Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Žárlivá čubka
Autor Zpráva
ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 06:28 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Ahojky, pročetla jsem tu vše možné, ale nenašla jsem přesně co mě trápí, takže se zeptám v novém témátku.
Čubís, cca rok a půl, poslušná, občas teda tvrdohlavá, přátelská ke psům co zná mi začala vyjíždět po některých psech.
Konkrétně když se ke mě nebo komukoliv z její smečky přiblíží nový pes, je jak smyslů zbavená, nedej bože aby na mě cizí pes skočil. Vrčí, chňape a věřím, že pokud bych jí nechytla a neuložila, klidně by i kousla. Nejvíc mě na tom s..e, že jde i po štěňatech, já se rozněžním nad štěndem a ona ho chce sežrat. Upozorňuju, nic výchovného, prostě je fakt hnusná.
Nevím zda to dělá proto, že se jako malá hrozně bála a jak si získala ke mě důvěru má strach, že jí nějaký pes může ohrozit to její vybudovaný postavení, nebo proč, ale hlavně bych ráda věděla, jak se v takových situacích chovat. Psovi dát lehni, nebo být i ostřejší? Nutit jí do těchto setkání, když jí zjevně vaděj a je nejistá? Sama je nevyhledává, jenže jak k nám přiletí cizí pejsek, je jak to fifty fifty, některý i nový bere a na jiný je jak magor. Dřív si před každým lehala a byla podřízená, změna přišla dost rychle. Taky jí před časem celkem brutál napadla fena dobrmana, tak jestli z toho? Jinak je socializovaná od mala s mnoha psama, má spoustu kamarádů, ale tohle mě dost štve a upřímě nevím přesně, jak se v takový situaci zachovat, žádný můj předchozí pes nebyl žárlivec.
Dík za postřehy a pěknou neděli.
edit: špatný výběr fóra, ale nechtělo mě to pustit do výchovy a výcviku :/

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 12:16
- Nahlásit

Oba mí psi jsou žárlivci a upřímně řečeno jak se tak potkáváme s pejskaři z okolí, většina jejich psů to má taky tak. Někteří míň - jako třeba ti moji - někteří víc - např. jeden jorkšír je schopný napadnout jakéhokoliv psa, velkého nebo malého, pokud skočí na jeho páníčka a ten si ho začne hladit - i přesto, že jinak se znají, hrajou si spolu, prostě jeho páník je "nedotknutelný". U tohohle konkrétního psa je to ten případ, kdy pes má páníčka těžce na háku, "vlastní ho", tudíž nikdo další nemá co se k němu přibližovat.
Fena z dotazu vypadá jako trochu jiný případ.
Popíšu, jak jsem se snažila co nejvíc tohle u obou svých psů potlačit. Jednak se vyhýbám situaci, kdy by se se mnou chtěl "kamarádit" přespříliš excitovaný pes. Je mi jasné, že moje fena by ho chtěla "spravit". Psovi zas vadí, když je ve věci jídlo, takže cizí psy zásadně nekrmím svými pamlsky (je s podivem, kolik lidí to dělá...). Taky dávám pozor, aby cizí pes náhodou zrovna neměl tlamu poblíž, když krmím svého. Pokud je tohle všechno splněno, tedy cizí pes je "normální" a ve věci není jídlo, naprosto klidně, bez nějakých přehnaných emocí si psa pohladím. Ze začátku (v pubertě) už stačilo pouze tohle k vyvolání žárlivosti u mého psa. Jakýkoliv náznak pohybu směrem k cizímu psovi jsem hned zarazila minimálně okřiknutím. Naopak klidné chování hodně odměnila. Postupně se to spravilo natolik, že mí psi tolerují "vychované" cizí psy skákající na moje nohy, pokud je ale cizí pes vzrušenější, snaží se ho v rámci slušných mezí odstrčit ode mě. S tím jsem tak nějak spokojená.
Je to jistě běh na dlouhou trať a vyžaduje to spolupráci i z té druhé strany, ale na cvičáku by snad neměl být problém najít někoho, kdo pomůže - a třeba sám stejný problém bude taky řešit u svého psa.

impact
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 14:49
- Nahlásit

corgi
Psovi zas vadí, když je ve věci jídlo, takže cizí psy zásadně nekrmím svými pamlsky
To by mě zabilo, říkám upřímně. Pamlsky jsou moje a nikdo si je nebude nárokovat. O tom, koho pohladím či nepohladím si taky rozhoduju já. A ne, že mi to bude diktovat pes..

Postnu sem jedno vtipný videjko. Polovina z těch psů nejsou domácí, někteří jsou u mě měsíc, měsíc a půl, nejnovější Gitka tuším nějaký týden a Hermínka jen pár dní. Pokud by si někdo dovolil vrknout a nárokovat si MOJE pamlsky, tak bude velmi rychle postaven do latě.

A tak to prostě funguje. Všechno na světě je moje a psi to dostanou, jen když já budu chtít. Vůbec se takovým situacím nevyhýbám a ani moc nepřemýšlím nad tím, jestli nastanou nebo ne. Nemám proč.

impact
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 14:51
- Nahlásit

PS: Tohle se běžně děje i na hromadných procházkách, aby to teda nevypadalo, že řád je jen doma. Mezi starými kamarády, velkými kamarády či novými kamarády. Je to fuk. Prostě chci někomu dát, tak to dostane (ať už je to podrbání nebo mlska). A když tak nad tím přemýšlím, tak to hromadně praktikují všechny návštěvy na svých/mých psech a bez konfliktů. Jen jedna čubinka z těch x desítek je na to vysírka, ale tam je to daný spíš tím, že jí panička neumí dát jasně najevo, že e-e.

Eninka
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 14:55
- Nahlásit

impact

Pamlsky jsou moje a nikdo si je nebude nárokovat. O tom, koho pohladím či nepohladím si taky rozhoduju já. A ne, že mi to bude diktovat pes

Postnu sem jedno vtipný videjko

tyjo to je krásná smečka jo a máš pěkný bačkůrky na tom videjku

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 15:04
- Nahlásit

impact
Takhle, jako je to na videu, to mám doma plus případně ještě s fenou tchánovců. Dám komu chci a ti ostatní si to nenárokují. Mně jde spíš o případy - stalo se mi už několikrát na společných procházkách s cizími - že vytáhnu pamlsek určený pro mého psa, najednou "přiletí" tlama cizího, který je jak neřízená střela a většinou větší vzrůstem, takže mého malého předběhne - a ten je jaksi právem nasr.ný. Prostě jakmile je ve věci jídlo, vím, že to můj pes bere moc vážně. A to nechci zbytečně vyvolávat. Stalo se mi na cvičáku, že se ohnal po kanárské doze, kterou náctiletá panička neudržela, když jsem svého psa nadšeně chválila za přivolání do kroužku psů a odměňovala. On nežárlí na mě, on prostě miluje jídlo víc než svůj život

impact
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 16:31
- Nahlásit

corgi
Proto jsem psala to PS. Natočený to mám jen doma, no. Ale běžně a úplně normálně se to děje na společných venčících procházkách. Mezi ty moje psy může naběhnout kdokoliv a ten pamlsek si ode mě vzít. A moji ví (resp. jsou o tom bytostně přesvědčeni ), že kdyby vrkli nebo něco, tak jim vytřepu všechny blechy z kožichu.

kachna_
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 16:46
- Nahlásit

impact
Všechno na světě je moje
kdy se z tebe prosím tě stala pumi?
ssshhhhh
já mám ten názor, že pokud to nezatrhne jedno ostré ne, je to lepší po dobrém
Psovi dát lehni
no jestli ti to funguje, tak proč ne? Protože vždycky je lepší, když situaci můžeš vyřešit pozitivně než negativně, můžeš to prohlásit za startovní pozici a pak domodelovat do kýženýho výsledku.

impact
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 17:33
- Nahlásit

kachna_
kdy se z tebe prosím tě stala pumi?
Hele nevim. V zrcadle zatím žádná změna.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:37
- Nahlásit

Jé tak to o žrádlo jí nejde, krmit můžu koho chci kdy chci, ale hladit jen "prověřené" kámoše. No a jak je nějakej mlaďoch super rozrušenej a letí ke mě ona okamžitě startuje. Sama od sebe konflikty nevyhledává, cizích psů si nevšímá, pokud si oni nevšímají přehnaně nás.

Pro mě je to celý nový, žádný můj pes (všechno co jsem měla co jsem sama byli psí kluci) to nedělal.

Tahle potvora si asi myslí, že já jsem jen její (přitom je dost podřízená, nedovolí si nic sežrat bez dovolení, kočku nechá bejt i když vím, že by jí nejraděj sežrala taky, vždy si hlídá směr kam jdu, na přivolání běží jak nadšenej magor. Cizích lidí se bojí, občas na některé štěká).

Dnes jsem si "půjčila" štěně, mazlila ho, hrála si s ním a ona odložená civěla jak bůh pomsty. Když dostala volno, hned si šla na štěně zabrumlat (už úplně nevyjela, ale to vrčení si neodpustila, řekla jsem nesmíš, koukla na mě a zalehla).

Jen mě štve, že jí prostě nemůžu nechat být ať se seznamuje, do nedávna k nám mohl přilítnout kdokoliv a byla ok.

Nechci mít takového psa že budu hulákat na lidi, vemte si toho vašeho, ať k nám nejde a tak, že.

Nicméně, po úspěšném "přežití" dvou štěňat co jsme dnes potkaly, na obzoru ridgebacka, čubí mi začla vrčet, protože už po ní ta fena jednou vylítla, tak jsem jí usadila, pro jistotu připla, no majiteli tý druhý se totéž bohužel nepodařilo
To naštve... Já se snažím něco se svým psem dělat aby byl bezproblémovej a pak tohle...

kachna_
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:02
- Nahlásit

ssshhhhh
To naštve... Já se snažím něco se svým psem dělat aby byl bezproblémovej a pak tohle...
je to strašně nefér, měl by je vždycky za to ten pes rafnout

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:07
- Nahlásit

kachna_
Já jí držela a ona je naštěstí chlupáč, ale i tak. A před nedávnem dobrmanka a pak zas boxerka... Čubí začíná být nervní, když se blíží cizí pes a to mě štve, dřív to tak nebývalo.

Mimochodem dnes jí začalo honit na louce cizí dítě a ječelo na ní. Ona chtěla zdrhnout, ale zas ne daleko ode mne. Maminka si toho nevšímala. Čubí několikrát štěkla aby děcko zahnala. Jak se zachovat? Vynadat, že štěkla? (Nemluvím o tom, že maminka byla asi magor nechat tohle dělat dítě)

birma
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:11
- Nahlásit

ssshhhhh
Jak se zachovat?
ihned přivolat, maminku seřvat

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:13
- Nahlásit

ssshhhhh
ale hlavně bych ráda věděla, jak se v takových situacích chovat. Psovi dát lehni, nebo být i ostřejší? Nutit jí do těchto setkání, když jí zjevně vaděj a je nejistá? Sama je nevyhledává, jenže jak k nám přiletí cizí pejsek, je jak to fifty fifty, některý i nový bere a na jiný je jak magor. Dřív si před každým lehala a byla podřízená, změna přišla dost rychle. Taky jí před časem celkem brutál napadla fena dobrmana, tak jestli z toho?
Pokud je fenka labilnejsi - tak mi to z popisu prijde, tak urcite bych ji do nejakych setkani nenutila. Kor s neproverenymi psisky. Radsi si sehnat par psich kamosu, se kterymi se cuba bude citit v pohode. Docela ji chapu, ze u prilitnuvsiho cizaka radsi preventivne vyjede - specialne, kdyz byla coby mala napadena, to si psice fest pamatujou.
Ja bych zapracovala na ovladatelnosti fenky, ve stylu, nic se nedeje, ja to za tebe vyresim. Muze vyjizdet z zarlivosti (je to furt mlade, dospiva, po harani se feny meni), ale taky jen z nejistoty.
Jestli funguje povel Lehni, tak pracuj s nim, presmerovat podobny ulety vyjizdeci do spolehlivyho "lehni" nekde u tebe, a velka odmena pak. Nebo to presmerovat i na jiny chovani - riti se na nas neznamej pes, automaticky prijdes a schovas se za me, ja to vyresim za tebe...
Nechci mít takového psa že budu hulákat na lidi, vemte si toho vašeho, ať k nám nejde a tak, že.
Ale i to se muze stat. Ze se nesnese s fenama, a bude v pohode jen se psama samcema.
Když dostala volno, hned si šla na štěně zabrumlat (už úplně nevyjela, ale to vrčení si neodpustila, řekla jsem nesmíš, koukla na mě a zalehla).
Tohle zni jak ryzi zarlivost, s tim jde pracovat pomerne dobre, doma mam stejnou fenu, psychicky labilni. Kdyz cesu nebo osetruju clenku smecky a ne ji, zarli fest. Nema sanci zarlivost nejak projevovat. Po osetreni "konkurentky" jde hned na radu ona, venuju ji pozornost. Kdyz ani to ji nestaci, tak svy zarlivacky emoce musi krotit u pamlskovani v rade, a kdyz ani to ne, jde si vztekle mlatit s nejakym "dudu" = pesek, lano, pneu. Vrceni na ostatni doma ji neni zkratka vubec tolerovano, podobne jak u impact. A venku ma fena spolehlivy privolani, kdyz vidim, ze se na nas neco riti, privolam a resim privandrovalce ja.
Já se snažím něco se svým psem dělat aby byl bezproblémovej a pak tohle...
To je nejhorsi, snazis se a pak jeden blbec s nevychovanym psem/fenou a ses zase na zacatku.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:27
- Nahlásit

Fifi

Dík: Jo, myslím, žes to přesně vystihla, ona je ten labilnější žárlivej "kus".

Ještě k tomu "lehni", já to teda neříkám, jen ukážu rukou, ona daleko lépe než na slovní povely reaguje na gesta a řeč těla.

Ještě k tomu: privolam a resim privandrovalce ja

Jak se řeší takovej přivandrovalec, to ho mám nějak zahánět? A jak? Já zatím zaháněla jen když hárala a to celkem šlo, ale řítí li se na nás šílenej mlaďoch co si chce hrát nevím jak na něj.

Jinak doma má občas i druhou fenu stejně starou co někdy hlídám a tu má ráda o žrádlo se neperou, nevrčí na sebe, občas když si hrajou moc akčně, že padají věci ze stolu, tak houknu a je klid.

Fenek zná hodně a většinu z nich bere, některý miluje (válení se po sobě, pusinky, vrtění, piští radostí), ale některý jí prostě "neseděj". Navíc vyjíždí ze strachu, když se k nám přiblíží něco moc velikýho (kolikrát se očuchaj a pohoda).

Někde jsem četla (snad u Desenskýho nebo tak) o tom, že se dá "syndrom napadeného štěněte" dobře odblokovat, ale jak už tam nebylo.

Prostě ve dvou měsících jí napadla jiná fena to byla síla, nicméně to dlouho vypadalo, že to nemělo následky, po tom co jí tuhle vodrbala ta dobrmanka, se to u ní rozjelo.

Navíc kolikrát nevím, co je ještě žárlivost a co už pak ten strach. A zda i žárlivost může být způsobena tím, že byla pokousaná, nebo je to tím, že je labilní a má strach o "pozici".

birma
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:36
- Nahlásit

ssshhhhh
strach můžeš řešit třeba hrou "podívej se na"
žárlivost můžeš zkusit omezit tím, že to, co nabízíš cizímu psovi, dáš jí v mnohem větší míře, takže druhýho psa krátce podrbeš a jí druhou rukou budeš drbat až se rozteče blahem (třeba). Protože pak se pro ní to, že se věnuješ jinýmu psovi spojí s něčim příjemnym, narozdíl od toho, kdy jí odložíš a ona má čas sama sebe nasírat

kachna_
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:43
- Nahlásit

ssshhhhh
to ho mám nějak zahánět? A jak?
narvu si fenku za sebe a točim se jak korouhvička - no a zbytek dle situace, řvu vypadni, můžu přidat i odsunutí nohou, nebo jenom nechám přilítnout a zastavit, aby seznámení proběhlo v klidu

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:43
- Nahlásit

ssshhhhh
Jak se řeší takovej přivandrovalec, to ho mám nějak zahánět? A jak?
Ano, stahnu si psa svyho k sobe, bud ho mam za sebou nebo dam odlozeni a jdu tvrde do vetrelce. Vizualne, hlasove, kdyz je potreba i nohu pouziju - proste se naseru a prese me cokl k tomu mymu neprejde. Malokterej nevychovanec je natolik tvrdej, ze se na to nevyprdne.
ale řítí li se na nás šílenej mlaďoch co si chce hrát nevím jak na něj.
Mne je jedno, jestli se riti mladoch, staroch, riti se zkratka nevychovanec, kteryho neznas a psice se ho muze bat. Staci vetsinou radne zarvat + vyhruzny gesta, mladoch to otoci. A jestli si ho majitel neni schopen privolat, nema ho mit na volno.
Někde jsem četla (snad u Desenskýho nebo tak) o tom, že se dá "syndrom napadeného štěněte" dobře odblokovat, ale jak už tam nebylo.
Desenskyho nectu. Ano, napadeny stene lze srovnat, dle myho prave tim, ze ti bude zcela duverovat, ze TY vzdycky ohlidas, aby se mu nic nestalo. Je to jen o vztahu, duvere, nacviku.
Navíc vyjíždí ze strachu, když se k nám přiblíží něco moc velikýho (kolikrát se očuchaj a pohoda).
No vidis, rikas, ze ze strachu... Tak ji nenech, aby se takhle pretocila. Res to za ni.
Navíc kolikrát nevím, co je ještě žárlivost a co už pak ten strach. A zda i žárlivost může být způsobena tím, že byla pokousaná, nebo je to tím, že je labilní a má strach o "pozici".
To jsou spojeny nadoby, pozici do toho neplet. Kdyz ty budes jeji jistota a ostrov bezpeci, zklidni se i ona, se svyma reakcema. Na dalku tezko rict, co je co, zkus se zkontaktovat s nekym zkusenym u vas - a nemusi to byt kapacita nejaka medialne proflaknuta, staci clovek, co psum rozumi, chape priciny chovani a poradi primo v terenu.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 19:51
- Nahlásit

ssshhhhh
Jak se řeší takovej přivandrovalec, to ho mám nějak zahánět? A jak? Já zatím zaháněla jen když hárala a to celkem šlo, ale řítí li se na nás šílenej mlaďoch co si chce hrát nevím jak na něj.
stoupnu si čelem k němu, rozkročim se, dívám se na něj, vysílám na něj negativní energii a v případě nutnosti neartikulovaně řvu.
Naposled jsem zahnala asi 60ti kilovýho corsu - stáhnul ocas a zdrhal

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 20:12
- Nahlásit

birma Protože pak se pro ní to, že se věnuješ jinýmu psovi spojí s něčim příjemnym, narozdíl od toho, kdy jí odložíš a ona má čas sama sebe nasírat
JJ, dík, dobrý postřeh.

kachna_Fifi

Dík holky

Už jsem dnes kontaktovala svou známou z dřívějška co dělala kynologii, tak mě v podstatě řekla, že jistota je základ, aby čubí nemusela nic "řešit" sama. Ještě dáme spolu nějakou prochajdu, ať to testneme v terénu.

birmaNaposled jsem zahnala asi 60ti kilovýho corsu

Jejda, chápu, že je nutné ochránit svého psa, ale sežraná být taky nemusím

Dík, všem, budem pracovat na důvěře a hlavně vše v klidu. A jak z dálky uvidím nějakou co už po nás vyjela, radši zmizím, než si nás všimne. Když se mi na 20kg psa řítila 40kg ridgebačka, nebylo mi dobře a čubině jakbysmet.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 20:21
- Nahlásit

ssshhhhh
dík, dobrý postřeh.
není můj
sežraná být taky nemusím
však já taky nebyla, otočil se tak 4 metry od nás

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 01:44
- Nahlásit

ssshhhhh
tak mě v podstatě řekla, že jistota je základ, aby čubí nemusela nic "řešit" sama
můžu potvrdit z praxe. Jak narveš nejistý zvíře za sebe, s tím, že "tady řešíš problémy ty", tak to psici výrazně zklidní

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání