Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / odchod štěňat
Autor Zpráva
kimi445
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 13:50
- Nahlásit

Dobrý den, máme první štěníky a blíží se nám jejich odchod do nových domovů. Mám jeden dotaz je lepší ( pro fenku ) když štěníci odejdou během 2-3 dnů, nebo pozvolnější vypouštění cca během 1 týdne? Drobkům teď táhne na 6-tý týden, odchod máme naplánovaný na 8-mý týden, je jich 5. Fenka se zatím vzorně stará, uklízí po nich, 2-krát denně kojí. Jde mi o to aby moc nesmutnila po jejich odchodu, nemáme s tím zkušenosti. Moc děkuji za rady

corgi
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 16:07
- Nahlásit

kimi445
Spíš je lepší postupný odchod, ani ne tak kvůli psychice, jako kvůli mléčné žláze. Psychiku "snadno" ovlivníte, fenu nebudete litovat, zaměstnáte jí hlavu i tělo atd. Ovšem pokud bude ještě "rozkojená" a štěnda náhle odejdou, můžete jí zadělat na ošklivý zánět. Takže za mě postupný odchod a pak sledovat mléčnou lištu.
Jinak co se týče psychiky, asi to bude mít každá fenka jinak - já jsem se při prvním vrhu taky bála, jak to ponese, a bylo to bez problémů. Uklízela po nich, vyvrhovala jim, kojila je ještě v 9 týdnech, přesto když první odešel, jako by to ani nepostřehla. Druhý s námi zůstal do 3 měsíců, pak jsme ho museli nechat uspat - opět nic neřešila, nehledala, nesmutnila (na rozdíl od nás...)

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 20:50
- Nahlásit

kimi445
Taky bych hlasovala pro pozvolnejsi odchod, jeden vikend treba tri prckove, dalsi vikend zbytek. Nedelat z toho vedu, nerozjizdet si vlastni pocity. Vetsina fen odchod 2mesicnich raubiru spise oceni. Moje fena mela jednou ve vrhu jen jedno stene, jeho odchod sice zaregistrovala, ale spise s ulevou.
Jinak k ty laktaci - stenata by v 5. tydnu uz mela byt prikrmovana, zvykat si na jinou stravu. Tim se fene taky ulevi, postupne prestane byt pochodujici mlekarnou a prirozene si sama omezi tvorbu mleka, stenatum da jen "cucnout".

kimi445
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2014 08:30
- Nahlásit

Díky za rady, asi kvůli tomu zbytečně stresuju. Ohledně toho kojení, štěnda přikrmujeme od 4 - tého týdne, takže feňule je sice sem tam nakojí, ale je to spíš takový zákusek než že by se najedly. Ono už ji to bolí tak dá cucnout a zdrhá pryč, takže laktace se jí už podle mně upravuje, už nemá ty ceciny tak plné a svěšené jak mívala. Jo a ještě všude se píše, že se má fence při odchodu štěnat snižovat dávka stravy, kvůli tvorbě mléka, ale ona je docela hubená, stane se něco, když jí budu i nadále dávat gran. pro kojící ve stejném množství jako tedˇ?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání