Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výchova samojeda
Autor Zpráva
Sammy
Člen
# Zasláno: 21 Led 2008 10:22
- Nahlásit

Ahoj. Mám dotaz ohledně výchovy samojeda. Poradí mi někdo, jak ho naučit pár důležitých věcí?
1) Při procházce má velkou tendenci táhnout, jak ho naučit, aby šel normálním tempem?
2) Aby venku na procházce vždy na povel přiběhl (bojím se ho pouštět na volno, protože vím, že bych ho těžko chytal, když někde spatří člověka nebo jiného psa)
3) Aby při příchodu domů nebo u návštěvy neskákal na lidi (chápu, že má radost, ale teď v zimě je to těžko snesitelný...)
4) Přestane někdy taky všechno ohryzávat (vrchol byl, když začal kousat nově zateplenou fasádu...)
5) Jak ho naučit v autě, aby neběhal od okýnka k okýnku? Je to jen horkem nebo jak ho zklidnit?
Pokud mi někdo poradí, budu moc rád. Samozřejmě že se nějakým způsobem dané body řešit, ale asi nemám správnou metodu. Může poradit i někdo, kdo má zkušenosti s jiným plemenem...Díky Petr

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2008 10:59
- Nahlásit

5. vozit v přepravce
4. přestane
3. přijde s věkem
2. musíš ho to naučit, být pro něja zajímavější, než vše kolem-vždy při ruce pamlsek, pohlazení
1. nechat ho předtím vyběhat

Dines
Člen
# Zasláno: 21 Led 2008 11:01
- Nahlásit

Sammy
Samojed je pes jako každý jiný, takže jsi tady nahoře dej hledat, a najdeš, tyhle věci se tu řešily snad stokrát
K tomu autu - mě pomohlo párkrát prudšeji zabrzdit - on když se pes každý dvě minuty soukal z podsedaček, tak po půlhodině už vzorně seděl nebo ležel a zapíral se packama aby zase nespad

Siria
Člen
# Zasláno: 21 Led 2008 20:13
- Nahlásit

Tak taky přispěju svou troškou do mlýna:

1) když bude tahnout, škubni s vodítkem a křikni NE!
2) viz. to, co napsala Janika
3) ať ho návštěvy ignorují a ty ho napomeň, když začne skákat
4) přejde s věkem
5) to co psali už přede mnou: přepravka nebo kufr. Nebo s sebou vem do auta ještě někoho, kdo pesana bude držet

Bela
Člen
# Zasláno: 21 Led 2008 22:07 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit

1), 2) odporucam zacat chodit na cvicak. ja mam haskaca, co su este vacsi tahaci, a chodit pri nohe bez tahania sa tam naucil uplne ukazkovo. privolacka moze byt u tychto plemien dost problem, kvoli ich tuzbe behat a silnym loveckym pudom, ale treba na to ist postupne a hlavne trpezlivo, na stopovacke, s hrackou alebo pamlskom, alebo hocicim, cim psa motivujes (btw, ked sio das "hledat", tak jak na netahanie tak aj na privolacku najdes na tomto fore kopec tipov a navodov.

3) psa treba upokojit a usmernit, maj ho pri sebe na voditku a daj mu povel sadni, ked pride navsteva, ziadne prudke vitanie, nech sa s nim pekne v klude privitaju, potom ho odmen. Ak je moc bujny, nech sa mu navsteva otoci chrbtom a chvilu ho ignoruje

4) ak stena okusuje stenu, moze mu chybat vapnik. najviac okusuju pri prezubovani - treba mu ponuknut nejaku hryzaciu vec-hracku. ono ho to vekom prejde. Niekedy pes okusuje aj z nudy a nedostatku inej cinnosti...

5) My sme nasmu kupili bezpecnostne pasy. teraz pekne sedi pripasany na zadnom sedadle

Klara14
Člen
# Zasláno: 16 Led 2013 15:39
- Nahlásit

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na samojeda jaký je? Myslím tím jakou mají samojedi povahu, jestli je pravda že jsou tak uštěkaní a zda je pravda to že se nedají naučit na přivolání.

Ráda bych si pořídila fenku, proto bych ráda zjistila jací samojedi jsou.

Budu ráda pokud mi někdo poradíte

worick
Člen
# Zasláno: 16 Led 2013 20:38 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

Klara14
Klárko, klidně si tu pročti rady a pak přejdi číst na téma: bernský salašnický pes...kde od konce ledna 2009 přispívám a popisuju můj život s nyní už bezmála 5letým samojedem (a berňákem ) Přes různé peripetie je to naše zlatíčko. Jestli ta 14 je Klárko tvůj věk, tak samojeda nedoporučuju. Je to pes i když ,,nezávislý", přesto velmi závislý a citlivý. Za pár let odjedeš někam na školu, vlítneš do života a na pejsu nebude čas. A věř tomu, že takovémuto typu psa, ho musíš věnovat spoustu...není to pes, co s tebou vydrží ležet u sedačky. Pokud nemá zábavu, začne likvidovat zahradu, sousedům drůbež a zdrhat Pořiď psa, kterého v pohodě a rádi zvládnou i rodiče, třeba nějaké společenské plemeno typu bišon, maltézák, cotton....
Jen ve zkratce odpovědi na otázky Ano, protože patří mezi špice, je to poměrně uštěkaný pes, ale nemůžu posoudit, jestli bude štěkat jen tak z nudy, jako někteří psi, protože můj se nenudí Přivolání: myslím, že ve výchově jsem velmi důsledná, i když jsem si vědomá mnoha chyb, co se člověk během výchovy stejně dopustí Přivolání jako takové má, když jde do tuhého, přijde skoro okamžitě. Ale běžně se cestou ke mně třikrát zastaví něco očichat, 10m ode mne se zastaví rozhlídnout kolem, jestli neobjeví něco důležitějšího a pak se znuděným výrazem proběhne kolem mne dál, vyřídit nějakou důležitější záležitost Co jsme neuhlídali (a chovatelé mi potvrdili, že to ani moc nejde ) je lov ,,Neloví" běhající lidi, auta (jen ty, co projedou kolem plotu ) apod...to umí rozlišit, ovšem pokud vyběhne něco před ním...zvíře...vystartuje a nevidí neslyší, kdybych se na hlavu postavila Proto ven pouze na flexině!

Klara14
Člen
# Zasláno: 17 Led 2013 13:49 - Změnil/a: Klara14
- Nahlásit

worick
Hele 14 mi není je to jen moje šťastné číslo
No s tím lovem to máme to samé sestra má zlatého retrívra a když jdeme venčit a něco zbystří ta nevidí, neslyší a letí, jednou takto zlikvidovala slepici :-D
Jen se ptám jaké stím máš zkušenosti, protože se mi zalíbil samojed na první pohled jao před pár lety BSP
Máš prosimtě facebook že bych raději konverozvala tam pokud ti to nebude vadit

worick
Člen
# Zasláno: 17 Led 2013 23:25
- Nahlásit

Klara14
Máš prosimtě facebook že bych raději konverozvala tam pokud ti to nebude vadit - omlouvám se, ale nemám. Stačí, že už hodně času ztrávím tady, muž by mne zabil
Hele 14 mi není je to jen moje šťastné číslo - ahááá...ono to tady často tak děcka mají

Sandy1224
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2016 23:46 - Změnil/a: Sandy1224
- Nahlásit

Dobrý den, nelekejte se. Vím že tato zpráva je velmi dlouhá, ale dočtěte jí až do konce prosím...... jmenuji se Sandra a je mi 12 let. Asi si budete říkat co tady takovéhle děcko chce? Odpovím vám takto: Když jsem byla tento rok v létě s rodiči v Norsku, tak v jednom kempu jsem tam uviděla, jak jeden pán má 2 samojedy. Tehdy jsem vubec nevěděla ani jak se ta rasa jmenuje ake ted vim skoro vše. Přistoupila jsem k tomu pánovi a anglicky na nej jestli si je muzu pohladit. On prý ze Jo. Po chvilce za mnou přišla mamka a začala si je také hladit. Od této chvíle jsem se do nich totálně zamilovala!!! Jak Ja tak překvapivě i mamka. On nam o nich hodne vyprávěl, ale Ja jsem mu rozumnela skoro jen ze se jmenuje Samojed. Hned jsem si ho vygooglovala a i ted si o něm hledám co nejvíce informaci.....

Tak bych potřebovala radu..... mame si ho Ja a mamka pořizovat?
Jsem si vědoma všech veci co pro nej budu muset dělat...

Mame poměrně velký dům na vesnici za Prahou se zahradou. Pořídíme mu kotec a všechny ostatní prostředky. Ja přicházím domu každý den jinak ale průměr je kolem 17:00. Chodím do 6.B a mamka a tata přichází domu kolem 17:00 - 18:30 cca.

Tak nam hlavne teda me poraďte prosím jestli si ho name pořizovat děkuji S.

Sandy1224
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2016 23:47
- Nahlásit

worick
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 13:43
- Nahlásit

Sandy1224
psala jsem o samojedu o něco výše, tak si prosím přečti...důkladně. Ne, samojedovi rozhodně ne kotec! Je to zvíře, které miluje volnost a udělá pro to vše. Pokud ho zavřeš do kotce, zničíš jeho milou povahu a staně se z něj jen zdrhač a likvidátor. Když máte zahradu, je výhodou, že by mohl být na zahradě, ale i tak varuju. Bude se tam sám nudit a zábavu si najde. Není to pes, kterého necháš celé dny hnít v zahradě a on tam bude spokojený. Potřebuje činnost a to hodně. Je to saňový pes a i když tahání saní není jeho smysl života, když ne tohle, potřebuje jinou činost. Ve své domovině krom toho chodil s pánem lovit a pásl stáda. Takže pokud nechceš nějakýma činnostma se psem strávit alespoň tři hodiny denně - na samojeda zapomeň. A činnostma nemyslím, že se budeš učit, či sedět u compu(televize) a pes bude spokojeně ležet vedle tebe! To děláme většinu dne: já pracuju v zahradě, on polehává kolem, ale úderem 16h začne popocházet, chodit každých 10minut za mnou, ať už někam jdeme a to vydrží dělat třeba 2h. Procházka 5km je absolutní minimum(pro mne pro něj - jako by ani nebyla. Včera jsme například byli 12km a to teprve na něm byla vidět spokojenost.
Chápu, je milý, kásný, vypadá jak plyšák - také to u mne byla láska na první pohled. Ale já počkala, až budu mít dostavěný barák se zahradou, pořídila jsem mu psího kamaráda, aby nebyl sám, když na něj zrovna nebudu mít čas a hlavně: pracuju doma a na psa tudíž mám čas, v podstatě kdykoliv. Nemám žádné své zájmy(těma jsou psi) nemám kamarádky, se kterýma chodím plkat. Mám život uspořádaný a podřízený psům, aby nestrádali. Nejsou to hračky, ale živé bytosti se svýma potřebama. Mohla by jsi si třeba pořídit středního špice(měli jsme před samojedem) může být v zahradě a rozhodně není tak náročný na pohyb. A je hodně podobný

Sandy1224
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 15:59
- Nahlásit

worick

Dobře děkuji. Je tu malá drobnost... kdybychom ho měli, tak by neutíkal(např. ze zahrady)???? A navíc já se do něho opravdu zamilovala a už mame s mamkou i vymyšlené jméno-Mufík , Ja chodím na tenis a karate. Lyžuju, jezdím na kole hned jak to jde, plavu v našem zastřešeném bazénu atd.. Myslim si, ze kdybych se hodne snažila, tak bych ho klidně mohla mít.... hele ale je to náš 1. pes. Každý si to musí prostě jednou zkusit...

Sandy1224
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 16:02
- Nahlásit

worick

Dobře děkuji. Je tu malá drobnost... kdybychom ho měli, tak by neutíkal(např. ze zahrady)???? A navíc já se do něho opravdu zamilovala a už mame s mamkou i vymyšlené jméno-Mufík , Ja chodím na tenis a karate. Lyžuju, jezdím na kole hned jak to jde, plavu v našem zastřešeném bazénu atd.. Myslim si, ze kdybych se hodne snažila, tak bych ho klidně mohla mít.... hele ale je to náš 1. pes. Každý si to musí prostě jednou zkusit...

Sandy1224
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 16:03
- Nahlásit

Sry omylem se mi to poslala 2krát...

Xerxová
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 16:49
- Nahlásit

sen je hezká věc. A i dvanáctiletá slečna (s podporou dospěláků) může zvládnout psa. Jen si nejsem jistá, že je samojed vhodné plemeno pro úplného začátečníka. Opravdu potřebuje hodně chodit ven, je to pes dlouhých výletů... není to pes na zahrádku...

Dej tyhle "vzkazy" přečíst i mamce - protože pes není jen spousta radosti - ale i starostí. Odpovědnost a případné problémy (veterina) se nebudou týkat jen tebe, ale hlavně těch dospěláků. Zvládneš dospělého psa fyzicky ?? Když se rozhodne odejít za háravou fenkou, nebo se mu nebude líbit pes od sousedů a bude si to s ním chtít jít vyřídit ?? Máš někoho, kdo to se psy umí (je jedno, jestli v příbuzenstvu nebo v sousedství) a kdo je ochoten kdykoli poradit ?? Smojed patří do skupiny psů, která se jmenuje "špicové a primitivní plemena" - jsou to psi, kteří nejsou snadno cvičitelní, jsou hodně "přírodní".
Sama to nezvládneš - ještě jednou si to s mamkou dobře rozmyslete. Abyste nebyly za rok hodně nešťastné, že z vysněné bílé krásy je jeden veliký problém...
Držím palce, ať to dobře zvážíte a ať už se rozhodnete jakkoli, bude to správné rozhodnutí pro všechny strany

worick
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 17:20
- Nahlásit

Sandy1224
to, co píše Xerxová jsem ani nerozepisovala, protože jsem doufala, že si to rozmyslíte. Přesně tak: není to poslušný a lehce vycvičitelný pes. Spíš vycvičitelný vůbec a na výchovu je to oříšek. Pokud se bude na zahradě nudit, tak zdrhat začne. Pokud zdrhne jednou, už nikdy se to neodnaučí, protože on už nějak nepochopí, že víckrát ne. Prostě ví, že to jde. Nic nedělá proto, že to chceš ty, ale jen proto, že to chce on. Tak je to i s přivoláním. Přijde, ale až si udělá co on chce, počichá kde chce a pak se tedy přišourá. Pokud vám zdrhne, neútočí sice na psy, ale zvěř a drůbež je velký problém. Už jsme nějakou tu slepici a kachnu sousedům platili neřkuli, že pak dobré vztahy se sousedy mít nebudete. Jo a vyje...na to jsem zapomněla, jelikož já sousedy nemám, tak nám to tak nevadí. Pokud se bude nudit, bude okusovat stromky, keře, hrabat díry a výt...A ano, pokud se rozhodne někam jít, ty ho rozhodně neudržíš. Sotva ho udržím já a to mám o polovinu víc kilo než on. Takže: kdo z rodiny s ním bude chodit denně na minimálně 5km procházky? Celý život na flexi vodítku. Ty jsi ještě dítě, rozum mít nemusíš, ale doufám, že ho budou mít alespoň rodiče. Protože nevychovat dobře velkého psa, nezvládnout ho, je pak opravdu velký problém.

Maya
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2016 23:06
- Nahlásit

Sandy1224
Koukni se na japonského špice, vypadá jak mini samojed, toho zvládneš a rozhodně nebudete mít takové problémy s výchovou jako se samojedem. Samojed fakt není pro dítě a na zahradu dobrá volba.

Sandy1224
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2016 16:29
- Nahlásit

Děkuji mocinky moc všem..... samozřejmě, že o tom ještě zváží e.... Jo a to s tímže bych Jo neutáhla, si nejsem jistá.... myslím že bych ho utáhla-naši známí mají 1 pitbulla a 2 stafordky. Občas je s nimi chodím všechny 3 venčit a táhnou jako prase, ale já je v pohodě utáhnu-myslím si, že jsem fakt silná.(neberte to jako ze se vychloubam to vubec ne!)

Maya koukla jsem se na něj a je fakt uplne stejný, akorát je menší. Ukážu tyhle rady a toho japonského špice mamce

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání