Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Když štěně "přeroste"
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 8 Zář 2005 05:41
- Nahlásit

Dobrý den,
potřeboval bych poradit: 1. Když si pořídím za štěně s PP s předpoklady na výstavy a chov. Bude úplně zdravé, žádné dědičné vady, kvalitní spojení a ono pouze přeroste standartem dovolenou výšku - to nebude uchovněno a nebude moci mít štěňata s PP?
2. může přerůst po příliš kvalitním krmení, které je "nacpané" bílkovinami, nebo je to pouze věc genetiky. Díky za názory

Anonymní
# Zasláno: 8 Zář 2005 06:37
- Nahlásit

No já myslím,že uchovněno být pak nemůže,přece jen standart je standart..

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 06:51
- Nahlásit

Anonymní
Záleží na plemeni. Například u labradorů je standartní výška "ideální", ale ne závazná. Záleží pak hodně na rozhodčích. Jedinec který se výrazně odchyluje směrem dolů i nahoru by neměl dostat výbornou na výstavě, neměl by vyhrávat. Praxe je ovšem v posledních letech často jiná, v kruzích jsou k vidění přerostlé "dogy" i mrňaví trpaslíci.

Anonymní
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:12
- Nahlásit

Když ono je to těžké...Prý někteří kvůli malé výšce štěně šidí na jídle, ono pak sice je ve standartu, ale zase to může mít vliv na jeho zdraví

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:19
- Nahlásit

Anonymní
Podle mě je výška daná geneticky a šizení na jídle štěně akorát podtrhne ve vývinu, ale na výšce neubere.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:22 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

já si myslím, že výška psa je daná geneticky a stravou se dá ovlivňovat hlavně to, jak rychle či pomalu štěně poroste. Pokud dostane štěník vysoce kvalitní "nadupané" krmivo, může se stát, že vyroste rychleji a pak jsou třeba problémy s klouby....To ovšem neznamená, že by se psík neměl krmit kvalitním jídlem....chce to, pokud se krmí granulemi, vybrat to správné....mezi těmi krmivy tzv. vyšší řady je dobře rozlišeno, co štěňatům malých, co středním a co velkým plemenům. Někdy se doporučuje krmit např. štěně středního plemene krmivem pro štěňata velkých plemen, pokud se zdá, že rostou moc rychle (zkušenost s tím ale nemám, jen co vím od známých chovatelů).
Jinak pokud daný představitel plemene nepřerůstá standard o moc (snad u všech plemen je stanovena nějaká povolená výšková odchylka), může být na základě rozhodnutí daného chovatelského klubu zařazen do chovu.....povolují se i výjimky, pokud jde např. o naprosto typického, nádherného jedince se všemi kvalitami, ale jen trošku víc přerostlého, může klub povolit zkušební vrh. (jen doplňuji, že to, co jsem napsala bylo s ohledem na moje plemeno, u jiných to může být třeba jinak)

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:26
- Nahlásit

Takže taky se přidám.
takže k otázce č. 1 - záleží na konkrétním plemeni, jak moc je výška limitujícím faktorem. Pokud je jedinec senzační, bez absolutních nedostatků, tak většina rozhodčích přimhouří oko a naměří horní hranici výšky. Muselo by se jednat o opravdu markantní rozdíl proti standartu. 1 či 2 cm se schovají, ale deset už nikoliv. Změní se totiž celková proporcionalita psa a už celkově v typu neodpovídá standartu. V tomto případě je oceňován většinou známkou dobrý a tudíž nemá v chovu co dělat. Většina solidních stanic si tyto tělesné parametry dobře hlídá, vybírá jedince, kteří se k sobě typově hodí, tj. nenakryjí vysokou fenu vysokým psem, neboť je zde předpoklad, že štěňata budou na horní hranici výšky, event. přes ni. Ovšem taky nemůžu vybrat malinkou fenu na dolní hranici a psa na hranici horní. Jednalo by se o nevyrovnaný vrh, ve kterém by mohla být štěňata droboučká i ta, která budou na horní hranici. Chovný pár je třeba sestavovat vždy pečlivě.
2. V7ška, jaké pes doroste je záležitost genetická. Potravou můžeme ovlinit jen jeho celkovou kondici, osvalení, do jisté míry i sílu kostry, atd. Ovšem výška -nikoliv. Ono není od věci si dobře prohlídnout oba chovné jedince, matku i otce a u plemen, která mají tendenci přerůstat (většinou následek neuváženého chovu, využívání jednoho psa v chovu na horní hranici, atd.), si ověřit výšku. Standart totiž mluví jasně, vždy je tam dána určitá variabilita ve výšce a bývá tolerováno mírné odchýlení.

Mel
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:37
- Nahlásit

Takže, když někdo tvrdí, že mu po krmivu určité značky přerostl pes, je to blbost, že? Já jen, že rtohle tvrzení se tady v diskuzi už několikrát objevilo...

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:40
- Nahlásit

Jo je to blbost, stejně jako je blbost, jako že když budu psa málo krmit, tak zůstane malý. Oba extrémy jsou vždy na úrok kvality psa. A už jsemse setkala i s chovateli, kteří takové pitomosti tvrdili.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:51
- Nahlásit

Evička

já se taky vždycky jen "pousměju", když někdo napíše, že mu po žrádle přerostl pes......Pokud bych tomu věřila, pak bych si mohla myslet, že náš pes (velký kříženec choďáka s howíkem), kterého jsme si vzali z útulku, je vlastně ještě podměrečný, protože byl v minulosti špatně živen, a kdyby dostával kvalitní krmení, byl by dnes nejspíš větší než doga

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 10:20
- Nahlásit

Víte, je zvláštní jak tyhle bludy a nepravdy jsou v lidech hluboko zakořeněny a nejdou z povědomí tak lehce vymítit. Vsadím se, že se zde zase brzo objeví podobný nesmysl jako výška. Já se za všechny pejsky přimlouvám, než si pořídíte štěňátko, prostudujte si alespoň nějakou tu populární příručku pro širokou veřejnost. Prosím.

Eviku, to by náš pes Enrico (Sam) musel být taky jako doga, protože je nehorázná popelnice a za žrádlo by dal život. A narostl nám jen na ideál 39 cm.

Anonymní
# Zasláno: 8 Zář 2005 11:39
- Nahlásit

Nejhorší je, že to šíří sami chovatelé kteří už měli několik vrhů, asi se tím kryjí ...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 11:50
- Nahlásit

Kdyby to nebylo smutné, tak by to bylo srandovní, jak lidi skáčou pořád na ty samé báchorky a špeky. Genetika je sice složitá, ale některé elementární věci jsou úplně jednoduché, např.: chcete mít zhruba představu, jak bude v dospělosti vypadat váš pes? Podívejte se na jeho rodiče!

Tchor
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 12:00
- Nahlásit

Ketrin
A rodice rodicu a tak dale alespon ctyri generace nejlepe i se sourozenci. A i tak z toho vyroste uplne neco jineho.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 12:01
- Nahlásit

Tchor
No jistě, říkám ZHRUBA

Anonymní
# Zasláno: 8 Zář 2005 12:13
- Nahlásit

Teď možná budu za "blbce", ale dá se u sedmitýdenního štěněte, po rodičích na horní hranici standardu kohoutkové výšky poznat, jestli bude mít předpoklady přerůst? Jestli si vybrat raději nejmenší štěně z vrhu?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 13:04
- Nahlásit

Anonymní
To bych si netroufala předpovídat. Pokud jsou rodiče na horní hranici standardu, tak asi bude taky vyšší, ale..... atd. Jde o to, na co ho chceš, atd.atd.... Já bych vybírala podle povahy a temperamentu, to se na těch 7 týdnech dá odhadnout o něco lépe než exteriér.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 14:36 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Evička

Eviku, to by náš pes Enrico (Sam) musel být taky jako doga, protože je nehorázná popelnice a za žrádlo by dal život. A narostl nám jen na ideál 39 cm.

no právě....můj choďák by při své chorobné žravosti musel mít taky už k.v. nejmíň metr a má 52 cm, což je nižší standard, přitom jeho táta je na samé hranici povolené výšky a mámě chybí do maxim centimetr... můj pesa byl, když jsem si ho brala od chovatelky, ze všech štěňat největší a teď když všichni vyrostli je ze všech nejmenší. tady je aspoň vidět, že se ta výška dá opravdu blbě odhadnout:

Zany
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 22:44
- Nahlásit

Ketrin: Když maminka mého budoucího štěnátka má 32 cm a otec 37 cm,je šance,že bude mít třeba 35 cm? Já jsem vyjímka,chtěla bych aby mi štěně přerostlo.

nefer
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 23:59
- Nahlásit

eď možná budu za "blbce", ale dá se u sedmitýdenního štěněte, po rodičích na horní hranici standardu kohoutkové výšky poznat, jestli bude mít předpoklady přerůst?

klidně ti ukážu psa, který byl nejmenší z vrhu a přerostl o dobrých deset centimetrů a také ti klidně ukážu jeho bráchu, který je přerostlý o něco méně, leč je chovný a na výstavách už jsem ho viděla na prvním místě

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 06:42
- Nahlásit

Zany
Šance asi je, ale kdo ví? Já vím jen, že když někdo chce extrém u matky napravit opačným extrémem u otce, tak se mýlí, protože se to u štěňat nezprůměruje, ale zhruba polovina vrhu bude v tom daném znaku po matce a druhá polovina po otci. V chovu labradorů v těchto letech působí jeden dost využívaný přerostlý pes a jsou po něm jak "dogy", tak "trpaslíci".

