| Autor |
Zpráva |
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 09:56
- Nahlásit
Radi bychom se zeptali zda-li nekdo resil podobne dilema. Resime to ohledne moznosti bydleni /bydlime v byte ale hned vedle prirody/, zkusenosti s vycvikem psa mame. Radi bychom psa k rodine i na vycvik, na prochazky, na brusle na beh. Bojime se ze boxer je nyni jiz nemocnejsi plemeno - klouby spondyloza nemoci srdce apodbne. Malinois je zase relativne zdrave plemeno, jiz jednoho handicapovaneho psa mame, proto se snazime volit i zdravejsi plemeno. Budu rada za jakoukoliv odpoved. Je zde i nekolik lidi, stejne jako as ivsude jinde, kteri rikaji ze malinois je pes hlavne na vycvik nez do rodiny. My si osobne rikame, ze pes je hlavne takovy jakyho ho vychovas.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 10:37
- Nahlásit
Kasky
kamarádka má 3 maliny a dvě jsou pracovní linie a s nimi i maká a jeden je exteriérová linie a je to postelový mazlík - takže možná i správně zvolit rodokmen.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 10:44
- Nahlásit
Kasky
My si osobne rikame, ze pes je hlavne takovy jakyho ho vychovas.
tohle platí určitě, ale taky si myslím, že pokud má pes nějaké vlohy, potřebuje jich využít, měl by dostat možnost jich využít, aby byl spokojený. Což neznamená, že s ním člověk musí cvičit na vrcholové úrovni, ale pracovat by se s ním mělo. Když to vezmu podle sebe, abych to lépe vysvětlila - mám ohaře. neděláme myslivcování, ale protože vím, jak ho to baví, děláme si takovou "pseudolovečinu" . Pohybujeme se převážně v přírodě,( město, civilizaci a parky dáváme jen proto aby ze psa nebyl úplný buran a měl nějaké společenské vyžití ) a pes stopuje, vystavuje, aportuje, cvičíme vysílání do stran, hledání ztracených předmětů, prostě mu simuluji trochu té lovecké práce, abych mu umožnila dělat to, pro co byl vyšlechtěn + cvičíme klasickou poslušnost.
Chci tím říct, že když se budete tomu psu věnovat tak aby dělal to, pro co byl vyšlechtěn, je jedno, jestli budete cvičit jako profesionálové, nebo na normoš cvičáku, důležité bude, že ten pes bude pracovat, dostane možnost vybití psychické a fyzické energie. což myslím u tohoto plemene je nejdůležitější. Takže pro vás je důležité si ujasnit, kolik času a jak intenzivně bude možné se mu věnovat.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 10:45
- Nahlásit
Kasky
Boxer je určitě mnohem víc rodinný a řekněme společenský pes než malinois. Nevím jestli je to jedno z nejnemocnějších plemen, osobně si myslím, že jsou na tom jiná plemena minimálně srovnatelně a to i takový, do kterých by to člověk neřekl. Navíc se s ním dá i cvičit, sportovat a to na docela slušné úrovni.
Malinois je naproti tomu plemeno vyloženě pracovní, tedy jen a pouze pracovní. Je velmi aktivní a obávám se, že pokud mu nedopřejete dostatek aktivit, budete se časem potýkat s vážnými problémy.
V případě, že zvolíte variantu BOM, tak bych doporučila také raději exteriérovou linii, které jsou o poznání klidnější a ještě bych přecejen volila vyloženě klidnou matku a otce. Nebo se poohlédněte po starším štěńátku, které třeba díky tomu, že není tak aktivní nesplňuje požadavky svého majitele a ten ho z tohoto důvodu prodává. Takových psů je relativně dost a věk se pohybuje většinou cca kolem půl roku.
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 10:59
- Nahlásit
vime presne kolik mu muzeme venovat, ale skutecne nemuzeme se psem makat od rana do vecera, protoze stejne jako spousta dalsich lidi pracujeme v tydnu kolem 8-9hodin denne. Neni pro nas problem pak prijit domu a hned jit se psem neco delat, mame to ted taky tak. Prave proto bychom slyseli doslova s nadsenim nazor nekoho kdo ma rodinu, ma malinoise treba a pracuje, jak to zvlada - jestli by volil znovu nebo ne. O narocnosti jsme si vedomi, ale nikdo nam nebyl proadne schopen rict jak zvlada malinoise pri klasicke osmihodinove praci, popripade pri rodine. A to je to co by nas zajimalo. A ano, opravdu nemame cas se psovi venovat pul dne/12hodin/ a byt s nim 12hodin venku jak to pisou na hafikach.cz (silenej portal nekdy) nebo nekteri dalsi. Je nam jasne ze boxer nepatri mezi nejnemocnejsi, ale jak jsme rekli, mame jiz jednoho handicapovaneho psa a proto bychom se radi vyvarovali porizeni nachylnejsiho plemene a co jsme zkoumali boxery, tak toho maji urcite vic nez malinois. A jeste pokud by nam nekdo navrh holandskeho ovcaka, tak toho jsme zavrhli
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 11:19
- Nahlásit
Kasky
Neber to zas tak tragicky, on i maliňák je schopný prospat 10 hodin denně a ono v reálu ani nejde věnovat se psu 12 hodin denně, už jen proto, že jen naprostý minimum psů by vydrželo tohle tempo a ještě míň lidí.
My třeba jsme dospělého malinoise měli několikrát, ale vždy jen na výcvik, ovšem nevidím problém v kombinaci rodina - práce - pes. Momentálně máme štěně BOM a prozatím není žádnýproblém ani ve vztahu k ostatním psům ani k naší dceři. Je pravda, že třeba na procházkách vyžaduje mnohem víc pozornosti než ostatní psi (argentiny, ale to je vcelku samostatné plemeno, takže srovnání není asi úplně ideální).
Na druhou stranu je pravda, že pokud se aktivnímu (řekněme z pracovní linie) maliňákovi nebudeš dostatečně věnovat, tak si koleduješ o prů... Ale to je ti asi jasný. Takže pokud BOM, fakt bych volila spíš exteriéráka, boxera bych nezavrhovala, jen bych třeba o trochu víc vybírala rodiče ...
holanďan nevím, nemám zkušenost, údajně jsou klidnější než BOM
Každý pes má něco a určitě bude v zásadě takový, jakýho si ho vychováš a na určitý životní rytmus si zvykne i ten nejaktivnější pes, pokud bude jinak jeho život, řekněme naplněn
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 11:20
- Nahlásit
Kasky
ale nikdo nam nebyl proadne schopen rict jak zvlada malinoise pri klasicke osmihodinove praci, popripade pri rodine. A to je to co by nas zajimalo.
tak pak v tom případě bych doporučila vyjet na výstavu nebo nějakou jejich akci a tam se poptat těch, kteří jsou v majetku maliny. Ono tady těch majitelů zase asi tolik myslím není, aby si člověk mohl udělat obrázek.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 11:20
- Nahlásit
Kasky
Celý život mám boxera tedy postupně 7 .
A teď asi tak za rok se těším na maliňáka .
I když boxera si dál plánuju taky , jen se mi čím dál hůř vybírají potencionální štěňata nebo rodiče.
Je jistý , že u maliňáků je to asi podobné - tam si v určitě nechám poradit .
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 11:47
- Nahlásit
boxer je uasny pes, ale kdyz jsme zacali vybirat rodice a koukli na co vsechno davat pozor. . . .mame spatne vidiciho pejska, neni problem ohledne pohybu, naucila se s tim zit naprosto bez problemu, beha aj s ostatnima, hrajeme si sni, cvicime s ni, je uzasna jak se szila, milujeme ji za to, ale jelikoz ma semtam zanet v ocich a podobne, tak skutecne chceme volit zdravejsi plemeno. Je nam jasne ze i to muze byt nemocne a bereme to tak, ale kdyz jsme fakt videla kolik toho ma boxer, a jak jsou nekdy lidi kolem chovu nabruceni. . . Samozrejme chovatelka mi rekla ze v tom nevidi problem, bohuzel je to chovatelka jedna co nema rodinu, druha co ma vic malinoise a vydelavji ji snad hlavne jen psi, a ano ta s nima ma opravdu cas makat denne . . .
holandaci nejsou vubec spatni, ale ne ti v cechach, a navic atmosfera kolem chovu je velice spatna, prevazuje jedna chovka Wapini a jede proti vsem ostatnim vcetne tech co privezou nejakyho dobryho psa ze zahranici. Vime to z osobni zkusenosti a potvrdila to i vetsina lidi kolem holandaku a hodne lidi i tady v ruznych vlaknech.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:15 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Psíček
ajakpak se pozná, že ten pes vlohy má u průměrného jedince tedy krom případů, kdy chovatel tvrdí, že by je mít mohl?
dobře, tak jsem to špatně napsala . prostě mám -li psa loveckého umožním mu, aby to pro co byl vyšlechtěn mohl dělat Má-li pro to vlohy (což myslím, že se poznat dá - když třeba štěně od malička přirozeně má snahu vystavovat, aportovat) a baví ho to, měla bych ho v tom podporovat, poskytnout mu podmínky , aby mohl dělat to v čem je spokojený.
si myslim teda, já sama za sebe, třeba to pravda není
Mám-li psa který byl vyšlechtěn k tomu aby ho bavilo cvičení a zakusování figurantů a pozoruji-li od štěněte jeho nadšení které k tomu směřuje, tak zas bych mu to měla umožnit. A je jedno, budu-li to dělat jako já-že amatérsky, a nebo jako lidi, kteří s tím psem tu lovečinu dělají doopravdy /teď mám na mysli ty jedince, kteří to dělají tak, že to toho psa baví a ne ty, kteří si na té činnosti se psem hojí své ego, či psa berou jako neživý prac. nástroj). Takže kdyby si zadavatel/ka pořídila malinu a chodila s ní pravidelně a častěji než třeba jsem chodila já (jednou za týden, 14 dní) na cvičák někde v okolí a umožní tomu psovi pracovat, tak aby byly naplněny jeho potřeby co se makovice týče, je jedno, že s ním nedosáhne vrcholových met a pes nebude zvládat ringový (či jak se tomu nadává) závody. Důležité je, že bude pracovat.
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:24
- Nahlásit
PetraK děkuji moc, je to presne jak pises vetsinou to papiraci v sobe maji a chovatele to poznaji, naseho retrivra neudrzis pred vodou a v lese se chova nadsene, a po meste chodi totalne znudene a doma vydrzi lezet dobu na jednom miste. Proste klasickej retrivr. . .
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:33
- Nahlásit
Kasky
Na grény a nebo tervíky jste se dívali?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:40
- Nahlásit
Psíček
A co když má někdo náhodou picbuma? Co pak?Takymu to umožní?
věděla jsem, že s tímhle přijdete pane a původně tam k tomu i předem něco napsat, ale sem moc pospíchala, takže jsem to tam nedala.
jistěže tedy picbumovy s vlohama k tomu k čemu ho debilní člověk vyšlechtil v nich podporovati nebudu. ale myslím- jako lajka, že picbům jako vášnivý sportovec může dostat náhradní náplně, kam se tyhle vlastnosti dají přesměrovat tak, aby pes mohl uplatnit své vášnivé zaujetí. Nebo se pletu?
je to v podstatě podobný, jako že Ešus neaprtuje mrtvý , polomrtvý zvířata, ale činku, hračky, nevyhledává v terénu mrtvý, polomrtvý zvířata ale věci...... tak myslím, že i tomu picbůmovi, lze nabídnout alternativu kde může dát vyniknout těm svým vlastnostem
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:40
- Nahlásit
jj, moc chlupaty mame v byte sheltii a mame chlupy uplne vsude ale da se to zvladnout - s luxem samozrejme jeste jednou kouknem, radsi budeme rok vybirat nez koupit rychle - unahlit se- a pak psovi i sobe nicit zivot. Groenendael je o TROSKU min aktivni nebo o MNOHO min aktivni? jeden tu kolem nas chodi, ale ma stejne uzasne vypatlanej ksichtik a taky s nim hodne makaj.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:44
- Nahlásit
Kasky
PetraK děkuji moc, je to presne jak pises vetsinou to papiraci v sobe maji a chovatele to poznaji, naseho retrivra neudrzis pred vodou a v lese se chova nadsene
no já to ještě upřesním ale. U toho retrvívra možná lze vystačit s tím, že mu umožním pohybovat se v přírodě, což je pochopitelně dobře a je to pro něj /stejně jako pro jakéhokoliv psa/ to nejlepší prostředí, ale...bude-li ten pes krom volného pobíhání mít i tu činnost, pro kterou byl vyšlechtěn (aport, vyhledávání atd) bude ten pes spokojenější a ve výsledku klidnější. Proč to píšu? protože u té maliny si myslím, bude opravdu nutné s ní pracovat něco s ní dělat. tam si jen s prostým poběháním a poházením pár klacíků člověk nevystačí. nebo takhle, možná i vystačí, ale ten pes se tím, že nebude využitý, hlava nebude pracovat, bude nudit a z nudy plynou potíže. My když jsme na procházce, tak je to jak o volném pobíhání tak o "práci".
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 13:53
- Nahlásit
PetraK No my retrivra ucime tak nejak vsechno prinaset Je fakt ze jak je k tomu vycvicenej tak ohledne aportovani umi vsechno behem chvilicky, uklidi pohozeny boty do botniku, prinese nejaky drobnosti ze zahrady, umi rozeznat konec chodniku a sedne si tam. . . musim rict, ze ze vsech psu co jsem zazila, se mi retriever cvicil nejlip. . .
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 14:00
- Nahlásit
Kasky
Z maliny budeš mít taky chlupy všude a věř tomu, že delší chlupy se uklízejí mnohem a mnhome líp než krátká.
Groenendael je o TROSKU min aktivni nebo o MNOHO min aktivni
Tak já jich zase tolik neznám, ale řekla bych tak něco mezi, že gren je o dost míň aktivní.
Co bosík třeba? Ten má kratší srst než gren, no ale jak píšu, viz výše.
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 14:03
- Nahlásit
bosika neznam
|
Kasky
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 14:04
- Nahlásit
no my to takhle prejedeme jednou za den nebo dva luxem a da se to no, obcas mame chlupy fakt vsude vcetne kuchyne, ale nekteri ty kluci (chceme totiz psa) jsou fakt silene ale silene chlupati. Fenky uz jsou min chlupaty. . .
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 14:14
- Nahlásit
Kasky
taky potřeba počítat s variantou, že někteří maliňáci bývají v dospělosti ke psům nesnášenlivý. Navíc s tím zdravím už to taky není jak bývalo, vzhledem k tomu, že je strašnej boom te´d množit všechno zrzavý, tak šla ta kvality docela dolů, např. na záda trpí docela dost. A šance, že natrefíte na nervní a chorobně hyperaktivní zvíře je docela veliká, já osobně být Váma, tak do maliny nejdu.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 14:52
- Nahlásit
Psíček
jen probíhám a heč, už jsem jen člen
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2011 19:00
- Nahlásit
Kasky
I volba Kroků Františka Janečka je jasná
|
Veverusik
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2013 22:19
- Nahlásit
mám maliňáka psa a fenečku 7měs. vždycky jsem měla NO, ale ted, co mám tyhle dva, nedám na maliňáky dopustit, myslím, že jsou to skvělí psi, spolešenští a takoví mazlové, ona je absolutně postelovej pes. On je jako správnej chlap, velkej silnej, krásnej a hodnej....ale když se jim někdo nelíbí, umí dát pěkně najevo, aby se držel dál. Jsou to skvělí hlídači a mají neuvěřitelně energie...takže každý den musíme strávit hodně času aktivitou, ať je to výcvik, nebo jen hra...musí denně moc naběhat, aby byli spokojení a vidím na nich, jak jim to vyhovuje. Znám boxery, a kdybych porovnala, maliňák má mnohem větší výdrž a zvládne velkou fyzickou zátěž. 3 hod. v lese bez minuty odpočinku a aktivní honění se za klacíky po kopcích je naprosto běžný denní výkon...
|
Veverusik
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2013 22:23
- Nahlásit
Musím ještě doplnit, že oni oba nejsou čistokrevní, ale vypadají docela jako by byli....což může být právě ta výhoda...nebudou nemocní a povahy mají také super
|