| Autor |
Zpráva |
alokiN
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 18:36
- Nahlásit
Dobrý den, je možné, že podobný dotaz tu již byl.. ale nenašla jsem vybírám si plemeno pejska, kterého si pořídím.. myslím, že jsem přečetla dost o charakteristice povah.. různé diskuze s mnoha názory.. výběr nechci uspěchat a tak se obracím ještě na vás
Jde mi o to, že bych ráda psíka spíše menšího vzrůstu, ale aktivní povahy.. aby se mnou mohl být v bytě v domku, kde je přístup i do zahrady a zároveň čtyřnohého přítele, který by zvládl i delší procházky do hor a podobně.. zatím jsem narazila na Tibetského španěla a Shiba inu, máte nějaké zkušenosti, popř. jiný názor? za případné odpovědi děkuji
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 18:56
- Nahlásit
co raslík?ten je aktivní až dost .))
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 18:59
- Nahlásit
Zdravím,
a co knírač? Buď tedy malý nebo střední. Naši mají malého P+S a je to skvělý parťák na vycházky. Výhodou je, že mu nelíná srst, sice se musí trimovat, ale aspoň nikde nejsou chlupy po bytě.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 19:13
- Nahlásit
Co treba papillon? Nebo klidne i pudlici, maly ci stredak. Oboji aktivni spolecenske plemeno, dle myho narozdil od tibetana ci shiby i snaze zvladnutelne.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 21:34
- Nahlásit
ještě nahodím kavalíra - zvládne tůry, normoš procházky i lenošení.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 21:52
- Nahlásit
Šeltie! Je krásná, jemná, k cizím trošku odtažitá, není agresivní, je pastevecká, venku tudíž nemá lovecké pudy.
Tibetský španěl mi moc na tůry nepřipadne.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 00:00
- Nahlásit
Tibeťák i shiba jsou povahově docela libůstky. Stejně tak Jack Russel dokáže nezkušenému dost zavařit.
Jaké máte zkušenosti s výchovou psů? Jak bude pes trávit normální den? Má to být akční prdlouš, co se nezastaví, nebo normální klidný pes, který jednou za týden s paničkou podnikne nějaký ten sportovní výkon?
|
alokiN
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 07:56
- Nahlásit
Zkušenosti spíš nemám.. odchovali jsme s přítelem akorát jednoho křížence.. mamina byla labradorka
normální den, bude pro pesana vypadat, tak, že hnedka po ránu se půjde se mnou proběhnout / projít, takhle odpoledne, tak navečer, vyblnout se můžeme můžeme v lese, který je poblíž a právě i kvůli tomu, že to bude teprve můj druhý pejsek, cvičák navštívíme určo taky, popř. jiný psí sport... o víkendu výletím, takže bych ocenila, kdyby pejsek, zvládl i nějaké delší trasy... jinak přes den, kdy budu v práci, bude vždy ještě někdo doma.. pesan by mohl mýt přístup na zahradu, nebo kdyby jeho povaha ocenila spíše teplo domova, problém nebude
jinak zatím děkuji za odpovědi, beru na zřetel
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 08:32
- Nahlásit
alokiN
Šiba je dost specifická povaha a málokomu sedne a tibeťák není zrovna moc na dlouhý výlety, být tebou taky se spíš poohlédnu po nějakém bezproblémovém plemeni, které je stavbou těla vhodný na dlouhý výlety, jak tu padnul papilon nebo kavalír, šeltie, no a samo nedá mi to, velikostně stejný malý špic, který je asi té šibě nejpodobnější
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 12:59
- Nahlásit
Mně z toho nejlíp vychází ten kavalírek - přeci jen o něco větší než papilon, o něco míň aktivní než šeltie. Ale zase je u něj potřeba dát pozor při výběru - myšleno hlavně kvůli zdravotním problémům.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 16:59
- Nahlásit
Já bych vybírala podle sympatií z plemen, co tu byly zmíněné - šeltie, papillon, pudl, knírač nebo kavalír Jestli máš radši nezávislejší psy, jak to vypadá podle tvého původního výběru, tak třeba nějakého z teriérů, jen místo raslíka bych sáhla spíš po foxíkovi nebo velšteriérovi.
a ještě si musím ohřát polívčičku - jeden úžasný teriér menšího vzrůstu a údajně dobré povahy čeká na nový život v útulku
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 17:06
- Nahlásit
jeden úžasný teriér menšího vzrůstu a údajně dobré povahy čeká na nový život v útulku
Jasně a dobrák, co si ho vezme tam udělá místo pro dalšího.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 17:21
- Nahlásit
zbrnd
Jasně a dobrák, co si ho vezme tam udělá místo pro dalšího.
máš pocit, že když si lidi přestanou brát psy z útulku, tak je ostatní lidi přestanou vyhazovat? Podle mě jsi naivní, většině těch lidí je jedno, jestli ten pes skončí v útulku, přejede ho auto, zastřelí myslivec, chcípne hlady nebo se někde uškrtí...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2014 17:54
- Nahlásit
birma
máš pocit, že když si lidi přestanou brát psy z útulku, tak je ostatní lidi přestanou vyhazovat?
to by bylo furt dokola, pokud nevnímáš/nechápeš , že se to v podstatě taky řídí zákonem nabídky a poptávky a následně se to promítá do toho, jak se naše společnost k těm zvířatům chová, není o čem se bavit neb si budeme stále psát tuny textu, ty mi nikdy neodpovíš na to "na co se budu ptát" a za dvacet stran budeme tam kde jsme nyní.
máš pocit, že když si lidi přestanou brát psy z útulku, tak je ostatní lidi přestanou vyhazovat?
nikoliv, ale vím, že handl se psy zvaný psochranářina je psům jako druhu jedině ku neprospěchu...dělá totiž ze psa věc bez ceny... a tahle společnost je o cenách o penězích.
Podle mě jsi naivní, většině těch lidí je jedno, jestli ten pes skončí v útulku, přejede ho auto, zastřelí myslivec, chcípne hlady nebo se někde uškrtí...
tys naivní...nyní jsi to sama popsala vlastně
Jasně, že je jim to jedno.
A proč?
Protože ten pes nemá tu hodnotu.
A proč ji nemá? Protože si ho pořídíš kdykoliv zadara a kdykoliv se ho beztrestně zbavíš.
A k tomu ty útulky a psochranáři jednoznačně "pomahaji".
Ne?
j
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 17:55
- Nahlásit
birma
no ale ten velšteriér je, soudě podle těch, co znám, taky výbornej nápad.
zbrnd
útulky a psochranáři
pořád mi tenhle způsob přijde lepší než to neřešit nebo ty psy plošně utrácet.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 18:32 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
kachna_
pořád mi tenhle způsob přijde lepší než to neřešit nebo ty psy plošně utrácet.
Neboli dle Tebe je prostě lepší, když jich bude do budoucna více a více a budeme se k nim chovat hůře a hůře, bude se s nimi handlovat taky čím dál více a vydělá se na nich více a více penez.
No je vidět, žes prostě ekonomicky založená bytost
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 21:00
- Nahlásit
zbrnd
budeme se k nim chovat hůře a hůře
Já si myslím, že to, že v naší zemi existují útulky na druhou stranu kultivuje společnost v tom, že je normální se starat i o nechtěná zvířata.
Ale nemám protiargumenty, kterýma bych podpořila svoje názory nebo vyvrátila ty tvoje.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 22:12 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
kachna_
Já si myslím, že to, že v naší zemi existují útulky na druhou stranu kultivuje společnost v tom, že je normální se starat i o nechtěná zvířata.
Ok, jistě i takto to funguje, jde o to, jaký efekt je výraznější a o kolik. Nic není jen černé či bílé že.
Dobře........
mame zde vlastne chov bez hranic, muzes si rozmnozovat psu kolik chces bez nejakych primo omezujicich pravidel
--treba kdyz chces neco vyrabet ci importovat proste vnaset na trh, musis platit dph pripadne i spotrebni dan--
takze psy muzeme vyrabet dle libosti, likvidovat v podstate a vlastne realne taky dle libosti
muezme je treba dat i do utulku nebo sverit do rukou nadsenych fanynek zachranovani psich zivotu, ktere ale ve vetsine pripadu nemaji realne schopnosti se o ty psy spravne postarat
psu v utulcich pribyva stale a pomalu, nam je to malo, tak obcas i nejake dovezeme z venku treba
bezny clovek dnes porizuje psa pro dite jako hracku, bezny clovek, ktery psa jeste nemel si ho porizuje a ma moooc casto s tim, ze je to hracka kterou musis obcas nakrmit napichat ji injekce a nasypat do ni pilulky a vodicky aby dobre a spravne pracovala
psu je plno vsude, jsou za pakatel nebo zadara pokud nemas hodne specialni pozadavky
souhlasis s temi body..aspon v principu?
Pokud ano napis mi
a/ ceho si my lide vice vazime, toho, co je drahe nebo toho co levne, toho ceho je malo nebo toho co je spise zridkave a hure dostupne?
b/ napomaha psochranarina a utulky zlevnovani psu?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 08:23
- Nahlásit
zbrnd
Neměla by otázka spíš znít jestli by absence psozáchranařiny a útulků napomohla zdražování psů?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 08:26
- Nahlásit
Maya
Neměla by otázka spíš znít jestli by absence psozáchranařiny a útulků napomohla zdražování psů?
Tak já si myslím, že logický VÝVOD z obou otázek při "stejné" odpovědi bude stejný ne?
Ale ať odpovím. Myslím, že neměla. Zaváděla by mysl dotazované špatným směrem
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 12:34
- Nahlásit
zbrnd
Zaváděla by mysl dotazované špatným směrem
mysl dotazované je špatným směrem zavedená už dost dlouho
Ale abych odpověděla:
a/
v tomhle máš určitě pravdu, že koupeného si člověk cení víc
b/ napomaha psochranarina a utulky zlevnovnovani psu?
já myslím, že to spíš nemá vliv. Páč psa ještě snáz než v tom útulku seženeš v každý hospodě za pivo nebo panáka (a to ještě nevím, jestli toho panáka budeš platit ty, nebo majitel psa).
Ale ano, souhlasím s tím, že pokud by psi nebyli tak snadno dostupní, pravděpodobně by se s nima zacházelo alespoň o něco lépe.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 13:05
- Nahlásit
zbrnd
Ona existuje třeba i varianta plošné kastrace, ale už jsem pochopila, že podle tebe je psovi lépe po smrti, nebo celý život v útulku, než kastrovanému
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2014 02:05
- Nahlásit
birma
Ona existuje třeba i varianta plošné kastrace, ale už jsem pochopila, že podle tebe je psovi lépe po smrti, nebo celý život v útulku, než kastrovanému
No ale bohužel jsi nepochopila, že plošná kastrace je zase a opět jen zaplacávání následků. Je to plošné mrzačení psů. Je to jen důsledek toho, o čem jsem psal, pes pro nás nemá hodnotu, tak proč jej nevykastrovat, vždyť my se cítíme pořád stejně, nám to metabolismus nezmění.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2014 02:14
- Nahlásit
kachna_
já myslím, že to spíš nemá vliv.
jak to může nemít vliv, když tam jsou ti psi skoro nebo uplne zadara? stejne jak v ty hospode nebo treba v bazarech na netu ... jak to muze nemit vlviv...zkus vyrabet auta a rozdavat je .. bud si jista, ze pokud uspokojis nabidku, ostatni automobilky zkrachuji a cena auta bude na nule, protoze ty kazdymu to auto za tu nulu das.
Páč psa ještě snáz než v tom útulku seženeš v každý hospodě za pivo nebo panáka (a to ještě nevím, jestli toho panáka budeš platit ty, nebo majitel psa).
Jiste, lae to ma stejnej vliv jako ty utulky preci nebo jako chces tvrdit, ze pokud si clovek muze vzit psa v hospode nepujde pro nej do utlku nebo k nejakejm psochranarkam...? ale tak to nefunguje, to vime...i v utulcich a u psochranaru se psi toci a handluji, nejen v hospodach
Ale ano, souhlasím s tím, že pokud by psi nebyli tak snadno dostupní, pravděpodobně by se s nima zacházelo alespoň o něco lépe.
Ano, pokud by nejlevnejsi pes stal treba dvacet tisic, jeho umisteni do utulku 10000, hlidalo by se to a sankcionovalo takze treba zbaveni se psa v lese by bylo lejce postiztelny za 20 tisic, pak by byly utulky moc fajn a taky by urcite splnovaly svuj puvodni ucel, stacilo by jich mene podstatne mene a hlavne psum by bylo lepe.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2014 08:36
- Nahlásit
zbrnd
zbaveni se psa v lese
no ale to by mimochodem znamenalo jednoznačnou, navíc kontrolovanou, identifikaci (což třeba čipování odmítáš, ne?) , aby se dalo zjistit, žes vyměnil psa za novej model.
A ono by totiž možná stačilo, aby každý pes byl přihlášený a pokutovat jeho nenahlášenou a nedoloženou výměnu (prostě stejnej vopruz jako je registr aut).
zkus vyrabet auta a rozdavat je
jenže to není úplně správnej příměr (jo, u štěňat ano), ale starší porouchané auto, resp. dospělý blbě vychovaný pes, ty také získáš prakticky zadara.
jak to muze nemit vlviv
protože psi darovaní ostatníma cestama jsou podle mě schopní poptávku naplnit dostatečně.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2014 08:52
- Nahlásit
kachna_
čipování se mi nelíbí ovšem to je čistě můj subjektivní pohled, pohled nepřizpůsobivého jedince
Ta evidence by nestačila myslím, ale kdyby byla neevidence jak píšeš postihována, pokrok by to nejspíš byl, ovšem jen částečný.
ale pokud chceš jakýmkoliv autem jezdit, musíš platit, že? jsou to jen příměry čili ne stejné situace či úkazy
protože psi darovaní ostatníma cestama jsou podle mě schopní poptávku naplnit dostatečně.
to si třeba já nemyslím, ale je to v důsledku fuk, utulky a psochranarina jsou proste jednim z faktoru, ktery k te situaci prispiva, navic ta psochranaarina je diky absolutni neodbornosti mnohych taky hodne problematicka
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2014 19:43
- Nahlásit
alokiN
šiba inu je naprosto úžasné plemeno... když je dobře socializovaná je to úžasný pes. Od mala se snaží být čistotná, doma nic neničí pokud má dost hraček, skvělá na výlety a na tůry, vydrží fakt hodně a když se páníkům zrovínka nechce nic podnikat, vydrží v pohodě odpočívat. pokud se chcete setkávat i s jinýmy psy, doporučuji spíš fenku, pes je v dospělosti zaujatý proti jiným psům a zvláště větších plemen. Pokud ale s nimi vyrůstá od mala většinou se snesou i v dospělosti.... mám tři šiby a neměnila bych.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2014 20:09
- Nahlásit
zbrnd
No ale bohužel jsi nepochopila, že plošná kastrace je zase a opět jen zaplacávání následků.
Pochopila, nicméně při opravdu plošné kastraci, výrazně ubude psů a tím nastane to, co bys chtěl ty - pes opět získá hodnotu, protože nebude k sehnání na každém rohu...
Je to plošné mrzačení psů.
Já kastraci za mrzačení nepovažuju
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2014 13:41
- Nahlásit
šiba inu je naprosto úžasné plemeno... když je dobře socializovaná je to úžasný pes. Od mala se snaží být čistotná, doma nic neničí pokud má dost hraček, skvělá na výlety a na tůry, vydrží fakt hodně a když se páníkům zrovínka nechce nic podnikat, vydrží v pohodě odpočívat. pokud se chcete setkávat i s jinýmy psy, doporučuji spíš fenku, pes je v dospělosti zaujatý proti jiným psům a zvláště větších plemen. Pokud ale s nimi vyrůstá od mala většinou se snesou i v dospělosti.... mám tři šiby a neměnila bych.
Souhlas buď tenhle model nebo pak ještě
4WP-UNIPES ISO 2546-8 ten by mohl take vyhovovat.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2014 13:46
- Nahlásit
birma
Pochopila, nicméně při opravdu plošné kastraci, výrazně ubude psů a tím nastane to, co bys chtěl ty - pes opět získá hodnotu, protože nebude k sehnání na každém rohu...
To je taky můžeme střílet. Proč ne? V čem je rozdíl? V čem je tak fajn žít jak mrzák?
Já kastraci za mrzačení nepovažuju
Je to hodně zásadní zásah do organismu i do metabolismu a my ani zdaleka neznáme všechny jeho možné důsledky stejně jako je neznáme u sposuty dalších zásahů, které běžně děláme.
A je ne zrovna zanedbatelně pravděpodobné, že pes bude po zákroku opravdu mrzák nebo třeba i pojde.
Takže z tohodle pohledu je pro mne plošná kastrace z důvodu toho, že se nám to tak hodí a je to pohodlnější mrzačit a zabíjet zvířata než dělat něco se sebou totálním hovadstvem totálních hovad tedy nás lidí.
|