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 06:57
- Nahlásit

Ketrin

no to je jak u mého pejsy....jak jsem psala nahoře....jeho sourozenci všichni po tátovi co do výšky a on prcek (máma i táta velicí), takže jak psal Tchoř, je potřeba sledovat i ty předky pokud chce člověk něco alespoň jakž takž odhadnout....(u mého pejsy musely být nějaké hodně silné geny od některé z babiček či dědečků:biglol

Evicka
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 08:21
- Nahlásit

Ježišmarja, vždyť jsem to nahoře psala. Pokud jsou oba rodiče na horní hranici výšky, lze předpokládat, zhruba dejme tomu na 70%, že i štěňata po nich budou v dospělosti na horní hranici bez ohledu na to, jestli je štěně v 7 týdnech menší nebo větší. Na tom vůbec nezáleží, každé štěně je jinak žravé, to které žere víc, je prostě jen větší, fenky nebo nežravci bývají obecně menší. Štěně si vždycky vybírat podle povahy,nebojácnosti, blízkého vztahu k člověku, atd, nikdy ne podle velikosti ve stáří 7-8 týdnů. Nejen rodiče, ale i prarodiče a předkové další mají vliv na budoucí výšku potomstva, ovšem rodičovský pár v tomto ohledu má nejsilnější vliv a nelze se domnívat, že pokud malou fenu nakryji velkým psem, tak se dostanu k požadovanému průměru,blbost, půjde o nevyrovnaný vrh, ve kterém se budou vyskytovat štěňata na dolní, horní hranici a může být i něco mezi. Tohle se prostě v chovu nedělá a kdo tohle dělá, tak je demagog a tupec, který nezná základní pravidla genetiky.

Martina
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 09:32
- Nahlásit

To je jako moji příbuzní. Už jsem to tu někde psala. Koupili si zlatého retrievra bez PP. Podle paní domu byl důvod, že ho ještě ve vsi nikdo nemá. Dobrý ne? Štěně si nechali přivézt domů, takže vůbec neviděli ani matku, natož otce. A teď se strašně diví, že jim z toho zlaťák prostě neroste. Vypadá jak labrouš, ale podle mě je i něčím šmrnclej. A další jejich názor. Je na dvoře, tak nepotřebuje dlouhé procházky. Tak a už jsem se zase rozčílila.

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 09:37
- Nahlásit

Martina
Já si taky koupila, resp. byl mi darován retriever bez PP (dnes už bych trvala na papírech), Sáře je 11 měsíců, přestože jsem viděla matku i otce i jejich PP (nevím, proč je neuchovnil), je malinkatá. Všichni si myslí, že je jí tak 8 měsíců a ještě poroste. Je min. o 8 cm menší než ostatní retrievři, i když znám i fenku s PP, která je tak o 2 cm vyšší než Sára...

Martina
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 09:46
- Nahlásit

Jandula
Nechtěla jsem tím vůbec říct, že jsem proti pejsánkům bez PP, je to každého věc. Jenom mě u těch mých příbuzných hrozně štve ten přístup. O psech věděli kulový. Koupili prvního, kterého jim někdo nabídl. A ty jejich názory, to by vás fakt kleplo. Když jsem jim říkala, ať se neunáhlí, že tohle plemeno je jedno z těch, které mívají DKK, ať si na to dají bacha, tak mi bylo řečeno, no, tak kdyžtak přijdem o 3 tisíce, přijdou lidi o víc. To mluví za vše ne?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 10:09
- Nahlásit

Martina
To je přesně ten typ lidí, jistě se neurazíš, kterým bych nesvěřila ani toho příslovečného plyšového psa.

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 10:26
- Nahlásit

Martina
Mně to vůbec nevadí, já až poté, co jsem si pořídila Sáru a začala se o věc zajímat, tak jsem zjistila, že pořídit si psa bez PP byla lehkovážnost, teď už se to nedá napravit, Sáru miluju, DKK i DLK má (jak jinak). Já jsem ráda za názory ostatních a lidi, co podporují chov bez PP, bych... Měla by se zavést pořádná osvěta, protože já jsem třeba o tom vůbec nevěděla, nějaká DKK a ostatní... Nechci psa na výstavy, tak nepotřebuju PP, to byl můj názor... Jakou hloupost jsem udělala teď už vím... Škoda, že jsem v okolí neměla někoho, třeba jako si ty nebo jiní tady, kdo by mi řekl, že takhle tedy ne...

Co mysleli tím, že když přijdou o 3 tisíce, tak se nic nestane - to jako když pes bude nějak nemocen, tak ho dají utratit??? nebo co???

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 10:35
- Nahlásit

Víte co mi přijde docela příznačný? Že u nás se štěňata KUPUJÍ, zatímco např.ve Francii se ADOPTUJÍ. Doslova: "adopter un chiot" znamená "pořídit si štěně". Cítíte ten rozdíl.

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 10:40
- Nahlásit

Ketrin
Od kdy se mají správně, např. retrieverům, dávat dospělácký granule??? Jak jsem psala, Sára už neroste, ale to neznamená, že se ještě nevyvíjí... Je jí 11 měsíců.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:05
- Nahlásit

V 11 měs. už bych na ně přešla. Je to dost individuální, ale obecně okolo roka. Rambovi jsem začala dávat zátěžovku už v 10 měs.

Martina
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:09
- Nahlásit

Ketrin
Jasně, že se neurazím, proto to tady píšu. Nejvíc mě doslova s..., že to jsou moji příbuzní a občas tam prostě jet musím. Když to tam vidím, tak se mi otvírá kudla v kapse. :mad
Co mysleli tím, že když přijdou o 3 tisíce, tak se nic nestane - to jako když pes bude nějak nemocen, tak ho dají utratit??? nebo co???
Bohužel asi tak nějak. Jenomže to jsou lidé o kterých vím, že to tam prostě takhle je, ale co je všude takových případů o kterých nikdo vůbec neví. Radši nemyslet.

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:16
- Nahlásit

Ketrin
Aha, no tak zase neznalost, já myslela, že na dospělácký se přechází až když je ukončený vývoj, což je u větších psů až po roce... No nic, člověk se stále učí...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:20
- Nahlásit

Jandula
No on retrívr do výšky naroste rychle, ale "dodělává" se, t.j. mohutní atd. tak do dvou-tří let. Psychicky se dodělává taky zhruba takhle dlouho.

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:20
- Nahlásit

Martina
Kdyby si aspoň uvědomili tu svoji hloupost, a když tě tedy neposlechli a koupili psa bez PP, tak by se měli aspoň řádně starat...
Já taky nepřemýšlím o tom, že když teďko budu muset Sáře dát operovat obě přední nohy, že jí radši nechám utratit, protože mě to bude stát víc, než co stála ona... Prostě jsem si psa pořídila a teď si musí vyžrat tu svoji neinformovanost...

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:55 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Jandula

to je holt o přístupu...jsou lidi jako my, pro které je pes jejich takřka životní partner, a pak jsou lidi, pro které to bude vždy jen pes - podřadný tvor, do kterého nevrazí víc peněz, než je bezpodmínečně nutné pro udržení psa při životě... Mezi takové šmejdy patřil i bývalý majitel našeho pejska, kterého jsme si vzali z útulku. Ten by se asi divil, kdyby věděl, že "jeho čokl" si teď žije jako "prase v žitě" v láskyplném rodinném prostředí, žádný řetěz u boudy, ale vlastní pelíšek v domě, že baští superprémiové krmivo doplněné o jiné ňamky jako třeba kuře, ryby, sýry apod....

birma
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 12:40
- Nahlásit

Jandula
Fakt to má tak špatný, že musí na operaci? Když bylo mýmu psovi tolik jako teď je tvojí fenečce, tak mě strašili, že bez operace za chvíli přestane chodit, naštěstí mi to jeden rozumnej veterinář vymluvil - teď je pesovi dva a půl a je bez problémů....

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 12:49
- Nahlásit

birma
V ČR mi veterinářka podle rentgenu (po mojí předchozí žádosti, protože fenka kulhala) řekla, že má DKK 3/3- a na předních nohách výrůstky, které by bylo potřeba odoperovat co nejdříve. Protože žiju v Chorvatsku, došla jsem si k vetemu tady, ten mi zatím vymluvil, ať počkám ještě dva měsíce a uděláme nový RTG. Tak čekám, protože co je hlavní přestala kulhat, i když včera po výcviku a přeskočení několika překáže zase měla trošku ztuhlejší krok.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 12:52
- Nahlásit

Jandula
Tak ať radši moc neskáče a víc plave - jestli máte možnost. Plaváním se nic nezkazí a osvalený pes klouby lépe udrží.

birma
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 12:54
- Nahlásit

Jandula
Tak to je na tom úlně stejně jako můj pes, vzhledem k tomu, že on má i vysokou DKK a artrózu i v kyčlích, tak mi to veterinář rozmluvil, protože při klidu po operaci, by mu mohly částečně atrofovat svaly na zadku a tudíž by se pak nemusel postavit na zadní. Taky mi původně veterinář říkal co nejdív - nejlíp do pár tejdnů a po víc jak roce a půl pes nekulhá. Teď už dávám jenom chondroprotektiva a to jsem donedávna musela podávat denně léky proti bolesti

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 13:02
- Nahlásit

Ketrin
Tohle bylo na cvičáku poprvé, kdy jsem jí dovolila skákat, protože to potřebujeme pro zkoušku, tak aby mi překážku neoběhla... Ale včera už jsme tam po poradě se cvičitelkou nedávaly žádnou výšku, jen aby si zvykla, že musí přes to přejít i beze mě, tak v zásadě jen prošla resp. proběhla mezi sloupkama... Plavat začne teď, hárala, tak měla ona i já smůlu...

birma
Vidíš, na to mě veterinářka vůbec neupozornila, no uvidíme, jak dopadne tady ten RTG a podle toho se zařídíme...
Ona na zadní nekulhá, neměla problém se vstáváním nic.... Jen když jsme byly teď v ČR, začala hárat a za dva dny začala kulhat na přední tlapku... Jestli to bylo způsobeno oslabením organizmu či co nevím, jen co jí přestalo to nejsilnější hárání, tak přestala i kulhat.

Evicka
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 13:03
- Nahlásit

Ale zpět ke genetice. Jsou v zásadě některé znaky, které jsou dědivé dominantně, dlouho se v chovu drží a moc špatně se z chovu dostávají. Je to např. nasazení prutu, zaúhlení končetin, velikost a nasazení uší apod. Tyto znaky se musí prošlechťovat skutečně velmi intenzivně, a to po několik generací, nežádoucí jedinec vykazující v tomto směru odchylku musí být okamžitě selektován a k chovu nepoužit. Zaúhlení celkově ovlivňuje mechaniku pohybu a na tu je všeobecně kladen velký význam, obzvlýště při prezentacích na výstavách. Takže pokud si pořizujete štěně a plemeni už trochu rozumíte, nechte si předvést alespoň matku, nejlépe oba rodiče v pohybu. Někdy tady bývá zakopaný pes a u nových majitelů, byť psů s PP, velké rozčarování.Mechanika pohybu obzvláště v klusu ukazuje i ty nejskrytější nedostatky v zaúhlení a utváření jednotlivých klobů.Pohyb musí být vždy prostorný, pravidelný. Malá vydatnost chodu ( něco jako cupitání) je nutně nahrazována ryhclejší akcí končetin, v tomto případě se většinou jedná o strmé zaúhlení zadních končetin a pohyb bývá vázaný. Tento typ pohybu docela dobře pozná i laik. Není tak plavný a pružný jako při správném úhlení. Takže pokud uvažujete o budoucí výstavní karieře, tak i této opomíjené věci věnujte velkou pozornost. Někteří rozhodčí totiž na chody a pohyb celkově kladou obrovský důraz.
A na ty hafíky bez PP už se vybodněte. Jsou to pro majitele draze zaplacené zkušenosti a snad je povedou k tomu, aby dvakrát neopakovali stejnou chybu.

birma
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 13:05
- Nahlásit

Jandula
to je možný, že to bylo oslabením organismu - mě pes kulhá třeba když jsou extrémní horka nebo když je hodně vhkej podzim, po zbytek rokku problémy nemá

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2005 13:13
- Nahlásit

Evicka
A na ty hafíky bez PP už se vybodněte. Jsou to pro majitele draze zaplacené zkušenosti a snad je povedou k tomu, aby dvakrát neopakovali stejnou chybu.

Mluvíš mi z duše... Uvědomuji si to, ale co mi jediného zbývá, je snažit se fence poskytnout dobrý život... A pro příště jsem si já osobně to ponaučení vzala.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání