod by byl, pokud bys psa barvila uměle, ale jestliže po úpravě krmiva dodáš tělu potřebné živiny a ono se to srovná, tak o podvod nejde. Pokud by pes měl takový úbytek pigmentu, že by to chovu bylo na pováženou, tak mu nepomůže ani svěcená voda.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 14:06
- Nahlásit
anonym
podvod by byl, pokud bys psa barvila uměle
souhlas
|
Valda
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 14:07
- Nahlásit
anonym
Supr, děkuji, doporučím kopřivu
PetraK
Nemyslím si, že je to podvod. Tenhle pesan má jen malinké dvě skvrnky, které se možná ztratí i samy, ale známá chce mít jistotu
Maya
O řase jsem taky něco četla, ale spoustu lidí psalo, že to nefunguje....prý neuchovní, jde o vadu pigmentu a výchylce ze standardu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 14:12
- Nahlásit
anonym
ale jestliže po úpravě krmiva dodáš tělu potřebné živiny a ono se to srovná,
aha, tak to není genetika, to je nedostatek živin v potravě?
pak je to něco jinýho.
dík
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 14:36
- Nahlásit
PetraK
tak to není genetika, to je nedostatek živin v potravě?
mám pocit, že tohle je stejný u králíků, prostě kvalitní, na problém zaměřenou stravou můžeš napravit, ale kdyby to byl fakt problém, tak genetiku neošulíš.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 14:37
- Nahlásit
PetraK a teď si představ, že světlé nosy u hárlekýnů (tolerované, ale přeci jen penalizované při výstavách) se dokonce i tetují !!! aby byly předpisově černé... Chudáci štěníci...
P.S: doloženo v zahraničí, není to běžné. Ale jen co všechno jsou lidi schopni podniknout...
|
Valda
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 14:41
- Nahlásit
Xerxová
Manžel známé řekl, že koupí balakryl
(opravdu to byl jen vtip)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 15:16
- Nahlásit
Xerxová
a méně odolní jedinci to malují řasenkou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 15:58
- Nahlásit
kachna_Xerxová
tak ale teď jsem blázen.......... připadá mi to, že to tedy je o nějaký chybě a ne o stravě, ne? nebo to blbě chápu? prostě zdravej jedinec má nosní houbu předpisovou furt a celorok a pes, kterej někde má problém, tak mu houba světlá/tmavne. nebo to chápu blbě? Normální přece je, mít tu nosní houbu pořád tak jak má být- bez rozdílu, jestlil dávám mrkev, kopřivu nebo jak. Tetkon jsem z toho srnec, jelen a daněk. Pořád je to o tom , že to maskuju, doplňuju barvu tím, co dávám v potravě ne?
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 16:18 - Změnil/a: Xerxová
- Nahlásit
Petro - je rozdíl (genetický) mezi černou a hnědou nosní houbou. U dog má být černá (ta je černá stále - bez ohledu na potravu, zdraví...). Výjimku tvoří hárlekýni - ti ji mohou mít růžovou (nebo flekatou - růžovočernou - zase po celý rok bez ohledu na potravu a sluníčko neměnnou). Ale na výstavách (a v chovu) je preferován černonosatej pes. Proto to brutální dotetování růžových fleků na černo...
U hnědých nosních hub je to jinak - tam můžou být odchylky i vlivem sluníčka či potravních doplňků. Jasně že by měli být preferování jedinci se sytým pigmentem... ale to se nepozná...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 16:42 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Tetování je prasárna. Ale co se týče těch potravinových doplňků, tak proč ne? Jasně, pes by měl mít nos pigmentovaný podle standardu bez ohledu na to, co žere. Ale na druhou stranu - kurňa, je to jen barva ňufáku, ne? Zrovna tohle je věc, u které mě nijak netíží, že může být uchovněný v podstatě nestandardní pes. Problém je, když se do chovu dostane blbé zdraví a povaha. Vybledlej ňufák je naprosto nepodstatná prkotina.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 20:00
- Nahlásit
PetraK
je to vázaný geneticky na barvu srsti a holt pes, který nese gen pro zesvětlení, obvykle tam, kde je v plemeni víc barev včetně světlých, typický příklad jsou třeba labradoři nebo zlaťáci, kteří původně tmavě zlatí měli dobrý pigment a jak se začalo chovat na svělejší barvu, tak maj tyhle světlající nosy, tak se křížením barev stane, že tmavý pes má gen pro zesvětlení a světlá mu nos, řešením by bylo jedině nekřížit zesvětlené a tmavé barvy, což zase nejde kvůli zúžení genofondu a raději se toleruje tahle kosmetická vada, sice to není žádoucí, ale bohužel genetika se okecat nedá a jak píše aňoňouma jsou horší vady, na který se selektuje a nikdy nemůžeš do chovu selektovat na všechno, to bys neměla na čem chovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 11:34
- Nahlásit
Xerxová
je preferován černonosatej pes. Proto to brutální dotetování růžových fleků na černo...
no! tak je to prostě podvod, si nemůžu pomoct. Změním to. Protože JE preferovanej černej nos -i když tolerovanej, a z důvodů, které tu píšete, tak ale pokud to jakkoliv změním, ať už tak brutálně, že tetuju, nebo čaruju s jídlem, tak měním to, co si ten pes nese.
Já neřeším, jestli vylučovat z chovu nebo ne, je mi jasný, že jsou tady nějaký důvody, ale.......... prostě maskuju nějakou nedostatečnost, oproti tomu, kdo tu nedostatečnost nemá. Si nemůžu pomoct. To je stejný jako když Ajšadlovejm, chovatel nutil nějakej prostředek k tomu, aby to upravilo barvu oka, protože preferovaná je taková a taková. A ten pes ji neměl. Když to změním, je to podvod. Ten pes v sobě nenese geneticky to co má. Když to změním, tak pak ten, kterej si bude vybírat partnera na krytí pro svýho psa, nemá celý informace. nemám pravdu?
aňoňouma
Vybledlej ňufák je naprosto nepodstatná prkotina.
toooo možná i je i když to nevíme, protože ono všechno totiž souvisí se vším. Ale - jak jsem psala výše - co když si budu chtít vybrat psa na krytí podle určitých parametrů a budu tam chtít i to, že ten pes má ten ňufák černej a on ho mít v podstatě nebude. Ať chci, nebo nechci, je to podvod . nedostanu o tom psu pravdivé informace protože naoko ňufák černej má, ale skutečnost je někde jinde. a tím pádem se můj chovatelskej plán posune do jinam. Ne?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 11:48
- Nahlásit
PetraK
nedostanu o tom psu pravdivé informace protože naoko ňufák černej má, ale skutečnost je někde jinde. a tím pádem se můj chovatelskej plán posune do jinam. Ne?
ano, a proto je lepší, když se to toleruje veřejně a normálně a nikdo pak nemá potřebu to skrejvat, jak se začne za takovou prkotinu vyřazovat z chovu, tak nastoupí podvody a utajování, u takovýhle věci je prostě lepší nedělat z toho problém
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 12:03
- Nahlásit
Maya
a takovou prkotinu vyřazovat z chov
tak jasně, já spíš právě myslím ten přístup - že je to tolerováno, ví se o tom a stejně se podvádí - tetuju, čaruju se stravou. víš? O tom jsem mluvila, proto jsem psala, že to je ale podvod. Na majitele štěňat po tom psovi/feně a na toho, kdo si toho psa/fenu vybere jako partnera pro svého psa/fenu na krytí.
Rumíček má ten svůj bílej flíček, velikost není vylučující z chovu, ale zcela pochopitelně, je preferovaná celozrz. A má to tak být. Papíry RUmíček má, vystavovat bych mohla, tak co kdybych mu to obarvila (dělá se to :mad a on by náhodou třeba dostal nějakýho multimaxižampijouna? fšicí by po něm chtěli štěnda, protože je ten žampijoun, kterýho jsem mu vyjezdila..... a místo toho, aby si lidi vybrali psa třebas úplně stejného, kterýmu ale žampijouna nikdo nevyjezdil, bude přibývat pesů s flekem. S povoleným flekem, kterej doopravdy nic neznamená, ale.......... vižla má být celozrz. Podvod by to byl. A tuto je stejný.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 12:48
- Nahlásit
Souhlas s PetraK, ono ti chovatelé můžou být sebevětší genetický "kouzelníci", ale zda nějaká barva čumce má nebo nemá vliv zároveň i na něco jiného asi fakt vědět nemůžou.
Mimochodem mě by teda nakrklo, koupit štěně co má černou čumu a za nějakou dobu zjistit, že jí prostě černou nemá a asi nikdy nemělo, že to chovatel nějak "maskoval". A to nemluvím o tom, že za něco platím, chci to takové jaké to prezentují a mám třeba nějaké výstavní ambice (jakože nemám), ale čistě třeba jen o tom, že prostě nechci psa co nemá celočernej rypák.
PetraK
po něm chtěli štěnda, protože je ten žampijoun, kterýho jsem mu vyjezdila..... a místo toho, aby si lidi vybrali psa třebas úplně stejného, kterýmu ale žampijouna nikdo nevyjezdil, bude přibývat pesů s flekem. S povoleným flekem, kterej doopravdy nic neznamená, ale..........
tak tak
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 12:59
- Nahlásit
PetraK
no vidíš a třeba u špiců tyhle nežádoucí bílé fleky do dospělosti často zmizí a pak je jednobarevnej žampijon, co jako štěně byl flekatej, to mu má majitel ty fleky domalovat, aby bylo jasný, že štěňata po něm budou flekatý?
v podstatě stejnej případ
jako chápu jak to myslíš, ale barva srsti a tím pádem pigmentu se stravou ovlivňuje naprosto běžně a to i nežádoucím směrem, viz reznutí černých a vlkošů, žloutnutí bílých a já na tom nevidím nic špatného a připadá mi naprosto stejný rozhodnutí že nebudeu nekrmit psa granulema po kterých mi rezne a rozhodnutí že budu krmit psa něčím po čem mu ztmavne pigment
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 13:12
- Nahlásit
Maya
no vidíš a třeba u špiců tyhle nežádoucí bílé fleky do dospělosti často zmizí a pak je jednobarevnej žampijon,
tak ale to je něco jinýho ne? Dalmoušům fleky taky cestujou, jak dorůstaj, bíglové prej taky mají změny To prostě ten pes pak nemá/nemá, sám od sebe. Ale pokud prostě ten pes v dospělosti má flek a já ho vyzmizíkuju, jen proto, že sousedovic Baryk, ktereje je stejně hezky stavěnej jako ten můj Alík ale vždycky dostane lepší body- přirozeně, protože standard je standard a body má dostat ten nejhezčí, tedy ten standardu nejblíž - tak je to nejen podvod, ale oddaluju plemeno od standardu. Pravda v maličkosti, ale oddaluju. A s podvodem. Něco jinýho by bylo, kdyby lidi po Alíkovi chtěli štěnda s vědomím, že má sice flek, kterej není velkou závadou, ale Alík má tak super povahu, vlohy, že by byla škoda to nevyužít.
a tím pádem pigmentu se stravou ovlivňuje naprosto běžně a to i nežádoucím směrem, viz reznutí černých a vlkošů, žloutnutí bílých
leč tam nejde o ten podvod Mayo,
tady mluvím o tom, že se stravou maskuje něco, co původně bylo jinak.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 13:29
- Nahlásit
PetraK
tak ale to je něco jinýho ne?
není, oba ti psi jsou naprosto stejně geneticky založení, to je mají geny pro nežádoucí bílej flek a ty budou předávat na potomstvo a je úplně jedno z jakýho důvodu to na nich třeba v momentě krytí není vidět, nebo myslíš snad že majitel jednobarevnýho psa, který měl flek jak štěně, bude každému na potkání ukazovat fotku psa jako štěně a říkat podívejte, ale on měl bílej flek, ne, to dělat nebude, podvod to taky nebude, protože ten pes přelínal na jednobarevného sám, ale výsledek bude stejnej jako když někdo ten flek zamaluje, další generace s flekem
tam nejde o ten podvod Mayo,
tady mluvím o tom, že se stravou maskuje něco, co původně
bylo jinak.
no jasně, stravou se maskujou i sklony k reznutí psa a vadí to tolik, že psa nemůžu krmit Acanou, protože po ní by byl rezavej jak liška a můžu ho bez reznutí krmit čímkoliv jiným a je v pohodě bez reznutí? fakt takový rozhodnutí nekrmit psa Acanou, aby nebyl rezatej, ale pěkně vlkošedej dle standardu, vidíš jako podvod?
tak to se asi fakt neshodneme
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 20:24
- Nahlásit
Ja naprosto chápu, jak to Petra myslí a i s ní v určity míře souhlasim.
Třeba důležitější než barva, je dozajista zdraví, jenže to, že je jeden pes v určitou chvíli zdravější než jinej nemusí znamenat, že ma lepší genetickou výbavu, ale třeba má vhodnější stravu, přiměřenej pohyb... (samozřejmě u chorob ovlivněnejch více faktory) a asi nikdo nebude nutit majitele štěňat, aby krmili tim nejhoršim a denně s nima běhali maratony, aby se projevilo jestli má štěně sklony ke kloubnim onemocněnim.
Navíc, když budou všichni krejt jen Alíkama bez flíčků a Bobíkama se sytě černym nosem (protože poptavka), tak se může tak zúžit genetická základna, že to to plemeno nerozdejchá.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 13:54 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
birma
Ja naprosto chápu, jak to Petra myslí a i s ní v určity míře souhlasim.
no, já ne, vždyť přece ta snaha vylepšit daného jedince je ten vklad, co do toho dávám já, to že se u psů na výstavu oblíknu tak, abych ladila se psem, psa náležitě připravím tak, aby v den výstavy byl co nejkrásnější, že stravu upravím tak, aby třeba byl ohnivější, že ho naučím stát tak, aby zakryl nějaký svůj nedostatek, to je umění vystavovatelský a označit ho za podvod, s tím nesouhlasím.
Podvod je použití nepovolených úprav a k těm dietní opatření prostě nepatří.
Etické je majitele feny upozornit na to, že pejsek tenhle problém měl.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 19:56
- Nahlásit
birma
Navíc, když budou všichni krejt jen Alíkama bez flíčků a Bobíkama se sytě černym nosem (protože poptavka), tak se může tak zúžit genetická základna, že to to plemeno nerozdejchá.
ale tak to nemyslím. Myslím to tak, že když si budu vybírat potenciálního partnera pro svojeho psa/fenu, ráda bych věděla, pravdu. Třeba ten pes bude mít něco, co tohle vyváží (jak jsem zmínila) ať už povahu,nebo naopak třeba nepříbuznost - viz Štajnův táta a tedy tím pádem i Štajn. Chápete co myslím? Někdo má třeba nějaký chovatelský záměr a ten se mu pak ne - a ne podařit, protože nemá celistvý informace.Já neříkám, že pigmentace nosu je něco hroznýho - však tedy asi taky není brána jako vylučující vada. Já právě říkám, že by se to jen nemělo maskovat - protože ten pes prostě černou houbu nemá, já jí dodělám. A je jedno jak, jestli kopřivou, nebo ročním obdobím (tetáž je už jinej levl, tu tedy vynechme). Já to prostě změním. ale NENÍ TO TRVALÉ, ten pes to ponese dál - je to tak?
Pokud bych dokázala, že to změním trvala vč. toho, že to pes nebude předávat, tak je to vylepšení určitého parametru, ale takhle to je maskování.
nevím, jak vysvětlit to , co mám na mysli.
kachna_
Etické je majitele feny upozornit na to, že pejsek tenhle problém měl.
ANO! pak jsme někde jinde. Majitel fenky se pak rozhodne, zda mu tohle při spojení psů vadí, či to pro něj není rozhodující.
že ho naučím stát tak, aby zakryl nějaký svůj nedostatek
no ale to taky není dobře ne? Schovávám ne-do-sta-tek. A pokud pes dostane skvělou známku díky tomu, že nějak stojí a přitom maskuju nějakou - malou - odchylku od standardu a rozhodčí to nerozpozná, stane se co? Ta odchylka od standardu bude přeci předávaná dál, protože pes je žampijoun.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 20:02
- Nahlásit
PetraK
Pokud bych dokázala, že to změním trvala vč. toho, že to pes nebude předávat, tak je to vylepšení určitého parametru, ale takhle to je maskování.
no trvale to nezměníš nikdy, protože recesivní geny jsou holt sv..ě
ono v podstatě to je jedno, protože i pes s černým nosem může předávat zimní nos a naopak po psovi se zimním nosem můžeš mít potomky s nosem perfektním, záleží na genotypu psa, fenotyp je často až druhořadej
ale s těma transparentníma inforamce souhlas, bohužel v týhle době, kdy se v chovu psů tají i daleko podstatnější informace, je to dost utopie
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 20:19
- Nahlásit
Maya
no trvale to nezměníš nikdy, protože recesivní geny jsou holt sv..ě
, že jo, když už pes do vinku nějakou výbavičku dostal, to je jen takový přirovnání, nereálný
ale s těma transparentníma inforamce souhlas, bohužel v týhle době, kdy se v chovu psů tají i daleko podstatnější informace, je to dost utopie
ano to vím. Já jsem jen prostě upozornila na fakt, že to na co se zadavatelka ptá, je de-facto podvod. Zakryje něco, co není pravda. Toť holý fakt, to ostatní je omáčka.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 20:38
- Nahlásit
PetraK
no ale to taky není dobře ne?
je, protože ve slušné společnosti následuje krok 2, kdy to s tím zájemcem proberu.
Když jsem prasojd, tak to zatajím (nějak, jakkoliv), když jsem slušná, není to problém, pes bude díky mě o stupínek lépe hodnocený (vkládám svoje znalosti a dovednosti, které mě posunují dále) a zájemce bude mít plné informace, které potřebuje.
Já tam ten podvod prostě nevidím.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 20:47
- Nahlásit
kachna_
e, protože ve slušné společnosti následuje krok 2, kdy to s tím zájemcem proberu.
pak ano.
Já tam ten podvod prostě nevidím.
já ano, protože to co píšeš, málokdy nastane, a taky nezapomeň, že ten pes je hodnocený lépe vůči jinému psu, který je prostě v reálu tomu standardu blíž, protože ten maskovanej , je furt maskovanej.
|