| Autor |
Zpráva |
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 20:27
- Nahlásit
http://www.youtube.com/watch?v=HhARNuDIh6Q
předchozí verze toho videa tu kdesi byla, jestli už sem někdo dal i tuto jsem nezaregistroval
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 20:43
- Nahlásit
smutný pokoukání. Jen ty non-show mi leckdy přišli hodně mimo plemeno, spíš jako kříženci z dnešního pohledu. Tak si říkám, jestli v zahraničí stačí k chovnosti jen to, že rodiče mají PP, tam přeci není možné, aby ti psi prolezli výstavou se slušným výsledkem, když vypadají tak moc jinak...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 20:56
- Nahlásit
zbrnd
strašlivá prasárna!!
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:14
- Nahlásit
Birma: proč by nebylo možné? Vše je možné. Chov s PP je administrativa, nic víc, A pokud je víc tak díky osobě toho, kdo to dělá, z jeho dobré vůle pouze.
PetraK:
Nikoliv prasárna, prostě chov.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:39
- Nahlásit
zbrnd
proč by nebylo možné? Vše je možné. Chov s PP je administrativa, nic víc, A pokud je víc tak díky osobě toho, kdo to dělá, z jeho dobré vůle pouze.
to sice jo, ale tam nejde o jednu dvě generace, přijde mi divný, že by to tak dlouho "procházelo". Spíš mi to přijde pravděpodobnější, že jde o bezpapíráky a teda křížence všeho možnýho. Nebo někde možná nemají žádné podmínky chovu, to je možný, nesleduju to...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 22:01
- Nahlásit
Tak to je fakt síla! Takovej mastif, čaučau, mops i šarpej byli kdysi fakt pěkný psi. Proč taková tendence zkracování čumáku, a vytahaná kůže? Když už pominu zdravotní hlediska (!) tak to nechápu ani z hlediska estetického, to se jako někomu líbí vypoulený oči a placatej obličej?
Mě překvapujou i některá ta nová plemena jak labradoodle a podobně, to je taky dost děsný. Ale ono stačí kouknout z čeho všeho vlastně "vyrobili" třeba takovýho dobrmana.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 22:34
- Nahlásit
si ještě pamatuju čaučau ve verzi, kterou uvádí, že je z roku 1929
někdy kolem roku 1989 v Dejvicích, a hle jak se to za nějakejch blbejch dvacet let posunulo do ..... do pryč.
ikoliv prasárna, prostě chov.
žbrndo, to nejni chov, to JE prasárna. hnusná.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 22:53
- Nahlásit
birma
Ve spoustě zemí nejsou žádné podmínky chovnosti, ale tady v Evropě se show kvalita a pet, teda non-show kvalita až tak neliší, tipuju to na USA, kde fakt tyhle dvě linie vypadají jako odlišná plemena, prostě jsou tam chovky co léta chovají show a chovky co zase pet, takže už se to odklonilo dost.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 22:56
- Nahlásit
Maya
tipuju to na USA, kde fakt tyhle dvě linie vypadají jako odlišná plemena, prostě jsou tam chovky co léta chovají show a chovky co zase pet, takže už se to odklonilo dost
dík, hned jsem zas o něco chytřejší
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2014 23:14
- Nahlásit
PetraK
žbrndo, to nejni chov, to JE prasárna. hnusná.
Tak jinak. V čem by se měl lišit chov od tohoto? Je to chov
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 08:25
- Nahlásit
zbrnd
čem by se měl lišit chov od tohoto
Chov by se od toho měl lišit hlavně v tom, že si pojede po svý lajně a ne že bude tak provázaný s výstavama, že v podstatě o směřování chovu rozhodují nekompetentní rozhodčí jako teď.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 08:29
- Nahlásit
už jsem to viděla ,je to samosebou strašný,co nechápu je PROČ to někdo kupuje???? snad je i dementovi jasný,že většina těch psů je víceméně životaneschopná zlatý starý časy,jako hodně starý eště víc jak já ,kdy pes sloužil prostě na práci v drtivý většině ,tam nikoho nenapadla logicky tadle úchylárna
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 09:57
- Nahlásit
ono asi staci se podivat na nemecky ovcaky, kam to dotahly...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:17
- Nahlásit
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:31
- Nahlásit
Já bych zakázala výstavy. Úplně.
Chov čistokrevných plemen ano, ale jen na základě zdraví a povahy. Co se týče exteriéru, osobně bych ho neřešila vůbec, maximálně nějakou bonitací (odpovídá plemeni - neodpovídá zcela - neodpovídá vůbec). Ale žádné honění za tituly, žádní šampioni krásy mnohovesmíru, žádné "Alík je krásnější než Brok"... Protože právě soutěžení v "kráse" vede bohužel k přehánění znaků. Lidská povaha je už taková. Čím víc proužků, tím víc Adidas...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:32 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
birma
jestli v zahraničí stačí k chovnosti jen to, že rodiče mají PP
Ano, v Anglii a USA to tak je. Nejspíš i jinde, nevím.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:38
- Nahlásit
Maya
Chov by se od toho měl lišit hlavně v tom, že si pojede po svý lajně a ne že bude tak provázaný s výstavama, že v podstatě o směřování chovu rozhodují nekompetentní rozhodčí jako teď.
To ale chov většinou dělá. Jenže ten chov vůbec nenutí nikoho být reálně kompetentním. A i kdyby nakrásno nutil, tak stejně chov je přizpůsobování zvířat našim potřebám a nestarost o zvířata prioritně. Vždyť přeci víme všicííí, kolik problémů, nemocí, postižení a utrpení těm zvířatům tím chovem přinášíme.
To video je zajímavé, ale postihuje jen strašně úzkou oblast a sází na to, že osloví zase hlavně po té "designové" stránce. Ale těch problémů je přeci mnohem více. Neschoipnost se množit, "plemena" , kde je třeba specifické postižení srdce nebo zraku nebo nebo nebo nebo .....vlastně plemenným znakem atd ...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:43
- Nahlásit
aňoňouma
Já bych zakázala výstavy. Úplně.
Já taky, možná i chov bych zakázal.
Chov čistokrevných plemen ano, ale jen na základě zdraví a povahy.
Takže by bylo jen jedno plemeno?
Povahozdravec aňoňoumový?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:47
- Nahlásit
zbrnd
No jo, však i lidi se množej bez ohledu na nemoce a utrpení, který tím přinášejí svým dětem, tak chtít po nich, aby brali ohledy na zvířata v tomto směru je fakt dost iluzorní.
Bohatě bude stačit pro začátek, když se vyeliminujou ty dizajnový chyby, tak v Anglii už s tím začali, tak tak za 100 let se to dostane i na kontinent.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:51
- Nahlásit
zbrnd
Takže by bylo jen jedno plemeno?
Kupodivu, on se ten exteriér udrží tak nějak samovolně i bez výstav. O čemž svědčí ty nevýstavní linie z videa.
|
cilam
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:56
- Nahlásit
Ty jo, fakt děsivý video. Opravdu je pro mě nepochopitelná ta tendence zkracovat čumáky a ty přebytky kůže... I kdyby se to někomu líbilo, což nechápu, tak ze zdravotního hlediska je to cesta do pekel. Strašně se všechno extremizuje - dlouhej se prodlouží, malej se zmenší, krátkej čumák se ideálně zatluče do hlavy úplně... Smutný.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:24
- Nahlásit
aňoňouma
Kupodivu, on se ten exteriér udrží tak nějak samovolně i bez výstav. O čemž svědčí ty nevýstavní linie z videa.
Ne neudržel by se, pomalu by se "globalizoval" pokud bychom pro změnu selektovali na zdraví a povahu, v zásadě je to stejná chyba jako selektovat na exteriér. V důsledku to přinese stejné výsledky. IMO je to spíše o tom starém pravdivém "všeho s mírou".
Maya
No jo, však i lidi se množej bez ohledu na nemoce a utrpení, který tím přinášejí svým dětem, tak chtít po nich, aby brali ohledy na zvířata v tomto směru je fakt dost iluzorní.
Jistě, taky to má viditelné "výsledky". Pokud to ale budeme brát dále jako neměnný fakt, nemá smysl se zabývat ničím, ani psy ani sebou, protože ani psi ani my pak nemáme šanci na přežití ...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:30 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
cilam
Opravdu je pro mě nepochopitelná ta tendence zkracovat čumáky a ty přebytky kůže...
No jenže tahle tendence je ve svých výsledcích aspoň zjevná hnedle navenek.
Když se selektuje na zdraví, sleduje se pár nemocí či problémů a s jejich selekcí se jako boční produkt zákonitě vyselektují i další znaky, klidně nežádoucí.
A když se selektuje na pracovní vlohy ...no nemyslím, že by to bylo lepší než na ten exteriér. Je to fuk, vždy, když se selektuje, vznikají mutanti ať se selektuje na co chce, třeba na dojivost.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:34 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
zbrnd
neudržel by se, pomalu by se "globalizoval"
Domnívám se, že se mýlíš. Pracovní linie mnoha různých plemen vypadají prakticky stejně i po více než 100 letech. Ona určitá "selekce" na exteriér u nich v podstatě probíhá taky - málokdo si vezme štěně po vyloženě škaredé fence nebo nakryje opravdu škaredým psem. Takže z dlouhodobého hlediska se výrazné odchylky od normálního vzhledu plemene samovolně vyeliminují.
pokud bychom pro změnu selektovali na zdraví a povahu, v zásadě je to stejná chyba jako selektovat na exteriér. V důsledku to přinese stejné výsledky.
Souhlasím jen do určité míry. Určitě by byla chyba chovat jen na psech, kteří mají perfektní výsledky dvěstěpadesáti vyšetření, a všechny ostatní z chovu vyřadit (byť třeba přenašeči dědičných chorob jsou zdraví psi a za dodržení pravidel chovu dají naprosto zdravá štěňata), protože tím se strašně zúží genpool a navíc něco jako stoprocentně zdravý pes neexistuje. Stejně jako by nebylo dobře chovat výhradně jen na psech, kteří mají kotel špičkových pracovních výsledků. Ale určitá selekce na zdraví a povahu by být měla. S rozumem a přiměřeně.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:47
- Nahlásit
aňoňouma
Domnívám se, že se mýlíš.
Domnívám se, že nevíš, že toto není možné. Pravda totiž vzniká v okamžiku, kdy ji vyslovím či napíši.
Pracovní linie mnoha různých plemen vypadají prakticky stejně i po více než 100 letech
To ano, "prakticky", neboli je to otázka míry, tedy toho, co přesně ty myslíš slovem "prakticky" a já slovem "globalizovat".
Ona určitá "selekce" na exteriér u nich v podstatě probíhá taky - málokdo si vezme štěně po vyloženě škaredé fence nebo nakryje opravdu škaredým psem. Takže z dlouhodobého hlediska se výrazné odchylky od normálního vzhledu plemene vyeliminují.
Samozřejmě, to jistě.
Jenže! Pokud budeš začít chtít v nějakém moderním exterierovém plemeni selektovat na zdraví, nejspíš budeš muset právě ustoupit z těch exterierových extrémů a tudíž ta "globalizace" bude znáti hnedle ne?
Jinak to ještě zkusím.
Když budeš chtít začít jednoznačně preferovat selekci na zdraví a povahu u pracovních NO, ten rozdíl v exteriéru se jak píšeš ty, moc neprojeví.
Pokud to samé zavedeš u exteriérových NO, rozdíly v exteriéru bude patrnější.
A navíc, jak tu bylo již psáno, pokud bychom zase z nějakých důvodů začali selektovat na zdraví, půjdeme do podobných extrémů jako jdeme nyní u exteriéráků a na exteriér bychom se pak pravděpodobně vykašlali, šlo by nám přeci o to zdraví Někdo to tu psal, takhle my lidi fungujeme ....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:51
- Nahlásit
zbrnd
protože ani psi ani my pak nemáme šanci na přežití
a tak když lidi vyhynou, tak to bude super ne? a psi si poradí, však pořád je dost plemen, kde pes pořád vypadá jako pes
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:53
- Nahlásit
aňoňouma
Souhlasím jen do určité míry.
No ale v té Tvé další reakci mi nic nevyvracíš. Já to psal v duchu tom, že pokud bychom selektovali na zdraví a povahu, v našem lidském podání to skoro jistě přinese stejné hrůzy jako ta selekce na exteriér, ten mechanismus je totiž stejný, vždy vyselektuješ i něco, co nezamýšlíš a navíc čím na větší extrém selektuješ (mnohdy selektujeme v podstatě proti přírodě a to třeba i u pracovních linií či plemen) tím větší pravděpodobnost vyselektování toho nežádoucího, o peoto, že čím na větší extrém, tím máš logicky menší výběr ..
Ale určitá selekce na zdraví a povahu by být měla. S rozumem a přiměřeně.
Však ano, přesně, to jsem někde psal...všeho s rozumem
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:54 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Maya
a tak když lidi vyhynou, tak to bude super ne? a psi si poradí, však pořád je dost plemen, kde pes pořád vypadá jako pes
Tak otázka je, co při tom našem chcípání uděláme s touto planetou
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 12:29
- Nahlásit
tak jedno notoricky známý videjko..
https://www.youtube.com/watch?v=T1LjkGP091g&featur e=share
|