| Autor |
Zpráva |
Cairo87
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2014 19:20
- Nahlásit
Dobrý den,
chtěla bych poprosit zkušené chovatele a majitele stafordů o radu z vlastní zkušenosti.
Už několik let zvažuji pořízení tohoto plemene. Zatím sbírám jen informace, čtu knížky a obtěžuji na ulici lidi, kteří je mají
Stěhujeme se s přítelem do velkého bytu a já dostala od známých nabídku štěněte. Známí mají RD, dvě feny, bišonka, několik koček a 7mi letou holčičku, kterou často navštěvují stejně staré kamarádky. Všichni žijí spolu a psi jsou středem rodiny. Štěňata vyrůstají ve středu rodinného dění. Dostala jsem dokonce nabídku vybrat si štěně jako první.
Moje dosavadní zkušenosti se psy - od narození němečtí ovčáci, kříženec boxera, leonberger, cane corso a šeltie. Můj přítel nemá se psy žádné zkušenosti, ale psa dobrovolně schválil
Psu můžu nabídnout opravdu hodně pohybu, hodně času a intenzivní výcvik. Pes bude vyrůstat s naším kocourem a potřebuji, aby byl ve vztahu ke kočkám absolutně spolehlivý (i bez dozoru).
Mohli byste mi prosím, na základě vlastních zkušeností s tímto plemenem, říct, jestli je staford opravdu správná volba? Ještě zvažuji stafbullíka, vzhledem k tomu, že by to byl přítelův první pes.
Mockrát díky za odpovědi
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2014 13:20
- Nahlásit
Cairo87
Mohli byste mi prosím, na základě vlastních zkušeností s tímto plemenem, říct, jestli je staford opravdu správná volba?
No tady asi moc lidí co mají vlastní zkušenosti s tímhle plemenem nebude.
Nicméně je to asi jako u každého plemene, jaký si to uděláš, takový to máš. A cane corso nebo boxer taky nejsou úplně jednoduchý psi.
Lidi si stafordy hodně chválej ve vztahu k dětem, rodině. S kočkama fakt nevím, nemyslím, že tam bude nějaký specifikum, obecně platí, že pokud je jedno ze zvířat mládě, neměl by být žádný problém. Naši psi naší kočku nesežerou (i když by asi rády) ani když jsou s ní bez dozoru. Naopak, myslím, že pak je to úplně v klidu, jedna fena dost žárlí a když se jde kočka se mnou mazlit tak občas vyletí.
Mám psy a kočky pohromadě už 30let a nikdy nebyl zásadní problém. Kočka může na štěně z počátku být i dost hnusná, ale to je o povaze, ta naše je dost agresor, tak bylo třeba hlídat, aby nevysekla štěněti oko. Minulému kocourovi bylo všecko fuk.
Jestli staforda tak nezanedbat socializaci s ostatními psy, máme tady pár stafordů, už od štěněte držených na šňůře a nesmí si ani čuchnout k jinýmu psovi, no co z nich vyrostlo netřeba komentovat. Ale asociál jde udělat asi z každého plemene.
Osobně se mi stafordi nelíbí, nelíbí se mi jejich vrozené vlastnosti (zakousnout se do pneumatiky a viset na ní půl dne prostě nechápu), v okolí máme sortu dost divnej lidí s tímhle plemenem, co ho mají evidentně jako masírku, tak snad budete vy právě ta vyjímka.
Mám ráda bulíky, ty jsou moc roztomilý, ale asi bych ho nechtěla, já radši chlupáče.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 11:26
- Nahlásit
ssshhhhh
No tady asi moc lidí co mají vlastní zkušenosti s tímhle plemenem nebude.
nebo nevědí, zda to, co měli byl staford nebo pitbul
Lidi si stafordy hodně chválej ve vztahu k dětem, rodině.
jo, boží, aktivní psi, bejt to dlouhosrstý, dokonalý plemeno .
vrozené vlastnosti
my jsme o Vendulce říkali, že má mechanickej mozek a zasekly se jí kolečka
kočky
Vendulka byla zjevně cvičená na likvidaci koček, přesto se jí dalo vysvětlit, že si to nepřeju (snáz než tehdejšímu partnerovi)
Cairo87
Psu můžu nabídnout opravdu hodně pohybu, hodně času a intenzivní výcvik
tak jako s cvičákovým drilem by teda u Vendulky nikdo neuspěl, základní poslušnost určitě ano, ale jinak naše Vendulka by byla spíš tak na dogtrekking a bul sporty.
Naše Vendulka byla skvělej pes - optimistickej, vyrovnanej, závislej na míčku, hravej až do smrti, jen jí dlouho trvalo, než se vyrovnala se změnama.
Byla partnerův první pes a problém to nebyl.
Ale jestli se to dá na základě téhle zkušenosti nějak zobecnit? To spíš myslim, že ne.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 11:38
- Nahlásit
já osobně s bully zkušenost nemám, jen pár zprostředkovaných.
Naše známá byla v majetku dvou pittbulek, obě supr vychovaný, se psy fungovaly obě skvěle,i mezi sebou navzájem. Měla štěstí, že ta první fena byla spíš víc člověk , než pes.Velmi moudrý a přemýšlivý stvoření. takže její vnučka měla odkud brát.
Moje bývalá sousedka v majetku přížence pittxstaff - fenka. Zlatější zvíře snad neznám. taktéž nekonflitní jak na lidi, tak na psy.
V polích se potkáváme s Máňou - čistá staffka - takẗéž supr pes. Problém nemá ani se psi -samci, ani s fenama.
To jsou pozitivní zkušenosti.
Teď ta druhá strana barikády-pes našich sousedů- am. staford - ač vyrůstal se zlatým retrieverem, jde dnes po všem co jako pes vypadá. bez rozdílu pohlaví, zmasakruje to. Vedle v baráku odrostlé štěně am.staforda - majitel se narozdíl od sousedky snaží, nicméně - ten pes to v sobě má, kontakt se psy, trochu problém. Dál v sídlišti - taky dva stafordi - mladí psi - oba útočí.
Proč to píšu - jen aby si člověk, který si chce tohle plemeno pořídit, počítal s tím, že tam může ten problém být, že to nemusí být jen o tom, jaký si to udělám, takový to mám. Že prostě bohužel člověk šlechtěním těm psům dal do vínku jednu velkou nevýhodu. A podle toho k tomu přistupovat a hlavně si uvědomit, zda na to mám.
|
Cairo87
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 12:28
- Nahlásit
Moc díky za odpovědi.
Na fenky mám taky lepší ohlasy, přesto si oba přejeme spíš psa. Uvědomuju si to riziko, že mu může kdykoliv přeskočit a spustí se u něj "likvidační reflex". Taky se rozhoduju už skoro rok, jestli do toho jít nebo ne. S tím cvičením - na cvičáku bychom se hlavně socializovali, ale dělat to samé stále dokola nebaví ani mě. Co potřebuji aby uměl, naučím ho sama. Sporty - běh u kola, běhání, dogtreking, triky... bude rád, když si bude moct večer lehnout.
Hlavní, čeho se bojím je, aby mi nešel po našich vlastních zvířatech, zejména kočkách. Je mi jasné, že se to dá naučit a psa vychovat, ale potřebuju tam mít tu 100% spolehlivost. U amstafa mám obavy, proto se ptám na zkušenosti ostatních.
Zvažujeme ještě stafbullíka, ti jsou v tomhle spolehlivější, co jsem četla.
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 12:52
- Nahlásit
Mám zkušenost ze cvičáku - am stafordka s PP fena - jde po čemkoliv co se podobá psu - hodně vysírá do štěňat ale nedělá rozdíly psi feny je jí to dost jedno... od mala socializovaná. Kdyby se dostala k jinýmu zvířeti - konečná.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 13:10
- Nahlásit
hancaw
no já mám právě s těmi amstafy ve svém okolí taktéž nepříznivé zkušenosti. Ten jeden - devět měsíců a už teď je to odjištěná bomba mezi psy. Toho sousedovic psa jsem viděla vyrůstat od mala, do určitého věku cajk, pak konečná, je opravdu nebezpečný, navíc už má na kontě i zranění jiné sousedky, kterou převálcoval, když jí šel po psu. Majitelka to nezvládla a paní skončila s rozmasakrovaným kolenem v nemocnici.
Tohle není pes pro každého.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 13:32
- Nahlásit
Osobně si myslím, že 100%tní spolehlivost můžeš čekat akorát tak od plyšáka. Pořád to budou kočky a psi. A u vybraného plemene, ať bude jakékoliv, můžeš tu spolehlivost jen předpokládat, udělat pro ni maximum a pak už jen doufat. A nebo oddělovat v době nepřítomnosti.
