| Autor |
Zpráva |
suede
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:20
- Nahlásit
Zajímal by mě Váš názor na chov psa, spíš obecně.
Psi jsou často chováni na dvoře či zahradě zavření v boudě obklopené klecí. Někdy jim lidé nechají přes den otevřeno, někdy je jen berou ven vyvenčit.
Ze zdravotního hlediska je určitě pro psy lepší být stále venku, takže nechodí z tepla do zimy.
Ale pes je přece smečkové zvíře, tak by měl být se svými lidmi co nejvíc, ne? Držet ho v izolaci mi nepřipadá správné.
Sama nemůžu kázat o výchově psa – mám retrívra 6,5 roku, je to moc hodný pes, ale má výchova je trochu volnější, takže mě poslouchá tak na 90%.
Bydlí s námi doma (i když jsme na venkově a máme velkou zahradu). Možná to není správné, ale vím, že je spokojený.
Kdežto když jdu kolem psa v kleci, často mi spokojený nepřipadá.
Např. jedni sousedé, co mají psa v kleci – jsou to hodní lidé, se psy to umí daleko líp než já, jejich pes se u nich měl dobře - měli rotvailera, ale byl už starý a pošel. Koupili si teď štěně chodského psa a zase ho mají v té kleci – tedy přes noc zavřeného, pak mu přes den otevřou a je na dvorku, asi s ním chodí ven, určitě se k němu chovají dobře.
Ale to štěňátko strašně každé ráno naříká – už to trvá skoro měsíc – chodím kolem se svým psem a už zdálky slyšíme tak žalostné zvuky, že se to nedá vydržet (a můj pes je z toho taky celý rozčilený).
Tomu štěněti je zkrátka smutno.
Myslíte, že to tak má být? Že ten pes časem otupí nebo si zvykne na to, že je skoro pořád sám?
Tedy přes noc bude vždycky sám a až bude chladněji a lidé už nebudou venku na zahradě, bude sám i většinu dne.
Předem děkuji za názory a zkušenosti.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:27
- Nahlásit
suede
mám psy doma i venku-přes léto většinou venku, mám malé i velké psy-plemena, protože jich mám několik tak sami nejsou, ani venku ani doma, takže to až tak neřeším, ale jako malá štěňata jsem je měla vždy doma, at´ to byla KAO nebo NO nebo jezevčík, aby věděli, že tohle je smečka, která je pro něj domovem, a kdyby se náhodou nedejbože něco stalo, a museli by být doma, tak aby nebyli vyjevení z příp. zranění a ještě z prostředí, myslím, že štěně by mělo být doma, aby měl s majitelem kontakt, naučilo se čistotě a vybudovali si vzájemný vztah.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:40
- Nahlásit
suede
Já mám taky psa venkovního. Když byl úplný prcek, na noc jsme ho zavírali do kotce - hlavně proto, že jsme se báli střetu s kunou. Teď ho musíme zavírat v tuhé zimě, aby spal v boudě, jinak je schopný spát na sněhu a nastydnout. Po většinu roku ho tedy nezavíráme, pohybuje se volně po zahradě. Po návratu z práce si ho vezmu do domu, nasvačím se a razíme na procházku. Myslím si, že je spokojený. Říká se, že venkovní psi mají nižší IQ než psi domácí. Je pravda, že neustálý kontakt s rodinou a spousta podnětů, které v běžné domácnosti jsou, mozek psa určitě perfektně trénuje. Známá MVDr. Mullerová třeba vidí jako ideální přes den pobyt psa venku, nejlépe s jiným psem, po návratu z práce a přes noc pak pobyt vevnitř. Pro mě je to takové podivné, mít v zimě přes noc psa v teple a ráno ho vyhnat na mráz. Mno, už se to tu taky řešilo, stačí pohledat a počíst
|
allík
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:41
- Nahlásit
To je smutné, až dopláču, vyjádřím se.
Jinak k tématu, naprostý souhlas s kejtlin
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:48
- Nahlásit
idealne na hudniku
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:49
- Nahlásit
suede
Moji psi jsou doma se mnou, v noci chrápou i v posteli. Musí se mnou všude jezdit, absolvovat návštěvy, výtah, auto, někdy i práci, setkávat se s lidmi i psy. Je to na nich znát oproti těm uřvaným, nesocializovaným, nevychovaným jedincům, které mají vesničtí sousedi stále jen na zahradách bez možnosti jakéhokoliv vstupu do domu a bez pravidelných vycházek ven.
Taky to beru tak, že pes je smečkové zvíře a netýrám je samotou.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:52
- Nahlásit
Vlčáčková
suede
fakt je pes smeckove zvire?
kazdopadne skoro kazdy pes chce byt v pritomnosti svych lidi, takze kdyz to jde, je lepsi ho mit doma.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:53
- Nahlásit
Psíček
mnje ne
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:55
- Nahlásit
Psíček
o puvodu chybeni - chales dawin.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 20:03
- Nahlásit
Psíček
fakt je pes smeckove zvire?
prizna papez masturbaci? dal mi prezident milost? mas vetsi pero nez pan viktor dostal?
To si pleteš, tenhle dělal nejdřív pokusy na hrachu a posléze i na lidech.
to si pletes ty, v tamtom pripade se jedna o puvod uple neceho jineho.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 20:13
- Nahlásit
suede
Kdybych své psy pustila z kotců tak přežije v lepším případě nejsilnější a v horším ani jeden. Takže ano-je pro ně lepší pobyt v kotcích.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 20:29
- Nahlásit
Mucholabka
drtiva vetsina psu je chovana jako "jedinacci', takze pokud se nejedna o silne hierachicky zamerene jedince, kteri jsou ochotni porvat se o pozici ve smecce i sami se sebou, nemel by se jich tento problem tykat.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 20:32
- Nahlásit
Vlčáčková
Musí se mnou všude jezdit, absolvovat návštěvy, výtah, auto, někdy i práci, setkávat se s lidmi i psy. Je to na nich znát oproti těm uřvaným, nesocializovaným, nevychovaným jedincům, které mají vesničtí sousedi stále jen na zahradách bez možnosti jakéhokoliv vstupu do domu a bez pravidelných vycházek ven.
Znamená to, že jsou-li naši psi uřvaní, jsou automaticky nesocializovaní a nevychovaní??? Tak jsem zase o něco chytřejší, ještěže existuje cézet-pes
U nás na vsi se štěkot psů ještě pořád považuje za hlídání. Asi jsme také nesocializovaní a nevychovaní.
suede
Naši psi jsou přes den doma nebo na zahradě podle svého, v noci, by měli spát v kotci. Nevidím na tom nic špatného.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 20:41
- Nahlásit
kachna_
Je to na nich znát oproti těm uřvaným, nesocializovaným, nevychovaným jedincům, které mají vesničtí sousedi stále jen na zahradách bez možnosti jakéhokoliv vstupu do domu
vs
Znamená to, že jsou-li naši psi uřvaní, jsou automaticky nesocializovaní a nevychovaní???
slecno kachno, nevim, jakym kouzelnym trikem dospela jste od vyroku slecny vlcackove k vyroku svemu, ale pokud se jednalo o pouziti tzv. rozumu, pak vas musim upozornit, ze se jednalo o pouziti chybne.
Tak jsem zase o něco chytřejší, ještěže existuje cézet-pes
pokud plati, ze chybama se clovek uci, pak jste v tuto chvili skutecne o neco chytrejsi.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 20:43
- Nahlásit
Psíček
no komu komu
pozadal
presne - sotva.
tedy at vypraveji
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 21:10
- Nahlásit
argosek
No mně totiž přijde (na základě pozorování místních vesnických psů), že až tak nejde o úroveň socializace atd., ale spíš o jeho náturu, případně o činnost, ke které byl majitelem určen, možná jsem to ale nevyjádřila zcela přesně.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 21:19
- Nahlásit
suede
mám psa v bytě, kdybych bydlela v baráku, tak ho mám taky doma.Když jedeme někde, kde by mohl být venku, tak stejně chodí pořád za mnou, takže z toho vycházím a chápu to tak, že chce být se mnou.Ale kotce a nechávání venku neodsuzuju. Každý, jak uzná za vhodné.
|
LiVr
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 21:31
- Nahlásit
suede
No já mám taky názor, jako makrel. Ono je to dost individuální a s ohledem na rasu psa a možnosti chovu. Mám 6 psů - 2x NO - ti jsou celé dny venku - mají celou zahradu pro sebe. Ale na noc už si sami zalezou do dílny na svoje matrace. No a v baráku jsou s náma pernamentně 2x maltézák, 1x westička a afgánka. V létě jsou vchodové dveře otevřené, takže se courají, jak chtějí. No a pod pojmem socializace psa si mimo jiné představuju i to, že se tahle plemena spolu snesou a nemusím řešit spory mezi něma. A to, že mi psiska štěkají - ano štěkají, ale od toho tady jsou, nebo? Samo, že neblankaj v jednom kuse, ale co by to bylo za psa, který neštěká.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2010 21:45 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
kachna
U nás na vsi se štěkot psů ještě pořád považuje za hlídání.
JO? A taky hlídají nepřetržitě několik hodin? A před šestou ráno a po jedenácké v noci? A pod okny někoho, kdo o to nestojí?
Není ono to spíše obtěžování a nevychovanost, je-li to stálé?
Ostatní vynechávám, protože moje věta opravdu byla o něčem malinkato jiném.
|
jindra67
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2010 10:21
- Nahlásit
suede
Tak Vaš příspěvek mne dostal. V noci se mi zdálo o smutném pejskovi venku.S tímto problémem vnitřně bojuji delší dobu. Zítra si jedeme pro štěně, shodou okolností chodského psa.
Psa jsem se rozhodla pořídit. protože jsme se přestěhovali k lesu, kde končí veřejné osvětlení 100m od brány a od podzimu do jara je tam lidí poskromnu. Takže hlídače. Kdo šel někdy v zimě ve tmě směrem k hučícímu lesu, pochopí. Dlouze jsem vybírala rasu, aby mu pobyt venku nevadil. Takže manžel postavil zateplenou boudu s předsíňkou. A já nyní mám hrozné pocity a vůbec nevím, od kdy ho mám nechat venku. Někdo radí hned, druhý po nějaké době. Když si ho nechám chvíli doma, nevím, jak mu budu vysvětlovat, aby šel spát do boudy.
Podotýkám, že bude normálně žít s námi, bude moct dovnitř, ale potřebuji, aby spal venku. Vycházky 3x denně jsou samozřejmostí. Přihlásila jsem nás na víkend pro štěňátka,budeme chodit na cvičák.
Takže "socializace" bude....
Vím, že tady to bylo probráno mnohokrát, ale pořád nevím
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2010 10:30
- Nahlásit
My to máme tak, že pokud nikdo není doma, psi jsou venku, když přijdu z práce, obstarám domácnost a pak se jdu věnovat psům, večer nám, v noci spíme všichni pohromadě.
|
jindra67
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2010 10:40
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Ale zase jsem se dočetla, že, v zimě není vůbec dobré mu střídat teploty. Pes , který je venku, naroste mu (prý) hustší srst a špatně snáší přechody.Asi moc čtu
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2010 11:04
- Nahlásit
Já mám teda psa v bytě, takže to nemusím řešit, ale u našich máme zlaťáka a s tím to máme tak, že od podzimu, když už je hnusně a moc nejsme venku, tak pes vegetuje v předsíňi, kde s náma má kontakt a není venku sám no a přes jaro, léto, kdy je teplo a hezky je venku a na noc spí v kotci.
Ale je pravda, že když byl štěně brali jsme si ho v září, tak s náma byl až do června v doma. Je super naučit i venkovní štěně bydlet v bytě, pak nemáš problém. Když je pes třeba nemocný nebo prostě z nějakého důvodu musí být doma, že se ti počárá nebo zdemoluje ti byt.
|
jindra67
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2010 11:35
- Nahlásit
Psíček
No paní mne vyděsila, že ten choďák POŘÁD kňučí, tito psi by měli být otužilí. Sousedovic NO má 4měsíce a je bez problémů venku, žádné zbytečné štěkání, kňučení.Nic. Ptala jsem se souseda,a ten řekl, první dva dny trošku kňučel a pak v poho. No uvidím, přinejhorším 1-2dny doma, pak venku. A tu termoregulaci by měl mít, jsou odchovaní venku.
Pak sem napíši, jak jsme to zvládli
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2010 12:38 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
jindra67
Moji psi to snáší dobře, Aneta je malá hladkosrstá, Ben malý chundelatější a Brita je mix čévéčko a malinois ))))))) Samozřejmě v zimě mají venku svoje zázemí kryté z pěti a z poloviny z šesté strany, kam nefouká, je tam gauč a útulno a sucho a když přijdu domů a třeba prší, tak jsou úplně suší a rozespalí a voní jinak nemají samostatné boudy, pře nejsou potřeba.. z toho, že nejsou nastydlí ani jim netečou oči ani nosy a nejsou rozklepaní jsem usoudila, že změny teplot jim až tak nevadí.
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 13:30
- Nahlásit
Tak se přidám k tématu. Mám velkou kníračku - necelé dva roky. Do teď jsme bydleli v paneláku a nyní kupujeme dům se zahradou na vesnici. Mám představu, že přes den jí budu nechávat venku na zahradě, kde bude mít boudu, či možnost zalézt do stodoly. Po příchodu domů, vycházka a pak bude s náma asi vevnitř, protože je zvyklá být s náma furt v kontaktu. Trochu se ale právě bojím jak v zimě, když budou mrazy. Tím, že kupujem dům na vesnici mi bude trvat dojíždění z práce o něco déle a tak ji nechci zavírat doma, protože když bude na zahradě, tak se může v klidu vyvenčit. Máte taky někdo psi v zimě přes den venku a v noci doma? Díky za odpovědi.
|
jindra67
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 15:48
- Nahlásit
Tak jak jsem slíbila, píši svoji zkušenost. Pes byl první týden s námi doma. Spala jsem s ním dole, později tam spal sám. Nahoru nesmíVše bez problémů. Po týdnu jsem ho nechala na spaní venku, opět bez problémů. Pouze nechce do boudy, tak spí na kryté verandě(otevřené). Když jdeme pryč, je sám venku. Opět bez problémů. Jen chce být STÁLE s námi , takže, když jsme doma, je s námi. Až vypnem telku a světla, jdeme do ložnice a pes ven. Nekňučí, neštěká. tak si myslím, že problém byl, jak psala paní v prvním příspěvku, že choďák je dost závislý na rodině. Tak je mu smutno samotnému.
Takže mám taky opět problém jakoMatejka
,jestli mu nebudou ty teplotní rozdíly vadit. Zatím má 3měsíce a i když už byla trošku zima, vůbec mu to nevadilo. A snad si "řekne" sám, jestli mu to vadí.
|