| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 09:42
- Nahlásit
Máte (jaké máte) zkušenosti s tímhle retrívrem? Jak se liší od ostatních retrívrů?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 09:46
- Nahlásit
Máš nového favorita?? Jinak v lonském roce vyšel v Pes přítel čl. skvělý článek o rozdílech mezi retrívry. Nevím ale přesně číslo (u nás v knihovně půjčují celý ročník v balíčku, takže mi tenhle detail uniká).
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 10:51
- Nahlásit
Mam dva, jsou to nejlepsi psi na svete Snadno vycvicitelni, hravi, pritulni, naprosty slunicka. Nikdy mi nic neznicili, jsou schopni byt i v byte,s jinymi psy se snesou vyborne, problemy nejsou ani u jinych zvirat. Uzasne projevuji lasku k panickovi. Porizujte si jej, pokud mate opravdu cas, potrebuje se poradne vylitat venku a co nejvice casu chteji travit s panickem. Temer nestekaji a ostatni lidi miluji. Jine plemeno bych uz ani nechtela.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 11:22
- Nahlásit
Nefer
Líbí se mi , ale obávám se, že se manžel knírače nevzdá , ani nevíš, jak se těším na Brno, abychom už to uzavřeli, teď jsem mu "nenápadně" položila k posteli velkou encyklopedii psů )
Niniel
Právě že mě svou povahou zaujal, narazila jsem na něj v podstatě po chvále ostatních. A co lovecký instinkt, zdrhne?
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 17:20
- Nahlásit
Jasne, ze jo Kazdy ale jinak, treba z tech mych dvou jen jeden, ten druhy si me porad hlida. Rozhodne neutikaji mimo les. Flati jsou v tomhle ohledu stejni jako vsichni ostatni lovecti psi. Jsou maximalne zivi, pratelsti. Peci o srst nevyzaduji temer zadnou, obcas je vykoupu, ale strihani neni nutne. Jsou neskutecne zvedavi a vynalezavi. A na to, ze jsou lovecti a tak velci, vydrzi vecne hlazeni a drbani. Nekteri maji sklony lizat lidi, ale kdyz je to nenechate delat, kdyz jsou mali, tak se to odnauci.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Led 2005 21:29
- Nahlásit
Niniel
Rozhodne neutikaji mimo les.
Tomu nerozumím.
Napiš mi ještě něco , nemáš www? Můžeš tu dát fotku? Máte nějaké zkoušky?
Podle popisu se mi zdá, že se Zlaťákem má společného jen tu přítulnost . No a co hlídání, hlídá, brání..?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 21:31
- Nahlásit
To byla já - na jiných fórech Flaťáky taky jen chválili - ale to asi udělá každý majitel
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Led 2005 22:28
- Nahlásit
Zkousky nemame, PP ma jen jeden a navic neni muj(ale mam ho skoro porad u sebe), takze o zkouskach nerozhoduji. Ten druhy(nas) ma navic vadu-je bez ocasku,to uvidis na fotkach. Koukni na stranky www.broda.webzdarma.cz, odkaz flat a Moody. V lese to zalezi i podle vychovy, Moodyho jsme vychovavali sami a ten odvolat jde. Jinak je odvolas i od fen a tak Opravdu jsou skveli. S obranou moc nepocitej, ale nevim, jeste jsem nebyla v situaci, kdy bych to poznala, ale pochybuju o tom. Moody steka, kdyz se boji, ale je to porad stene, to ho prejde, Alisek temer vubec nesteka. Jsou hodne podobni zlatym retrivrum, ale neni na nich videt spina a jsou originalnejsi, zlataka uz ted ma hodne lidi. Jsou i zivejsi, proste maji porad radost ze zivota.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2005 22:29
- Nahlásit
to jsem taky byla ja Kdybys chtela jeste neco vedet, tak se ptej.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 18:58
- Nahlásit
Díky . Kolik Moodymu je? (poslední fotka je fakt typická .
Žádnou další otázku nemám - stačí, abych jej zařadila mezi favority. Ovšem kdyby se pustili s našim teriérem za srnou spolu, tak už myslivci zastřelí nás .
Půjdu se na ně podívat v Brně. Měj se a pozdrav štěnisko.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 19:50
- Nahlásit
Moodymu je ted 8 mesicu. No nechci te nijak ovlivnovat, ale jsou vazne uzasni
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 09:48
- Nahlásit
Je mi to jasné
No ukážu ho manželovi. Pokud bychom se nakonec přiklonili k retrívrovi (čili že bychom se neshodli na "prvním místě", ale nějaký pes to být musí), pak určitě Flata.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 14:45
- Nahlásit
Mezi kterymi plemeny se rozhodujete? Taky zalezi, jak budete mit na psa cas a jestli chcete hlidace
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 14:56
- Nahlásit
Chtěla jsem zejména rodinného psa, který má kladný vztah k dětem (i malým a živým , aby byl středně temperamentní (ne takové pérko jako náš teriér), aspoň aby středně hlídal , tj. abych se nebála, že mi zloděje přivítá nebo mě v lese nechá napospas pošukům, sport také spíš středně (hodně turistika, asi i kolo, když překonám to, co se píše v jednom z příspěvků "u kola"). Chci, aby byl pes se mnou v baráku, ne trvale venku a v kotci. Bydlíme na kraji vesnice u lesa. Také bych nerada plemeno s poněkud dominantními sklony. Proč si nechci pořídit dalšího Irčana - má skvělou povahu, ale nejsem schopna mu v dohledné době zařídit tolik pohybu, kolik potřebuje, tj. dvouhodinová procházka denně s pár kilometrovým tryskem je pro něj málo. Je neunavitelný a pokud se s ním nejde, nebo se energie nějak nevybije jinak, tak je jak z divokých vajec. Také furt musím hlídat, kde jak se co šustne co do zvěře.
No a po zvážení všech pro a proti jsem dala vale svým snům typu Velký japonský pes či malamut.. a vybrala do skupiny první třídy Bernského salašnického psa, Velkého knírače, Bílého švýrarského ovčáka, Českého strakatého psa a Maďarského ohaře.
Manželovi se nelíbí NO, tak nechce ani bělouše. Berňák je přeci jen docela hovádko (trochu mám obavy z pobytu v bytě, jinak bych za něj "kapesné" dala ), u knírače se trochu bojím jeho ostrosti a sklonům k dominanci - manžel je ale na něj právě zatížený. Na druhé straně je našemu Terrimu dost podobný .
Maďar je lovec a nehlídá , strakáč je přeci jen trochu menší než bych chtěla.
No a pak babo raď. ...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 15:24
- Nahlásit
No teda, mate pekne velky vyber. Ja mam rada elegantni plemena, takze knirace a strakace bych nechtela. Ohari, BS a BSO se mi taky moc libi. U flata je pozitivni, ze dominantni nejsou, ke sportu skveli, ale zase nepotrebuje denne takovy zaprah jako terier. A taky je to hubene plemeno, tak toho ani moc nesezere Porovnavam treba s labradorem Knirace mel pritel, ale maleho, mozna jsou velci jini, ale ten maly byl naprosto strasny pes, kousal i rodinu. Madara bych nebrala kvuli zime, to by musel byt porad doma, preci jen je to kratkosrste plemeno. Volila bych mezi BS a BSO, jsou primerene dlouhosrsti, jen nevim, jak je to treba u BS s hlidanim.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 16:01
- Nahlásit
BS i BSO hlídají oba (přiměřeně). Tady kousek čerstvě přistěhovalí sousedi mají Berňáka, který se mi zdá tak akorát, ale buď je mixnutý, nebo moc mladý, protože se mi zdá docela hubený a menší.. 50kg to už do bytu je dost velký macík.. Musím je právě porovnat na té výstavě.
U Bílého je zase dost velkou nevýhodou ta jeho barva. Flaťák je taky mišan a máš pravdu, že štíhloň, takže i na to uživení to jde.
Už jsem ho ukázala doma - líbí se, ale žádné nadšení, no drahá polovice je na drsnější typy . Např. u Maďara říká, že má moc smutné oči..
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 16:19
- Nahlásit
NINIEL
Moc pěkný článek
http://www.retriver.cz/prispevky/chbr_trank.htm
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 16:27
- Nahlásit
Jo, jeste me neco napadlo Flati jsou porad jako stenata-hravi a veseli. Jinak te uz presvedcovat nebudu. A taky me napadlo, ze BSO bude furt spinavy
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 16:40
- Nahlásit
Dám vědět, jak dopadnem (po únorové Brněnské výstavě)
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 16:43
- Nahlásit
Dobre, jsem na to zvedava.
|
Dana
|
# Zasláno: 14 Led 2005 21:26
- Nahlásit
Já teda retrívry nemám, ale chová je má kamarádka a když bych měnila plemeno tak z retrívrů jedině flata.Ke všemu co je zde o nich psáno přidám hlavně výsledky DKK ,které jsou pokud vím velice slušné.Pokud budeš mít zájem mrkni na stránky www.sweb.cz/flat.coated.retriever mají zrovna štěníky .
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 22:42
- Nahlásit
Dana
Diky, potesila jsi me i s tou dysplazii, to jsem nevedela. Ja bych taky flata nemenila, jsem rada, ze jsem hned napoprve zvolila tak skvele plemeno.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 15:41 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Tyhle www už mám omrknuté . Díky a pozdrav kamarádku, její úspěchy jsou skvělé.
Chtěla bych též pak říct "tak tohle plemeno už bych neměnila" !!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:16
- Nahlásit
Terri, tak ako ste sa rozhodli?
Ja mam tiez flata, import z CR...krasne hrave stena je to este len...ale ked som sa rozhodovala, zavazilo toto: DBK a DLK je v pomerne dobrom stave, nakolko to nie je modne plemeno a teda chovaju vacsinou len chovatelia, nie mnozitelia...Je toelegantne stihle zviera, stavbou podobne irskemu setrovi, ale povahou pokojnejsi, mily k ludom, deti priam miluje. MOj chovatel mal vnukov vo veku asi 3-4 rokov, ty jeho fenkam napchali takmer celu ruku do papulky a nic...jednoducho tam som to videla, aky uzasny je flat k detom...dokonca aj moje stena pri stretnuti s cudzim babatkom, bolo mierne, nelizalo, neskakalo, nechalo si zo sebou robit cokolvek, kdezto ked sa stretne s dospelakom alebo inym psom, len by sa blaznivo hralo,skace, kuse, lize...ale to ho zevraj prejde...aj ked hravy bude stale...co sa tyka polovnictva, maju lepsi cuch ako labrosi alebo GR, nakolko to zdedili prave po setroch, ktorych maju v predkoch, preto maju aj taky pretiahnutejsi cumacik. Na druhu stranu, nie su lovcami, ak od stenata budes ho ucit, ze nesmie nahanat zver, tak nebude, bude len vyhladavat...s tym sa spaja aj lahkost/tazkost odvolania...domace zvierata su uplne v pohode...mame volne pusteneho papagaja...od malicka mal flat tendenciu sa s nim hrat, ale bol usmerneni a vie, ze nesmie, lebo by mu ublizil vo svojej nemotornosti...nikdy vsak nestriehol ani ho nelovi...teraz si lahne ku klietke a pozera nanho...papagaj moze k nemu prist az k papulke a on len zafuci a vrti chvostom, ale ani sa nehne...cize...vsetko je to o vychove a pristupe. Uci sa velmi lahko a rychlo, ale treba sa mu venovat...a je neuveritelny mazel, viac ako trestom dosiahnes az prehnanymi pochvalami za dobre urobenu vec Je to moj prvy pes, ale ine plemeno by som uz nechcela
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:30
- Nahlásit
Anonymní
Pro každého je jeho pes ten nejlepší, a je to tak správné, ale prosím trochu tolerance a respektu k těm ostatním, např.tvrdit že má to či ono plemeno "lepší čuch" než jiné, je trochu odvážné tvrzení. V zájmu objektivity musím říct, že jsem viděla dost fletů, kteří jsou značně nervózní až bázliví, při výstřelu se nekontrolovatelně roztřesou nebo rovnou zdrhnou... a to na zkouškách, čili to jsou psi, se kterými se něco dělá, žádní bouďáci co znají jen svůj dvůr a zahradu.
A že si fena nechá od dětí svého pána leccos líbit, to je snad normální a žádná zázračná výjimka.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Říj 2005 20:34
- Nahlásit
Ketrin...to nie je odvazne tvrdenie o tom cuchu...su plemena, ktore maju dokazatelne lepsie predpoklady na pachove prace ako ine, jednoducho je to tak dane...a tym, ze flat ma v predkoch settra, co napriklad golden ani labrador (a valstne ziaden dalsi retriever) nema, ma tie predpoklady trochu lepsie...ja som netvrdila, ze ini retrieveri nemaju dobry cuch...maju, o tom niet pochyb...ale treba si uvedomit, co ktore plemeno zdedilo slachtenim a aj stavbu lebky...jednoznacne je dokazane, ze plemena s pretiahnutym nufakom maju lepsi cuch (lepsie predpoklady, lebo samozrejme vsetko zalezi od majitela, ci to potlaca alebo podporuje u svojho psa) ako plemena s kratkym cumakom...nie je to o neucte k inym plemenam, ale o genetike a fyziologii...
A k tej fene...neboli to deti jej pana...boli to deti z rodiny jej pana, s ktorymi neprichadza dennodenne do kontaktu...ale dobre, ako mi potom vysvetlis, ze moje stena ked malo cca 2,5 mesiaca (teda ziaden vycvik este, posluchalo na heslo) voci asi rocnemu babatku sa spravalo prirodzene inak, pokojnejsie, nechalo si zo sebou robit cokolvek, nehryzlo, len lyzalo...kdezto voci inym, starsim a dospelym sa tak nespravalo, voci tym bolo jklasicke temperamentne stena. Nemozem velmi porovnavat, snad len s kokrom a ridgebackom, ktorych mame v rodine a videla som ako rastli, vidim ako sa spravaju atd...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 07:38
- Nahlásit
Anonymní
Tvoje argumenty mi přijdou trochu naivní... proč se tedy např.na vyhledávání drog celosvětově používají mj.labradoři, ale o fletech jsem to zatím nikde neslyšela a nečetla...
ale nechci se hádat a přeju Ti hodně radosti z Tvého psa
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 11:27
- Nahlásit
Ketrin...skus si pozriet statistiky, kolko labrosov je na svete a kolko flatov...flati ako plemeno pocas druhej svetovej vojny takmer vyhynuli, odvtedy sa pomalicky rozmahaju, ale stale je o nich malo vediet...ved napriklad u nas, ked sa stretnem s ludmi tak na otazku aky je to pes uz odpovedam len retriever, lebo flata nik (na vynimky) nepozna...a ked poviem retriever, tak vsetci hned, ze labrador? lebo poznaju len zlateho a cierneho... cierny je automaticky labrador a zlaty je automaticky golden...vsetko je o povedomi ludi...my sa napriklad pripravujeme na zachranarcinu, kym soms a na to dala, pytala som sa veduceho kynologickej brigady, ci maju nejake skusenosti, povedal mi, ze vo svete su flati zachranari...hoci viac je samozrejme labrosov a goldenov...ale je to zase dane poctom jedincov...co sa tyka drog...myslim,ze na pracu vyhladavania drog, ale aj inu zachranarsku musi byt pes nie len s vybornym cuchom, ale aj s ustalenou povahou a fakt je,ze flati dospievaju neskor ako labrosi...takze aj to moze viest k tomu,ze labradori su uprednostnovani, ved tam nejde o domacu zabavu, ale o pracu a ked za urcity cas mozu mat vycvicenych dvoch troch labrosov ale dajme tomu len jedneho flata, tak jasne,z e labros je lepsi...mne osobne sa pacia povahovo aj vyzorovo vsetky retrievery, niektore vyzorovo viac, ine menej...ale povahu maju vsetky krasnu...to, ze som volila flata bolo rozhodnutie,ze zo zdravotnych dovodov som nemohla mat psa s kratkou srstou, len dlhosrste plemeno a goldena som nechcela, pretoze u nas sa z toho stava modny trend, co mi je trochu proti srsti...
Neviem, akeho mas psika ty, ale mam pocit, ze flata moc nepoznas...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 11:38
- Nahlásit
Ok - s těmi statistikami máš pravdu, to se těžko srovnává.
Mě jen přijde nesmysl srovnávat které plemeno má lepší nos, to se nedá, kvalitu nosu má pes danou-vrozenou, a taky záleží na tom, jak se ho naučí používat, pracovat s větrem atd. Např.je na výcvikových akcích zejm.u začátečníků vidět, jak třeba městští psi ten nos používají jinak než ti, co se denně pohybují v honitbě.
Jinak já mám labradory a dělám s nimi lovecký výcvik a zkoušky. Módnost plemene mi taky vadí, ale co s tím nadělám. První fenu jsem měla dřív, než začala móda a až móda pomine, stále budu mít doma LR a nic jiného.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 13:27
- Nahlásit
Ketrin, myslela som si, ze mas labroskov, podla toho, ako si pisala...rozhodne som nechcela svojimi prispevkami povedat,z e labrosi su horsi ako flati...ale ani naopak...kazde ma nieco pre a proti a osobne si myslim, ze takych 70-80 % toho, ako pes pracuje je praca majitela...z pracovneho plemena si mozem spravit gaucaka a opacne, gaucaka mozem naucit pracovat...napriklad...u nas je jedna fenka RR, ktora sa naucila aportovat...chceli ju na skusky a trvalo im to 3 roky, pretoze rr to nema v genoch...to som odbocila, len som nenasla iny vhodnejsi priklad ...cize...ak chce niekto retrievera, nech si ho kupi, ci labrosa, ci goldena, ci flata, curly, scotiu alebo chespeaka, uz zalezi viac menej od vkusu...myslim,ze ti posledny traja su trochu ostrejsi, ale v podstate retriever ako retriever je uz na gazdovi, co s tym psom spravi ...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 13:33
- Nahlásit
Anonymní
Souhlas
až na těch 70-80% ???? No nevím...já myslím že vlohy a temperament=chuť do práce dělají taky hodně. Aspoň moje zkušenost je taková.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 15:01
- Nahlásit
ach jo...budem asi pisat uplne doslova ...ano, vlohy robia veeelmi vela, pokila to gazda vidi...pokial nie, dokaze to krasne utlacit...ja som vychadzala z mojej osobnej skusenosti, byvam v meste a tu su ludia dost ignorantski voci tomu psom v zmysle, ze sa nesnazia, aby pes mal co potrebuje, teda aj nejaku cinnost, ktora ho rozvija, ale chcu, aby pes robil co uznaju oni za vhodne, teda cupkal pri nohe, sedel pri lavicke, sedel doma pri gauci, alebo dokonca na gauci...topercento moze byt prehnane, ale je to moja osobna skusenost,co vidim vo svojom okoli...
|