| Autor |
Zpráva |
Helax
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2008 15:56
- Nahlásit
Máme fenku starou 1 rok a 4 měsíce, po prvním hárání byla kastrována. Už několik měsíců si nevíme rady s tím, že téměř každé ráno najdeme na koberci v pokoji loužičku, někdy i bobek. Přes den nejen že vydrží dlouho, aniž by se počůrala, ale dokonce si dokáže říct, že chce ven. V noci ale nemá žádnou snahu nás budit, prostě jde a vykoná svou potřebu v bytě. Očividně necítí žádnou vinu a my ji nemůžeme trestat, protože to vždycky zjistíme až ráno. Myslím, že už si na to zvykla. Poraďte, prosím, jak ji to odnaučit!
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2008 20:15
- Nahlásit
Helax
Potrestat jí na místě činu - sice jí to nedojde hned, jako kdybyste jí chytili při činu, ale dojde jí to - Vždyť ona vlastně ani neví, že dělá něco špatně, ne? Jak může cítit vinu, když jí za to nepotrestáte?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2008 22:46
- Nahlásit
Jak může cítit vinu
Pes dokáže cítit vinu?????
A pak nejspíš napíše písemnou omluvu .
Helax
Zkus s ní chodit ven i v noci (v jednu, ve dvě, dej si budíka) a uvidíš, jestli se něco změní. Tohle bude běh na dlouhou trať, ale tresty s tím nejspíš moc nehnou.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2008 23:53
- Nahlásit
Helax
Měl jsem teď doma podobný případ, fenku na výchovu, retrívřice něco přes rok, po háraní kastrovaná. V noci se počůrala, taky jsem myslel, že nemá docvičenou čistotnost a chodil s ní ven. Pak mi to udělala i přes den v situaci, kdy mi konečně doklaplo, že se tím na sebe snaží upozornit, pokud si myslí, že se jí málo věnuju.
Takže jsem nasadil tvrdší režim, vlastně dočasně přišla o volný pohyb po domně - buď je venku, nebo cvičíme, nebo si hrajem, nebo žere, ale jinak jí odpoveluju na její místo - a je po problému. Stejně ale v noci mám pro jistotu budíka na 3:30 a jdem se na zahradu vyvenčit.
Navíc se tímhle přístupem hezky zklidnila, neblázní po domě, víc se prospí, jak pes má.
A ještě si můj pes od ní na chvíli odpočine.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2008 23:58
- Nahlásit
Dines
Jo a:
Potrestat jí na místě činu - sice jí to nedojde hned, jako kdybyste jí chytili při činu, ale dojde jí to - Vždyť ona vlastně ani neví, že dělá něco špatně, ne? Jak může cítit vinu, když jí za to nepotrestáte?
Jak píše Lucie, úvahy o vině jsou nesmysl, ale i to trestání bych v téhle situaci vynechal, mohla by to dokonce chápat jako pozitivní výsledek své snahy - probudila vás a začli jste se jí zabývat. A nějaký ten vylágoš přežije, hlavně že je sranda.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2008 10:09
- Nahlásit
Walda
No, nevím - je fakt, že narozdíl od tebe jsem úplný amatér
Mě to dělali psíci taky ze dvou důvodů - buď z neúplné (nepochopení) čistotnosti, nebo natruc (jo, a nepiště mi tu, že u psů natruc neexistuje :lol - když natruc stačilo nechat otevřené dveře do ložnice - takže asi tímto nejlépe zjistíš, z jakého popudu to dělá
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2008 10:32 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Dines
jo, a nepiště mi tu, že u psů natruc neexistuje
No přijde na to, co znamemá na truc. Pokud snahu o odvedení pozornosti nebo naopak o připoutání pozornosti na sebe, pak ano, exituje.
To první jsem tu popsal, to druhé mi párkrát udělal můj chlupáč když byl ještě malej štěńák. Vzal z koše na špinavý prádlo nějakej moc voňavej kousek a šel si ho někam užít, my mu ho vzali, on šel do prostředka místnosti, udělal loužičku a když jí šli páníčci čistit, tak znova hybaj ke koši a ukořistil si novou báječnou věc. Opět stačila změna režimu a krátkej proces.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2008 10:36
- Nahlásit
Walda
Mě to dělali psi, když jsem se v pro ně nevhodnou dobu (a to klidně i 5 minut po venčení) zavřela do pokoje a je jsem nechala na chodbě - mohla jsem se takřka spolehnout, že ve chvíli kdy otevři dveře a udelám krok, budu moct prát ponožky
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2008 10:40
- Nahlásit
Dines
budu moct prát ponožky
Moment, oni na tebe? Tak tady by pomohl jen leteckej den nebo traverza.
|
Helax
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2008 21:51
- Nahlásit
No jo, jenže vtip je v tom, že ona v noci má přístup ke všem členům domácnosti, může za námi lozit i do postele (to jsme, pravda, trochu nevychytali, když byla štěně - ale je to náš první pes, tak chápejte). Takže podle mě nechodí čůrat proto, aby získala pozornost nebo tak. Nebudí nás, naopak potichu si spokojeně přebíhá z postele do postele a mezitím si odskočí "na toaletu"... Vstávat kvůli ní pořád ve tři se mi nezdá jako rozumné řešení, vždyť od toho učíme psy hygieně, abychom s nimi nemuseli chodit po nocích ven. Bydlíme v bytě a chodit ji ve tři venčit znamená chodit ve tři do ulic.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2008 21:54
- Nahlásit
Helax
Vstávat kvůli ní pořád ve tři se mi nezdá jako rozumné řešení, vždyť od toho učíme psy hygieně, abychom s nimi nemuseli chodit po nocích ven. Bydlíme v bytě a chodit ji ve tři venčit znamená chodit ve tři do ulic
Buď jste jí hygieně ještě na 100% nenaučili, nebo to pozapoměla - každopádně se vám vyplatí k ní týden vstávat, aby měla šanci pochopit že doma ne - rozhodně jí dát najevo, že se vám nelíbí co dělá
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2008 07:32
- Nahlásit
Helax
No, mám tady fenku fleta na výcvik, mám jí přes 4měs. a najednou se mi počůrala přes noc v bytě. Udělala to dvakrát za sebou /tedy 2noci/, pak mi docvaklo, že začínáme topit a ona víc pije. Přidali jsme jedno venčení ještě pozdě večer a je po problému.
Taky jde o to, jak velká "loužička" to je. pokud je to louže jako oceán - pak se jí fakt chce čůrat a nemůže to vydržet /může být přepitá úplně stejně jako moje fletka/, pokud jsou to loužičky, jenom malinké /jakoby po vyčůrání/, řekla bych, že si to u vás značkuje.
Jak píše Walda, odkázala bych jí večer na její místo, /pokud je zvyklá spát v posteli tak bych jí eventuelně na pár nocí na místě uvázala. Pokud máte výstavní klec, dala bych jí tam. Na vlastní místo si nenačůrá.
Každopádně večerní venčení by mělo být pořádné, s vyběháním a hrou s ostatními psy, tak aby byla unavená a "chrápala" pokud možno celou noc.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2008 13:53
- Nahlásit
Jak píše Fík, hledej příčinu a něco pro to udělej, a ne "mně se nechce ve tři vstávat" a "ona necítí vinu".
Důvody nečistotnosti jsou prakticky tyto:
- nemá to dostatečně naučené
- není dostatečně venčen
- je z něčeho ve stresu
- je nemocný
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2008 10:43
- Nahlásit
Fík
LucieS
Na vlastní místo si nenačůrá.
Pokud není ve stresu, nebo nemocná, nebo nebude mít blbej sen
Nám takhle pes pochcal gauč (pevně věřím, že buď dostal křeč, nebo se mu zdálo něco fakt blbýho - prostě nevěřim, že by neschvál vylez na gauč, vypustil celej zásobník, a ještě v tom chvíli ležel ), no a ve finále když spatřil nasranýho přítele, tak si ještě komplet zechcal pelech
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2008 11:41
- Nahlásit
Dines
Vyjímka potvrzující pravidlo - máš psa prase.-) , taky si čůrá na přední nohy jako náš cipís?
|
olympus
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2008 12:09
- Nahlásit
U kastrovaných fenek se stává velmi často, že po kastraci trpí inkontinencí. Máme doma právě případ, kdy fena stará 1 rok a 4 měsíce (v roce kastrovaná pro zánět dělohy) se začala počůravat. Ne každý den, ale několikrát do týdne ano., většinou právě přes noc (do té doby s tímto nebyl nikdy problém). Veterinář doporučil léky na inkontinenci.
P.S.: Netrestat, s největší pravděpodobností za to nemůže!
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2008 12:26
- Nahlásit
Fík
Nemam - nevěřim tomu, že by to udělal vědomě!
Jasně že jo - za rok a půl se ještě nenaučil pořádně mířit - nejhorší to je, když ho při TOM zaujme nějakej pohybující se předmět - to si je schopnej počůrat úplně včechno
|
Klára Maráková
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2008 22:42
- Nahlásit
Tak já se vmísím do Vaší konverzace. To já má zase vyzkoušené, že když jsem celý den 11.h. v práci a mám své miláčky ve "školce" na hlídání u své tchýně - mají celý den přístup na zahrádku, páníček s něma jde kolem 18 - 19.h. do parku se řádně vyvenčit,... ale stejně to malé půl roční štěndo, má potřebu se venčit ještě kolem 23.00h., a jakoby ani nikde nebylo.. a když to neudělám, tak to zkrátka udělá ona na koberec! Taky jsem s ní běhala i ve 3.ráno atd., ale začala jsem venčení prodlužovat a taky hlavně sledovat - jak je neklidná a nechce spát, vzít jí a jít zkrátka ven. Teď už vydrží (když je vyběhaná a unavená) celý večer až do půl deváté do rána, aniž by se počůrala, ale chce to sledovat a i když se nechce, vyběhnout na ulic.
|
Kikis
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2008 07:43
- Nahlásit
Helax: A v kolik chodíte naposledy večer ven a v kolik ráno?
|
Helax
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2008 15:56
- Nahlásit
Kikis: Většinou chodíme večer kolem jedenácté, někdy dřív, někdy později, a ráno někdy v 7, někdy až po osmé, ale i když jsem vstávala kvůli brigádě v pět, loužička už byla na koberci. Prostě to nevypadá, že by čůrala ráno z toho, že to nemůže vydržet, ale někdy uprostřed noci, kdy by vůbec neměla mít problém to udržet. Před den je schopná vydržet klině i 9 hodin (i když většinou chodíme v intervalech po asi 6 hodinách). Napadla mě právě inkontinence v souvislosti s kastrací. Často jsou to jen úplně malinké loužičky. Ze stresu to určitě není a jak jsem už napsala, podle zkušeností ze dne (a taky vzhledem k tomu, že už má přes rok) si myslím, že ve výdrži to taky není.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2008 17:12
- Nahlásit
Helax
Napadla mě právě inkontinence v souvislosti s kastrací
hele ale to by byla asi inkontinentní nonstop ne??ne jenom v noci??
chtělo by to zjistit u veta...ale koukám že si psala v prvním příspěvku najdeme na koberci v pokoji loužičku, někdy i bobek. tak to inkontinence nebude...zkus jí zas párkrát vzít ven v noci a uvidíš
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2008 20:18
- Nahlásit
Helax
No hlavně že jistě víš, čím vším to rozhodně není .
Inkontinecne to podle mě být může, vyskytuje se hlavně při dlouhém spánku, což v noci je.
Jako první zkus opravdu tři čtyři dny vstávat ve tři v noci a chodit s ní ven. Podle toho, co se změní, se zařídíš dál.
|
Klára Maráková
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2008 22:50
- Nahlásit
Moje fenka měla dnes přesně 7.měsíců a někdy se nám to taky stává, že i když je večer vyvenčená a ráno ji ani jeden nevidíme, že by to pustila, tak se zkrátka nějaká ta louže obejví! Ale já si myslím proč to tak u nás je. Já jsem velký venčič a když mám celé dny volno, tak s holkama lítám po venku, co se do nic vejde, to pak padnou i ve 20.00h. a spí až do rána, klidně až do půl deváté a louže nikde. Naopak, když jsem zase celý den v práci, i když jsou v tzv."školce" u tchýně, kde mají volný pohyb po zahrádce (my bydlíme v bytě) a ještě i večer s nimi jde manžel ven, tak ráno, když se to nepodchytne, se nám ta louže, sem a tam objeví. Ale co mi dost pomohlo, tak osvědčené "násilí" čumák namočit a razantně říct FUJ. Taky to na mě zkoušela a budila mě třeba i ve tři ráno, že jako nutně potřebuje, ale to bych se stala jejím otrokem a lítala s ní před barákem každé tři hodiny - prostě si musí počkat. No uvidíš, třeba to inkontience nebude (doufej) a bude to pouze rozmar psa. Držím palce!!!
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2008 08:58
- Nahlásit
Moje fenka měla dnes přesně 7.měsíců a Taky to na mě zkoušela a budila mě třeba i ve tři ráno, že jako nutně potřebuje, ale to bych se stala jejím otrokem a lítala s ní před barákem každé tři hodiny - prostě si musí počkat.
Teda ty seš docela vostrá na takový štěndo - já se s tim prala přes 8 měsíců, a co bych dala za to, aby si mě pes přišel vzbudit (to se naučil až teď v roce a půl, a to bych byla radši aby to neuměl )
|
Klára Maráková
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2008 09:29
- Nahlásit
Dines
No, a to mám pořád pocit, že jsme se vším pořád pozadu! Měla jsem před tím kokra a ten to zvládal už ve čtyřech měsících. Buďto si sám řekl, nebo to vydržel, ale po 4.měsíci, nebyla nikde ani loužička. Tak to jsem ráda, že moje Terezka není tak natvrdlá jak si o ní myslím!
|
Kikis
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2008 21:45
- Nahlásit
Helax
Tak ty časy venčení jsou ideální - to si holka nemá co stěžovat
Pochopila jsem správně, že fenka už byla naučená na čůrání pouze venku a začala až po nějaké době, nebo ten problém řešíte pořád? A jsou to velké louže nebo malé - resp. vypadá to jako že na to místo přišla, přičupla a vyčůrala se, nebo by to mohlo být i tak, že spí a udělá loužičku (malou) pod sebe aniž by o tom věděla?
Naše fenka úprávě tou pokastrační inkontinencí trpí. Nechali jsme ji kastrovat po prvním hárání a asi 5 měsíců po tom to začalo. Důležíté je, že je to samovolný únik moči - takže fenka si prostě načůrá pod sebe aniž by o tom věděla. Jak tu ale někdo psal, že je to nepřetžité, tak to není tak úplně pravda - u té naší k tomu docházelo právě večer nebo v noci - proč, to nevím...Nicméně mi hned docvaklo co by to mohlo být a šli jsme na poradu k veterináři - tam jsme navíc zjistili, že Linda hrozně moc pije, ledviny to úplně nezvládají a ona má moc řídkou moč. Takže jsme začali přesně odměřovat vodu kterou přes den vypila, trochu to pomohlo, ale nakonec jsme přece jen museli nasadit hormonální tabletky k tomuto účelu určené (incurin) - a od té doby máme pokoj
Já osobně bych na tvém místě k veterináři zašla - přesně mu popsat co a jak, ať moč vyšetří a rozhodně, jestli je to opravdu jen nějaký rozmar, nebo jestli jsou to zdravotní obtíže.
Jinak jsme měli doma ještě jednoho "pochcánka" co občas čůral přes noc - starší jezevčici, která nakonec zemřela na selhání ledvin takže jsem možná trochu paranoidní, ale já bych k veterináři určitě zašla - některé věci není radno podceňovat
|
Helax
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2008 00:24
- Nahlásit
Kikis: Dalo by se říct, že asi od půl roku do jednoho roku svého života sem tam udělala v bytě v noci louži, ale to jsme jí moc nevyčítali, říkali jsme si, že je to ještě věkem nebo to byla ranní louže a mohli jsme si za to sami, a navíc to mělo pro nás optimistickou tendenci. Asi v roce, tedy 3 nebo 4 měsíce po kastraci, se začala takhle v noci počůrávat s železnou pravidelností, dneska jsme vlastně ráno šťastní, když náhodou loužičku neobjevíme.
Většinou to bývá spíš loužička malá, takový ucvrknutí, i když nevím, jestli ve spánku, protože přes noc přebíhá z postele do postele a netuším, jestli si mezitím zdřímne i na koberci, je to možný. Pokud je to velká louže, bývá to mojí vinou, když prostě zaspím, ale to už se naštěstí moc často nestává.
Ale máš pravdu, zajdu v týdnu za veterinářem, když by to mohlo mít takový vážný zdravotní důvody. Minimálně mi jako odborník řekne, jestli pomůže prostě týden vstávat ve tři ráno, nebo je to horší problém.
|
jitsur
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2015 21:01
- Nahlásit
potřebuji poradit ohledně naší 15.měsíční fenky maltézáka.Naše fenka přes den vůbec nechce pít,přesto že ji má samozřejmě neustále k dispozici,ale začne pít až večer po tom co dostane kolem půl 5 granule,tak kolem 6-7 hodiny je schopná vypít celou misku vodu a ještě má málo.Jenže v tom případě,v noci nevydrží.Chodí 5-6 denně večer ji dáváme než jdeme spát a to vždy kolem 23.00hod a přesto je jako hodinky a kolem 3.30 nebo 4.00 se vzbudí a škrábe,kňučí u dveří ložnice.Tak vstanu a jdu s ní ven.Vyčurá se a pak se jdu podívat,jestli už něco neudělala.Ale poslední 4dny najdu pokaždé už louži.V noci ji neslyším,že by chtěla ven,až kolem té půl 4.Dříve vydržela do 5hod,nebo jsem si ji vzala do postele a vydržela i do 7hodin.Ale nechápu to,že přes den vydrží i 8hodin a v noci ne.Myslím si,že už v 15 měsících už by měla přes noc vydržet.Včera jsme ji vzali v 17 hodin vodu a přesto jsem opět našla ve 4 ráno už louži.Chtěla jsem jen podotknout že, asi před 10dny dobrala antibiotika,měla zřejmě zánět análních žlázek.Chodila pořád čůrat a častěji dělala bobky.Byla jsem u veterináře a ten říkal,že má teplotu a vymačkal jí ty žlázky.Ale to s tím asi nesouvisí.Řekl,že je to pravděpodobně od toho a dostala antibiotika.Kdyby byla nemocná,tak by nevydržela ani přes den.Když k ní budu pořád v noci vstávat,tak si na to zvykne a budu chodit pořád.Už mám pocit,že nám to dělá schválně.Ale nic se doma nezměnilo,že by měla důvod to dělat...už jsem z toho zoufalá. :-
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2015 21:22
- Nahlásit
jitsur
Kdy fenka harala nebo bude harat? Atb, byt dobrana pred 10 dny, klidne s curanim souvislost mohou mit. A ne, pes nedela nic naschval.
Dříve vydržela do 5hod,nebo jsem si ji vzala do postele a vydržela i do 7hodin.Ale nechápu to,že přes den vydrží i 8hodin a v noci ne.
Co je na tom k nechapani, kdyz se naloka vody na noc?
Včera jsme ji vzali v 17 hodin vodu a přesto jsem opět našla ve 4 ráno už louži
Brat psovi, ktery je krmen granulemi, po zradle vodu - to je ale slusna cunarna. Pardon.
Co treba popremyslet o zmene rezimu krmeni? Davat granule, podotykam vlhcene, nacucane, 2x denne, rozdelit davku na rano a vecer. Vecerni krmeni posunout klidne na pozdejsi dobu?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2015 17:56
- Nahlásit
jitsur
zkuste se stravovat grnulemi a mozna pochopite, co zmenit
|