Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / opět štěkání
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 11 Čec 2005 15:19
- Nahlásit

omlouvám se, že opět vytahuji už tolikrát probíraný problém. Četla jsem tu všechny rady ohledně štěkání psa, když je sám doma a ty, co se hodí, vyzkouším. Většina se ale týkala štěňat.
Moje fenka dalmatina má 14 let a je hluchá. Nikdy takhle doma nevyštěkávala, začala tak před dvěma roky a jen občas. Teď to stupňuje. Navíc jsme se teď přestěhovali z domu do bytu a zrovna nad námi bydlí důchodkyně - je doma celý den, takže jí to přirozeně vadí.
Psina je zvyklá být sama doma odmalička. Vždycky to bylo 6-8 hodin denně. Nikdy ale neštěkala. Domnívám se, že štěká jen nějakou dobu před tím, než přijdu domů. Ověřila jsem si to tak, že když jsem teď asi dva měsíce chodila občas nepravidelně domů (dříve než obvykle) kvůli řemeslníkům, tak skoro vždycky tvrdě spala. Bude teď navíc asi hárat, takže je strašně nervózní a chorobně na mně závislá - což předtím nikdy nebyla.
Když odcházím z bytu - máme rituál, který vždy opakuji, uložím ji, dostane pamlsek a zamávám jí . většinou už se těší, že půjdu pryč, protože chce spát. Ráno s ní chodím na dlouhé procházky, tváří se, že únavou už dál nedojde. No ale pak se někdy probudí a začne štěkat dokud nepříjdu. Taky ne vždy, ale teď asi často. Zkoušela jsem ji potrestat - nepomohlo. Takže teď ji obvykle uklidním a vítám se s ní a dostane pamlsek. Když jsme doma a zaštěká, tak hned dostane pokyn, že nesmí a poslechne.
Takže prosím o radu, jak byste situaci řešili u takhle starého psa. Jsou nějaké speciální výchovné postupy pro staré psy? Jinak zkouším nepravidelně i ty krátkodobé odchody. Jdeme do sklepa bez psa, vynést odpadky bez psa apod. Nevím ale jestli to má smysl. Někdy štěká, někdy ne. Ví velmi dobře, že se vrátíme.
Děkuju za rady.

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2005 15:58
- Nahlásit

A odkdy je fenka hluchá? Odmalička či ohluchla až na stáří? Já mám 14letého středního knírače, který je hluchý přibližně od 11 let...od té doby taky štěká podstatně víc, než kdysi...když jsme si to uvědomili, napadlo nás, zda to nedělá proto, aby na sebe více upozornil...(jakože když neslyší on, tak aby aspoň jeho bylo dostatečně slyšet)....nevím, zda si to tak můžu vykládat...my máme zahradu a bydlíme v oblasti, kde má psa skoro každý, takže se nad štěkáním nikdo nepozastavuje a nikdo nenadává....takže to naštěstí nemusím řešit...
Pokud přijdete domů a fenka štěká, tak ji netrestejte, snažte se ji spíš uklidnit a něčím zabavit...trest nemá smysl...stejně když bude chtít štěkat ve vaší nepřítomnosti, tak jí to těžko zakážete a dodatečný trest by bylo to nejhorší, co byste mohla udělat....

Anonymní
# Zasláno: 12 Čec 2005 10:24
- Nahlásit

Děkuji za odpověď.
Fenka je hluchá taky asi tak dva roky, myslím, že taky více štěká kvůli tomu. Nicméně to, co nás trápí, je evidentní vyštěkávání mého příchodu. Prostě už toho mám dost, vyspala jsem se, tak koukejte přijít! Špatné je, že z jejího hlediska je to úspěšné, vždycky přece příjdu!
Nikdy jsem ji netrestala tvrdě a ani dodatečně. Jen jsem na ní zahartusila, když jsem vešla za štěkotu. Ale nepomohlo to. Takže zkouším klidnou variantu. Ale to taky moc nepomáhá...

Anonymní
# Zasláno: 1 Srp 2005 09:20
- Nahlásit

No, nejlepší je domluvit se sousedkou a jednou nebo dvakrát přijít ke dveřím, když štěká a nevejít dovnitř dokud nepřestane štěkat, pochopí, že štěkotem se vás nedočká
Je to náročnější na čas, ale třeba o víkendu
Nesmíte ustoupit a čekat klidně sebedýl, dokud nepřestane a pokud vstoupíte a ona znovu štěkne, zase odejděte
Takhle jedině ji to odnaučíte zaručeně!!!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání