| Autor |
Zpráva |
haflinger
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2012 21:20
- Nahlásit
Chci si pořídit psa, později k dětem. Mám radši velké plemena, ale do bytu bude asi lepší menší plemeno, jelikož se budu stěhovat nejspíš do garsonky. Chci aby se dalo dobře cvičit, poslouchalo a naučilo se spoustu věcí.
Mám dva hlavní kandidáty malého plemene: Papillon a Kavalír king charles spaniel.
Které s těch dvou plemen je lepší? Jak se mám rozhodnout?
Případně nějaké další návrhy...
Děkuji
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2012 23:03
- Nahlásit
haflinger
ani v jednom plemeni se nevyznám víc, ale určitě si myslím, že výběr je dobrý. Jsem zvědavá, jestli se najde někdo, kdo se vyzná a co poradí. Sama nevím, kterému z těhle dvou bych dala přednost, obě plemena se mi líbí.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 07:48
- Nahlásit
haflinger
myslím, že je to dobrý výběr. Znám jednoho papillona a jednoho charles spaniela u naprostých začátečníků a jsou spokojení, řekla bych všichni.
Ještě bych přidala labutěnku čínského chocholatého psa a dlouhosrstou čivavu.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 08:43
- Nahlásit
haflinger
Já bych šla do papilona, protože se mi líbí mnohem víc . Jinak povahově jsou tak nastejno. Chodí mi na cvičák zástupci obou plemen (kavalírů je podstatně víc). Někteří kavošci jsou dost akční, jiní spíš línější. Papouši jsou všichni akční. Ale to "akční" ber v rámci srovnání těch dvou, s borderama, nebo šeltiema je to absolutně nesrovnatelné. Aby ses nelekla
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 11:19
- Nahlásit
já bych nešla do kavalíra kvůli velké plemenné zátěži na srdíčko. Opravdu je to hodně časté. Kamarádka veterinářka se snažila pečlivě vybírat a stejně má oba s tou to vadou (jiné chovky a s rozdílem 6 let). Je to opravdu hodně časté, skoro až plemenný znak.
Papilon je dobrá volba, labutěnka taky, u čivy bych se bála o patelly,ale asi ne tolik jako toho srdíčka u kavalírů. Na druhou stranu sou mězi nimi jedinci, kterým stačí skočit z gauče a maj zlomeninu.
Takže za mě bych vybírala mezi tou labutěnkou a papilonem (tím větším rázem)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 12:34
- Nahlásit
stetisek123
u čivy bych se bála o patelly
to vůbec nevim, já si je oblíbila, páč známá má chovku s čivkama a příjemně mě překvapily,takový věčně dobře naložený motorový myši , z tý chovky, co znám i dlouhoživotný. A štěně po Apokalyse bych brala hned
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 16:28
- Nahlásit
kachna_
my jednu máme v rodině a páč sme jí brali z útulku s diagnozou luxovaný pately, tak sem jí vzala ke Skalovi. Ještě sem ani nezavřela dveře a už mi dal diagnozu, zrovna se to totiž projevilo. Já si naivně myslela, že to prostě k těmhle drobečkům patří. Ne, je to příznak. Právě on mi dal tuhle info, že chov čivav je s tímhle silně postižen.
Naštěstí ta naše se nehorší, dostala jsem od něj radu, abych jí hlídala a pokud by se to do třech měsíců nezhoršilo, mohu ji s tím nechat i bez operace. Podle mě je to jen důsledek nepřirozenné plemenitby ke stále menším zvířatům. Neříkám, že to maj všichni, to asi ne. Možná ta tvoje známá má zrovna chov OK, ale je to podle mě jako koupilt si bulíka a doufat, že nebude mít v háji ledviny.
Ale jak sem psala je to jen můj názor, nikomu tuhle volbu neberu.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 16:31
- Nahlásit
ještě přidám na odkaz na článek , kde je právě jako predisponované plemeno čiva uvedená
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 16:45
- Nahlásit
U malých plemen bych ještě navrhla Lvíčka. Ale je to spíš asi kvůli osobní sympatii )))
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 17:43
- Nahlásit
já pudlíka Byť ty sympatie mám jen k těm velkejm
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2012 20:11
- Nahlásit
A co silky teriér?
A jaký je vlastně rozdíl mezi silky teriérem a Jorkšírským teriérem?
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 08:46
- Nahlásit
haflinger
silky je větší, má jinej čumák a měkčí srst, povahově sou podobný, i když mi příjdou silky trochu klidnější,ale není to pravidlo
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 09:00
- Nahlásit
já bych do Kavalírka taky nešla, kamarádka měla taky a taky měl nějakou chorubu srdíčka, umřel ji strašně mladý, myslím, že se nedožil ani pěti let
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 09:17
- Nahlásit
haflinger
Mám radši velké plemena,
Tak si pořiď velké plemeno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 09:29
- Nahlásit
jindra 22
Tak si pořiď velké plemeno.
řekla bych, že haflinger vyjmenovala dost důvodů pro to, proč si velké plemeno nepořídí. Má k tomu zodpovědný přístup, což se dneska moc už nevidí. Respektuje potřeby psa a snaží se je sladit se současnou situací - malý byt a hlavně ale malé děti, takže ta tvoje poznámka je tak trochu od věci.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 10:23
- Nahlásit
PetraK
Pro někoho od věci, pro jiného logická. V malém bytě může být nepříjemně "plno" i krysaříka... Velikost není vždy tím, na čem by kardinálně záleželo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 10:36
- Nahlásit
jindra 22
pro jiného logická.
no jistě, každý má logiku nastavenou nějak. Mně přijde logické, že si paní, ač má ráda velká plemena, vezme teď ke dvou malým dětem (což je dost zásadní věc) do garsonky (to tak zásadní není) spíše psa malého. protože jí je jasné, že se dvěma malýma dětma nebude mít totiž co? Totiž tolik volného času, kolik by velký pes potřeboval. Přišlo by mi naopak nelogické, kdyby si ke dvou malým dětem vzala třeba maliňáka jen proto, že má ráda velká plemena
Velikost není vždy tím, na čem by kardinálně záleželo.
mluvíme -li o velikosti bytu, tak ano, většinou na tom kardinálně nezáleží, protože dobře unavený pes je rád, že se svalí a odpočívá. Mluvíme-li ovšem o velikosti psa, tak na tom dost záleží. Je dobře, že k tomu haflinger přištupuje tak, jak přistupuje a nejede podle toho, co by vyhovovalo jen jí, ale bere ohledy i na psa.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 10:48
- Nahlásit
PetraK
Přesto si myslím, že záleží spíš na rase, než na velikosti.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 11:09
- Nahlásit
jindra 22
ano jistě, bude rozdíl mezi JRT a německou dogou. Nicméně haflinger
vybírá právě z těch plemen, která jsou vhodná do situace, kterou teď má / bude mít. Má dobré důvody, proč si teď velkého psa nepořídí tak nevidím důvod proč jí psát, že když je preferuje, ať si ho pořídí, proto je to od věci. Ono taky za veterinu se třeba utratí mnohem víc za velkého psa, než za malého, za žrádlo taky..... a s dvěma malýma dětma není peněz nazbyt. Je to nesmysl, cpát jí, ať si pořídí velkého psa, když je oblibuje, stejně jako kdybys mě napsal,ať si pořídím koně, když je tak miluju. Že ho nemám kde ustájit? že bych na něj neměla čas? a ani prostředky? to nevadí, však přece koně miluju. a pak bych psala, že daruju koně, protože ho nemám kde mít, nemám na něj čas a prachy.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 12:22 - Změnil/a: jindra 22
- Nahlásit
PetraK
nevidím důvod proč jí psát, že když je preferuje, ať si ho pořídí,
Proč bych neměl psát něco, co zní logicky? Říct svůj názor? Stejně si nakonec vybere podle sebe a tak to má být.
To, jestli malé, či velké plemeno vyjde levněji záleží především na zdravotním stavu psa. Malý pidižvík může vyjít dráž než, samojed, pokud s ním budu často trajdat po doktorech a samojedík bude celý život chodit jen na očkování. I když asi spapká o něco víc.
Nerad bych ale, aby to vyznělo, že doporučuju samojeda. Toho jsem použil jen jako příklad.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 12:25
- Nahlásit
PetraK
Souhlas podle mě na velikosti záleží hodně:
- krmení a nejde jenom o cenu, jde i o přípravu a nákup
- venčení - s malým psem může navštívit více atrakcí, kam třeba se s velkým psem nedostane - zvlášť pokud má děti
- doprava - a nejde jen o hromadnou dopravu (tam je výhoda malého psa snad jasná), ale i třeba místo v autě
- případné hlídání atd...
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 12:28
- Nahlásit
jindra 22
no pokud má člověk smůlu a má nemocného psa, tak ho nemocný vyjde vždycky dráž než zdravý, ale u velkých psů je ten předpoklad vyšších nákladů zkrátka větší (už jen, co se týká množství aplikovaných léků).
Takže srovnávat malého a nemocného a velkého a zdravého je nesmysl.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 12:35
- Nahlásit
jindra 22
o, co zní logicky?
no logicky to možná zní ale není -už jen vzhledem k tomu co napsala zadavatelka.
vyjde levněji záleží především na zdravotním stavu psa.
což ale nikdo nikdy neví, neb zvíře jest živý tvor, takže přistupovat k tomu takto je dosti nelogické. Zdravej může být malej i velkej.
Takže je nutno vycházeti z obecného, neboli, že když dojde na lámání chleba, přijde mě při léčení dost dráž ten velkej. Ostatní taktéž. Plus to co napsala Tony. Nicméně pořád ti uniká zásadní věc, že sama zadavatelka má své důvody - a rozumné důvody - k tomu, proč si vybírá menší plemeno. Tak logicky nevidím důvod jí psát, ať si pořídí plemeno velké. tož tak asi. Víc k tomu myslím není co dodat.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 13:00
- Nahlásit
PetraK
Tony
Myslím, že byste měli prudiče ignorovat, páč jinak haflinger zaděláte téma OT
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 19:47
- Nahlásit
Ještě jsem objevila jack ruesel teriéra, ale ten se mi podle popisů zdá až příliš aktivní, tak si zas nevím rady. Budu koukat po dalších vhodných plemenech a když nenajdu, pořídíme asi toho papillona
|
Linda L
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 20:16
- Nahlásit
Doufám, že to co udělám, nebude považováno za reklamu: ale při zmínce o Russlíkovi mě napadlo, že chovka, kde je můj pejsek tatínkem dvou vrhů, nabízí zrovna jedno russelí štěndo (ale v tomto vrhu prsty ani geny nemáme )a má to být "hodný a klidný mazlíček". Pozn. je to ten hnědo-bílej
http://ritakimparsoni.webnode.cz/novinky/
Já můžu za sebe vřele doporučit, spolupráce s chovatelkou je výborná, pejskové jsou prolezlí zdravím kouzelný socializovaný zvířátka.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 23:28
- Nahlásit
Tony
Takže srovnávat malého a nemocného a velkého a zdravého je nesmysl.
To právě není nesmysl. Kdybych si měl vybrat, jestli zdravého malamuta, nebo chronicky nemocného mopse, volba by byla jasná... I když malamut žere jako pašík. Do nemocného psa člověk naláduje desetitisíce ani se nestačí ohlédnout.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 23:32
- Nahlásit
stetisek123
dobře máš pravdu, ale vzhledem k příspěvku ze 23:28 to chce velkou dávku sebezapření
K tématu:
asi bych si opravdu rozmyslela, jestli klidnější plemeno (papillon, kavalírek) nebo teriéra. Co by víc vyhovovalo, s teriérem bude horší pořízení, ale zase nebude nuda...
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2012 23:33
- Nahlásit
stetisek123
Myslím, že byste měli prudiče ignorovat,
Ano je to tak. S tím, kdo má jiný názor, nemá smysl diskutovat. Takového je nutno důsledně ignorovat.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2012 07:48
- Nahlásit
Tony
teriéra. Co by víc vyhovovalo, s teriérem bude horší pořízení, ale zase nebude nuda.
jo jo, teriéři jsou pakoši
a nuda s nima fakt není a horší pořízení??? No já mám tři kusy a jsou to zlatíčka (3 westíci) ale záleží pes od psa
|