Jinak obecně bull plemena jsou super psi. Nebývají moc smečkového typu, to je fakt. Ale k lidem jsou opravdu úžasní.
|
Abža
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2014 20:39
- Nahlásit
Podle mě je to nejlepší volba výběru psa co může být.Já osobně mám Amstafa kříženého s pitbullem a sem spokojená.Ideální pes do rodiny s dětmi a dalšími mazlíčky
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2014 22:51
- Nahlásit
Cairo87
Už několik let zvažuji pořízení tohoto plemene.
Není to na začátek velký sousto? Nestačil by jen jeden pes?
. Zatím sbírám jen informace, čtu knížky a obtěžuji na ulici lidi, kteří je mají
K čemu je dobrý obtěžovat na ulici lidi s knížkama?
Pes bude vyrůstat s naším kocourem a potřebuji, aby byl ve vztahu ke kočkám absolutně spolehlivý (i bez dozoru).
Argosku?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2014 22:52
- Nahlásit
ssshhhhh
S kočkama fakt nevím, nemyslím, že tam bude nějaký specifikum, obecně platí, že pokud je jedno ze zvířat mládě, neměl by být žádný problém. Naši psi naší kočku nesežerou (i když by asi rády) ani když jsou s ní bez dozor
Rozhodně, když se znají, klidně spolu i upečou dort. A to je prokázaný!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2014 22:21
- Nahlásit
zbrnd
A to je prokázaný!
to je pravda, psal o tom jistý Karel.
|
Cairo87
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2014 20:04
- Nahlásit
Díky, zbrnd, hned v tom mám mnohem víc jasno
Kdo tyhle psy máte, mohli byste mi ještě říct, na co si podle vaší zkušenosti dát při výchově staforda předeším pozor?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2014 01:18
- Nahlásit
Cairo87
Stran pořízení AST doufám, že to bude pejsek s PP. Ataxie je svinstvo...
No a ad výchova. Hlavně socializace. A doufat, že se to povede aspoň trošku. Jinak stafíci a obecně teriéři typu bull jsou děsně skákací při vítání. Takže už od začátku učit v klidu sedět při vítání. Občas je to o vyražení zubů. A když už je pejsek dospělý, nemusí to být úplně příjemné. Takže za mě tohle zarazit hned od začátku.
|
Cairo87
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2014 13:20
- Nahlásit
S PP rozhodně, vybíráme mezi několika CHS.
Jak je myšleno to - snad se aspoň trochu povede socializace? Mám v plánu ho brát všude s sebou, zvykat na všechny dopravní prostředky, zvířata - doma kočky, návštěvy zooparků, cvičák, jezdecké středisko, kde pomáhám a v neposlední řadě děti - známých, sousedů...
Za to skákání díky, aspoň vím, na co se připravit. O leonbergerech tohle nikde nepsali a zjistili jsme až doma, že je to vlastně 60ti kilový chlupatý hopík
|
impact
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2014 13:43
- Nahlásit
Cairo87
snad se aspoň trochu povede socializace
Myslím směrem ke psům. Ne vždy se maximální snaha rovná úspěch. Pořád v nich koluje krev bojového vemene.
|
Cairo87
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2014 17:24
- Nahlásit
S bojovým vemenem počítám
Ani od něj nechci, aby to byl pejsek do parku, kde by si mírumilovně hrál s jinými psy. Ve městě počítám tak jako tak s vodítkem a náhubkem, navolno bude až v přírodě. Potřebuju vytrvalého parťáka na kolo, běh a dogtreking, který ale zároveň vypadá tak, že si na samotnou holku se psem nikdo netroufne
|
impact
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 01:30
- Nahlásit
Cairo87
Ani od něj nechci, aby to byl pejsek do parku, kde by si mírumilovně hrál s jinými psy. Ve městě počítám tak jako tak s vodítkem a náhubkem, navolno bude až v přírodě. Potřebuju vytrvalého parťáka na kolo, běh a dogtreking, který ale zároveň vypadá tak, že si na samotnou holku se psem nikdo netroufne
Pak jsi na správné adrese.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 11:30
- Nahlásit
impact
Stran pořízení AST doufám, že to bude pejsek s PP. Ataxie je svinstvo...
