Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / donesení aportu a následné drž
Autor Zpráva
žanda
# Zasláno: 18 Čec 2005 13:48
- Nahlásit

Má dotaz prosím........potřebuji poradit,jak na aport.....vyběhne, už i přinese....ale plivne a pak teprve sedne-žádná výměna za piškotu nelze, protože vyplivne dřív,než předsedne...povel drž v tuhle chvíli nezabírá,aport jako takový nemá rád a už jsme alespoň ve fázi,že vyběhne a přinese......dokud před ním couvám, peška drží,jen se zastavím a chci provést výměnu -pliv----(((
Máte někdo zkušenost?
Nechci aport učit donucováním......jsem ráda, že jsem ale v této fázi. Díky za rady.

jeje
# Zasláno: 18 Čec 2005 13:59
- Nahlásit

http://www.vycvikpsa.cz/articles/000013.shtml

jeje
# Zasláno: 18 Čec 2005 13:59
- Nahlásit

http://www.vycvikpsa.cz/articles/000013.shtml

Ketrin
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2005 14:27
- Nahlásit

žanda
Z vlastní zkušenosti (u první feny jsem si kdysi aport sama pokazila svou nedůsledností, takže vím co dá práce to přeučit):

hlavně bych nedávala za odměnu žádný pamlsek ani hračku. Pes aport plive z toho důvodu, aby už už dostal tu svou dobrotu. Odměňovat pouze slovní chválou, jak je hóóódný, šikovný a jak to bylo dóóóbře.
Jinak to předávání jsem napravovala na vodítku. Čubu u nohy, držela aport a chodili jsme. A pak jsem zpomalovala, zpomalovala, zastavovala, sedni a drrrrž. Nějakou dobu to trvalo, ale pak jí to seplo a pak už to vždycky dělala správně.
Kdykoli aport pustila, musela ho bez povelu sama hned zase vzít.
Totéž při aportu z vody-musí sednout, předat a pak teprve se může oklepat.
Ovšem já mám rozené aportéry-retrívry, aport milujou a ten problém co byl, byl výhradně moje chyba. Pokud pes aport nemá rád, pak bych asi o to víc ze začátku rozvíjela aport hravou formou, aby ho to začalo bavit. Ale neplést dohromady práci a hru - na obojí mít příslušnou pomůcku i příslušné povely, aby pes věděl, kdy si hraje, tj.může blbnout, lítat s míčkem v hubě, honit se s tebou atd.- a kdy pracuje, tj. musí nejkratší cestou přinést a korektně předat.
Hodně štěstí a trpělivosti.

Lady
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2005 16:52
- Nahlásit

žanda
Já mám také pejska neaportéra. Na cvičáku mi říkali abych se s ním o peška tahala a pak dala povel pusť. Je fakt, že konečně už za aportem také vyběhne dokonce přinese, ale strká do mě a jako by říkala pojď se o aport tahat.
Nevím zda je to dobře nebo ne, ale jak jsem už psala, je to rada ze cvičáku.

žanda
# Zasláno: 20 Čec 2005 07:24
- Nahlásit

Díky všem.

Lady tahá se rád o všechno....o aport se taháme také, pak když ho pustím a jako ustupuju aby mě ho musel znovu do rukou strkat......pokud to není po dohození aportu a jen tahací hra- tak by mě utahal,ale jak to má spojit s donešením- otrava.
no máme ještě asi dva měsíce na dopilování.....tak buď se povede- a nebo ne....ale škoda každýho bodíku. ( s jeho temparementem bude dobrý každý)

Mel
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 08:27
- Nahlásit

žanda
Taky už jsem ze svého psa zoufalá - aport prostě podle mě nesnáší. Myslím, že dospěl k názoru - proč bych jí to nosil, když to pak stejně zase zahodí . Takže jsme dospěli do fáze, že já odhodím aport a většinou se nestane nic, prostě psa to nezajímá (stalo se nám to na zkoušce ZZO). V tom nejlepším případě mi to přinese a a buď to vyplivne, nebo se s tím snaží uprchnout.
Zkus psa naučit zvlášť povel drž a když už to bude umět, zkus to spojit s povelem aport. Ten můj trouba se sice naučil povel drž, ale zase pro to nechce běhat I když včera mi jednou přinesl aport hezky a za mé asistence si i pěkně předsednul bez vyplivnutí - tak snad už změnil názor

žanda
# Zasláno: 20 Čec 2005 08:35
- Nahlásit

Mel povel drž už taky umí.......dokonce je schopnej nést si cosi přes celou prahu až domů........(koupila jsem mu ve zverimexu kost-mimo metra jí držel až domů a nesl a radostně)..jindy si nese peška na vycházce.....umí na povel pustit......jen to nějak nějde zkloubit všechno do hromady...
To vybíhání za aportem jsem ho učila,že jsem měla aport na šńůře a tahala ho různě při hraní po zemi,až ho "lovil".
Právě,jdeme taky na ZZO.....tedy snad se dokopu...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 08:39
- Nahlásit

Žando, tak to určitě půjde. To docvičíš. Moje čuba to měla přesně stejně - aport nesla třeba 5 km procházku a nepustila, ale jakmile měla sednout a předat, tak buďto předala vestoje anebo sedla a vyplivla. A podařilo se nám to napravit na tom vodítku. Hlavně že to vůbec bere a nese. Nevzdávej to.

ola
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 08:40
- Nahlásit

Moje čuba aportuje ráda,ale když jsem jí to učila,tak u ní byla důležitá tzv. příprava na aport,což je vlastně hra,tahání,upoutání zájmu o aportek,prostě,aby byla na to co odhodím nadržená a mazala pro to! Na cvičáku nám radil výcvikář,když je zájem jen tak vlažný,abychom měli psa na vodítku (nebo na šňůře) a když už se k aportu dostane,tak ho k němu nepustit a kopat do toho míčku či co používáte a nenechat ho vzít si to do papule. Tím se nabudí zájem. Taky se mi osvědčilo aport přidělat na šňůru,hodit a pak přitahovat,což psa nutí běhat za tím a aportek se pro něj stane atraktivním. Hodně psů neaportuje z nedostatečné motivace. Moje čuba už když vytáhnu aport (lumpíka-takový ten uzel z nití),tak je hned celá akční,dotírá na mne,abych jí ho už dala a já ji tak rozdráždím,že ho nosí skvěle. Pokud vám s aportem pes utíká-chce to šňůru a přitahovat si ho s ním. Aby nepouštěl předčasně,tak je dobrý se s ním na konci o aport potahat,jak už tu někdo psal. Nejsem odborník,takže tohle jsou jen moje laické zkušenosti.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:15
- Nahlásit

Ola přesně a moc hezky popisuje hravý nácvik aportu. Ale já zase upozorním na rozlišování práce a hry - vím, že už s tím asi prudím, ale je to fakt důležitý. Viděla jsem moře psů s s úplně zbytečně pokaženým aportem, a bylo to jen a jen vinou páníků, že je nenaučili to rozlišovat. Já mám sice lovečáky, ale myslím že aport je aport, ať je to na loveckých zkouškách nebo na těch vašich ZZO apod.

žanda
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:27
- Nahlásit

Katrin ale nevzdávám,my na tom už nějakou dobu makáme, ale bohužel já nikdy aport psa učit nemusela-měla jsem vždy aportéry blázny,co jim bylo naděleno a všichni 3 to snad uměli sami od sebe)) jenže to byla více méně lovecká plemena.

Potahování je naše nejkvětší záliba-já mám staforda-těm je prostě tahání vlastní. Už to že vyběhne a i donese beru jako uspěch,protože jak říkám,aport byl prostě absolutní nuda).
A že už vybíhá rád-alespoň podle toho jak se tváří to tipuju-nechci mu zhnusit a holt to bude asi nějakou dobu trvat. Děkuju za každý podnět.

Jandula
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:58
- Nahlásit

Já se také připojím s dotazem, čubina (dle slova retriever si asi každý pomyslí, proč se vůbec ptám, ale ona v tomhle není typický retriever, 9 měsíců) je sice nabuzená, pro míček nebo cokoliv jiného vyběhne, ale 1. buď to zalehne a hraje si s tim sama a když jí dám pokyn ke mně, tak to tam nechá a přiběhne nebo 2. s tím utíká pryč. Někdy doběhne ke mně, ale asi metr přede mnou to pustí, včera se mi povedlo, že jsem jí přilákala na přetahovadlo, pustila míček, já se s ní chvíli tahala a pak jsem jí zase míček hodila... Ale nějak to furt nejde...

ola
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 10:25
- Nahlásit

Jandula
podle mne to chce pracovat se šňůrou,hlavně v těch začátcích. Vždyť když to hodíš,tak ten pes neví,že když řekneš aport,tak že to má vzít do papule a ještě s tím mazat k tobě. Takhle to reguluješ tou šňůrou. Prostě když vyběhne a chytí to do tlamky,tak teprve řekneš aport a už lanuješ po šňůře a táhneš si ho i s tím k sobě. Pokud to z papuly pustí,tak chytneš za obojek přiblížíš se k aportu a kopneš ho o kousek dál,necháš,aby měl pes zájem,ale nevzal to a zase odkopneš. Dokud pes nepřijde na to,že když si to nechá v hubě,tak mu do toho nikdo kopat nebude ! Popisuje se to moc blbě... Je dobrý taky na psa mluvit,měnit intonaci hlasu,jakože když to nese,tak je to OK,když pustí,tak brblat atd. U nás na cvičáku je moc dobře vidět,kdo se svým psem mluví a kdo ne. Předem sorry pokud je to málo srozumitelný.

Jandula
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 10:29
- Nahlásit

ola
Zkusím to, chce to asi dělat po troškách a na krátký vzdálenosti, protože jak znám svoji Sáru, tak by ji to za chvilku přestalo bavit úplně.
A co dělat v tom 1. případě, tj. kdy ona k tomu vyběhne, ale zalehne a hraje si s tím sama???

ola
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 11:20
- Nahlásit

To bych volila tu variantu s uvázáním aportu na šňůru nebo vodítko. Taháš za to a ona to loví. Opět se vzbuzuje zájem o aport. Když to dotáhneš skoro k sobě necháš jí to vzít do papuly a přitáhneš si ji i s tím k sobě a chválíš ji jak krásně přinesla aportek. Pro psa je fakt velkou motivací pochvala,určitě bych nedávala pamlsek,protože pak právě psi aport plyvou. Odměnou má být ta hra na konci,tahání,vydráždění,zábava,na který se podílíte obě dvě...

žanda
# Zasláno: 20 Čec 2005 11:36
- Nahlásit

Jandulo-ten pešek na špagát mě třeba moc pomohl,jinak by se ani nenamáhal za ním utíkat........a nemusí to být moc dlouhý -pak se mi taky osvědčilo na začátku tak 3x a dost......a pauza....tohle už máme zmáklý)jakž takž-)
ten konec je horší)))

ola
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 12:11
- Nahlásit

Jo ještě bych chtěla podotknout,že je důležitý,aby byl dobře zvolen předmět,kterej má pes aportovat. Dobrý je,když jde o věc oblíbenou,ale zase aby se šikovně uchopovala psoj i vám-už kvůli tomu přetahování. Na tohle je výbornej právě ten nítěnej uzel (já říkám lumpík). Moje známá používala k aportu nějakou gumovou hračku (myslím tučňák to byl) no a pes se moc nesnažil. Když jsem je pozorovala,tak jsem zjistila,že když se s ním chce na konci potahat,tak je to pro něho na úchop tak nešikovný,že si kolikrát kousl jazyk. Pak samozřejmě pouštěl a byl znechucenej a nechtěl pokračovat. Prostě je důležitý,aby to pro psa byla příjemná zábava.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 12:25
- Nahlásit

Já bych se přimlouvala pro to, mít pro skutečné aportování dřevěnou činku nebo dummy a pro hravý nácvik, blbnutí, přetahování,... cokoli jiného - ten uzel apod.
A cokoli dělá pes blbě, tak to cvičit na vodítku nebo na dlouhé šňůře, na které si ho přitáhnu jako rybu a ihned opravím.
A i když se se psem třeba honíte, tak utíkejte vy jemu a ne naopak-aby si utvrzoval, že s aportem se běží k paničce a ne že panička honí psa s aportem. A když to přinese, tak ihned zase odhoďte...= pes si spojí: když to přinesu, zábava pokračuje... a tak postupně až vzbudíte zájem o hravý aport, ubírejte hry a přecházejte ke korektnímu provedení cviku.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání