Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / NO nebo bílý švýcarský ovčák
Autor Zpráva
Terloska
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 07:28
- Nahlásit

Zdravím,
mám ještě jeden dotaz.
Co je pro 13letou dceru lepší no nebo bílý švýcarský?
Je pravda, že běloušci koušou ???

liliht3
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 08:12
- Nahlásit

A nejsou to pro ni ještě moc velcí psy? Bude je fyzicky zvládat? Moje skušenost je spíše negativní. NO fenka,když jsem nehlídala potahala i starší děti.

Baico
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 09:33
- Nahlásit

Terloska
Je pravda, že běloušci koušou ???
Samozřejmě, že koušou, jinak by se chudáci nenažrali :-D

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 09:42
- Nahlásit

Baico
Samozřejmě, že koušou,
týjo člověk by od někoho, kdo má BŠO a zkušenosti čekal i radu a vono ne

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 10:51
- Nahlásit

kachna_

Mě už taky nebaví "poučovat" lidi, že psa by si měli především pořizovat rodiče a že takhle malý děcko rozhodně takhle velkýho psa samo nezvládne a že když se někdo zeptá, jestli běloušci koušou s několika otazníkama, tak to asi nebude žádnej lumen co se týče psů vůbec... a buchvíjak to bylo celý myšlený... Zadavatelka si může projít téma bělouší koneckonců, že.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 11:35
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
psa by si měli především pořizovat rodiče
Vyrýt zlatým písmem do skály!
Je hezké "pořídit dítěti" psa, dítě se tím učí zodpovědnosti, ale stejně to znamená 100% účast rodiče, venčení, krmení, zdravotní péče, jinak to nejde. Navíc puberťáka může pes rychle přestat bavit a pak už je to jen na rodičích starat se o mazlíka.

Ad: Běloušci jako koně? :P

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 11:42
- Nahlásit

já bych teda pro dítě (v případě, že mám ověřeno, že se o psy zajímá už dlouho a hned tak ho to nepustí) pořizovala psa, který nebude vážit to co ono samo, ale něco menšího, povahově jemnějšího než NO a zase v plemeni se stabilnějšíma povahama než BŠO. Třeba takovou šeltičku, či něco podobného...

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 12:07
- Nahlásit

birma
podle mě třináctiletý dítě je schopný se v rámci rodiny postarat o psa a pokud bych třeba chtěla něco jako NO, tak se o šeltičku fakt starat nebudu, protože to prostě neni pes, kterej by odpovídal mým "potřebám".
(samozřejmě předpokládám rozumné dítě i dospělého, ne rozmazlenýho spratka, ale ten by neměl mít ani plyšáky).

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 12:12
- Nahlásit

kachna_
v rámci rodiny jo, ale pokud někdo chce psa "pro dítě" tak to nevidím jako starost v rámci rodiny, ale pouze jako starost dítěte a pak bych fakt nevolila psa, kterýho to dítě nemá šanci fyzicky zvládnout.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 13:56
- Nahlásit

birma
No jo, ale nikdy není jistota, že se dítě na psa nevybodne a nezačne ho bavit něco jiného, že. Takže to nikdy není jen starost dítěte. To začne chodit na diskotéky, s klukama/holkama a pes je na druhý koleji. A co pak studium mimo domov nebo tak a zas maj psa na krku rodiče.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 13:57
- Nahlásit

kachna_
předpokládám rozumné dítě i dospělého
to je hezké předpokládat, přesto to není častý jev

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 14:08
- Nahlásit

ssshhhhh
tak vybodnout se na psa můžou i dospělí, naprostou jistotu nemáš nikdy. Znám některé děti, u kterých bych fakt dala ruku do ohně za to, že se na psa nevybodnou, prostě protože jsou na svůj věk neuvěřitelně zodpovědné. To už je pak zas záležitost rodiče, nakolik svoje dítě zná.
Taky to vidím ze svého pohledu, kdy jsem si prvního psa dovedla domů do naprosto nepsí rodiny v 17 - vysokou v jiném městě jsem oželela, velmi napomohl rozpadu mého prvního několikaletého vztahu a všude jezdil se mnou, poprvé přes noc beze mě hlídán mamkou byl až po několika letech (venčila jsem i nemocná, případně jsem sháněla kamarády, abych tím mámu nezatěžovala).
Na druhou stranu právě díky téhle svojí zkušenosti bych volila psa, u kterého je větší šance, že bude dítě "brát" a nebude třeba větších intervencí rodiny, která o psa v podstatě nestojí.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 14:20
- Nahlásit

kachna_
podle mě třináctiletý dítě je schopný se v rámci rodiny postarat o psa a pokud bych třeba chtěla něco jako NO, tak se o šeltičku fakt starat nebudu, protože to prostě neni pes, kterej by odpovídal mým "potřebám".

Souhlasila bych, kdyby to dítě bylo z pejskařský rodiny, kde už se psi vyskytujou a rodiče vědi a dítě je od malička vedený k chování ke psům. Pak je ale zbytečný sondovat na internetu timdle způsobem. Pak se objeví alergie nebo stěhování...
A k těm "potřebám", děcko má obvykle potřeby výhradně vzhledový a tam pak je jasný, že šeltička ho nenadchne tak, jako vysněný plemeno...

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 14:27
- Nahlásit

birma

To, cos popsala je v podstatě dokonalý, ale v dnešní době si myslím, že to neni zas až tak častý, bohužel. :/ V životě jsem psa doporučila s čistým (ale opravdu s čistým svědomím) jen jednomu člověku a zatím mě nezklamal (myšleno člověku, co celý život psa neměl, pouze v dětství u babičky). Ve svým okolí jinak nemám nikoho, u koho bych vyslovila souhlas s pořízením psa.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 14:46
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Ve svým okolí jinak nemám nikoho, u koho bych vyslovila souhlas s pořízením psa.
to já v podstatě taky ne, až si říkám, jestli nejsem moc kritická...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 16:42
- Nahlásit

birmato já v podstatě taky ne, až si říkám, jestli nejsem moc kritická...
Nejsi.
Jako já taky v sedmnácti první vlastní pes a podřídila jsem mu vše. Ale když jsem byla malá byli doma psi i kočky stále a rodiče nás učili zodpovědnosti k nim, že to není hračka a má své potřeby.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 17:42
- Nahlásit

birma
až si říkám, jestli nejsem moc kritická...

To si v podstatě řikám taky, ALE taky si řikám, že psa má každej debil a lepší žádnej pes než jeden jedinej nešťastnej a to navíc kvůli mě :/

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 18:15
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
ALE taky si řikám, že psa má každej debil a lepší žádnej pes než jeden jedinej nešťastnej a to navíc kvůli mě :/
to určitě, na druhou stranu třeba u psa z útulku mi přijde lepší pes v ne zcela optimálních podmínkách v rodině, než pes celoživotně v kotci...

hanitchka
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 18:33
- Nahlásit

Nemůžu si pomoct, ale že tady jsou všichni rozumní a dokonalí chovatelé, co navíc ze dvou vět poznají podmínky, do jakých pes jde... Chjo, je mi z toho smutno.

Baico
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 21:06
- Nahlásit

kachna_
týjo člověk by od někoho, kdo má BŠO a zkušenosti čekal i radu a vono ne

Tak člověk by čekal trošku smyslu pro humor od někoho, kdo dřív chodil do Žumpy.
birma
povahově jemnějšího než NO a zase v plemeni se stabilnějšíma povahama než BŠO
Bohužel stále ještě rozšířený, teď už si dovolím napsat, omyl stran povahy BŠO. Není problém pořídit štěně s vyrovnanou povahou. A z vlastní zkušenosti musím říct, že nemají problém respektovat jako autoritu i dítě.
Mimochodem, můj první pes v 11 letech byl kříženec NO, který vážil skoro 40 kg a neměla jsem s ním žádný problém. A jsem z nepejskařské rodiny.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 21:14
- Nahlásit

Baico
Bohužel stále ještě rozšířený, teď už si dovolím napsat, omyl stran povahy BŠO. Není problém pořídit štěně s vyrovnanou povahou.
Ale jo, to rozhodně nezpochybňuju. Jen si myslím, že v rámci plemene je povaha ještě dost nevyrovnaná a člověk, který nemá znalosti a zkušenosti může snadno sáhnout vedle.
Mimochodem, můj první pes v 11 letech byl kříženec NO, který vážil skoro 40 kg a neměla jsem s ním žádný problém. A jsem z nepejskařské rodiny.
kolik takových dětí asi bude?

hanitchka
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 21:34
- Nahlásit

birma
Můj první pes belgický ovčák v deseti letech a taktéž bez problému - podotýkám nepejskařská rodina a já tou dobou dvacet kilo i s postelí a těžkýma botama
Prostě hrozně rychle soudíte. Už to, že psa nepořídí jen tak bez rozmyslu, přemýšlí nad tím, ptají se, evidentně si už i něco zjistili, tak zájem mají a tady se dočkají akorát odrazování a soudů.

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 21:46
- Nahlásit

hanitchka
Prostě hrozně rychle soudíte
viď?
Baico
je obecně známým faktem, že opuštěním žumpy člověk přichází o smysl pro humor a výchovu psů obecně

birma
znám dva NO, kteří v rukou puberťáků nepejskařského původu podobného věku vyrostli v super pohodové psy. Dokonce (ale to fakt nechci zobecňovat, inzerátů se psy k darování z tohoto důvodu jsem viděla dost a dost) můžu říct, že neznám psa, ze kterého by v rukách puberťáka vyrostla nezvladatelná mrcha.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2013 22:29
- Nahlásit

kachna_
Tak to asi bude rozdílnejma zkušenostma.
Znám jednu borderu, co přestala puberťáka bavit a tak zkejsla v kotci. Nehledě na to, že naplnění útulků po prázdninách nebude úplně bezdůvodný...
Ale možná jsem prostě přehnaně podezřívavá. Přecijen tim pravidelnym prolejzánim útulků, kde jde hromada plemen i poznat a NO a kříženců NO je tam tolik, že bys je mohla vidlema přehazovat, jsem nějak nenašla důvod k optimismu...

Terloska
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2013 06:46
- Nahlásit

Jen bych chtěla napsat, že dcera má momentálně jednoho pejska kavalíra a už déle touží po pejskovi, který bude budit respekt, jelikož má kamaráda, jehož rodiče mají cvičák, měla by možnost docházky a následného tréninku obrany, aby mohl pejsek v případě nouze zakročit. Maminka má asi 1,5 km od domku zahradu a v poslední době dochází ve velké míře k polnímu pychu. Cesta tam je zarostlá nějakými keři(opravdu hustými )a už se tam myslím něco stalo.
Ještě předním měla maminka na dvorku psa,měl asi 20kg a tah medvěda.Dcera ho absolutně změnila.V jeho 10 letech se naučil chodit u nohy,sedět, ležet a zůstat. Už jsme to zkoušeli i my ostatní, ale bez výsledku,byl na půl hluchý.Když odešel minulý rok do psího nebíčka, brečela asi týden. Už v 6 letech ho zvládala sama.Má velice kladný vztah ke zvířatům a ještě ji nikdy žádné neomrzelo...
A že jim má a měla požehnaně
Myslím, že kdybych jí koupila třeba šeltičku ,tak ji přijme a bude ráda, ale nebude v duchu šťastná a šlápnout vedle bych nechtěla.

birma
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2013 10:56
- Nahlásit

Terloska
Tak takhle to zní naprosto ideálně a volila bych asi spíše NO, BŠO mi přijdou v povaze jemnější a citlivější. Nicméně bych doplnila, že sportovní obrany na cvičáku nemusí rozhodně znamenat, že pes v případ krize zasáhne. To už je pravděpodobnější u "hlídacích" plemen, ale tam bych se zas bála, že dceru vážně nebudou brát (a nemá to nic společného s tím, jak se psy umí nebo neumí, je to jen věkem).

Eninka
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2013 11:20
- Nahlásit

birma

Tak takhle to zní naprosto ideálně a volila bych asi spíše NO, BŠO mi přijdou v povaze jemnější a citlivější. Nicméně bych doplnila, že sportovní obrany na cvičáku nemusí rozhodně znamenat, že pes v případ krize zasáhne

přesně tak

Terloska

Maminka má asi 1,5 km od domku zahradu a v poslední době dochází ve velké míře k polnímu pychu. Cesta tam je zarostlá nějakými keři(opravdu hustými )a už se tam myslím něco stalo.

myslíš to tak, že na zahradu bude dcera chodit právě se svým psem, anebo tam bude pes pobývat právě kvůli "hlídání" zahrady?

Terloska
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2013 20:40
- Nahlásit

Nene, to určitě ne,ale maminku ve většině případů doprovází,takže asi tak =)

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2013 08:29
- Nahlásit

Terloska
no ale pak bych určitě byla pro NO (černého nebo klasiku), protože bílý pes v sobě nemá to fluidum služebního psa
A určitě je třeba dobře vybírat chovatelskou stanici, když je to pro dceru, vybírala bych obvzlášť poctivě neěkde, kde mají láskyplný servis

Terloska
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2013 08:39
- Nahlásit

Děkuji všem za rady ;)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání