| Autor |
Zpráva |
Petas
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2014 22:36
- Nahlásit
Chci si koupit fenku a její rodiče jsou si "příbuzní na 2%", zajímalo by mě, jestli to fence bude do budoucna nějak vadit? Já vím jsou to jen 2%, ale furt mi vrtá hlavou jestli by tam neměla být 0%.
Nebo by mě zajímalo na kolik procent si můžou být fena se psem příbuzní, aby bylo vše ok?
Je to asi hloupá otázka, ale zajímá mě to, a nemohla jsem to nikde najít...Díky
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2014 23:01
- Nahlásit
Nebo by mě zajímalo na kolik procent si můžou být fena se psem příbuzní, aby bylo vše ok?
Co to znamená "vše OK"?
|
Petas
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2014 23:06
- Nahlásit
zbrnd
Aby bylo vše geneticky ok...když se množí "něco" příbuzného, tak to vždy nemusí dopadnou přeci dobře...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2014 23:17
- Nahlásit
Petas
Aby bylo vše geneticky ok.
To není záruka nikdy.
2% nejsou hodně.
Taky záleží, odkud to číslo je, jestli je spočítáné správně, co má vlastně znamenat, jestli to třeba není jen nějaký marketingový tah....
třeba:
https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=Nqp_U5XpEsWW_Q amioHAAQ#q=koeficient+p%C5%99%C3%ADbuznosti
https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=Nqp_U5XpEsWW_Q amioHAAQ#q=related:malinoisclub.cz/wp-content/uplo ads/2012/08/koeficient_pribuznosti.doc+p%C5%99%C3% ADbuznost+v+chovu
https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=Nqp_U5XpEsWW_Q amioHAAQ#q=p%C5%99%C3%ADbuznosti+v+chovu
|
Petas
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2014 23:24
- Nahlásit
zbrnd
v jednom z článků jsem se dočetla, že by 1% nemělo přesáhnout na generaci
Ty 2% co uvádím já, tak jsou počítané na 11 generací, takže je to asi v pohodě
On by to klub určitě nedovolil, kdyby něco hrozilo, ale zajímalo, co si pod tím mám představit....Díky
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2014 01:18 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
On by to klub určitě nedovolil,
kdepááák....
stačí projít rodokmeny třeba našich FCI chovatelů...no ne všech samozřejmě, záleží i na plemeni nooo ))
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2014 07:53
- Nahlásit
Petas
Hele klub si to dovolí jak kterej, záleží podle mě na tom, jak se klub dohodne a jakého má vzdělavatele, poradce.
2% a 11 generací bych vůbec neřešila. A jestli jsou moje laické útržkovité znalosti správné, tak ono je spíš problémem celková příbuznost populace a ta by neměla překračovat 12,5%.
Jestli pes není do chovu, měla bych radost a dál po tom nepátrala, jinak doporučuju knížku Genetika psů od Dostála
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2014 08:43
- Nahlásit
Petas
Všechna plemena vznikla příbuzenskou plemenitbou. Takže každý čistokrevný pes má rodiče navzájem příbuzné. A je jen otázka, jak moc.
Pokud má ta fenečka jedenáctigenerační příbuznost jen 2%, můžeš si gratulovat. Takhle nízkou příbuznost jsem snad ještě neviděla. Zato jsem viděla rodokmen, kde měli rodiče ze svých čtyř prarodičů navzájem tři shodné...
|
Petas
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2014 09:12
- Nahlásit
Děkuji za příspěvky, pomohli jste mi
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2014 19:08
- Nahlásit
Petas
tak ono je dost důležitý, jak tu příbuznost počítáš, jesttli Wrightovým koeficientem, tak tam je ideál 0%, takže 2% jsou v normě, jeslti ztrátu předků, tak tam je ideál 100%, takže 2% by byly dost blbý. Pro mě osobně je Wrigtův koficient horší, protože nezohledňuje příbuznost otcovské a mateřské linie
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2014 16:08
- Nahlásit
Maya
Máš pravdu, na druhou stranu i sebepříbuznější plemenitba se dá do puberty potomku napravit pomocí TLC krystalů nejméně z 63,5%.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2014 23:56
- Nahlásit
zbrnd
jestli voni spíš tachyony nebudou lepší
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2014 10:59
- Nahlásit