| Autor |
Zpráva |
vantonio
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2011 17:45
- Nahlásit
Ahoj lidičky poradí mi někdo jak spřátelit Výmarského ohaře s zakrs.králíkem.Králík je trochu divočejší a psa budu mít po odstavení od fenky.Díky za rady.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2011 17:58
- Nahlásit
vantonio
jak spřátelit Výmarského ohaře s zakrs.králíkem
Lovecké plemeno s klasickou kořistí??? Nijak, oba doporučuju mít hoodně pod dohledem.
Samozřejmě pokud máš štěňátko tak můžeš pesana krmit a chválit za to, že se chová v okolí králíka klidně a nemá tendence ho lovit, ale problém je, že to bude fungovat jen nějakou dobu, než se plně projeví pudy a před psem třeba něco venku vyběhne.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2011 18:01
- Nahlásit
vantonio
psa budu mít po odstavení od fenky
jak jako?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2011 18:02
- Nahlásit
Maky a Trix
no jo vlastně
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 13:51
- Nahlásit
Grin
Nijak,
ale problém je, že to bude fungovat jen nějakou dobu, než se plně projeví pudy a před psem třeba něco venku vyběhne.
no to fakt takhle teda není. Ešusova máma, stejně jako teď jeho Maceška, žijou v domácnosti plné králíků, hlodavců. Ešus taky funguje v pohodě. Všichni lovečáci - ohaři.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 14:15
- Nahlásit
PetraK
no....vsichni...kamaradka, co ma madara taky, jednou takhle prisla domu a ve zbytku kralici klece sedel ve zbytcich kralika mily zrzavec. A jak tak delam tu lovecinu, vim o tolika lidech, co jim pes neustal nacviky klidu a tu krepelku nebo co proste sezral. ze bych netvrdila, ze vsichni ohari-). jako nejsou to takovy vrazi jak ti mi hajzlici, to zas ne, ale jaksi pes je to furt.-)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 14:31 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Lucie od Arta
no....vsichni...kamaradka
ze vsichni ohari-).
nenenenéééé sem tupo!
eejch, tož to blbě vyznělo - tim bylo míněno, že jako všichni ti tři - ešus, jeho máma, jeho "macecha" - že jsou to všichni ohaři a že jsou oni se zvěří v domácnosti v pohodě . A to Ešusí mamička měla na triku srnu , ale domácí zvířectvo v klidu.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 14:42
- Nahlásit
PetraK
jo taaak . ja dneska koukala ve zveraci na tak ti krasny kralicky...ale ne, nerisknu, ze by se na ne psi dostali
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 14:48
- Nahlásit
PetraK
žijou v domácnosti plné králíků, hlodavců. Ešus taky funguje v pohodě. Všichni lovečáci - ohaři.
takhle jsem to nemyslela. Grin venku králíky nekomrpomisně chce lovit, a přitom je máme doma a nechává je (ta naše domácí) i spát ve svym pelechu, skoro si jich nevšímá. jenže NIKDY bych je nenechala osamotě s tím, že jsou OK a kamarádi. Králík se něčeho lekne, zpanikaří, začne utíkat... a může se stát třeba i to že ho pes omylem zašlápne, nemusí ho zakousnout, ale ten reflex, to honění, tam bude. Takhle jsem to myslela.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 14:51 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Lucie od Arta
jo taaak
no jo matla sem. Ono tak to bych fakt byla padlá na hlavu, kdybych napsala, že všichni lovečáci - ohaři jsou v pohodě se zvěří, páč jaksi paušalizovat se nedá, natož v týhle oblasti, kde záleží hodně na výchově, na prostředí a i výcviku - protože si myslím, že psi, kteří jsou lovecky upotřebitelní to prostě budou mít (a i musí mít) jinak položený, než pes, který je vedený jako je Ešus, že si tu zvěř sice může najít, ale nikdy jí v tý tlamě (DOOOOOUFÁM!! ) držet nebude.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 15:00
- Nahlásit
Grin
t, ale ten reflex, to honění, tam bude
no ale to právě u ohaře takhle být nesmí
může se stát třeba i to že ho pes omylem zašlápne,
no jo, to se ti může stát i když jsi u toho.
My máme větinou oba puštěné - myslím Kostižera a Ešusa - a jsme někde jinde. Ešus ho vozí na zádech, nechá si od něj odžibrátav fousky, probírat chlupy na nohouch. je od mala naučený, že Kostižer velí. Jen v případě žvejkacích kostiček a žrádla, ženu Kosťu pryč, protože o to jsou schopní se pohádat psi a i když Ešus ustoupí, tak ano, člověk nikdy neví, kdy se to může změnit, jídlo je jídlo.
Ešus i malé zajíčky, který najde na zahradě hlídá, stojí nad nimi a hlídá je. Od mala má učeno, že zvěř si může najít, ale "jeho" není, co se s ní bude dít dál, už je na nás, takže když našel třeba krtka, volal nás asi půl hodiny, než nám došlo, že se tam máme jít podívat, tůchám, že krtek od tý doby byl nejen teda slepej , ale i hluchej páč pes stál nad ním a řval
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 15:52
- Nahlásit
PetraK
ale to právě u ohaře takhle být nesmí
ti asi úplně nerozumim. Můj pes to přece taky nesmí dělat. To na co poukazuju je že 100% ti to nikdo nezaručí a je lepší si dávat bacha než toho litovat. Tisíckrát už tady bylo třeba: ten pes nikdy žádnýmu dítěti neublížil, odmala ho miloval, dítě si s nim mohlo dělat co chtělo.... a nakonec skončilo s pokousanou tváří v nemocnici.
Od mala má učeno, že zvěř si může najít, ale "jeho" není, co se s ní bude dít dál, už je na nás, takže když našel třeba krtka, volal nás asi půl hodiny, než nám došlo, že se tam máme jít podívat, tůchám, že krtek od tý doby byl nejen teda slepej , ale i hluchej páč pes stál nad ním a řval
no tak ale nemýlím-li se, ty s tím psam děláš právě tyhle čuchací a vyhledávácí věci, ne? Tak nechceš jí teda poradit jak zkamarádit toho králíka s tím psem právě přes tohle? Myslím místo toho abys mně vysvětlovala, že tvůj pes prostě králíčkům neublíží? Protože tohle nevím jak se učí.
a mezi náma - Víš co já obdivuju tvojeho vižlouna že to umí, a je super že se mu tolik věnuješ žes ho to naučila, je to určo spokojenej pes; a vůbec, můj Grin je daleko víc hrr a rozhodně kdyby na zahradě potkal krtka, tak krtek už neni. jenže reálně - nakolik je to přenosný po netu? Kolik práce a zkušeností a pokusů a omylů tě to stálo, než jsi ho takhle vycvičila? Já bych to třeba podle mě se svýma nezkušenostma a tak nezvládla. A to nejsem žádnej debil, grin je vychovanej a i když mám občas problém, nea to že je to můj první velkej pes to zvládám obstojně. proto mi přijde lepší člověka kterej chce "zkamarádit" králíka s výmarem varovat, aby si je tak jako tak hlídal a nenechával je osamotě.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:07
- Nahlásit
Grin
PetraK mysli tim, ze u ohare tam to honeni byt nesmi to, ze ohari jako skupina loveckych plemen nema mit honicske pudy, co maj treba moje mala plemena a slidici, ze u ohare je to - geneticky - preruseny vystavenim, ze zver najde, ale jaksi nedokonci akci . Teoreticky, nektery zmetci nevedi, ze vrozene nemaj )). todle chtela rict, ze jako ohar by z definice pojmu ohař nemel mit tendence stvat. Nemel opakuju
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:12
- Nahlásit
Lucie od Arta
u ohare je to - geneticky - preruseny vystavenim, ze zver najde, ale jaksi nedokonci akci
jo takhle, jako geneticky... tak to jo.. to se omlouvám, furt tak nějak jedu v tý rovině že bychom tady měli poradit jak to udělat aby něčí výmar kámošil s králíkem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:17
- Nahlásit
Lucie od Arta
PetraK mysli tim, ze u ohare tam to honeni byt nesmi
dik.
Grin
s výmarem varovat, aby si je tak jako tak hlídal a nenechával je osamotě.
to jo, ale já reagovala na tohle
Lovecké plemeno s klasickou kořistí??? Nijak
a na tohle
ale problém je, že to bude fungovat jen nějakou dobu, než se plně projeví pudy a před psem třeba něco venku vyběhne.
to je podle mě moc kategorický, když vím, že to prostě jde, jen se to ten pes musí naučit. Od malička, že musí to druhé zvíře respektovat, že to druhé, slabší zvíře je nad ním, že si k němu nesmí nic dovolit.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:33
- Nahlásit
PetraK
jo to jsem nepochopila s tou genetikou.. ačkoli já vim prd na co byl ohař vyšlechtěnej, protože se o to moc nezajímám, ale bohužel znám hrozně moc ohařů kteří loví, a fakt vášnivě..a osobně neznám ohaře, který se o králíky nezajímá. tak proto jsem to takhle napsala.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:34
- Nahlásit
Opačně,já nějak nerozumím tomu, proč chtějí lidi,aby pes a králík byli kamarádi. Respektovat, jasně, nebude ideální,když pes bude celou dobu vřeštět a atakovat klec s králíkem, ale kamarádit?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:36
- Nahlásit
jana33
myslím že to slovo "kamarádit" bylo myšleno obrazně, spíš něco jako "nebude králíka žrát"...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:37
- Nahlásit
Grin
nakolik je to přenosný po netu? Kolik práce a zkušeností a pokusů a omylů tě to stálo, než jsi ho takhle vycvičila
asi moc ne, i když já se právě na netu hodně dozvěděla, hledala jsem, jela jsem podle toho, jak cvičili ohaře ostatní, cvičila jsem si ho sama. A zrovna po tom kontaktu se zvěří jsem šla od prvního momentu a tím jsem se inspirovala do budoucna, že přesně takhle to budu dělat i s jakýmkoliv dalším psem. Oni lidi tohle od štěněte neřeší, začnou to zpravidla řešit až když pes už jede. Jenže stejně jako ostatní věci, tohle se pes musí učit od malička, co do něj dostanu v době, kdy nasávají informace jako houba po dešti, na tom pak můžu stavět dál.
Pokusů omylů - to nevím, vlastně jedna myš, která mu coby štěněti na chalupě zmateně skočila do tlamy. ale zato mě to stálo hodně naběhanejch km a bolavý nohy, protože jsem to právě učila sama, dneska už vím o malinko víc, tak se snad při příštím tolik nenadřu .ale co já vím, jaká bude povaha dalšího psa, třeba to bude od narození masovej vrah
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:43
- Nahlásit
Grin
ě..a osobně neznám ohaře, který se o králíky nezajímá. tak proto jsem to takhle napsala.
no já znám právě zase dost ohařů, kteří žijou ve společný domácnosti s jinými domácími zvířaty.
protože se o to moc nezajímám, ale bohužel znám hrozně moc ohařů kteří loví, a fakt vášnivě
no jo, ale tak to jsou třeba psi, kterým se té ohaří výchovy nedostalo a nerozvinulo se to, co v nich je, že MORDOVAT nesmí. Ale podle toho napsat, že to nejde, to je, myslím, špatně.
jana33
Respektovat,
přesně tak, tak to asi i většinou je, i když jak říkám v mé blízkosti jsou tací jedinci, kteří tvoří s králíkem, nebo fóglem dobře sžitou dvojici. Když nám předchozí Kosťa ulít, byl Ešus fakt smutnej, furt ho chodil hledat... i proto máme novýho ,
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 16:47 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit
PetraK
já znám právě zase dost ohařů, kteří žijou ve společný domácnosti s jinými domácími zvířaty
tak o tom taky zrovna nemluvím sakra, myslim venku. Samozřejmě že doma je to něco jinýho, to snad je jasný.
Ale podle toho napsat, že to nejde, to je, myslím, špatně.
no já netvrdím že to nejde.
edit teď jsem si uvědomila že to zní debilne, tak to ještě dovysvětlim:
1) pes a králík spolu můžou vycházet ale není bezpečné je nechávat o samotě be toho aniž by mezi nimi byla klec.
2)ohař je stejně nebezpečný jako jiná plemena
3) to že ohař má určitou genetickou výbavu je nepopiratelné ale člověk to v něm musí velmi podporovat a usměrňovat aby dosáhl kýženého výsledku. A i tak je součástí gen. výbavy zájem o tuhle malou zvěř.
4) domácí králíky můžeš zvyknout na psa a psa na domácí králíky velmi snadno, můžou se milovata kráálík může bejkt velkoboss. nicméně to nevyloučuje bod 1!
Tohle jsem chtěla říct- nevim proč jsem to vysvětlovala tak složitě.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 21:28
- Nahlásit
Grin
no já netvrdím že to nejde.
Nevím no, tady jsem to četla:
jak spřátelit Výmarského ohaře s zakrs.králíkem
Lovecké plemeno s klasickou kořistí??? Nijak
ale problém je, že to bude fungovat jen nějakou dobu, než se plně projeví pudy a před psem třeba něco venku vyběhne
píšeš, že o ohařích nic nevíš a přitom napíšeš takovou kategorickou odpověď. tak jsem to jen uvedla na pravou míru
Nic není nemožné... Tojotáá , říct že něco nejde, jen proto, že to neznám, je odvážné.
Nicméně odpověď provantonio
štěně zvykej hned a od malička, uč ho, že musí respektovat i toho nejmenšího člena rodiny /tak asi paví očka a neonky ne, ale toho králika jo /, že i ten králík je nad ním, že na něj nesmí být hr, jakýkoliv náznak vhodného chování pochválit, odměnit, králíka pořád stavět nad psa. zároveň učit psa respektovat tě jako páníčka a že to co řekneš, platí (pochopitelně v dobrém, je to malinké štěně), uč ho od malička klidu u zvířat, choď s ním za tou zvěří, ať si od mala zvyká, že musí být v klidu, sedět a koukat (pak toho využiješ i dál při výcviku, aby Ti nelovil) a doma u toho králíka podporuj klidné chování štěněte, to odměňuj.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 22:08
- Nahlásit
PetraK
králíka pořád stavět nad psa
Tohle bych nedělala, králík nikdy nemůže být nad psem.
Spíš bych to stavěla jako "králík je pod mou ochranou a proto se nežere". A samotné bych je ale stejně nenechávala.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2011 22:42
- Nahlásit
PetraK
ok, to beru, urcite je lepsi rada od nekoho kdo to plemeno zna a jsem rada zes ji ted konecne poskytla. nicmene vyjadrila jsem svuj nazor, jak se na diskuzich dela. mne prijde spravnejsi byt opatrna a nespolehat jen na vychovu nebo teda i ohari geny.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2011 10:01
- Nahlásit
LucieS
Tohle bych nedělala, králík nikdy nemůže být nad psem
hele nevím, u nás to prostě tak funguje, Kostižer je prostě "šéf", Ešus mu prostě ustoupí.
Grin
nicmene vyjadrila jsem svuj nazor, jak se na diskuzich dela
o. ká, já jsem ho jen vyvrátila, protože to cos napsala, prostě pravda není.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2011 13:33
- Nahlásit
PetraK
No jo no, shodnout se nemusime
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2011 22:49
- Nahlásit
hele nevím, u nás to prostě tak funguje, Kostižer je prostě "šéf", Ešus mu prostě ustoupí.
A neustoupí mu prostě proto, že ví, že králík je pod ochranou šéfa?
To je jak s dětma. Nejsou fyzicky nad psem, ale jsou prostě chráněný.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2011 08:50
- Nahlásit
LucieS
A neustoupí mu prostě proto, že ví, že králík je pod ochranou šéfa?
fakt si to nemyslím. musela bys je vidět , je sranda je pozorovat.
Ešus naprosto usiluje o jeho pozornost a pokouší se s ním komunikovat po psím, což je kapánek dosti komický- vzhledem k tomu, že Kostižer je andulka. Když se Kostižer rozhodne pro něco a vyrazí, Ešus mu jde uctivě z cesty s výrazem "Ano, pane, jistě pane, jak si pane přejete!" Von je takovej trouba,no.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2011 10:06
- Nahlásit
PetraK
Jo Kostižer je andulka . Tak možná ho uznává, protože umí něco co on ne - lítat .
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2011 10:33
- Nahlásit
LucieS
Tak možná ho uznává, protože umí něco co on ne - lítat
a mluvit a nadávat . No on je Kostižer dost suverén, myslí si , že je ptačí Batman a jde přes mrtvoly , moc se s tím nemaže, rafne psa do haxny a drží, na obrany by byl dost dobrej . Čtyři gramy peří a velí to celý rodině
|