Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Jaké plemeno...?
Autor Zpráva
haflinger
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2011 16:16 - Změnil/a: haflinger
- Nahlásit

Dobrý den,

chci se zeptat, jaké plemeno se hodí pro mladého člověka, který je ovšem od 5:00 do 16:30 v práci, v tu dobu by byl pejsek sám. O víkendech by byl páníček doma a chodilo by se s psíkem na delší výšlapy, případně na vyjížďky s koňmi. V plánu je také dělat ve volném čase sportovní kynologii v blízkém kynologickém klubu. Bydlení sice v RD, ale během dvou let stěhování do bytu.
Je nějaké takové plemeno, kterému nebude vadit, když bude přes týden takovou dobu samo , ale přes víkend hodně v pohybu a zárověň, aby stíhalo koně alespoň v klusu a umělo si poradit se složitějším terénem...např. když napadne sníh?

Děkuji za rady.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2011 16:39
- Nahlásit

plush sleeping dog

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2011 18:38
- Nahlásit

haflinger
Chapu, ze lide jsou pracujici, ale 12 hodin o samote bez venceni je prilis, pro psa, stene, jedno jake plemeno. To radsi si pro radost poridit kocku do bytu, opustit plany pro sportovni kynologii.

pfufí
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2011 21:41
- Nahlásit

Pokud se pes naučí čistotnosti, může mít z tak dlouhého pobytu a zadržování zdravotní problemy. Navíc, den má 24 hodin, 10 - 12 hodin je to práce, 8 hodin spánek, 1 hodina jídlo a vaření, 2 hodiny minimálně na různou zábavu a odpočinek, pak nějaký čas na přechod/přejezd domů či do práce, máme tu i povinnosti jako uklízení, nákup a psovi nezbyde skoro nic. Navíc aby se celý týden válel jen doma a o víkendu nárazově musel běhat za koněm a vyvíjet spoustu aktivit? Spíš přes týden bude hryzat všechen nábytek a o víkendu si zničí špatně osvalené nohy. Zkuste se do role toho psa trošku vžít. Představte si, že pět dní v týdnu jen ležíte a každou sobotu a neděli jdete vyvíjet náročný běh nárazově. No, rozhodnutí bude stejně nakonec na vás ale za mě psa ne.

PesManie
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:48
- Nahlásit

Ahoj, mohu se zeptat, jak to dělají ostatní lidé kteří pracují 8 hodin denně plus dojezd do práce? Mám pocit že hodně lidí má teď psy, a nemyslím si, že by pracovali na částečný úvazek nebo do práce nechodili vůbec. A jedinou úlevou, kterou teda (možná) mají, je ta, že na psa jsou dva a snaží si vyjít si časově lépe. I tak tak by mne to ale zajímalo. Kolik by tedy člověk měl mít denně volna na psa?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:57
- Nahlásit

PesManie
Kolik by tedy člověk měl mít denně volna na psa?
Tohle není dobrá otázka, to je tak individuální záležitost, že ti na to nikdo přesně nemůže ani odpovědět Ale 12 hodin o samotě bez možnosti vyvenčení je problém hlavně ze zdravotních důvodů, pokud je to jednorázovka, nebo výjimka, pak dejme tomu, ale aby to bylo dnes a denně, to není dobře.
Těch cca 8 hodin většinou pes vydrží a naučí se drtivou většinu času prospat. Víc už je blbý, hlavně kvůli tomu venčení.
Co se týká času jako času stráveného se psem, tak to záleží na tobě, kolik času chceš psovi věnovat, na okolnostech, kolik můžeš psovi věnovat a na psu, kolik potřebuje, abys mu věnoval.
No a z toho si uděláš aritmetický průměr a odhadem zhruba tak nějak ti vyjde kolik času trávit se psem.
Né, prostě na tohle nejsou žádný tabulky a záleží na každým konkrétním člověku.

corgi
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:12
- Nahlásit

PesManie
Tak třeba Dog Wispéro (pro neznalé Cesar Millan) tvrdí, že minimum je 45minutová procházka 1x denně. Ovšem myslím tím "powerwalk", tedy procházku řízenou člověkem v ostrém tempu, ne takové to běžné popocházení, očůrávání, očuchávání. Já osobně si nedovedu představit, že bych 23h denně na psy kakala a pak si na 1h vzpomněla, že nějaké mám. Ale jsou i tací, co na své psy kakají 12 měsíců v roce a vzpomenou si na Vánoce, že by jim mohli přilepšit teplou vodou ke granulím...
Jak říká Eldoguero, je to věc silně individuální, od rasy k rase, od psa ke psu. Některý se bude rád celý den válet na gauči a když venku trochu sprchne, zarazí se ve dveřích a hodí na páníčka tázavý pohled. Jiný ten gauč komplet rozpáře na molekuly, když ho na něm páníček nechá 9 hodin zahálet

PesManie
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:17
- Nahlásit

Psa máme, máme ho v bytě (myslím takové ty trochu akčnější psy, ne ty se kterýma obejdeme blok bytovky a schluss), a nějak to zvládáme. Ano - mohu potvrdit, že když je pes vyběhanej a unavenej, prospí klidně i 10-12 hodin ani se o něm neví. Ale mne by spís zajímalo jak to zvládají ostatní pracující. Nějaký tabulky mne nezajímají, pes není stroj Zajímá mne to i kvůli tomu, že řikáš, že víc než 8 hodin je špatný, ale práce vetšinou trvá minimálně předpisově 8,5 hodiny, do toho minimalne 30minut x 2 na dojezd (docházku) - to je cca 9-10hodin i. . . Znamená to, že člověk, který žije sám, by si neměl psa pořizovat vůbec? Chci jen slyšet názor. O ničem se tu s nikým nehádám

PesManie
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:19
- Nahlásit

corgi
tak nějak Ty pracuješ 8hodin denně? nebo ti někdo pomáha z rodiny?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:47
- Nahlásit

PesManie
Tak můj názor je, že trvale, tedy klasicky 5 krát týdně cca 10 hodin doma bez venčení a to stále, není pro psa dobrý hlavně z těch zdravotních důvodů. Dobrý je, když má člověk třeba někoho, kdo mu může psa vyvenčit, jen na 10 minut nechat vyčůrat, to stačí.
Pokud teda má člověk vyřešeno, likvidování bytu případný protože si moc nedokážu představit jakýkoliv i průměrně aktivní plemeno trvale nechávaný takhle dlouho o samotě v bytě.
Ale je to jen můj názor

PesManie
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:03
- Nahlásit

Eldoguero super, díky

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:43
- Nahlásit

PesManie
Ahoj, mohu se zeptat, jak to dělají ostatní lidé kteří pracují 8 hodin denně plus dojezd do práce?

no já jsem třebas tohle zohlednila při hledání nový práce, aby dojezd byl co nejkratší. Ráno jde venčit páník a já než jdu do práce ještě vyskočim na poslední chvíli se psem na rychlý podestový vyvenčení, kdy pes na povel jde fakt jen čůrat a já stojím na podestě. Odpo je doma dřív páník, takže ho nechá vypustit, pokud bych měla přijít později. Pak se okamžitě razí ven na dlouhou a akční procházku, kdy pes nejen lítá ale i pracuje, aby vypustil páru.

LucieS
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:51
- Nahlásit

PesManie
to je cca 9-10hodin i. . . Znamená to, že člověk, který žije sám, by si neměl psa pořizovat vůbec?

Za mě přesně tak. Nebo mít zahradu anebo někoho, kdo přes poledne vyvenčí.
U nás chodíme pozdě oba, takže to jistí právě ta zahrada. Když fenka hárala a byla doma, tak jsem si ten týden prostě domluvila v práci dřívější odchody (nebo práci z domova), to samé třeba při atb po 8 hodinách. Když se stavěl plot, vozila jsem ji ráno k rodičům a večer vyzvedávala.
Ale nastálo by to nešlo, nechat je takhle dlouho držet potřebu.

Tony
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2011 23:49
- Nahlásit

PesManie
můj názor:
člověk, který je sám, je denně více jak devět a půl hodin mimo a není ochoten si zařídit vyvenčení by si psa pořizovat neměl. A osobně ani takové lidi neznám, v mém okolí je všude na psa více členů domácnosti, či mají lidé domluvené venčení.

Monty
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:11
- Nahlásit

já mám pracovní dobu 8,5 hodiny, z toho 3/4 hod. do práce a 3/4 hod. z práce, tedy jsem pryč 10 hodin od pondělka do pátku, naštěstí mám skvělou sousedku, která bydlí hned naproti a chodí mi holky vyvenčit
Jinak bydlím s holkama taky sama

helps
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:30
- Nahlásit

přesně buď mít domluvený venčení, mít krátkou prac. dobu nebo někteří s sebou můžou brát psa do práce... jinak ale pravidelné dýl než 9 hodin považuju za hraniční a nechat psa, aby to takhle dlouho držel... no není to nic moc.

Monty
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:35
- Nahlásit

helps
jo jo, jediné řešení... mít kratší dobu, tak bych nás neuživila, do práce je s sebou brát nemůžu, ikdyž škoda, dělám v kanclu, klioši mi tady nechodí, vlastně skoro nikdo, ale mám hnusnou šéfovou, co nemá ráda psy, takže sousedka je jedinné řešení

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:38
- Nahlásit

Taky si myslím, že 10 hodin bez venčení je až dost, mám psy venku, když jsme v práci, mají tam svůj domeček s gaučem a křesílkem, deky ))) chráněný proti větru atakdále atakdále...

A i když to tak dělá hodně lidí, neznamená, že je to tak dobře...

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 15:45
- Nahlásit

PesManie
To tvé téma o Ca de Bestiar je zamčené a já tam toho chtěla tolik napsat

Jimmi
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 16:37
- Nahlásit

vůbec si neumím představit, jak by tázající vychovala malé štěně, které má na čas majitele nároky největší, 9-10 hod. o samotě a potom výuka správného venčení? nějaká socializace a vazba na člověka? to je jako kde?...o víkendu a u koní?
já moc nechápu lidi co si myslí, že psa můžou při odchodu do práce pověsit na věšák a sundat ho po příchodu domů

je hodně druhů zvířat, které lze doma chovat, bez toho, aby nepřítomností lidí trpěli

Monty
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2011 17:15
- Nahlásit

Jimmi
já si na malou brala dva týdny dovči, ostatní se divili v práci proč tak dlouho a já kdybych mohla tak si vemu ještě více, v době kdy malá čůrala ještě hodně, mi je sousedka venčila dvakrát

Tony
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 19:09
- Nahlásit

Monty
tak s domluveným venčením je to v pohodě

já budu muset možná příští týden nechat svoji holku 10 hodin a mám z toho výčitky svědomí už teď (přitom ona patří mezi "nečůrací" jedince - o čůrání si nikdy neříká, že by potřebovala, na procházce čůrá třeba až po kilometru), ale stejně...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání