| Autor |
Zpráva |
Nexxi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 00:45
- Nahlásit
Dobrý den, mám velký dotaz na chovatele psů, a speciálně na majitele feňulí. Mám doma devítiměsíční fenku křížence ohaře a uvažuji o její kastraci. Horší je to s tím, odhadnout v jaké fázi je, protože od svých cca 8 měsíců se začla neskutečně zajímat o psí chlapy, nabízela se jim. Byli sme u vet ale ta naznala, že hárání to ještě není. Pak naše fenka jeden den měla při venčení krvavé loužičky ale tím to skončilo. Přijde mi, že se nyní trošku uklidnila a míň se zajímá o psy.. Potřebovala bych poradit, jak u takto se chovající fenky odhadnout dobu ke kastraci, když ani netušíme, jeslti hárala nebo ne je to naše první fenka tak uvítám každou radu. Moooc děkuji
|
allík
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 07:57
- Nahlásit
Nexxi
Dobu vhodnou ke kastraci by ti měl doporučit veterinář. Spíš jde o to proč chcete fenku kastrovat? Jestli Vám vadí, že fenky hárají, tak proč jste si nepořídili psa? Přece jenom, narkóza je pěknej zásah do těla a nikdy nevíš, jak na to tvoje psisko bude reagovat.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 08:50
- Nahlásit
allík
Přece jenom, narkóza je pěknej zásah do těla a nikdy nevíš, jak na to tvoje psisko bude reagovat.
Pardon,ale kastrace je větší zásah.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:05
- Nahlásit
jablunka Pardon,ale kastrace je větší zásah. No samozřejmě. Původně jsem se do Nexxi chtěla pustit úplně. Jestli něco nesnáším, tak je to to, že si někdo pořídí čubu a dá ji hned jako prťouse kastrovat (pokud k tomu samozřejmě nejsou závažné zdravotní důvody). Ale popravdě jsem si říkala, že budu hodná a tak lehce naznačím, že prostě operace neee.
Jinak Jablunko, jestli si vzpomínáš, tak si mi dávala kontakt na Monču z chrtů a ta mi šila pro holky oblečky. Na cvičáku se mi teď všichni smějou, že nemám psi, ale mrňavý koně
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:12
- Nahlásit
allík
Jestli něco nesnáším, tak je to to, že si někdo pořídí čubu a dá ji hned jako prťouse kastrovat
Tak nějak.
Jinak Jablunko, jestli si vzpomínáš, tak si mi dávala kontakt na Monču z chrtů a ta mi šila pro holky oblečky. Na cvičáku se mi teď všichni smějou, že nemám psi, ale mrňavý koně
tak tohle dobře znám.Okamžitě naval nějakou fotku.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:15
- Nahlásit
jablunka
tak tohle dobře znám.Okamžitě naval nějakou fotku. Nemam, nedam Vyfotit ty moje dvě bestije jsem se snažila kdysi. Po několika absolutně neúspěšnějch pokusech jsem to vzdala. Jediné fotky, které máme jsou buď spící nebo na párek v tranzu čučící Tak jedině, že bych je oblíkla jakože na dobrou noc a rychle vyblejskla
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:15
- Nahlásit
allík
estli něco nesnáším, tak je to to, že si někdo pořídí čubu a dá ji hned jako prťouse kastrovat
Tak nějak.
to sice máte pravdu děvčata, ale já zase zastávám názor, že lepší je fenu vykastrovat, než za 2 měsíce nabízet štěňátka z "omylového" nakrytí. Takže mi kastrace přijde jako menší zlo asi tak
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:19
- Nahlásit
allík
Tak jedině, že bych je oblíkla jakože na dobrou noc a rychle vyblejskla
No asi ti nic jinýho nezbyde.
Alexa
ale já zase zastávám názor, že lepší je fenu vykastrovat, než za 2 měsíce nabízet štěňátka z "omylového" nakrytí. Takže mi kastrace přijde jako menší zlo asi tak
Vím co tím chceš říct,ale tak snad si pořizuju fenu s tím,že dvakrát do roka ji budu muset uhlídat.Pokud rovnou uvažujou o kastraci,přijde mi to prostě jako prasárna.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:21
- Nahlásit
Alexa
to sice máte pravdu děvčata, ale já zase zastávám názor, že lepší je fenu vykastrovat, než za 2 měsíce nabízet štěňátka z "omylového" nakrytí. Takže mi kastrace přijde jako menší zlo asi tak To jako fakt??? Jestli si někdo z nějakýho důvodu pořídi fenku a pak ji dá kastrovat kvůli tomu, že kdyby mu náhodou někdy utekla, tak aby teda neměla štěňata, tak je u mě pěknej ...
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:27 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit
jablunka
tak snad si pořizuju fenu s tím,že dvakrát do roka ji budu muset uhlídat.
ale to snad fakt nemyslíš vážně jako bys znala málo takovej případů
allík
pak ji dá kastrovat kvůli tomu, že kdyby mu náhodou někdy utekla, tak aby teda neměla štěňata, tak je u mě pěknej
hele samozřejmě je blbost nechávat fenu kastrovat hned po prvním hárání, i když u některejch majitelů i to by bylo včas, ale pořád mě nikdo nepřesvědčil že je lepší mít nekastrovanou fenu a nechtěný štěňata, a není takovejch případů málo.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:29
- Nahlásit
Alexa ale pořád mě nikdo nepřesvědčil že je lepší mít nekastrovanou fenu a nechtěný štěňata, a není takovejch případů málo. No hele, tak tohle my tady asi nevyřešíme. Ale já jsem vznesla konkrétní dotaz ke konkrétní osobě...
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:33
- Nahlásit
Alexa
ale to snad fakt nemyslíš vážně jako bys znala málo takovej případů
Myslím,nejsem naivní,ale už to že se přijde něgdo zeptat sem,znamená,že má nějakou povědomost.
No hele, tak tohle my tady asi nevyřešíme.
Tím bych to uzavřela.Gdyž budou chtít kastrovat a nehlídat,nic s tím neuděláme,jen sem napsala co nsi o tom myslím.
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:40
- Nahlásit
Nexxi
Mám fenku taky kastrovanou po prvním hárání. Je to sice velký zásah, ale mladý organismus se s tím vyrovná daleko lépe, než starší. Rozhodla jsem se hlavně kvůli prevenci pozdějších onemocnění (bylo mi to doporučeno i vetem). Jelikož naše stará fernka měla nádor, musela jít na operaci v pokročilém věku. A i v okolí znám několik případů s podobnými problémy.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 09:58
- Nahlásit
Nexxi
Víš o riziku inkontinence u větších plemen?
Já tedy nejsem odpůrce kastrace a moje feny snad půjdou taky v brzké době pod kudlu. Ale mám prťavý plemeno, tže tam to riziko inkontinence a doživotního braní léků není tak vysoké, jako u větších plemen.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 10:23
- Nahlásit
otázka kastrace je určitě problematická a každej na to má jinej pohled. já nejsem zastánce kastrace jako prevence rakoviny a uznávám jen kastraci ze zdravotních důvodů kam teda za sebe řadím i zdlouhavé falešky po každém hárání, které fenkuovlivňují psychicky i fyzicky natolik, že jí to vlastně zhoršuje kvalitu života. dotaz ale zněl, jak odhadnout dobu kastrace, tedy majitelka už je rozhodnutá kastrovat.
Nexxi
já bych v případě fenečky počkala na první regulerní hárání se všemi jeho projevy. to co jste zažili teď by mohlo být skrytým háráním, ale to bych nebrala v potaz. prostě až vám normálně plnohodnotně odhárá, tehdy bych začala řešit možný termín kastrace. rozmlouvat vám to nebudu, i když to nepovažuju za šťastné řešení
|
Nexxi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 16:37
- Nahlásit
ahojky tak asi budu reagovat obecně ne k vám konkrétním. Fenka je kříženka takže určitě štěnda nechci. a hlavně.. hárání bych přežila, fena je v kotci, takže mi to až tak nevadí. nicméně, byli sme u vet (u dvou dokonce) a obě mi řekly, že v současné době je zánět dělohy tak běžná věc u fenek po desátém roce života, že by ji ta kastrace určitě jednou potkala a že je lepší ji kastrovat ted, když je mladá, dobře se hojí a plná síly, než nemocnou a starou.. tot názor dvou veterinářů..
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 16:45
- Nahlásit
Nexxi
Souhlasím s tebou. Já měla fenku a v 10 letech se jí objevily nádory na mléčné žláze, ihned byla doporučena kastrace, ale i tak nám poté do půl roku fenka umřela, rakovina se totiž bohužel dostala dále
Již nikdy bych to nechtěla zažít, takže jsem u své fenky také přistoupila na kastraci hned po prvním hárání, vlastně jen z důvodu prevence, štěnda jsem také nechtěla, takže ten týden co se hojí jizvička se to dá vydržet, nyní již nejde vůbec vidět, žádná změna v chování a mám střední plemeno a inkontinence jí nehrozí. A i u větších plemen je riziko inkontinence opravdu velmi nízké.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 16:47
- Nahlásit
Nexxi
tot názor dvou veterinářů..
S tímhle názorem veterinářů se setkávám se svou osmiletou nekastrovanou čubou poměrně často, přesto kastraci/operaci, a to poměrně náročnou vnitrobřišní, neplánuju. Samozřejmě, že fena může mít zánět dělohy, může mít v pozdějším věku i rakovinu mléčné žlázy, lišty, vaječníků, dělohy, může mít rakovinu sleziny, jater, osteosarkom...to jsou taky poměrně častý onemocnění, nebo aspoň znám jen psy, kteří zemřeli na tyto rakoviny. Určitě je zvážení kastrace pouze a výhradně na vás, dnes to veti doporučují jak ostříhání drápků.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 16:51
- Nahlásit
Nexxi
veti musej někde dělat prachy že jo, můj vet a dobrý známý mi řekl, že kastrace je proti přírodě, že to má výhody samozřejmě, ale riziko že bude inkontinence je vyšší než si většina lidí myslí, že se fena změní že mi nebude dělat jsou větší, nešla bych do toho, psy mám 14let převážně feny a nikdy bych je nenechala kastrovat, žádná z nich neměla žádné potíže co se týká dělohy apod, t´uky t´uk a jsou některé z nich babičky
|
Nexxi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 16:55
- Nahlásit
jenže tady zrovna sousedům umřela fenka na zánět dělohy ve čtrnácti letech a druhý sousedi nechávali loni operovat třináctlietou fenku vlčáka, která to naštěstí přežila..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 16:56
- Nahlásit
Nexxi
že v současné době je zánět dělohy tak běžná věc u fenek po desátém roce života, že by ji ta kastrace určitě jednou potkala a že je lepší ji kastrovat ted, když je mladá, dobře se hojí a plná síly, než nemocnou a starou.. tot názor dvou veterinářů..
Jo taky jsou bezny torze, tak nech pri kastraci zrovna preventivne prisit zaludek, vycistit zuby, ten zubni kamen je taky previt.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 17:30
- Nahlásit
U psa mi veterinář hned při druhém očkování nutil kastraci že je to dobré preventivně,no ono u rtw by bylo nejlepší preventivně odstranit rovnou ten již zmíněný žaludek a nejlépe i kyčelní klouby že jinak,to je to tak těžké ochránit fenu před psy když hárá že se bojíte štěňat?
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 17:44
- Nahlásit
staropramen
U labradorů odstranit břicho; u bulteriérů zuby; u ovčáků prdel a u moderních ušatých dobrmanů raději celou hlavu, aby neměli zánět zvukovodů z toho, že mají najednou uši, který nikdy neměli.
Myslím, že je to sice zvláštní kastrovat fenu jen tak co kdyby náhodou, ale v určitých případech lepší. I když se dá předpokládat, že kříženka bude vůči všemožným bujením odolnější, než čisté, šlechtěním degenerované plemeno....
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 17:55
- Nahlásit
Co mívají ovčáci s prdelema?
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 18:03
- Nahlásit
staropramen
NO, cauda equina, problém v křížové oblasti, kdy kost začne v míšním kanálu utiskovat nervy a pak i míchu a, tradáááá, je z toho pes jen na přední náhon.
Problém spádité zádi....
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 18:08
- Nahlásit
staropramena nebo ciste jen problem s bolesti zad,mam masivniho ovcouna,takze,se to nekde projevit zel musi a hlavne jak byl aktivni na obranach a mel velke razance!takze celkove pater jde do haje,ale jak pise pumpa,cauda equina je velice casta!
Pumpamame male mimi!!!!!!
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 18:12
- Nahlásit
nemethova5
jůůů, jakýpak?
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 18:15
- Nahlásit
Pumpacely cerny dlouhosrsty nemecky ovcak,je to vedle v tematu,kdyz najedes na davidkovou renatu a najedes o jednu a druhou stranku zpet,tak tam je,davala jsem tam fotky.bude tak mohutny jak hajan a je to slovak
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2010 09:43
- Nahlásit
Nexxi
Taky mám kamarádku veterinářku a docela nedávno jsem s ní na tohle téma vedla debatu. Kastraci nedoporučuje, jen při zdravotních problémech. Ani kastrace nezaručuje ochranu před rakovinou...Tělo bez produkce hormonů chátrá a strádá, ale to nám asi fena sama neřekne jak se cítí. Připodobňovala to k menopauze či sterilizaci u žen, kdy se dnes vyrábí nejrůznější preparáty, aby tělo uchránili od problémů souvisejících se ztrátou hormonů...Nejsem veterinář a tak už si přesně nepamatuji všechny ty vedlejší důvody proč by to nikomu jako prevenci nedoporučila, ale mě přesvědčila dost. Jo a inkontinence se rozhodně netýká pouze velkých plemen a už vůbec není málo častá...Ale samozřejmě ať se každý rozhodne sám, já bych to nikdy neudělala....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2010 09:48
- Nahlásit
Nexxi
jenže tady zrovna sousedům umřela fenka na zánět dělohy ve čtrnácti letech a druhý sousedi nechávali loni operovat třináctlietou fenku vlčáka, která to naštěstí přežila..
jako sorry,ale ve 14 letech prostě na něco ten pes umřít musí,vono přírodě se moc vzdorovat nedá..a tý 13letý ovčandě asi taky moc času nezbejvá ,u NO je to věk na pováženou
|