Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Pojídání výkalů
Autor Zpráva
Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 09:19
- Nahlásit

Ahoj,

mám stručný dotaz - moje štěně včera mělo neskutečnou chuť na hovinko venku. V poledne jsem s ní šla a u toho místa začala něco žrát, tak jsem jí odehnala (FUJ!) . . .ale poslechnout se jí výjimečně moc nechtělo, normálně přede mnou i zdrhal ten pes jako by věděla, že je to humus. Jinak vždy poslechne.

Večer jsme šli kolem zas (to hovno leží skoro u našeho vchodu) a zas tam běžela. Vedla jsem zrovna s přítelem vášnivou konverzaci, tak jsem jí chytla až když to hovno měla v hubě a trochu požvejkala (a to jsem jí teda jó musela nahnat, aby KE MĚ přišla, mrchu jednu!)

Někde jsem četla, že je to normální, někde zas, že to normální není. Tak jak to teda je?

A mám toho psa nějak potrestat? (nemlátíme jí - ale vytaháme za krkem, když už něco provede) Resp. nějak ji to "vysvětlit"? (tenhle dotaz se ale vztahuje k tomu, pokud teda odpovíte někdo, že to pojídání normální není..)

Předem děkuji!

danajasa
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 09:41 - Změnil/a: danajasa
- Nahlásit

Keiratenhle dotaz se ale vztahuje k tomu, pokud teda odpovíte někdo, že to pojídání normální není..)
Vtom případě ti neodpoví možná nikdo,v podstatě neznám psa co by to ve štěněcím věku nedělal,někteří z toho vyrostou,jiní přestanou pod vlivem výchovy(hele víš ,že třepáním psa za krkem mu vlastně vyhrožuješ smrtí,přímo zabitím v psí řeči?) no nejdůležitější je aby nic nechytil(parazity podle toho čí to bylo) takže,odnaučit ano,ale snad ti někdo poradí jak na to aniž bys psovy vyhrožovala okamžitou smrtí no a při čekání na odpověd si to můžeš prostudovat tady a tady a tady http://www.cz-pes.cz/najdi.php?domains=www.cz-pes. cz&q=po%9E%EDr%E1n%ED%20v%FDkal%F9&sa=Vyhled%E1v%E 1n%ED+Google&sitesearch=www.cz-pes.cz&client=pub-8 253396488712128&forid=1&channel=4721937029&ie=wind ows-1250&oe=windows-1250&flav=0001&sig=0c6wHg677xz F_p32&cof=GALT%3A%23006699%3BGL%3A1%3BDIV%3A%233D8 1EE%3BVLC%3A663399%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3B LBGC%3A336699%3BALC%3A0000FF%3BLC%3A0000FF%3BT%3A0 00000%3BGFNT%3A0000FF%3BGIMP%3A0000FF%3BFORID%3A11 &hl=cs

Eninka
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 09:55
- Nahlásit

Keira

mně jedna fenka taky žere hovna, naštěstí jenom psí a svoje ze smečky a ne furt a jí to normální příjde, podle toho jak se u toho tváří

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:01
- Nahlásit

Keira

Večer jsme šli kolem zas (to hovno leží skoro u našeho vchodu) a zas tam běžela

Vedla jsem zrovna s přítelem vášnivou konverzaci, tak jsem jí chytla až když to hovno měla

tohle je chyba. Víš-li, že to tam leží, máš toho využít a mít psa pod kontrolou, abys mu v tom účinně dokázala zabránit a vysvětlit mu zároveň, co znamená povel fuj. Dokud pes/štěně něco neumí, musím ho mít neustále v merku, v dosahu, pod kontrolou, abych mohla předem zabránit tomu, co nechci aby štěně / pes dělalo a vysvětlit mu, že nechci aby to dělalo / dělal. každá propásnutá příležitost mi bere moje plusový body ve výchově, protože pes se naučí, že může zakázanou činnost dělat. Ať je to požírání výkalů, odpadků, honění zvěře, útěky za psy.... kdykoliv to neošéfujem, vracíme se o kroky zpět.

Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:04
- Nahlásit

PetraK - děkuji, toho jsem si vědomá, ale proto jsem to psala, že jsme zrovna vedli debatu, tak jsem to prošvihla.

otázka zněla - trestat/netrestat? je to normální/není to normální?

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:07 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Keira
- trestat/netrestat?

pro psa je to normální - pro nás je to nenormální
Za co trestat? Vždyť pesan neumí-nemá naučen- povel fuj, tak ho - z mého pohledu není za co trestat, bylo by to nespravedlivý.

vlk
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:07
- Nahlásit

Keira
trestat/netrestat?
netrestat..... vysvětlit že je to fuj...

je to normální/není to normální?
pro nás ne, pro psy ano....

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:07 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

vlk

Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:11
- Nahlásit

PetraK, vlk
pes má naučen povel fůj. ví moc dobře co to znamená.. . . když neposlechne fuj a nese to v hubě dál , tak trestat, nebo netrestat?

jo, jim to asi normální přijde, ale je to humus třeba to přejde časem, budu nadále trpělivá

Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:12
- Nahlásit

nepřijde mi, že bych to psala tak nepochopitelně.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:15 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Keira
pes má naučen povel fůj. ví moc dobře co to znamená.

hele nemá. fakt nemá. Kdyby měl, tak to přece udělá. Jde o to, že ho má naučený třeba jen v některých situacích, nebo na některou vzdálenost, na delší vzdálenost už ne.... Povel se musí učit v různých situacích momentech, různých stupních zatížení.... atd. aby byl doopravdy naučen. Pesan ho prostě ještě nemá stoprocentně naučený, takže kdybys ho trestala, bylo by to nespravedlivé.

nepřijde mi, že bych to psala tak nepochopitelně.

ne, to ne. já se smála tomu, že jsme to s vlkem napsaly skorem naprosto stejně

vlk
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:15
- Nahlásit

Keira
když neposlechne fuj a nese to v hubě dál , tak trestat, nebo netrestat?
netrestat, jen dát zhnuseně najevo nelibost a vyměnit za něco lákavějšího, prostě nějaký pamlsek, pro psy je to normálka žrát hovénka, fena takhle uklízí po štěňatech....

Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:16
- Nahlásit

Rozumíte, vezme hovno - řeknu fůj - neposlechne, protože mu to asi chutná - řeknu fůj znova - neposlechne - tak trestat nebo netrestat? Takhle to myslím. Myslím, že když neposlechne je to už otázka poslušnosti, ale ptám se proto, že jí nechci třeba trestat za něco, co právě tomu psu přijde normální, rozumíte mi? Prostě nepochopí, proč by nemohl jíst hovno, ač mu řeknu fůj...protože mu to přijde normální. Dá se toho psa to odnaučit i pomocí FŮJ, když mu to přijde teda normální?

Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:18
- Nahlásit

PetraK - joj, taky jsem koukala, jak jste se shodli )) jj, s tím souhlasím, určitě na stopro ho neumí! Ale ví, že když je fůj, tak okamžitě pustit u pusy..včera na mě taky koukala, a věděla moc dobře a bylo vidět jak schválně nezareagovala, protože hovínko bylo mňami

vlk - jojo, to jsem někde slyšela/četla, že to maj naučený od mamky..

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:21
- Nahlásit

Keira

neposlechne, protože mu to asi chutná

protože mu to pochopitelně chutná ale nemá to doopravdy naučený. Dám příklad jo? Můj pes v určitém věku reagoval na fuj v momentě kdy měl v hubě třeba kuličku z papíru, ale už ne když vzal do huby kus housky. Později, jak se to postupně učil, reagoval na fuj už i u toho kusu housky. Ještě později i u buřta, posléze i u toho exkrementu. Ovšem - musela jsem využít toho, že jsem měla pesana pořád pod dozorem, takže když jsem ho na procházce viděla že by si ďobnul lidskýho lejna, zařvala jsem to fuj jako tur a tím,, že jsem byla u něj, zabralo to, kdybych byla daleko, nebývalo by to zabralo. Posléze jsme kolem toho houna mohli to fuj pěkně cíleně procvičovat na různý vzdálnosti. když mi na to fuj reagoval stopro i bez vodítka a na mou větší vzdálenost, mohla jsem si říct - "Jo, už ví očem to je a dokáže se ovládnout!" /páč ono to pro ně není asi moc lehký/.
Už víš jak to myslím?
Kdybych ho za to potrestala - nepochopil by to, bylo by to nespravedlivý

Dá se toho psa to odnaučit i pomocí FŮJ, když mu to přijde teda normální?

dá - jak jsem teď napsala. ale je to o velký důslednosti, trpělivosti, využívání situací a toho, že toho psa prostě z očí nepustíš, dokud to DOOPRAVDY neumí.

Keira
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:23
- Nahlásit

Peti, OK

RaduM
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 10:30 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit

Keira
a bylo vidět jak schválně nezareagovala
Psi narozdíl od lidí nedělají naschvály Psi dělají to, co je pro ně v tu chvíli výhodnější a přínosnější. A když ví, že povel fuj pro ní znamená pustit, ale nic jí to nepřinese, tak v tuhle chvíli je pro ni víc sežrat ten bobek, takže tomu dá přednost. Kdybys měla pořádně upevněný povel fuj, tak by neváhala
Každopádně já jsem za tohle nikdy netrestala jinak než změnou hlasu. Je to hnus, uznávám, ale tomu psovi to prostě musíš vysvětlit a dát mu variantu, která bude přednější než to sežrat.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 11:04
- Nahlásit

Keira
OK

tak přeji příjemný trénik ve společnosti houna

RaduM

Psi dělají to, co je pro ně v tu chvíli výhodnější a přínosnější. A když ví, že povel fuj pro ní znamená pustit, ale nic jí to nepřinese, tak v tuhle chvíli je pro ni víc sežrat ten bobek, takže tomu dá přednost. Kdybys měla pořádně upevněný povel fuj, tak by neváhala

taky velmi důležitá věc.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 13:01
- Nahlásit

Keira
ale ptám se proto, že jí nechci třeba trestat za něco, co právě tomu psu přijde normální, rozumíte mi? Prostě nepochopí, proč by nemohl jíst hovno, ač mu řeknu fůj...protože mu to přijde normální.
hele asi takhle..chceš aby to dělal nebo ne? Asi ne takže mu to prostě netrp.Pro psa je taky přirozený honit po lese srnky a zajíce a nemyslim,že bys mu to dovolila..je pro něj přirozenejch spoustu věcí,který ale nejsou akceptovatelný pro nás lidi a jelikož žijem spolu ve společnosti jinejch lidí takže to nejde a je třeba kompromisu.Trestat psa můžeš za něco .o čem přesně víš,že umí akorát ti na to v danou chvíli prostě se*e,ale na za něco co neví co znamená.A jelikož ten tvůj je štěně pokud se nepletu,nejspíš to fakt neumí,tak ho to nauč a pak se ptej na trest

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 14:49
- Nahlásit

Keira
je to normální/není to normální?
Hele, asi jak pro kterýho psa a jak v který situaci.
Stafbulka se pokoušela žrát hovna cca do půl roku, pak už měla dobře naučenej zákazovaj povel a věděla, že to nesmí, tak to pod dozorem nedělala, max. v nestřežené chvíli (dál v louce, v lese ...), samovolně přestala asi kolem roku.
Argentiny ani jedna nikdy hovna nežrali, krom jedné feny, ta občas srnčí, zaječí nebo kozí bobky, jinak nikdy nic.
Stará fena argentina nikdy v životě nic nechutnýho do huby nevzala, dokonce nechutnosti i obcházela obloukem. Jednou jsem ji načapala jak se cpe psím hovnem ... měsíc na to u ní byla diagnostikována rakovina ...
Něteří psi žerou hovna po sobě, když jsou krmení masem, za to po granulích si hovínka ani nevšimnou.
Někteří je po sobě žerou v rámci přeskokovky (v kotci) nebo psychické poruchy nebo fyzické nemoci.
Vypadá to, že jestli je to normální je dost relativní.
Jinak ale doporučuju psovi to nedovolit, nikdy nevíš co s tím hovnem sežere (paraziti) anebo co vlastně sežere, nemusí to být nutně exkrement, ale třeba mršina napůl ti jdoucí naproti nebo třeba i otrávená návnada ...

Dáška
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2012 17:07
- Nahlásit

Keira
Jestli můžu poradit, u nás nejlíp funguje vyměňování. Na vodítku čuchne k hovnu - volám fuj (případně trochu škubnu vodítkem), otočí se na mně, hodím piškot.
Další level - pokud už má hovno v hubě, zařvu fuj, podívá se na mně, hodím piškot, měl by pustit hovno a skočit po piškotu. Pokud neskočí, musíš najít něco, co chutná líp než hovno ( ).
Ideální stav je, že pes najde hovno, stojí nad ním a "ukazuje" a chce piškot.
U nás se to jednu dobu zvrhlo v to, že pes vzal hovno do huby a donesl ho, přede mnou vyflusl a chtěl piškot.
Co jsou tři psi, bohužel nestíhám a už to zase žerou, pač hned na ně nepřijdu a musí honem, aby jim to nesežral ten druhej

Vero
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2012 10:43 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Keira
ale ptám se proto, že jí nechci třeba trestat za něco, co právě tomu psu přijde normální, rozumíte mi? Prostě nepochopí, proč by nemohl jíst hovno, ač mu řeknu fůj...protože mu to přijde normální.
Celé soužití se psem, a ve městě dvojnásob, je založené na tom, že psovi přijde normální spousta věcí, které mu člověk nemůže tolerovat, a musí psa naučit, aby se ovládnul a aby se člověku přizpůsobil. Počínaje venčením v čas procházky, tím, že se nemůže rozmnožovat dle své libosti, že se musí nějak chovat, neskákat do silnice, přijít na přivolání atd., konče třeba tím pojídáním fuj věcí.
Všecko musí člověk psa postupně nejprve trpělivě učit a naučit, protože pro psa naše lidské představy, jak se žije, nejsou vůbec "normální" a podle normálnosti výchovu orientovat vůbec nejde. Musíš jako člověk rozhodnout, co nechceš, aby pes dělal (třeba výkaly jsou nejen hnusný, ale i to může ohrozit zdraví), položit srozumitelnou hranici - pořád stejnou - a psáka v ní vést.
Esi jsem trochu srozumitelná.

edit-
Můj pes jde výhradně po lidských. Výhoda: moc častý problém to není. Nevýhoda: jak se to dá trénovat? abych si chodila pokládat tréninkové jedno, na to jsem nikdá nesebrala odvahu

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2012 18:06
- Nahlásit

Keira

pro psa je normální žrát hovna a blitky a tak. A pokud nemá pes dokonale naučený povel FUJ (nebo NE nebo cokoliv, čemu rozumí), tak nemáš právo ho za to trestat ani mu to zakazovat. je to neetické. Řikal nám to profesor ve škole na etiku chovu zvířat.

Eninka
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2012 18:14
- Nahlásit

Adiddaska

pokud nemá pes dokonale naučený povel FUJ (nebo NE nebo cokoliv, čemu rozumí

víš co je zvláštní? Moje Bára - BŠO je fakt dokonale vychovaná, nikdy, ale nikdy neudělala nic, co bych neschválila, vždycky udělá to, co po ní chci, ať už povel, přivolání, prostě úplně cokoliv. Vždycky taková byla (asi ten Šilhavý, já bych to tak dokonale nedala), anebo nevím....ale jedna jediná věc, je obrovská výjimka (ona fakt udělá klidně kotrmelec, když by mi měla vyhovět), a to POJÍDÁNÍ HÓVÍNEK. Je zajímavé, že venku si žádnýho nevšimne, nikdy nevezme cizí hovno, ani jí to nenapadne, ale doma, pokud je na zahradě místní hovňajz, tak jej někdy prostě sbalí a i kdybych se na hlavu stavěla, nevydá jej zpět a sežere jej. Je to prostě silnější než ona sama

Yves
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2012 15:03 - Změnil/a: Yves
- Nahlásit

z mých poznatků důvody proč pes žere hovínka:
1. chybí mu draslík (v ZPD psa nakrmil banánem, navíc ho usměrnil a upevnil povel FUJ)
2. z cizích hovínek cítí pes třeba nestrávené nebo špatně strávené domácí jídlo , bílkovinu, tuk, cokoliv, voní mu to, tak to sežere.
3. dominantní psi si čůráním i kakáním označují teritorium, takže pes z toho cítí feromony jiný alfy a tak ho buď překryje, nebo spíš sežere a tím ekologicky zlivkiduje
4. štěndo prostě zkouší žvejkat různý věci, vajgly, igelity, a tím pádem i hovínka, v té chvíli chce vyučovat, co ano a co ne, upevňovat, že tohle je fuj a že se to nedělá a nabídnout něco lepšího..

e. mi to pes taky dělal (útulák), u něj to mohlo být z důvodu, že neměl co jinýho žrát než svoje výkaly, no a postupně jsme se toho zbavili, mimo jiné i tím, že mu podstrojuju masíčko, to bych se na bobky taky vybobkovala a čekala na mňamku co dostanu doma ale nemám problém, když nedávám pozor a najde v křoví třeba vyhozenou svačinu, tak jakmile řeknu fuj, nechá to bejt i kdyby to byl párek..

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání