| Autor |
Zpráva |
mallosm
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2012 19:00
- Nahlásit
vsiml jsem si na konkurecnim foru teto otazky:
http://www.hafici.cz/diskuzni-forum/zdravi-psu-str ava/sidi-prodejci/
vzhledem k tomu, ze se o slozeni velmi zajimam, je tato informace velmi zajimava.
setkali jste se s tim take?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2012 19:08
- Nahlásit
No, to bych asi neviděla jako šizení, spíš jako dodržování bůhvíjakých norem v daných zemích, které určujou, jak se která surovina bude u toho kterého výrobku smět jmenovat. Spíš mi přijde zajímavé co tu občas čtu od granulářů, jak v pytli granulí XY koupených v různých obchodech jsou rozdílné granule. Takže pokud někdo šidí, asi to na obalech nepíše
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2012 20:47
- Nahlásit
mallosm
setkali jste se s tim take?
jo, u salače a sportmixu, ale nebyla to informace na granulích, nýbrž na webu. Krmim je jako pamlsek, tak je mi to u těch pár kil ročně jedno.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2012 21:09
- Nahlásit
Jo, setkala jsem se s tím u hodně značek, že nesedí překlad a informace na webu, takže se orientuju jen podle originálního složení. O dodržování a nedodržování norem jistě nejde, protože např. velmi častá je záměna v překladu moučky za maso atd.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2012 08:01
- Nahlásit
Maya
souhlas, take si myslim, ze nejde o dodrzovani norem, takze to ze sidi prodejci je realne. ono vypada lepe kureci maso nez drubezi moucka
hlavne nesedi ten preklad do cestiny a to je podle me podvod a sizeni zakaznika. myslim, ze to prodejci/dovozci delaji zamerne.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 13:55
- Nahlásit
opet jsem prekvapen, ze neni nikdo prekvapen. myslel jsem si, ze toto bude nekoho zajimat, ale vetsina to asi prechazi. ani se neni cemu divit, kdyz koukam kolik lidi krmi RC. chudaci slepi!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 14:12
- Nahlásit
mallosm
Nikdo není překvapen, protože tohle se všeobecně ví (no všeobecně teda nevím, ale dost lidí to ví ) a většina to přechází, protože to je asi tak jediný, co s tím kdo může dělat.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 14:37
- Nahlásit
to neni pravda, proste si takove krmivo nevyberu, tech voleb je cela rada. a kdyz si to vybiram, podivam se na stranky vyrobce a bud tedy ten dany rozpor zkousnu nebo vyberu jine krmivo.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 14:43
- Nahlásit
vyslovene se lze u krmiva totw, kde si dokonce vymysli vice surovin ve slozeni. je to ostuda ceskych dovozcu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 14:49
- Nahlásit
mallosm
Ale přece nezavrhnu jinak špičkové krmivo navíc zahraniční jen kvůli českému vychcánkovi? To krmivo a výrobce s tím nemá co dělat, můžu tak maximálně prodejce naprášit výrobci, jakou mu dělá špatnou reklamu, ale mě osobně teda ta námaha nestojí za to.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 15:12
- Nahlásit
Maya
mne by to taky nestalo za namahu. jde o to, ze si treba vyberu krmivo, kde je susene maso, protoze je to lepsi nez moucka (coz teda je) a pak zjistim, ze je tam moucka. najdu si proste to krmivo, ve kterem je to, co chci a ne to co tam napise dovozce.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2012 15:29
- Nahlásit
mallosm
No je to jednoduchý - nemůžeš si vybírat krmivo podle toho, co píšou na českých webech. Jen to trochu zdržuje ověřovat ty český superlativy, to jo.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 09:46
- Nahlásit
ono to asi souvisi i s tim jak je to u potravin... ze se zjistilo ze do vychodnich statu se dovazi "prava cocacola" s umelymi sladidly a bylo to uvedeno, ze se vyrobce muze ridit preferencemi dane zeme a muze jit to upravovat aby to pro spotrebitele jakoze bylo lakave... a vlastne o tom nemusi nikde nic rict... takze casto i u jidla a podobnych veci asi nejis ani to, co vyrobce pise anglicky na obalu, protoze tobe tam da neco o cem si mysli, ze to "preferujes" - cti "levnou nahrazku protoze vychodni zakaznik si neumi stezovat". nekde o tom byl snad letos zajimavy clanek... tak kdyz to de u lidi, proc by to neslo u psu, ze jo...
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 11:05
- Nahlásit
cernej caj
u spu by to bylo hodne slozity, protoze by se to muselo vyrabet v obrovskem mnozstvi. jde hlavne o to, ze u stejneho vyrobku na stejnem pytli dva druhy slozeni, oroginalni a cesky preklad. cesky preklad se lisi. neresim to u levnych nebo komerctnich krmim. ted jsem to objevil u krmiv, kterym jsem veril, ale bohuzel se delaji lepsimi zde, nez jsou v zemich puvodu
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 11:10
- Nahlásit
mallosm
to je fakt, ze s tim prekladem je to horsi. Otazka ale taky je, zda vyrobce musi schvalit preklad? to asi nemusi, protoze obcas ty preklady, ktery ani nejsou spravne cesky, to je fakt des...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 11:30
- Nahlásit
cernej caj
Podle mě nemusí, překlad je určitě věcí dovozce, ten dostane propagační materiály a jejich distribuci, tedy i překlad, si musí zajistit sám. Tak nějak v normální společnosti se má za to, že správný překlad v zájmu dovozce. Jen snad u těch granulí to nefuguje a dovozci radši riskujou podvody, protože těch co složení neporovná je víc než těch co na to přijdou a upravený překlad mu zvedne odbyt.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 17:15
- Nahlásit
Maya
presne tak, je tady urad, ktery by to mel kontrolovat, ale bezne to asi nedelaji, pravdepodobne na podmet.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 08:04
- Nahlásit
mallosm
Tak určitě ČOIka by se tím na podnět zabývala.
|