| Autor |
Zpráva |
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 21:53
- Nahlásit
Zdravím a prosím o radu. Tentokrát co se stříhání jorka týče.
Řeším, kdy poprvé ostříhat štěndo, je narozená v březnu, takže pokud ji nechci stříhat na zimu, poprvé do sestřihu by šla po víc než roce, což je hloupost. Taky považuju za milejší, když tady v těch vedrech nebude mít ten hustej svetr na sobě a na zimu už kožíšek zase stihne narůst, ale nevím, jestli tak brzo (ve třech měsících) stříhat? Jak byste to načasovali?
Na závěr poprosím ty, kteří by k tomu chtěli mít výhrady už z principu, aby respektovali mé rozhodnutí, které logicky vyplývá z plánů, které s pejskem máme a nemáme a balíčkovaná srst nemá ani pro jednoho z nás ani sebemenší výhodu. Děkuji.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 22:27
- Nahlásit
Myslím si, že klidně můžeš už teď - jen dej pozor na to, že psa jeho srst chrání před spálením a zároveň ho to izoluje od horka, takže bych začala po jemných kouskách stříhat - nevzít jí hned na cenťák a určitě bych jí hned po ostříhání několik dní nebrala vyloženě na dlouhé procházky na sluníčku - aby se ti nespálila,... psovi nevysvětlíš, že se nemůže podrbat a že ho musíš namazat UV faktorem
|
Karolina77
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 10:23
- Nahlásit
Štěně můžeš nechat ostříhat kdykoli, na věku nezáleží. Svým klientům však doporučuji aby aspoň do jednoho roku věku nechali štěněti srst delší - aspoň 2 cm. Právě kvůli termoregulaci. Když totiž psa s vyšlechtěnou dlouhou srstí ostříháš "na hladko", kůže děsně trpí. U jorka je to stejné, jako kdybys 2 letému miminu oholila hlavu a nechala ho venku bez čepičky.
Každopádně ať už se rozhodneš jakkoli, (a teď mě některé kolegyně ukamenují ) trvej na tom, že budeš u stříhaní s pejskem. První zkušenost u kadeřníka musí být pro štěně co nejpříjemnější.
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 11:20
- Nahlásit
trvej na tom, že budeš u stříhaní s pejskem. První zkušenost u kadeřníka musí být pro štěně co nejpříjemnější.
No, tak přesně tady už jsem jednu chybu udělala, byli jsme oholit ouška tak měsíc zpátky, přímo v budově veteriny, kam chodíme na doporučení mnoha známých, je i salon, tak jsem si řekla, že to vezmu zaráz a ouška odlehčím.
Paní mě poslala ven, že si mám přijít za půl hodiny. To jsem důrazně odmítla. Pak chtěla štěně, které ještě nebylo zvyklé ani na obojek, pověsit na tu "šibeničku" (pardon za ten termín, ale vypadá to tak ) a nakonec se s ní tak prala, že mi chuděra po těch deseti minutách úplně odpadla a držela jsem bezvládné tělíčko.
Byla to moje chyba, měla jsem se sbalit hned po té první větě, ale doteď jsem měla velký psy bez nároků na zkracování srsti a menší úpravy jsem si dělala sama. Takže to mou nezkušeností/blbostí odnesla ta maličká.
Od té doby zvykáme na česání, fén, bzučící holící strojek blízko psa, všechno už relativně v klidu zvládá, ale stejně se docela bojím, co nás čeká. Samozřejmě už zamíříme jinam a dám na doporučení.
Tož tak no. A Karolina77, díky za reakci.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 06:38
- Nahlásit
hanitchka
Boha jeho, nebydlis nahodou v CB? Tedy ted narazim na ten salon
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 11:00
- Nahlásit
Nene, bylo to v Brně - Komín Bohužel to ale není až takový výjimka, jak jsem zjistila
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 18:24
- Nahlásit
Řeším, kdy poprvé ostříhat štěndo, je narozená v březnu, takže pokud ji nechci stříhat na zimu, poprvé do sestřihu by šla po víc než roce, což je hloupost.
A pročpak by to byla hloupost? Balíčkují se jen psi na výstavy, mimo výstavy je to zcela zbytečné ale pes může mít klidně i dlouhou srst. Jinak zrovna na tyto vedra bych nestříhala. Hrozí že se štěně přehřeje. Ona ta srst má taky svoje opodstatnění, je to izolant. Jak proti chladu (večer bývá ostříhánkům chladno), tak proti horku (psovi nesvítí přímo na kůži a prý jak se pohybuje dostává se pod srst vzduch který ho ochlazuje). I když toto může být fáma, z mé zkušenosti, když je vedro neostříhanému tak ostříhanému je taky a když je zima ostříhanému tak neostříhanému tolik ne(myslím v létě večer, v zimě je jim zima stejně). Stříhat bych doporučila až opravdu později (mimochodem ostříhané štěně není zrovna moc hezké- jak se přebarvuje apod.). Rozhodně bych ale mrňouse zvykala na pravidelné česání, koupaní, zastřihování a potom by neměl být u prvního stříhání nejmenší problém(tedy alespoň u mých psů nebyl nikdy, vždy si střihačka pochvalovala jak krásně drží a taky že nemají žádné cucky- prvně ho absolvovali cca v 10ti měsících až v roce a půl, jednu fenku mám nestříhanou nikdy).
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:40
- Nahlásit
Saita
Díky za reakci. Po všech příspěvcích jsem se rozhodla na léto nestříhat komplet, ale jen upravit (hlavička, uši, nohy,...) a sportovnější sestřih dáme až napřesrok, do té doby kdyžtak dílčí zkrácení a úpravy, ať si zvyká. O srsti jako izolantu jsem taky přemýšlela, ale když já jdu do plavek, mám tendence dopřát to podobné psovi. Když si na sobě představím ten její kožich...
|