Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Velký švýcarský salašnický pes
Autor Zpráva
Terkams
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2014 20:15
- Nahlásit

Ahoj, hledala jsem tu téma o VŠSP ale bohužel jsem nenašla. Brzy budu mít štěně této rasy - pejska. Bude to samozřejmě pejsek s PP, standart - ráda bych s ním obešla výstavy a nechala ho uchovnit, jelikož těchto pejsků u nás moc není a mohl by být o nakrytí zájem, zvlášť z rodokmenem ze zahraničí. Pejsek pochází z chovné stanice "from Swiss Star"
Ráda bych se zeptala, jak těžké je vychovat z něj poslušného psa. Nechci aby to byl nějaký beránek, který jen čeká co mu nařídím aby dělal. Ale ráda bych měla psa u kterého budu na sto procent vědět, že na zavolání přijde a že mi bude na procházce chodit u nohy. Trochu se bojím, aby ze mě jakožto ze ženy měl 65 kg pes s 70cm v kohoutku respekt a bral mě jako pána smečky.
Další otázka - sestra má toto plemeno a její fena neustále štěká. Třeba i hodinu, dvě je schopná štěkat jen tak pro nic za nic (opravdu nemá na co) - zdá se mi jako by upoutávala pozornost. Je to u nich normální? Na netu jsem četla, že to není uštěkaný pes.
Dosavadní zkušnost mám s dalmatiny i VŠSP, ale nikdy jsem nebyla pánem.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2014 23:11
- Nahlásit

Ale ráda bych měla psa u kterého budu na sto procent vědět, že na zavolání přijde
tak já zásadně tvrdím, že to může být tak maximálně na 99,9%
Na 100% nefunguje ani robot, že.
Trochu se bojím, aby ze mě jakožto ze ženy měl 65 kg pes s 70cm v kohoutku respekt a bral mě jako pána smečky
Tak to doporučuji to honem hodit za hlavu, váha ani zjev páníka na tohle nemá vliv, nejistota se sebou samým, to že si člověk nevěří a je nervózní, to pes vnímá, ne jestli má páník víc kg nž on.
Se štěkáním nevím, neznám tohle plemeno, ale salašník bude hlídač ne, takže asi štěkat bude, nebo teda měl by
Prošla bych nějaké výstavy, poptala se majitelů, ať se dozvíte zkušenosti z více stran, na netu se píše leccos.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2014 23:13
- Nahlásit

Znám jednu fenu tohohle plemene od vidění, má asi rok a vypadá poslušná a klidná.

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2014 08:21
- Nahlásit

Terkams
Kdysi jsem se o tohle plemeno a o entlebucha dost zajímala, jsou dost ostřejší a akčnější než klasický berňák (to jen tak na okraj, že spousta lidí si myslí, že VŠSP je jen krátkosrstý berňák), tak při opravdu důsledné výchově a dostatečném zaměstnání psa by neměl být problém, kila paničky fakt nehrají roli.
Sestry pes štěká asi buď z nudy a nebo co jsem slyšela, může u něj být ten preventivní štěkot jako u pastevců, že prostě řvou hlavně za tmy a tím odrazují nepřítele. Chce to prostě podchytit hned zkraje a nedovolit psovi takhle vyřvávat.

Terkams
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2014 23:56
- Nahlásit

tak maximálně na 99,9%
jj, pravda. tak na 99,9%

Za tip se sebejistotou díky, máte pravdu

Znám pár berňáků a rozdíl mezi nimy a švýcaráky je celkem velký, opravdu jsou povahově jiní. Ségry a našich feny jsou 7 a půl roku staré a neustále jsou akčí a dokonce i šíleně hravé (což bych u starších fenek nečekala).

Ten preventivní štěkot to může být, v knize jsem zase četla, že švýcaráci jak hlídají ty stáda, tak štěkají i "jen tak". Proto mě překvapilo když jsem na netu pak četla, že moc neštěkají Doufám, že nás sousedi v nové zástavbě neukamenují

A jak zajistím to, aby případně moc nevyřvával? Hned ze začátku když bude štěkat bezdůvodně ho zavolat ke mě, odměnit ho? Nebo neodvolávat a počkat až sám přestane a přijde ke mě a pak odměňovat? Mám rozečtenou knihu o pozitivní výchově, ale zatím nejsem příliš daleko. Mému budoucímu štěněti je dnes 7dní Pejsek bude bydlet na zahradě, ale my trávíme venku velkou část dne, takže osamocený by být neměl.

Jsem z něj ohromně nadšená, tak se podělím i o foto

http://resize.like.cz/images/178_255_168_24_6-05-1 4-11-56-04_139941336401.jpg

Maya
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 08:11
- Nahlásit

Terkams
No k omezení normálního štěkání je ideální naučit psa štěkat na povel a povel Ticho, pak není problém ho umlčet. U tohohle preventivního štěkání co jsem četla se jako dost důležitá uvádí socializace a hlavně i za tmy, teda chodit na procházky za tmy, pobývat a hrát si s ním za tmy na zahradě a to od malého štěněte, prej se to tím omezí, ale osobní zkušenost nemám. Každopádně jeslti jste v zástavbě a pes vám bude v noci vyřvávat, tak s problémama se sousedama počítejte skoro jistě, zvlášť u psa velikosti VŠSP bude ten škěkot slyšet až do baráků nejen sousedů. Soused u nás občas přiveze středoasiata a je to fakt na zabití, mít ho tam pořád, tak jsme v konfliktu asi taky, a to že mám špice a nějak obyč štěkot mi fakt nevadí.

Maya
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 08:12
- Nahlásit

Terkams
A tu fotku radši smázni a nebo vlož menší, takhle roztažený forum se dost blbě čte.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 22:56
- Nahlásit

Terkams
Hned ze začátku když bude štěkat bezdůvodně ho zavolat ke mě, odměnit ho?
To bych určitě nedělala. Přivolání má pro psa být úžasná a pozitivní věc, takže bys ho vlastně za štěkání odměňovala...

Terkams
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2014 14:57
- Nahlásit

U tohohle preventivního štěkání co jsem četla se jako dost důležitá uvádí socializace a hlavně i za tmy, teda chodit na procházky za tmy, pobývat a hrát si s ním za tmy na zahradě a to od malého štěněte, prej se to tím omezí, ale osobní zkušenost nemám.
Díky za rady. Budu ho tedy hned jako štěně brát ven i v noci a uvidíme, snad to zabere Dobrý nápad. Naši sousedi mají šíleně uštěkanou fenu německého ovčáka a moc dobře tohle celonoční štěkání známe.. je to opravdu otravné. Oproti tomu je ségry VŠSP celkem "neštěkající" ale ta mi zase s oblibou štěká hned pod oknem, tak jí více slyším.
To bych určitě nedělala.
Četla jsem něco takového v knize o pozitivní výchově, psali něco jako říct "díky, hodnej kluk, ale teď už buď ticho". Jen jsem si nedokázala domyslet, jak to psovi vysvětlit aby už znovu neštěkal

Další otázka ohledně pejska - četla jsem, že tato rasa velmi špatně snáší odloučení od smečky pro svůj "ovčácký" původ potřebují mít smečku pohromadě a hlídat ji (např. bouda na zahradě a páníčkové zalezlí v baráku). Jak to máte s pejsky vy? Necháváte je v klidu jen na zahradě (výhradně) nebo je do domu pouštíte aby mohli být s vámi když je venku hnusné počasí či s vámi v baráku i spí? Nerada bych, aby pejsek trpěl odloučením od smečky. Dokážu si představit mít ho v baráku s námi večer, v noci a přes den když doma nebudeme by byl venku, pak zas až by jsme přišli domů tak by byl buď s námi venku nebo když by bylo ošklivě (déšť, zima) tak by byl víceméně uvnitř - nevím zda by mu to vyhovovalo, pravděpodobně uvidíme, až se k tomuto bodu dostaneme.

Trošku problém je v tom, že teď ještě rok bude pejsek bydlet u mě u rodičů, kde bude smečka psů - i s ním celkem 4 VŠSP z toho 2 starší feny (7let), on a jeho ségra. Až na jaře 2015 se budeme stěhovat do baráku (jemu v té době bude cca 1 rok) a bude tak od smečky odebrán, pak sem s námi bude jezdit třeba o víkendu si s rodinkou pohrát, na společnou procházku apod. Bude pro něj velký problém když ho takto odstěhujeme?

Terkams
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2014 15:01
- Nahlásit

Za foto se omlouvám, ale příspěvek mi nejde upravit, tudíž už ho nezmenším

Maya
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2014 15:30
- Nahlásit

Terkams
Když jsi přihlášená, měla bys mít nad všemi svými příspěvky klikací Změnit, tak pak smáznout tu fotku a vložit jí jen odkazem do textu
S tím kde mít psa asi neporadím, já je mám venku, domů chodí teda taky, ale spí venku, ale já nemám ovčáky, ale zrovna u VŠSP bych to až tak nehrotila, vždyť to byl vždycky i hlídací pes a takoví bývali jedině venku.
S tím odstěhováním těžko říct, spíš záleží na povaze konkrétního psa, některý je nakonec rád, že je jedináčkem a užívá si to, jiný teskní po smečce, štěká, vyje a jinak blbne, to ti dopředu nikdo neřekne, jak to bude s tím tvým, musíte ho prostě odmalinka učit být sám a od psů ho alespoň občas separovat, tak alespoň zmenšíte to riziko. Holt když tak mu potom pořídíte vlastní smečku, no.

Terkams
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2014 19:43
- Nahlásit

Maya: Je to pes ovčácký - hlídající stádo. Tudíž asi potřebuje tu jeho smečku okolo sebe. Ale uvidíme.. mě se ta představa mít ho s námi místo aby byl sám venku i líbí Budu mít všude dlažbu kvůli podlahovému topení, tak by ani nebyl problém .)
Budeme ho s námi na víkendy brát na stavbu už od štěňátka, tak si tam bude pomalinku zvykat na nový domov - hodina, odpoledne, den, víkend.. možná mu to nakonec už ani nepřijde jako stěhování A určitě "smečku" časem plánujeme, aspoň dva pejsky. Myslím, že ve dvou jsou psi šťastnější co jsem zatím vypozorovala Jelikož nám ho paní chovatelka dost chválí, že je krásně zbarvený, zatím máme v plánu zkusit výstavy a uchovnit ho, pokud by byl fakt pěkný a byl by o něj zájem, nechali by jsme si potomka určitě
Jinak "změnit" mám u všech příspěvků co píšu dnes, ale u těch předchozích bohužel ne.

Maya
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2014 20:05
- Nahlásit

Terkams
Ovčácký pes nehlídá stádo, ale pracuje s ním. VŠSP rozhodně není ovčák, je to hlídač a tažný pes, obvykle hlídal stáda i salaše, vozil mlíko a tak. Takže pobyt venku, kde bude pracovat, teda hlídat, mu určitě problémy činit nebude. Ale jistě jako každý pes ocení, když bude doma s váma, jen je možný, že prostě bude radši sám od sebe venku, aby měl přehled a mohl hlídat, tihle hlídači to tak často mívají. Jen můj pes je taky takový, druhý je zase gaučový povaleč, je to prostě o povaze psa. Ale stejně to obvykle bývá, že jak si psa zvykneš, tak takový to máš.
Tak super, že chce uchovnit a tak, švýcaráků je málo, určitě se každý hodí.
Jinak "změnit" mám u všech příspěvků co píšu dnes, ale u těch předchozích bohužel ne.

a jo, to jsem si ani nikdy nevšimla, že u starších příspěvků to mizí

Terkams
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2014 18:16
- Nahlásit

Maya: Tak to by bylo asi ideální, pejsek si sám vybere, co by raději

Ráda bych ho uchovnila. Uvidíme, zda pěkně vyroste, neobjeví se nám nějaké vady (podkus apod.) a hezky se zbarví (zatím má zbarvení krásné). Pokud se mi ho povede dobře vychovat, tak bych ho pak ráda brala na výstavy a když by měl úspěch a lidi ho chtěli nakrývat, byla bych moc ráda Už jsem předběžně domluvená s majitelkou CHS že by jsme mohli spolupracovat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání