Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Fena NO
Autor Zpráva
Jirka Volena
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 14:31
- Nahlásit

Musí mít fena štěňata?

birma
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 14:47
- Nahlásit

Jirka Volena
Ne, proč by musela? To, že má mít alespoň jednou za život štěňata aby byla zdravá je babská pověra.

niniel
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 17:37
- Nahlásit

To je jako, ze kazda zena musi mit deti Kdyby mela kazda fena stenata, tak by utulky praskaly ve svech jeste vic, nez ted.

Mark
# Zasláno: 16 Led 2005 17:50
- Nahlásit

Uz mame v poradi 4 fenu boxera. Stenata nemela ani jedna a zdravotne bez problemu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 18:06
- Nahlásit

Jirka Volena
pokud by jsi to chtel jako prevenci rakoviny tak by je musela mit kazdej rok jinak to nema zadnej vliv. mnohem lepsi prevence je kastrace.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 18:10
- Nahlásit

Tchor
Jenže kastrace jako prevence rakoviny mléčných žláz má cenu jen do 3 nebo 4 hárání (ted nevím přesně), potom už je to zbytečný. Já jsem chtěla nechat psici kastrovat hlavně kvuli tomu, ale ne do doby, dokud uplně nedospěje, takže hold nakonec kastrovaná není...

birma
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 18:51
- Nahlásit

Eimy
Jenže kastrovaná fenka nikdy nemůže mít zánět nebo rakovinu dělohy, taky falešná březost odpadá.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 18:56
- Nahlásit

birma
Ale mléčných žlaz jo ;) A o to mi šlo... Moje psice navíc falešku nemá, takže sem pak ani neviděla duvod a doted nevidim...

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 18:58
- Nahlásit

No rozhodne je to ale lepsi prevence nez jedny stenata

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:00
- Nahlásit

Tchor
No co se onemocnění dělohy týče, tak jo... Jenže pokud se to celý "podchytne" brzo, tak se ta kastrace dá provest kdykoli, a neni to nic vic než kastrace, ale u těch mléčných žláz to je docela síla, zrovna teď řešíme, jestli nechat operovat strejdovýho jezevčíka, kterýmu je už 14... Vzhledem k tomu, že nám bylo řečený, že odoperovat ty žlázy je tak dlouhá a náročná operace, že by to ta fenka nejspiš v tom věku stejně nepřežila, tak to asi necháme být...

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:05
- Nahlásit

No nevim u moji feny NO se operovali kdyz ji bylo 11 a nastesti se to chytlo vcas takze jeste porad zije a uz je ji pres 12 let u jezevcika neni 14 let zadnej vek. zalezi hodne na tom jak se na ten nador prijde vcas nez se staci roze syt po celem tele.ja mam stesti ze partnerka (Sali) je patolog takze se na to prislo vcas.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:17
- Nahlásit

Tchor
Problém je v tom, že já na to upozorňovala, co mi to řekli a ukázali, že by to mohlo být vono a babička, že to je blbost, a tak, že s tím nikam nepudou a teď je to šíleně velký... :-/ Ale tak je to u nás se vším, že všichni mají napřed pravdu a až se něco stane, tak přiznaj, že sem měla pravdu já... :-/
Babčika totiž dělala zdr. sestru a říkala, že to nic nebude, že je to ajsně ohraničený, že to bude jen tukovej nadorek ... no a není...

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:22
- Nahlásit

Eimy
To mas tezky vzdicky je lepsi vynat neco zbytecne nez to zanedbvat v tech mlicnech zlazach to jde najit docela brzo. a hlavne vse co se vynda chce okamzite pod mikroskop.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:25
- Nahlásit

Tchor
Kdyby to byla moje psice, tak byla u veterináře okamžitě, jak se to objevilo a určitě i "pod kudlou", i kdybych si to mělo vydupat, ale vzhledem k tomu, že je to strejduv pes, kterej je momentálně u babičky, je to složitější a já do toho v podstatě nemám co kecat.... To co píšeš vím, protože jsem se na to koukala i na netu atd. Jenže jak sem psala výš no...

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:32
- Nahlásit

Eimy
Co na to napsat tvoje chyba to neni ty o tom nerozhodujes, v kazdem pripade bych to zkusil vyndat i ted pokud je to zhoubny ten pes stejne dlouho nevydrzi u psu to postupuje mnohem rychlec nez u lidi. A vtom pripade by smrt v narkoze byla pro nej ta lepsi varianta.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:34
- Nahlásit

Tchor
No, ono je to u nás složitější, ale to bych nerada tady na fóru rozebírala...

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 19:36
- Nahlásit

V tom ti neporadim.

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 08:54
- Nahlásit

Tak mě napadá: že bych se nechala preventivně vykastrovat?

No nic: pokud chcete předejít rakovině mléčných žláz, musí kastrace proběhnout ještě před prvním háráním. Pak už to procento úspěšné prevence rapidně klesá. Každopádně ale před prvním háráním pořádný veterinář kastrovat nebude. A pak: čím déle kastrujete, tím více se zvyšuje riziko, že se vám bude fena počůrávat a to pak není žádná zábava ani pro vás, ani pro ni. Nehledě na to, že to zas taková sranda není vůbec (myšleno tím banální zákrok - jak ho kolikrát prezentují) - tot slova mého veterináře, který mi kastraci před pár lety vymluvil.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:05
- Nahlásit

nefer
Kastrace pred prvnim haranim je prevence temner 100%, ale i pozdeji ma svuj vyznam. Pravdepodobnost zhoubneho nadoru je s kazdou hormonalni stimulaci pri harani vetsi. Samozrejme cim driv tim lip.
Banalni zakrok to urciute neni je to vnitrobrisni operace se vsim co k ni patri. To stim pocuravanim je pravda hlavne u nekterych plemen.
Clovek by si mel spocitat pro a proti. Ja tu kastraci nijak moc nepropaguju, ale je to rozhodne lepsi nez zbytecne mnozit stenata o co v dotazu slo.

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:16
- Nahlásit

Clovek by si mel spocitat pro a proti.

No právě, ale proti tady nikdo nenapsal, tak jak si to pak může člověk počítat? Fena štěnata mít nemusí, to je jasné. Může samozřejmě onemocnět, ale to se může stát i feně, která má štěnata pravidelně.
Podle mě tady šlo jen o to, jestli je pravdy něco na tom, že fena musí mít štěnata - odpověd: nemusí a nemusí být ani kastrovaná.

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:19
- Nahlásit

tím samozřejmě neříkám, že v určitých případech není kastrace na místě (třeba při zánětech a dalších potížích). Tam bych nad tím ani já nepřemýšlela. Jako prevenci bych to ale každopádně neudělala a ani proto, že mi fena bude hárat vlastně zbytečně. Samci se také preventivně nekastrují...

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:25
- Nahlásit

nefer
Samci se také preventivně nekastrují
No ja mel doma katrovany samce uz dvakrat a vubec jim to nevadilo, naopak uzivali si s fenama bez limitaci rozhodne jim to nebranilo ve svazani se s fenou. kastrovany byli proto ze se s nima nepocitalo do chovu (jeden byl bez PP a druhej mel DKK) a tak v nasem provozu nejak bylo lepsi kdyz se nemuseli oddelovat od fen.

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:38
- Nahlásit

Sorry, ale kastrace jako prevence je hnus, resp. týrání a barbarství na psu. Takový člověk by si určitě neměl pořizovat fenu, (chtěla bych říct psa všeobecně, ale to byste mě ukamenovali).
Jak si tak člověk může ze svého pohodlí takhle hrát na boha? Chtěla bych vidět, kdyby vláda nebo ufouni nařídili kastraci lidí kvůli vysoké porodnosti, co by to bylo řečí o právech atd.
Ale vlastně co, pes je věc, že...

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:45
- Nahlásit

Terri
Vis kdyby vsichni samci co nemaj co delat v chovu byli kastrovany a feny strilizovany tak nejsou plny utulku nechtenych psu. U samce se skutecne jedna o naprosto banalni zaktok po kterem rozhodne nijak netrpi. Me prijde mnohem vetsi trapeni psa zavirat ho v prostredi kde jsou harave feny stranou do kotce.

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 10:05
- Nahlásit

No, vykastrovat psa jen proto, že nejde do chovu a já si nechci dávat práci s tím se postarat, aby tam opravdu nešel....ono to není o psech, ale o lidech - i ty přeplněné útulky. Protože zodpovědný člověk svého psa kastrovat nemusí a chovat nebude. Zatímco ten, který chce prostě množit se na nějakou kastraci vyprdne...ale to je zase debata na dlouho a bez konce

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 10:09
- Nahlásit

No ja bych tuhle dikuzi ukoncil, nema to cenu, co clovek to nazor a jete nikde kde probihala se ty nazory moc nezblizily.

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 12:16
- Nahlásit

ok, je to tak

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání