Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / vzít štěně od feny s DKK "B"?
Autor Zpráva
Bochnik
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 09:13
- Nahlásit

Dobrý den

Mám dotaz na zkušené chovatele:
Chci si pořídit štěně Kelpie, byl jsem navštívit chovku, viděl oba rodiče, na kde co se přeptal a všechno OK. Jenže jsem přehlídl, než jsem tam jel, že fena má DKK HD "B", lokty čistý. Otec všechny čistý...
Jde mi o to, že se psem budu dělat dog frisbee (dělám se svým současným psem) a taky docela často chodim běhat s tím, že psa zapřáhnu. Oboje je na klouby podle mě docela náročný.
Otázka teda je: Šli byste na mém místě klidně do štěnda od fenky s hraničním nálezem, nebo je riziko příliš vysoké?

Díky

pitvora
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 09:26
- Nahlásit

Bochnik
Jedničky kyčle nejsou žádný velký průšvih, psa to v životě ani sportovních aktivitách vůbec neomezuje, zvlášť u lehkého plemene, jako je kelpie. Ale zjistila bych si, jak je na tom další příbuzenstvo rodičů (sourozenci, potomci z předchozích vrhů...).

birma
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 09:48
- Nahlásit

Pokud se nepletu, tak B jsou 1-2? Tahání bych se nebála, ale u dogfrisbee bych měla dost strach. Na druhou stranu to podle mě není úplná krize a je třeba se na to podívat v širších okolnostech - pokud tohle spojení má něco pro tebe důležitého, co ostatní nemají, nebo jsou béčkoví psi natolik běžní, že spojení nulových zvířat se prakticky nevyskytuje, tak asi není moc co řešit. Kontrola toho, jak jsou na tom příbuzní a předešlé vrhy ti určitě pomůže udělat si obrázek.

Bochnik
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:12
- Nahlásit

Oni už jeden vrh se stejným spojením měli, jenže Ti potomci jsou ještě docela mladí, takže zatím vyšetření nemají. Z předchozího vrhu feny s jiným psem byly jen tři štěňata a jen jedno má vyšetření (resp jen jedno vyšetření se dá veřejně dohledat...) z vrhu A feny těch vyšetření taky moc není, resp se zase dají dohledat jen ty negativní vyšetření...
Mně se na tom spojení líbí ten otec, u kterého se mi hlavně líbila povaha a i exteriér má pěkný... Tak teď nevím, jestli se chovatelky ptát, jestli s tímhle psem bude nakrývat i jinde, nebo to risknout.
Pohlaví štěněte v dědičnosti asi nehraje roli, resp. nedá se na základě toho moc predikovat ne?

Bochnik
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:13
- Nahlásit

Nemůže se to třeba chovatelky dotknout, když se budeme ptát na to krytí?

pitvora
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:17
- Nahlásit

Bochnik

Proč by se jí to mělo dotknout? Naopak, dobrý chovatel je rád, že se někdo zajímá, a ochotně přizná i to, jaké problémy se v tom kterém spojení dají čekat. Žádný pes a žádné spojení není perfektní, všude je něco.
Akorát mi teda nepřijde úplně košer, že opakovali spojení, když ještě nevědí, co z něj vylezlo napoprvé...

Bochnik
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:34
- Nahlásit

Tak matka od feny "babička" - DKK 0/0 ~ HD A,
otec - "děda" - HD "B" (DKK 0/1)
Čili ob generaci blbý . Četl jsem že právě dysplazie se zřejmě dědí ob generaci?

od psa (Švédsko)
"babička" - HD "AA"
"děda" - HD "AA"

Oni prý na feně kryjí naposledy, tak udělali kratší pauzu, aby stihli štěňata na léto. Já mám teď křížence takže jsem se problematikou chovu zatím vůbec nezaobíral, tak nepoznám, zda je to oprávněný argument, či ne...

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:42
- Nahlásit

Bochnik
Co sourozenci rodičů a prarodičů? Ti by testy mít měli a jsou asi tak nejsměrodatnější, protože ono je sice hezký když rodiče mají A, ale pokud jejich sourozenci jsou na tom blbě, tak to pravděpodobně ti áčkový budou předávat, proto jsou asi nejvýmluvnější výsledky z předchozích vrhů, tak se pozná, co který rodič předává, což teda tady jak čtu taková informace není, tak to bude ještě větší hádání z koule a je v podstatě jedno, jestli rodiče mají A nebo B, protože ten rozdíl je fakt minimální.

pitvora
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:44
- Nahlásit

Bochnik

0/1 není blbý, to jsou prakticky normální kyčle. Blbý by bylo 3/3 a víc. Pokud je v rodokmenu jedna jednička, tak bych ji vůbec nebrala v potaz.
Škoda že není k dispozici vyhodnocení předchozího vrhu... to by ti řeklo zdaleka nejvíc.

Bochnik
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 10:50
- Nahlásit

Mrknu na ty sourozence a moc děkuju za to jak mi radíte.

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 11:05
- Nahlásit

Bochnik
Lidi od kelpií jsou vesměs normální (jsme ve společném klubu), takže se nebojte ptát a "šťourat" - rozumný a zodpovědný chovatel zodpoví každou blbost. A zdraví není blbost.
Jinak co se týče dědičnosti, já bych to neviděla tak jistě, že se dědí ob generaci atd. V podstatě dodnes není přesně vysvětleno, jak ani do jaké míry se dědí. Může se stát, že ve vrhu nulových rodičů s nulovými předky až bůhvíkam se narodí štěně dvojkař. A naopak. Samozřejmě ta pravděpodobnost je asi nižší, ale spolehlivě vysvětleno to není.
Kelpie jsou lehké, atletické. Pokud předem víte, že budete dělat frisbee, zaměříte se na to od štěněte a budete cíleně "šetřit klouby" (tím nemyslím štěněti zakazovat pohyb a pak v roce na něj vybafnout s metrovými skoky) a podporovat je (výživou).

Bochnik
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2014 13:02
- Nahlásit

corgi Ok, už jsem chovatelce napsal...

Jinak jsem se ještě díval na sourozence rodičů a prarodičů a nějaká Béčka se objevují pouze na straně feny, takže pravděpodobně je to odtud. Pozitivní je, že jsem viděl nejhůře ta Béčka...

Počkám co mi odpoví CHS a uvidím.

Díky za nasměrování

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2014 00:00
- Nahlásit

No a co když na ni bude poruchová i nějaká jiná část? Nabízejí v chovce možnost výměny kus za kus?

iva
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2014 10:11
- Nahlásit

Kyčle B jsou normální, bez patologického nálezu a většinou je získá jedinec, kde majitel jde na RTG až např. ve 2 letech. U mého plemena je to tak, že jediný klubem uznaný posuzovatel dá AA jen psovi či feně 12 - 18 měsíců, pak už každý dostane B. Pokud to majitel neví, , má v PP B, kdyby rentgenoval o pár měsíců dříve, měl by pravděpodobně A. Možná, že vámi vybraný otec by při dnešním RTG měl taky B. Takže to bych vůbec neřešila. Navíc už je dnes dokázáno, že hodně lze ovlivnit stravou a péčí o štěně -nepřetěžování, zabránit chůzi hl. ze schodů atd.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání