| Autor |
Zpráva |
krsinda
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 08:02
- Nahlásit
Dobrý den, chtěla bych poprosit moc o radu. Mám osmiměsíční hovici a dáváme pro plan robust - do teď to bylo nyprosto v pohodě, mohla se po nich utlouct, ale asi tak 14dní nechává zbytky a to jí dávám tu nejmenší porci. Dáváme jí 2krát denně. Zkusili jsme i jednou denně, ale nesežrala to. Měla jsem ji naučenou, že jsem jí přinesla žrádlo, ona ho slupla a misku jsem ji odnesla. Do teď to bylo v pohodě. Má teď 24,5kg.
Přemýšlím, čím by to mohlo být a napadlo mě, jestli bych třeba neměla začít kombinovat ráno trochu granulí a večer jí uvařit maso s kolínkama. Ale nevím jaké maso a kolik se hodí pro štěně.
Všem děkuji za postřehy a rady.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 08:27
- Nahlásit
krsinda
proste ji to prestalo chutnat. to se stava bezne. ja mel driv s jednim pesanem stejny problem. prvni pytel vzdy super a u druheho nad tim zacal ohrnovat nos. stacila by urcite zmena granuli...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 08:40
- Nahlásit
krsinda
jak píše mallos, přestalo jí to chutnat. já to se svojí fenkou zažívám zhruba v půlročních intervalech naprosto běžně. doporučuju posbírat si vzorky od jiných granulí, které by jste chtěli nově nasadit a dát psovi ochutnávku a vybrat ty, co mu jedou nejvíc. já jsem jednou změnila bez ochutnávky a nežrala mi ani ty nové a pytel jsem pak udávala jinde.
u nás taky pomůže granule namočit, zaliju je horkou vodou a podávám za 15 minut. asi jí to víc voní a sežere to tak s chutí. i když v suchém stavu si jich skoro nevšimne.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 08:57
- Nahlásit
krsinda
zkus proste jine granule. byt tebou, vyhnul bych se komercnim krmivum typu ProPlan apod. tady je zajimavy clanek, podle ktereho jsem vybiral ja... mrkni na to, treba ti to pomuze...
http://www.ichovatelskepotreby.cz/clanek/45/Test-s uchych-krmiv-v-roce-2010.htm
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 09:14
- Nahlásit
krsinda
jeste jedna vec, asi bych to neresil vzoreckem, protoze z toho poznas, jak to chutna, ale nepoznas jak to sedne. ja bych doporucoval treba nejakou trikilovku...
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2010 21:32
- Nahlásit
Všem moc děkuji..... granule namáčíme už od mala. Dnes jsem byla koupit jiné a sežrala je s chutí. Ale nevím, jestli jsou dobré i pro velká plemena. Paní říkala, že jsou pro všechny plemena...tak nevím.
mallos
Vy myslíte, že je ProPlan špatný? Naše po něm krásně pros=ívá, má krásnou srst a je pěkná..... Nebo jste měl na mysli firmu PURINA? Co K9? Nebo Acana?
A taky by mě zajímalo, jestli nevadí, když jí budu takhle často měnit typy a značky granulí.
Ještě jednou díííky
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 07:07
- Nahlásit
Psíček
ne, ono mu to chutna, ale uz to nechce. podle tebe je to co? Trikilovka je pro 25kg fenku na cca 10 dni, to se pozna, jak to fenka prijmula.
Jinak, jak krmeni funguje, reps. jeho skutecny ucinek se pozna za cca 3 mesice...
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 07:16
- Nahlásit
krsinda
velka, mala, vsechna plemena - v tech granulich neni skoro zadny rozdil...
to, ze po proplanu prospiva neznamena, ze je dobry. zkus si precist ten clanek a zjistis, co do toho davaji...
acana slusny slozeni, ale spousta lidi je nespokojenych s funkcnosti...
K-9 je hodne spatny slozeny, kukurice, psenice, vedlejsi produkty, do toho bych nesel...
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 10:26
- Nahlásit
mallos
Tedy, já dneska koupila 3kg té K9, je hodně vychvalovaná
Ještě jsem se chtěla zeptat na ANKA. To se mi taky "líbí", ale přiznám se, že co do složení se vůbec nevyznám. Ještě mi nabízeli - nevím jestli to dobře napíšu "eminem".
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 13:57
- Nahlásit
My měnit krmivo nechceme, jsme s proplanem spokojení, ta naše po něm pěkně prospívá. Ale zaráží mě, že mi teď nechává dost zbytky. Dostává 2*220g a vždy sní tak polovinu. Dávám jí je namočené. Žádná výrazná změna u nás nenastala, co by ji ovlovnilo. Jediné, že do teď spala v noci ve verandě a teď spí venku. Nechce ani pamlsky, jakékoliv, když jdeme na procházku. Nemyslím, že by nějak chřadla, hovínek je míň po zahradě, ale každý den tam "naloží".
Nechceme krmit masem, rádi bychom zůstali u granulí a ProPlan je chovateli hovawartů chválený, i ta K-9. Ale to vypadá, že to bude věc názoru.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 14:15
- Nahlásit
krsinda
Anka je horší varianta Acany, je to samej obilnej šrot, to bych fakt nezkoušel. Když ti na nějakém krmivu pes prospívá, neměň ho já to udělal, jelikož tu všichni psali, jak je royall hroznej. Přešel jsem na Acanu a jen dokrmím poslední dva pytle, co tu mám, přejdu zpátky na royall. Že pes míň žere, toho bych si moc nevšímal, třeba bude hárat, nebo má jiný důvod. Dokud neuvidíš, že by nějak výrazně ubrala na váze, tak to neřeš. Mám teď taky mlaďocha a to 9 měsíců a jak leze do puberty, taky žere o něco míň. Já to prostě neřeším, nechceš-nedostaneš. když byl v jeho věku starej pes, dělal mi to taky, ale ten šel až do extrému, že šel s váhou dost dolu. Změnil jsem akorát to, že jsem mu je nezalíval vodou, ale vývarem. Každej pes je jinej a sedí a chutná mu něco jiného. Třeba mlaďochovi, kdybych zalil granule vodou, tak radši nebude tejden žrát. Ale když je pokapu olejem, může se užrat.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 14:20
- Nahlásit
krsinda
a co zkusit jen změnit příchuť?
Nebo oblíbené - nemůže mít před háráním?
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 15:43
- Nahlásit
kachna_
To už by mohla hárat? Je jí 8 měsíců. Musím se mrknout do detailu, ale myslím, že jinou příchuť nedělají, to je pak Pro Plan athletic a my dáváme robust???
pajda222
To už jsem taky přemýšlela, že bych to zalila ne vodou, ale něčím jiným. Přelíváte to vývarem z masa, či masoxu, nebo ten olej, jaký? Tak lžíci?
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 17:22
- Nahlásit
Psíček
Nemyslím si, že by měla jíst více než jí, ale zarazilo mě proč jí méně než dosud jedla....
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 19:34
- Nahlásit
krsinda
Jelikož máme malé dítě, polívek máme doma pořád dost, takže když zbyde(a že zbývá dost často), tak to tím zaleju, může být i zeleninová, ale ta tolik nechutná. Dřív jsem to řešit tím, že jsem koupil třeba skelety, ve velkým hrnci jsem je uvařil a měl tak vývar na celý týden. To nechutenství trvalo tak asi měsíc až dva, takže to zas tak časově náročné nebylo. Olej používám ten od brita, lososovej, či co to je, ale ten nekupuju, otec dělá ve fabrice, kde ho stáčej do těch lahviček, takže ho mám dost.
Nebo třeba rozpustit lžici sádla. vždy se to dá něčím ochutit.
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 20:19
- Nahlásit
pajda222
Takže masox určitě ne? Kupujeme jí kosti z vepřových odřezků a dávám jí ty klouby, tak ten vývar taky máme. Tak ho budu schovávat.
Jinak máme dvě malé děti a též hodně zbývá, ale taky tu mámn manžela a ten všechno "zpopelnicuje" prý, aby nezbývalo.... ) tak já ho poučím
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2010 20:33
- Nahlásit
krsinda
Ty klouby dávej radši syrový, vařený jsou naprd z toho nic nemá a je to i dost nebezpečný, při vaření ztvrdnou a můžou nadělat ve střevech neplechu. Masox nee, to je samé koření a to není pro psa moc dobré.
Kup si ty skelety, není to tak mastné a tak nehrozí průjem. U nás jich kilo(což je plná taška) stojí 10 Kč,takže koupím dvě kila, něco jim nahážu syrové a ze zbytku uvařím polívku. Maj ji psi i malej. Já polívky nejím, to ji radši dám psům, když vím, že jim to tak bude víc chutnat.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2010 06:09
- Nahlásit
Psíček
Ty určitě krmíš masem, že?
Já jelikož jsem pohodlný, ráno dávám maso a večer granule, abych nemusel moc hlídat zeleninu, vitamíny a tak.
Jelikož vím, že když to takhle nakombinuju, dostanou určitě lepší stravu, než kdybych dával jen grancle. A hlavně, potřebuju ty granule, jelikož se psema jezdím dost po víkendových akcích i týdenních, takže maso se mi tam hlavně v létě tahat nechce.
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2010 07:13
- Nahlásit
krsinda
U psů je celkem normální, že na jaře, před háráním, a i v jiných situacích prostě začnou žrát míň. Pokud ti extrémně nehubne (což píšeš, že ne), tak bych to vůbec neřešila, max ten vývar ze skeletů nebo ještě líp - ty skelety syrový
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2010 07:53
- Nahlásit
Matejka
Tak jo, díky za radu. Ty skelety fakt syrový?? můžu se ještě zeptat, dáváte maso a granule? pajda222 píše, že to kombinuje, ale já mám strach, že když jí to nakombinuji, že budu muset potom dávat jen maso . Veme mi potom i granule?
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2010 08:20
- Nahlásit
krsinda
já kombinuju taky, dávám syrový kuřecí skelety nejčastěji a že by si pak nevzala granule se nestává. Když je náhodou nesežere, po 20 minutách beru misku a dostane najíst až při dalším běžném krmení. vývar si dělám vlastní, jednou za čas. vařívám jí kuřecí srdíčka jako pamlsky a samo využiju i ten vývar z toho právě na zalití granulí.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2010 08:40
- Nahlásit
krsinda
Skelety opravdu syrové, jsou měkké a dobře stravitelné. Jelikož je čubina ještě mladá, nemělo by ji to dělat problém. Dát ze začátku třeba jen jedej a postupně přidávat. Já jim je házím celé a oni je žerou jak jednohubky. Maj to spíše tak tochu za odměnu. Třeba, když se vrátím z výcviku a byl jsem s ním spokojený, že třeba dobře čuchali nebo měli pěknou poslušnost, tak dostanou skelety nebo jinou ňamku. Maso dávám syrové, buď z vetamixu nebo teď se mi povedlo od známého sehnat 50 kilo hovězího. Že by mi po mase nežrali granule se mi nestává, jelikož jsou to pažravci sežrali by cokoliv. Nebo když masa vyndám moc velký kus, večer ho zamíchám do těch granulí, což by se prej nemělo, páč každá ta složka se prý tráví jinou dobu a jinak a prej jim to pak dlouho trvá, než to ztráví. To mi ale neva, jelikož první jejich pohyb za ten den je až ta v 16:00, takže maj času na trávení až až.
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2010 11:29
- Nahlásit
Zdravím všechny zúčastněné......tak jsme nakonec objevili, že ta naše hovinka hárá, je to jen nepatrné kapání po betoně, ale jelikož jsem kdysi měla fenu, je to určo ono. A já bláhová myslela, že je ještě brzy.....
Nicméně jsem si konečně přečetla složení pro plan krmiva a fakt je tam ta kukuřice apod.... Nakonec jsme jí vybrali acanu, tu nám též oporučovali, když jsme si jí brali a ta má to složení celkem pěkné, i když nerozumím těm procentuálním hodnotám bílkovin apod. Dávám jí skelety syrové, chroupe jako divá. Večer jí vaříme maso a vnitřnosti a po granulích i vařeném se jen zaleskne mísa.
Je zase spokojená.....Takže v podstatě jste mi všichni pomohli. Dík
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2010 20:12
- Nahlásit
krsinda
to je dobre, ze jste opustily proplan. je to navonena bida. stale jsem nepochopil, jak nekdo, kdo umi cist, tim krmi...
kdyz nebude vyhovovat acana, tak jsou i dalsi kvalitni krmiva, ale tohle je dobry smer...
gratulace, ze vam to dobre funguje...
|