You made my day <3
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 11:33
- Nahlásit
Cairo87
Potřebuju vytrvalého parťáka na kolo, běh a dogtreking,
Tak na to se AST rozhodně moc nehodí i kdyby měl troje PP
impact
Pak jsi na správné adrese.
Ještě, že tu je tolik znalců, pejsci se budou mít hnedle lépe.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 15:41
- Nahlásit
zbrnd
ak na to se AST rozhodně moc nehodí
proč? Venda běh u kola (na tom kole jí to teda moc nešlo, to je fakt) milovala a třicet kiláků (víc jsme nechodili), bylo v jejím podáním zahřívací kolo pro hodinu házení míčku.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 16:23
- Nahlásit
známá má staforda a longy celkem dává, když teda počasí není moc vražedný, takže bych se toho fakt nebála.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 16:48
- Nahlásit
kachna_
proč?
Bo?
Venda
To je ségra?
běh u kola (na tom kole jí to teda moc nešlo, to je fakt) milovala a třicet kiláků (víc jsme nechodili), bylo v jejím podáním zahřívací kolo pro hodinu házení míčku.
Tak možná to bylo těmi PP, co ji zaručily neataxičnost?
cernej caj
známá má staforda a longy celkem dává,
jasný, no já zas viděl pitbula, ten vůbec nebyl do psů, miloval kočky a nesnášel lidi.
|
Cairo87
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 19:03
- Nahlásit
S tím kolem - nechci po něm výkony jako po huskym, prostě bysme se jeli dvakrát třikrát týdně projet na lesní cestu, tak 10 kilometrů normálním tempem, aby se pořádně vyběhal.
Běhání - tak 4x týdně kolem 8 km
Jinak hlavně procházky ty ale delší, průměrně 20 km. Jednou ročně Praha Prčice, vícedenní trek s přespáním v přírodě. Jinak hlavně styl - vyjedeme někam vlakem a domů se vracíme pěšky - pochod na celý den.
Zbytek týdne leháro
Snažím se vybrat spíš lehčí a vyšší typ v CHS, atletičtější.
Zvládne to amstaf? Ještě jsem přemýšlela o rhodéském ridgebackovi
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 19:20
- Nahlásit
muze mi nekdo rict jakej je rozdil mezi amstafem, stafordem a stafordsirskym bulterierem? predpokladam spravne, ze je to furt jedno a to samy?
bud me jen matete, nebo myslite zas neco uplne jinyho nez si myslim ja, ze to je
- znama ma sfatordsirskyho bulteriera (to co si predstavuju pod pojmem staford) a jak rikam, chodiva s nim longy nebo jen tak nekam jezdi na vikendy pres noc a celkem v poho, vim, ze spolu i behaji ale jak moc, to nevim a fena je v supr kondici
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 20:15
- Nahlásit
cernej caj
predpokladam spravne, ze je to furt jedno a to samy?
ne amstaf a staford jo, stafordšírský bulteriér je stafbul
ale na longy a podobný aktivity bejvaj spíš vhodný amstafové, stafbulíci nemaj úplně nejvhodnější stavbu těla (většinou)
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2014 23:54
- Nahlásit
Cairo87
Pracovní psiska mají v Hardy Workaholic, můžu vřele doporučit.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2014 00:03
- Nahlásit
cernej caj
Není to to samý..
Americký pitbullteriér (APBT, pitbull) je původní pracovní (zápasová) verze, většinou atlet, vhodný na bull sporty. Není uznaný FCI a nejspíš ani nikdy nebude, protože chovatelé nechtějí. Mají vlastní registry.
Americký stafordšírský teriér (AST, staford) byl vyšlechtěn z APBT, je to v podstatě výstavní verze APBT. Jsou většinou mohutnější kostry.
Stafordšírský bullteriér (SBT, staffbull) je zmenšený AST, takový správná držtička, původně byly taky na zápasy. V rodné zemi jim říkají chůvičky a jsou to skvělí rodinní psi.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2014 13:26
- Nahlásit
impact
diky za osvetu, ja ty nechlupaty nerada a jeste mi tady ti psi prijdou vsichni stejni
birma
aspon dukaz ze kdyz stafbul dava longy, amstaf bude taky, pokud ma na ne i vhodnejsi stavbu tela
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2014 16:35
- Nahlásit
impact
add. ta první fotka, ježiši to vypadá jak belgický modrobílý skot
|