| Autor |
Zpráva |
habule
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 10:12
- Nahlásit
Dobrý den, mám fenu křížence irského setra, spíše submisivní povahy, velmi aktivní a neunavitelnou. Umí základní povely, ale problém nastává na procházkách, kdy chodí většinou na volno (bydlíme u lesa), má totiž tendenci se vzdalovat, a to až tak, že přes ni ztrácím kontrolu. Jak toto vzdalování řešit?
Děkuji za radu. Petra
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 10:57
- Nahlásit
habule
co se ji schovávat? Aby tě neviděla a musela najít. Naučila jsem tak svého psa já, že musí mít především kontrolu on nade mnou .
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 12:02
- Nahlásit
Jak bych viděla, že už je ta vzdálenost na hranici, radostně bych přivolala (Pocem spíš než Ke mně), odměnila pamlskem, hrou, hodně akčně a hravě pokračovala s ní klusem třeba se změnou směru - prostě aby zjistila, že stojí za to si paničku hlídat, že bude nějaká akce, odměna
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:43
- Nahlásit
On irský setr v lese asi má dost zájmů, že?
Schovávání mi fungovalo, když měla čubina pubertu a přivolání jí tak nějak vypadlo z repertoáru. I dnes, když je něčím hodně zaujatá, raději než abych volala, se schovám a hned letí.
Jestli je to fena mladá, potřebuje se vylítat, co třeba běhání, kolo, brusle?) Loveckej pes potřebuje hrozně moc pohybu.
Nicméně se mi líbí termín "vzdalování", když by mi třeba čubí vzala roha za kočičkou, můžu říct, že se jen vzdálila
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:46
- Nahlásit
Jinak corgi má recht, "ke mně" si schovávat jen na situace kdy vím, že pes přijde, jinak je lepší "pocem". Já dávám i "poďhonem" a "honemdem", když rychle měním směr a fenek hrabe pod šípkem noru a tahá myšičky.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:53
- Nahlásit
ssshhhhh
Nicméně se mi líbí termín "vzdalování", když by mi třeba čubí vzala roha za kočičkou, můžu říct, že se jen vzdálila
tak ono to nemusí znamenat, že pes vezme roha hned, jen má velkej akční rádius (vím, o čem mluvím - moje zlatíčko ho má ve špatně přehledném terénu okolo 50-100 metrů, jinak více )
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:57
- Nahlásit
birma
No dyť! A to bys nevěřila, kolik lidí to nazývá tím, že pes vzal roha. "Neutek vám ten pejsek?" slýchává. "Ne, ona má jen širší pole působnosti."
Což myslím má i setr tedy.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:59
- Nahlásit
birma
Co máš za psíka? To jsem ráda, že nejsem jedinej kdo bere v klidu, že svého psa občas nevidí. Já totiž chci aby si zašmejdila, očuchala pro mne nepřístupná místa a pak vesele přiběhla. Až na to, že ona ví, kde jsem já, zato já si jen myslím, kde je.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:08 - Změnil/a: birma
- Nahlásit
ssshhhhh
Co máš za psíka?
kříženec pravděpodobně maliňák s nějakym teriérem a ještě něčim k tomu já to teda úplně s klidem neberu, protože chlapeček je stresař a k tomu po víc jak půl roce práce už je to JEN nevychovanej pes, takže vždycky trnu, co se mu urodí v palici, ale zas on to proběhnutí se potřebuje jako sůl
Edit: a pravidelně se vrací z druhý strany, než ho čekám
|
habule
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2013 19:33
- Nahlásit
Ahoj, děkuji všem za rady. Dnes jsem ji vzala na dlouhou procházku a opravdu si jí hlídala. Jakmile se mi vzdálila,tak jsem si ji opět přivolala a z 99% přišla. Pokud se mi ztratila z dohledu, tak jsem se jí podle vašich rad schovala, to mělo taky úspěch, víc si mě potom hlídala, ale není to ještě stoprocentní, navíc to fungovalo lépe tam, kde to nezná a není si tak jistá. Nicméně jak už tady někdo psal, má vlese opravdu mooooc práce, protože mi dvakrát utekla za srnou. V tu chvíli má asi zatmění a nic s ní nehne. Prostě letí. Vždy se po chvíli vrátila. A teď trestat nebo pochválit ???
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2013 19:36
- Nahlásit
habule
A teď trestat nebo pochválit ???
předcházet
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2013 22:30
- Nahlásit
habule
Vždy se po chvíli vrátila. A teď trestat nebo pochválit ???
Když se vrátí, netrestat!!! I kdyby to bylo po půl hodině...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 05:13
- Nahlásit
corgi
netrestat!
no ale ani nechválit. Já vždycky tak s povzdechem říkám, zabila bych tě, mrcho
habule
já si myslím, že máš dvě možnosti. Buď si tu najít, jak to se psy dělá PetraK (zkus nahoře zadat do vyhledávače přivolání PetraK, se mnou to nějak nemluví, pak tu bylo téma přivolání bez pomoci el. obojku, kde to bylo hezky shrnuto) nebo psa dobře naučit na el. obojek. Metoda PetryK nahrazuje do značné míry psovi i ty lovecké práce, které akční lovecký kříženec potřebuje, eo s dobrým nácvikem ti prostě zajistí ovladatelnost, nic víc, ale taky nic míň.
Páč teď je podzim, to si myslím, že se nějaké to prohnání zvěře ještě snese, ale v mrazu, sněhu, nebo pak na jaře, když jsou mláďata, je to od majitele vůči těm lesním tvorům strašně nefér, umírat na zápal plic nebo hlady asi nic moc.
EO nepoužívám, psa pouštím z vodítka až tak po kilometru a půl, když jsou trošku funkční, terén si vybírám tak, aby tam bylo co nejméně zvěře, kterou loví, nebo aby z jedné strany byla třeba skála, abych nemusela tak často přivolávat, což zejména toho našeho lov. křížence moc nebaví, chce taky samostatně čmuchat. Až cestou zpátky pouštím v pachově zajímavém terénu, je to spíš ale trochu výcvikové, kdy učím co smí a co ne.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 05:15
- Nahlásit
jo, ještě, když prožene srnu, tak připínám na zbytek procházky, protože pak už má v hlavě jen tu srnu srnu srnu a jakákoliv slušná výchova je v prachu
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 10:34
- Nahlásit
habule
má totiž tendenci se vzdalovat, a to až tak, že přes ni ztrácím kontrolu
já bych nedokázala psa pouštět tak, abych ztratila kontrolu, stát se může příliš mnoho zlých věcí.
máme naučený povel, který není klasické přivolání, ale "zpátky", kdy se musí jen vrátit a obejít mě zezadu, mezitím uloví odměnu nebo ne a běží dál.
se zvěří doporučuju tak nebo onak to pořádně nacvičit, samo o sobě to lovecký pes dávat nebude, zas ale u setra můžeš mít výhodu, že bude napřed vystavovat a dá ti čas reagovat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 13:39
- Nahlásit
habule
máte psa s loveckou povahou, navíc setr je lovec aktivista. Musíte ho naučit u té zvěře se chovat, nelze mu jí zakazovat, šla byste proti jeho podstatě, pořidte si stopku a choďte s ní, po vyběhání, vyblbnutí, zkrátka po vypuštění páry, za tou zvěří cíleně cvičit - jak psaly holky, zkuste si tu najít ten návod, vypisovat ho znovu, je kapek časově náročné, psala jsem to tu víckrát, dá se to najít - je to o tom, že vlastně se psem spolu pracujete, děláte něco společně, takže to krom jiného utuží váš vztah, v podstatě je to jakási bojovka, simulace toho lovení, ale! Podle vašich pravidel. V podstatě, kdybyste byli skutečná smečka, tak tam se taky jede podle pokynů toho, kdo lov vede, není to chaotický, takže vy prostě naopak za tou zvěří jdete, ale učíte psa jet podle vašeho jízdního řádu, že se má zastavit, když mu řeknete, má postoupit vpřed, když řeknete. Není to složité. Je ale důležité aby pes uměl nějaký zastavovací povel v běžném provozu, protože tohle to už je pro něj náročnější levl, vlastně ten nejnáročnější. Věřte mi, že časem se se psem dokonale sehrajete, on bude rád, když s ním pak za tou zvěří jdete, vy jí nevidíte, jste za blba a ten pes ví, ukazuje vám a je na sebe hrdobec.
kachna_
jo, ještě, když prožene srnu, tak připínám na zbytek procházk
jo. bez čehokoliv, bez emocí. To děsně irituje Blanimůru , jakmile se nehodlá dostavit, dostavím se já k ní, velmi bleskurychle , až se podivuje a jde na velmi, velmi krátké vodítko.
který není klasické přivolání, ale "zpátky",
ano, ano. My máme "Seš daleko!" s tím, že mi i stačí, když se přiblíží, nebo případně zastaví, to je opravdu na jeho libovůli (zpravidla se dovalí až ke mně, ,ale to ani nemusí, jde mi jen o to, abych neproudil dál)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 13:52
- Nahlásit
PetraK
s tím, že mi i stačí, když se přiblíží, nebo případně zastaví
u nás původně to bylo taky tak, ale psák se snažil to pořád ošulit (zkracovat přiblížení nebo čekání na mě, až se přiblížím já) a byl tak vytrvalý v této snaze, že jsem začala chtít, aby mě oběhnul zezadu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 13:59
- Nahlásit
Vero
tak Ešátor tohle nějak jede furt ve standardu, nechávám fakt čistě na něm, zda se dovalí až ke mne, nebo klidně i jen zastaví a počká až dovalím já k němu , coby ohařisko má ten akční rádius poměrně velkej, takže bych furt musela přivolávat, a to nechci. Ale zpravidla, když tohle zavolám, tak se dostaví natěsnačku, páč co kdyby něco káplo, že?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 14:01
- Nahlásit
Vero
já bych nedokázala psa pouštět tak, abych ztratila kontrolu, stát se může příliš mnoho zlých věcí.
jak sis mohla právě přečíst u Ešusky, tak to se může stát i když přesně víš, kde pes je a je to tak 20 - 30 metrů od tebe
Ale jinak souhlasim, chci psa vidět nebo slyšet, když není ani jedno, tak volám.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:09 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Řekla bych, že PetraK má to zvládnuté skvěle, hlavně i proto, že narozdíl od spousty lidí loveckému psovi lov nezakazuje, ale koriguje ho v tom co ano a co ne. To se mi moc líbí.
Jinak co psala kachna_, honit zvěř je rozhodně nepěkný, určitě nelegální, ale co se zápalu plic a podobně říká, bych to tak neviděla, ono se stačí podívat, kdy je lovecká sezona u srn, v prosinci obvykle mrzne, že. A myslivec to také pokaždé nestřelí. A ještě by bylo vhodné psovi vysvětlit, co je srna a co srnec poněvadž ten je na podzim hájený. To jen tak na okraj.
habule
Myslím, že tu neproběhlo jak je fena stará, že? Znám setry, kteří se na lov věkem (cca po třetím roce) vybodli, protože k tomu nebyli vedeni. Vychytejte si přivolání, zbytečně nestresovat když už se něco přihodí, pokud se sama vrátí rozhodně netrestat, ale ani nechválit.
Máš psa loveckého, tudíž akčního co chce pohyb, přizpůsob se tomu a nepočítej, že bude chodit celou vycházku u nohy, na to jsou jiní psi. Nastuduj si co píše v jiných témátkách PetraK, ale upozorňuju, je to běh na dlouhou trať, nedají se čekat zázraky hned druhý den. Sama se rozhodni jakou cestou chceš jít, zda "lovem" pod kontrolou, nebo komplet zákazem zvěře, což jsem kdysi zvolila já když jsem měla křížence bůh ví čeho s bůh ví čím (pravděpodobně německý ohař s něčím, ale to jsem mohla jen tipovat), lovit chtěl jak magor, tak jsem prostě na vycházky jen na kole, musel celou dobu makat abych mu nezmizela, takže neměl na lov čas a navíc byl vybitej natolik, že neměl potřebu nic honit ani hledat stopy.
PetraK
Ale zpravidla, když tohle zavolám, tak se dostaví natěsnačku, páč co kdyby něco káplo, že?
Tiše závidím, fena je nežravec a je to boj
Ale ne, je hodná a když chci přijde.
Mimochodem ohledně té zvěře ještě, teď je to nějak divoký, jdu lesem a skáče to všude, čubí vysokou ne-e, snad se bojí nebo co, jen čučí a ocas staženej, no naštěstí. Mít lovečáka tak mi tečou nervy denně.
edituju ten češtin, ach jo.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:13
- Nahlásit
Taky jsme zaznamenali nový úspěch, na prochajdě s psí kamarádkou co mám na hlídání ona fena viděla koně, a (což bylo dnes poprvé), nehla ani brvou. Pak ale zbufla kus chleba, což kompenzovalo předchozí úspěch.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:17
- Nahlásit
ssshhhhh
Mít lovečáka tak mi tečou nervy denně.
já nevím, nejsem žádný učenec, ale opravdu se mi osvědčilo a osvědčuje, tu zvěř právě nezakázat - navíc lovečákovi, ale stanovit co ano, co ne. Tím že se psem v tomhle směru pracuju ho naoapk utavím víc, než když jen bude běhat, tam jednak rozvíjí to k čemu byl stvořen, a hlavně utužujeme ten vztah. Pak taky, je na to podle mě víc spolehnutí, než když to má zakázané. Pochopitelně, že teď u nové psice nemůžu počítat s tím, že dokážeme to co s Ešusem, kterého mám od mala a je schopen stát nad malým zajícem a nic neudělá, nehne se. Ale bylo to doopravdy o hodně času, hodně kilometrech, a trpělivosti. V jednom psu je vše mnohem jednodušší. U nové psice hodně upevňuju povel čekej, schválně si najdu moment, kdy jí něco zaujme, za čím by šla dopředu a dám jí ho, pak jí tím směrem zase pustím a mám -li podezření, že by něco mohlo nastat, zkoriguju jí jinam.
Tiše závidím, fena je nežravec
jo mám štěstí, všichni moji čoklidi jsou žravouni, jak kdysi Murphy, tak teď Ešus a nově přišlá Blanidůra taky. I pesani, co jsou občas u nás jsou taky žrací. ale... ono to chce opravdu vyzkoušet, on takovej ten špíček, teeen umí sasraky převeliké i s nejedlíky, krásně voní, ještě líp chutná, hm, chytli se na něj zatím všichni
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:19
- Nahlásit
ssshhhhh
Pak ale zbufla kus chleba, což kompenzovalo předchozí úspěch.
a pak že je nežravec ačkoliv, to je asi ta druhá vlastně, že jo?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:26
- Nahlásit
PetraK
V jednom psu je vše mnohem jednodušší.
Tak o tom žádná. Já mám teď předvoj i "závoj" a vzhledem k tomu, že nejsem chameleon, obě prostě naráz nevidím, moje je vpředu a ta na hlídání se courá, protože je trochu tlustší než zdrávo.
povel čekej
Můj nejoblíbenější. Mě dá čas a psovi naději, že třeba bude ještě sranda.
Špíček zkusím, jen aby to nedopadlo jak s kousky pečenýho kuřete, fenek ohrnovala nos a každej pes kterýho jsme potkaly se k nám chtěl přidat.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:26
- Nahlásit
PetraK
ačkoliv, to je asi ta druhá vlastně, že jo?
Jó, to je stará popelnice.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:31
- Nahlásit
ssshhhhh
Tak o tom žádná. Já mám teď předvoj i "závoj" a vzhledem k tomu, že nejsem chameleon, obě prostě naráz nevidím, moje je vpředu a ta na hlídání se courá, protože je trochu tlustší než zdrávo.
Můj nejoblíbenější. Mě dá čas a psovi naději, že třeba bude ještě sranda
v tomhle mám výhodu- oba jsou vpředu, nebo se Blanimůra šmrdolí u mé levé nohy, v naději, že ze mě vypáčí odměnu , dost asi ale od té doby šilhám, páč když mají volno rozjedou to oba do stran
Můj nejoblíbenější. Mě dá čas a psovi naději, že třeba bude ještě sranda
přesně vystiženo.
k tomu špíčku - nedej jí ho hned, nevnucuj, pokud je nežravec, udělej si z toho tyjátr, Už doma, když ho budeš po malých kouskách dávat do pamlskovníku - hm, možná by se vyplatilo udělat pak pár cviků doma, a odměnit jí v klidu? Aby mu přišla na chuť, ale jen trochu, třeba jeden, dva kousíčky a dost, ať se navnadí. Taky bych trochu podle toho, jak odměňuješ, o trochu snížila denní dávku, ne moc, nejsem zastánce toho, že pes si musí žrádlo odcvičit , ale někdy to člověku nesepne, a jede furt v krmení naplno. A určitě pamlsky promíchat, ať se neví, co přijde.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:32 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
ssshhhhh
Jó, to je stará popelnice
jo, jo popelnice. No teď už v tom taky zase jedu (Murphy byl děsivej, proto jsem u Ešusa po tomhle cíleně šla, takže - k popelnicím se nechodí, pod balkony se nechodí a žrádlo na zemi je tabu) . s Blankou poznávám dávno zapomenuté
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:34
- Nahlásit
PetraK
s Blankou poznávám dávno zapomenuté
Tak ona chuděra má asi dost zažitý, co najdeš sežer, neboť třeba dlouho nebude, bůh ví, co vše má za sebou, že.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:37
- Nahlásit
PetraK
Aby mu přišla na chuť, ale jen trochu, třeba jeden, dva kousíčky a dost, ať se navnadí. Taky bych trochu podle toho, jak odměňuješ, o trochu snížila denní dávku, ne moc, nejsem zastánce toho, že pes si musí žrádlo odcvičit
Jo jo, zkusíme. Co se denní dávky týče, já budu ráda, za každý deko co nabere, ona je fakt žížala (dáváme prášky na slinivku, poněvadž jí má málo funkční už od mala).
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2013 15:39
- Nahlásit
ssshhhhh
Tiše závidím, fena je nežravec a je to boj
i motivace na žrádlo se dá vybudovat. Ještě v létě jsem tvrdila to, co ty, teď už je to krapet jinak
komplet zákazem zvěře
naučit psa něco ignorovat je mnohem těžší, než ho naučit "vidím zvěř => sednu si" například. Je to z toho důvodu, že ignorace něčeho není chování (viz krásný článek Katky Lerlové, dávala jsem ho už včera někam vedle)
|