Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Klec do bytu - zkušenosti, velikost?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
hanitchka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 12:30
- Nahlásit

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaký máte názor, příp. zkušenosti s použitím klece jako bezpečného útočiště pro pejska v bytě. Je mi jasné, že se mi ozve spousta názorů o týrání, ale musím se na to koukat i z praktického hlediska.
Pořizujeme si jorkšírka, měsíc s ním budu doma a budu ho učit být doma sám, až zase půjdu do práce, pomalu a postupně, samozřejmě.
Jenže máme byt otevřený a bez dveří a já nemám jak mu zabránit přístupu tam, kde by to pro něj mohlo být i nebezpečné, když by se nudil a rozhodl se všechno ochutnat. (co je v našich možnostech je samozřejmě zabezpečené)
V diskuzích jsem tady četla, že někteří chovatelé mají s klecí dobrou zkušenost, že se pejsek naučí, že se tam odpočívá.
Nemám v plánu ji tam zavírat ani za trest, ani v době naší přítomnosti. Jde mi spíš o dobu, kdy budeme přes den pryč.

Příp. jakou byste zvolili velikost pro jorkšírka?

Díky za názory

Hanka

lamalucni
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 12:44
- Nahlásit

hanitchka
Měsíc doma je super, málokdo má tu možnost!
Záleží, na jak dlouhou dobu plánujete, že bude v kleci vegetit. Pokud jde o víc než pár hodin, tak bych pro jorka spíš volila ohrádku, kde se přece jen může trochu protáhnout. Do ohrádky pelech nebo ještě radši boudičku, a případně i bedýnku jako záchod.
Jinak já mám s klecí velmi dobré zkušenosti a dodnes se mlátím do hlavy, že jsem si už u předchozích psů pořádně nezjistila, jak ji správně používat Rozumně a s citem použitá klec je velmi dobrá věc. A psiska klec milujou, zrovna dneska se mi do ní v nestřežené chvíli nasáčkovali oba a pokoušeli se spát si vzájemně na hlavě

Nemám v plánu ji tam zavírat ... v době naší přítomnosti.
Tím ale právě musíš začít Nemá smysl nepřipravené štěndo zavřít a jít pryč. Až pokud se štěník cítí v kleci bezpečně, když vy se pohybujete po bytě, tak teprve můžeš odcházet z bytu. Ale štěníci to pochopí rychle

Gerda
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 12:51
- Nahlásit

hanitchka
klec jako domek pro psa používám taky, jako odpočinkový místo, který je jen toho psa, nikdo ho tam neruší, nešlape na něj a pes si může v klidu spát. Klec překrývám přehozem, aby ze tří stran byla neprůhldná a psa nic nerušilo. Velikost jsem vybrala tak, aby si pes mohl v klidu se vztyčenou hlavou stoupnout, při ležení natáhnout všechny nohy pohodlně do všech stran, protáhnout se v ní, i krok udělat. Aby tam měl dost prostoru, když tam má být zavřený v kuse cca 2 hodiny. Takže jsem to trošku předimenzovala, mám o dvě velikosti větší klec, než je doporučováno, právě z těchto důvodů. Je to spíš takovej kotec. Na psa 49cm vysokýho mám klec výšky 72, na dýlku je to 2x délka psa. Mám ji do práce, kde pořád odbíhám, nesedím stále u stolu, ale chci, aby měl pes velký pohodlí. jorkovi bych se pro tyhle účely na domů vůbec nebála dát domek 80 cm na dýlku.

Dines
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 14:25
- Nahlásit

hanitchka
Já jsem přepravku dostala už ke štěněti.
Pokud to plánujete tak jak píšete, a pravidelně každý den po několik hodin co budete v práci, tak bych osobně sáhla po co největší kleci, aby se tam pohodlně vešel pelíšek, misky, případně záchod alespoň ze začátku a aby se tam pesan i v klidu protáhl.
Sehnat klec odpovídající velikosti pro jorkšírka nebude problém, a ani to nemusí být ta největší na trhu.
Ještě bych zvážila, zda s ní budete jezdit třeba i na dovolené, používat ji jako přepravku do auta a pod. A podle toho bych vzala velikost.

impact
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 14:44
- Nahlásit

hanitchka
Aktuálně mají nejlevnější klece nejspíš tady -> http://www.zoohit.cz/shop/psi/prepravky_doplnky_au to/klece/transportni/124022 a když koupíš tu 93cm bude mít poměrně hodně luxusní bejvák. Jinak ta cena je hodně dobrá.. Mám klecí zrovna dostatek a už se mi žádná do baráku nevejde, jinak bych si ji určitě koupila.

Eninka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 16:15
- Nahlásit

já, když jsem si domů dovezla Báru (BŠO), tak jsem jí pořídila velikou klec, která byla v ložnici, aby měla pár dní na aklimatizaci a svoje soukromí, protože s námi dům obývaly ještě dvě fretky, které byly stále navolno a chrápaly též v posteli a měla jsem strach, aby štěndo, než sin zvyknou, neotravovaly, protože si též chránily svoje území. První noc šla Bárinka do klece sama, protože fretky trochu terorizovaly "vetřelce" v baráku. Dvířka byla otevřená, aby neměla pocit, že jsem ji zavřela. Samozřejmě jí tam mrchy lezly a otravovaly, takže jsem jí klec zavřela, aby daly pokoj. Ta jedna byla trochu macatější, takže si zalezla do postele a dala pokoj, ale ta druhá, bílá, byla jak špageta, hubená, dlouhá, prostě se přes ty dráty - mezi něma, prosoukala dovnitř. Nechápu, jak to dokázala, ale fretky se dokážou protáhnout nepochopitelně úzkýma otvorama. Vlezla tam, zakousla se Báře pod krk a byla jako pitbul, nechtěla ji pustit. Takže naše klec byla potřeba jen jeden den - asi tak půl hodiny.

hanitchka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 17:42
- Nahlásit

Díky za tipy i rady. Docela se mi ulevilo, že se tu nemusím ospravedlňovat, že chci takovýho "plyšáčka" zavřít do klece. Moc dobře totiž vím, co i takoví prckové jsou schopni zvládnout za pár hodin bez dozoru.
Po vašem ujištění jsem se ozvala na inzerát, který jsem měla vyhlídnutý - nepoužitá DogResidece 93cm za 1000,- a paní povídala, že mě o pět minut předběhl někdo jinej, vrrr
Kdyby tady nááááhodou někdo prodával klec podobné velikosti, určitě se ozvěte. Zatím mám půjčenou velkou ohrádku do prázdnin, takže koupě úplně nehoří. Bydlím u Brna, ale dojedu si pro ni i Olomoucko a Náchodsko nebo to vyřešíme jinak.

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 22:18
- Nahlásit

hanitchka
že se tu nemusím ospravedlňovat, že chci takovýho "plyšáčka" zavřít do klece. Moc dobře totiž vím, co i takoví prckové jsou schopni zvládnout za pár hodin bez dozoru.

přesně tak - jsou neuvěřitelně vynalézaví a tím sami sobě nebezpeční. Není proč se ospravedlňovat, pokud ohrádku či klec používá člověk s rozumem a pouze na ochranu malýho devastátora po dobu nezbytně nutnou.

Já sama klec používat zatím nemusela, mám možnost mít pesana ve světlé předsíni, kde jemu samotnému nic nehrozí a místnost se dá na to nejhorší období téměř vyklidit. A on nebyl devastátor nad limit. Kdyby byl, taky bych neváhala. Teď pokud budu pořizovat druhého psa, tak jestli na to dojde, tak klec u nás bude třeba taky, abych mrňousovi zabránila v případným terorismu toho staršího.

Gerda
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 22:30
- Nahlásit

Já užitek domku pro psa objevila při pojíždění po výstavách, kde jsou mraky lidí a pes byl z toho strašně unavenej, pořád jsem musela dávat pozor, aby na ní někdo nešlápl, aby měla svůj prostor a mohla odpočívat s domkem to bylo parádní, byla vyspalá, zalezla si tam sama a ještě se k ní daly zavřít tašky, který hlídala. Stejně tak v práci - pes nebyl pořád v pozoru, neregoval na všechno kolem sebe, naučil se trošku odpočívat. Na domek jsem učila s jídlem, s kousacíma věcma, vždycky jsem juí na odpočinek, třeba po výletě, dávala kousací věci jen do domku a ona tam únavou ještě usnula )) A pak si sama spojila, že domek je bezva, že se v něm dobře spí a je jen její, nikdo jí tam neruší...pokud nemáme doma na hlídání kamarádky čubku, která nutně musí v domku bejt s Máňou, protože je přece správné být všichni na jednom malém místě )))

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2013 23:06
- Nahlásit

Gerda
pokud nemáme doma na hlídání kamarádky čubku, která nutně musí v domku bejt s Máňou, protože je přece správné být všichni na jednom malém místě

nebohá autistická Marůška -jak já jí chápu

Myslím, že každej pes uvítá svůj domek - ať už je to domek co máte Vy, nebo klícka krytá dekou, nebo bydlík co má Ešus. Psi mají rádi na odpočívání "noru" kde jsou chráněni a mají "krytý záda.

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 00:15
- Nahlásit

hanitchka
Já bych teda koupila co největší klec, a ještě líp - hodně prostornou ohrádku (jork to fakt nepřeleze). Pokud tam ten pes má být celou dobu, co budeš v práci, tak většina klecí je podle mě MALÁ. Volila bych to největší, co se dá pořídit.
Případně dětskou zábranu do dveří a vyhradila mu předsíň, pokud v bytě máte aspoň cosi jako otvory pro dveře.

hanitchka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 08:23 - Změnil/a: hanitchka
- Nahlásit

Taaak jsem se včera po nějaké porozhlídla, ale fakt jsou nejlepší ceny na stránkách, jak říkala impact, díky za tip

LucieS Když mně zase přijde, že s velkou ohrádkou to ztrácí ten význam bezpečného místečka pro psa, bude to jen oplocení toho, kam smí v době naší nepřítomnosti a to se mu podle mě líbit nebude. Nebo se pletu?
Ohrádku teď máme 6 ploten šířky 60cm, takže s použitím zdi se z toho dá udělat skoro letiště, ale přijde mi, že tam ji těžko naučím, že se má jen odpočívat. Navíc ji v naší přítomnosti nejspíš vždycky uklidím, mít přes půl pokoje ohrádku pro psa nastálo přeci nejde. Naopak na klec máme jeden krásný 110cm výklenek, jako by se s tím počítalo

hanitchka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 08:27
- Nahlásit

Ještě otázka, když mluvím o tom výklenku, napadlo mě, kam byste volili umístění? Do místnosti, ve které nejčastěji přebýváme, aby se tam hafina ráda sama stulila a necítila se sama nebo naopak někam mimo "hlavní tahy", aby měla klid a do rušných místností jen druhý pelíšek?

Gerda
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 08:39
- Nahlásit

hanitchka
LucieS má pravdu, pokud tam má být zavřenej úplně celou vaší pracovní dobu, je klec malá. Nějak jsem to blbě četla, že jsem měla představu, že klec bude jen jako domek na krátkou dobu. Do ohrádky můžeš dát jorkovi pelíšek jeho velikosti, pelíšek uvnitř ohrádky může bejt velkej normálně. Psa bych dávala tam, kde nebude rušenej, tím mylsím i to, pokud štěká na věci z chodby\z venku, dát ho někam, kde to nebude moc slyšet a tudíž ani štěkat, aby nerušil sousedy. Pokud neštěká, je asi jedno, kam ho dáš. Možná taky na nějakej povrch, co se dobře uklízí, když se tam štěně počůrá, pokadí. On si pes místa na odpočinek umí i vybrat sám.

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 08:44
- Nahlásit

LucieS
vyhradila mu předsíň
já bych malýho reaktivního jorkšírka moc do předsíně nervala, aby se mi nenaučil třeba štěkat (jestli jde teda o byt) na ruchy za dveřma.
U nás jsou nejoblíbenější místa v "hlavním tahu" na klidnějším místě

impact
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 10:11
- Nahlásit

Nemyslím si, že bude metrová klec na jorka malá. Stejně celou dobu prochrápe..

hanitchka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 10:25 - Změnil/a: hanitchka
- Nahlásit

Přípravy vrcholí, došla zásilka z e-shopu

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 10:27
- Nahlásit

hanitchka
Přípravy vrcholí
to jsem zvědavá, kolik té acany (jako volba značky asi dobrá, jen to množství mi přijde trošku optimisticky zvolené) sežere, než mu přestane chutnat

impact
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 10:29
- Nahlásit

hanitchka

kachna_
jen to množství mi přijde trošku optimisticky zvolené
Sedm kilo. To má skoro do důchodu.

hanitchka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 10:32
- Nahlásit

O acanu se podělíme, to je domluveno . Štěněcí do důchodu žrát nemůže Ale doteď s ní mám výborné zkušenosti (u velkých psů), tak uvidíme, jak se s ní popere prcek.

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2013 15:43
- Nahlásit

hanitchka
No ty to bereš, že by tam měl těch 9 hodin nebo kolik klidně spinkat, ale tak to není, ta doba je prostě moc dlouhá. On musí mít možnost si popocházet, protáhnout se, dojít se napít, zaskákat si s míčkem, rozcupovat nějaký papír atd. atd.
Nikdy bych psa na tak dlouho nezavřela do klece, i kdyby měla metr.
Takže klidně kup do výklenku klec, do ní pelíšek, ale na přes den bych mu tam k tomu ještě postavila tu ohrádku, a to co největší.

Saita
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2013 12:19
- Nahlásit

Já bych rozhodně volila ohrádku. Klec se dá taky použít ale je dost malá. Ohrádku jsem u fenečky taky používala. Byla na ni hezky zvyklá, nekníkala tam. Když jsem odešla pryč tak jsem ji dala do ohrádky a nemusela se bát že něco rozkouše a ublíží si, nebo ji neublíží dospěláci (sice jsou pejsani v pohodě ale přece jenom je to nové štěndo do smečky a ještě na sebe nejsou tak zvyklí). Ohrádku jsem pak využila při štěndech- stejná situace, běžně byla puštěná ve smečce ale před odchodem jsem je zavřela, než tedy jeden přišel na to jak ji překonat(ano i jorkšír když je dostatečně chytrý může přelézt ohrádku ale běžně ji používám třeba i při hárání na oddělování a zatím ani dospěláky nenapadlo že by ji mohli lehce překonat- jen ten jeden můj pacholek byl tak šikovný).

Ohrádku mám osmistěnnou (Savic) a dá se roztáhnout hezky na plnou velikost nebo klidně i na velikost klece(1x1dílek či 2krát 1 dílek).

hanitchka
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 21:57
- Nahlásit

Ohrádku mám osmistěnnou (Savic) a dá se roztáhnout hezky na plnou velikost nebo klidně i na velikost klece(1x1dílek či 2krát 1 dílek).
K té ohrádce - dá se z ní udělat i obdélník? Ta ohrádka, co ji máme půjčenou, tak si ve spojích drží vždy tupý úhel jako do osmistěnu a nejde narovnat.

Radecha
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 23:20
- Nahlásit

Velikost/pohodlnost klece je určitě důležitá, ale moc doporučuju i správný nácvik, nejlépe Klecové hry (Crate Games) od Susan Garrett. Pak je pes v kleci opravdu v pohodě .

lamalucni
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 08:11
- Nahlásit

hanitchka
K té ohrádce - dá se z ní udělat i obdélník?
Savic se dá složit do jakéhokoliv tvaru, je ve spojích úplně volně pohyblivá.

agáta12
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2013 10:38
- Nahlásit

hanitchka
Já sem zas příznivec stropů . Páč má větší soukromí a tím i pocit bezpečí . Navíc se na kleci dobře vyjímá kytka samo nejedovatá
A líp na tom drží i jakýkoliv přehoz

dejavu
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2013 20:03
- Nahlásit

Já už bych klec do bytu dávala jen v největší nouzi. Na výstavy a akce je to fajn, ale v malém bytě strašný krám. Koupila jsem to kdysi pro štěndo, než jsem se přestěhovala z bytu, aby mohlo být v bezpečí vyběhnout i chvíli na balkon a nespadlo mřížemi, ale vadil mi ten rachot, jak tam to štěndo chodilo po té plechové podlaze, v noci si to nedovedu představit, že by tam mělo pelíšek. Takže klec jsem zas hned bohužel prodala, později jsem se mlátila do hlavy, že na akce s útulkem by byla na odložení super.

Terkams
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2014 23:25
- Nahlásit

Ahoj, zajímalo by mě, do čeho by jste ubytovali v baráku pejska o velikosti 65kg a více. Velký švýcarský salašnický pes a bude to pejsek. Chtěla bych aby měl možnost být jak venku kde bude mít nějaký koteček tak aby mohl být i s námi v baráku v případě, že bude venku ošklivě a my tam nebudeme - aby se necítil sám. Přijde mi, že tak velká klec se snad ani nedělá... možná spíš raději pelíšek? Stejně by byl v baráku asi jen s námi a nebo v noci, jinak přes den když nebudem doma by pejsek byl venku.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2014 00:27
- Nahlásit

Terkams
Psovi doma stačí jako místo nějaký látkový pelech, jde o to, aby všichni umožňovali psovi na tom místě v klidu odpočívat, nerušili ho tam, když o to nestojí, nepouštěli tam dítka. Stejně bude courat po bytě a nebude jen na tom místě, zvlášť pokud tam nebude jen na pár minut.

Gerda
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2014 18:19
- Nahlásit

Terkams
Stará matrace z gauče, kterej někdo už nechce, na to třeba deka za pár korun, aby nebylo nutný do pelechu investovat tisíce.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání