| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:09
- Nahlásit
Hm, tak jsem se se svou výchovou Štěka Vlkošedého dopracovala tam, kam nechci. Mám vlastní kancelář s prosklenými dveřmi. Bez mé přítomnosti už tam nikdo nechodí, protože za prosklenými dveřmi leží NO s nakrčeným čenichem, výhružně vrčí a dává bedlivý pozor, zda-li vzbuzuje patřičný respekt (v 10 měsících debílek!), když vzbuzuje, tak je potěšen. Za mé přítomnosti to nedělá, resp. jen vrčí na zcela cizí lidi. Včera došel pán od reklamky a chtěl vejít. Pes si sedl, vycenil zuby a bublavě vrčel (ještě chyběla pěna u tlamy). Řikám: "Nebojte, pojďte dál, je to štěně, nic Vám neudělá, natož když tu jsem" a okřikla jsem psa, aby ztichl. Pán tedy vešel a už měl psa zakousnutého v botě. Jen jej za tu botu chňapl a hned se stáhl, protože věděl, že teď ode mě dostane. Tak jsem jej obrátila na záda a "bouchla s ním o zem" a zahnala jej na místo mimo dosah návštěvy. Po celou dobu pánovi návštěvy si pes cosi mumlal (adresováno to mělo být spíš mě než pánovi). Pán měl naštěstí jednoho ovčouna doma, tak si z toho nic nedělal, jen nechápal, že ten pes v životě neviděl a nedělal obrany a ani není nikde určen na střežení objektů. Došla jsem tak daleko, že u zaparkovaného auta mohu nechat pootevřená okna, protože k autu se nikdo ani nepřiblíží (o psu není vědět, dokud někdo nenakoukne tím oknem dovnitř, což už může být pozdě...). Lidi, co mám dělat. Ten blb si myslí, že je na něm, aby rozhodoval kdo a co je pro nás bezpečné a po čem se musí útočit...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:17
- Nahlásit
Garfield
Muj nazor je ze by ti pomohl prave nacvik obran (sportovnich)
1) dostanes do psa v podobnych situacich vetsi ovladatelnost
2) pes ziska vetsi sebeduveru, podle meho je jeho chovani zpusobeno nedostatecnou sebeduverou vuci lidem proto ten preventivni utok a zastrasovani.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:22
- Nahlásit
Tchor
Víš, on má s lidma (ale i se psy) jen dobré zkušenosti. Nikdy mu nikdo neublížil, neřval na něj, nebral mu jeho věci. Je to takovej ten pes společensky oblíbenej, kterýho má každej rád a hned jej každý vítá. On zná a je schopnej si zapamatovat strašně moc lidí a ty má hrozně rád, ale prostě tam, kde se pohybuje on a jeho lidští přátelé, tam nesmí nikdo cizí. On to totiž pohlídá, aby nám nikdo neublížil. Snažím se mu vysvětlit, že když jsem tam s ním, tak od hlídání jsem tam já a já určím, až bude potřeba na někoho štěkat a vrčet, ale on se chová, jako by věřil, že on ví líp než já, jak a co.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:27
- Nahlásit
Garfield
Musel bych videt realnou situaci, ale z toho popisu mi pprad vychazi spist ta nejistota. Muze bejt zpusobena i tim ze pes je v puberte na jednu stranu ma potrebu "branit" uzemi a smecku a nevi jak na to a nema jasno sam v sobe.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:45
- Nahlásit
Garfield
náš pes, kterého jsme si vzali z útulku (chodský pes+howavart) dělá totéž co ten tvůj NO.....pan Desenský mi k tomu dal následující radu.
Když vejde do místnosti, kde jsi ty a pes cizí člověk - návštěva...psa okamžitě vykázat na jeho místo. Pokud neposlechne, pak ho raději ještě před vstupem návštěvy dát na vodítko - pes na něm musí být v pohodě, nesmí ho napínat, pokud by to udělal tak okamžitě trhnout vodítkem a vzít ho rukou na hlavě za ušima a jemně mu hlavu sklonit do podřízenecké pozice, pokud pes zůstane klidný, nijak výrazně se nemá chválit, ale jen jako naznačit, že "toto je správné chování"
Já jinak souhlasím s Tchořem...taky myslím, že pes tu agresivitu dává najevo spíš z nejistoty a taky že nemá ještě moc jasno ani v sobě....Ty obrany opravdu pomáhají psům zvednout sebevědomí.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:46
- Nahlásit
jéé, to jsem byla já, zapomněla jsem se přihlásit
|
Lady
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 12:55
- Nahlásit
...a je pravda, že pes který štěká a vrčí ze strachu ještě nemusí mít jednou špatnou zkušenost. Mám kamarádku ta má psina něco kolem dvou let a za plotem má přesně tyhle projevy. Došlo to tak daleko, že pošťáci jim oznámili, že se nebudou přibližovat ať se nezlobí, ale pokud ten pes bude u plotu (i na druhé straně) tak že jim poštu nosit nebudou...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 13:52
- Nahlásit
Lady
doufám, že mě tady žádný pošťák neukamenuje za to co napíšu, ale podle mě je mezi pošťáky tolik z odpuštěním poseroutek, že to až není hezké. K nám do ulice taky chodí jedna paní doručovatelka, která se k smrti bojí psů...Několik lidí z ulice včetně nás už zabezpečovalo plot a dělalo kryty na zvonky, aby psí čumák nemohl na ruku pošťačky ani "zafunět" Z většiny těch pošťáků, je ten strach a negativní emoce tolik cítit, že se těm psům vůbec nedivím, že i ti nejhodnější na pošťáky řvou. Od té doby, co jsme si s přítelem vzali ještě psa z útulku, pošťačka odmítá doručit přítelově babičce, která nemůže chodit, důchod, dokud se pes nezavře do baráku.....
Jinak, že pes štěká za plotem je naprosto normální a nikdo mu to nemůže mít za zlé, že hlídá svoje teritorium.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 14:00
- Nahlásit
No vidíte a Gaf má paní pošťačku taky hrozně rád, jakože opravdu. Jenže tu zná, to je ta kamoška, co ho vždycky pohladí. Navíc je to panelákovej štěk, takže nějaký štěkání za plotem a hlídání svého teritoria v podstatě nemůže znát. Hlídá byt a kancl. Chudák.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:45
- Nahlásit
No, dřív jsem si myslela taky že je vina na straně pošťačky, že přehání, když mi oznámila, že nám poštu doručovat nebude, pokud nebude pes u boudy na řetězu, naše miloučká Sandy by totiž kuřátku neublížila.... Jenže pak jsem byla svědkem toho, jak se naše přítulné stvořeníčko mění v dravého netvora jakmile spatří "toho člověka co nám leze do schránky", třema skokama byla u vrat, s nelidským (nepsím) řevem visela na vrátkám a když se listonoška pokusila dát dopis do schránky, v okamžiku který byl naprosto nepostřehnutelný jí ho vyrvala z ruky a prokousnutý skrz naskrz (a byl docela naditej) mi ho poslušně přinesla. A to jinak jakmile někdo jde kolem našeho plotu tak nadšeně skáče a chce hladit. Nakonec to dopadlo tak, že jednou ten plot přelezla, poštačku kousla a od té doby musí být na řetězu Minulý týden, když zase uviděla pošťačku, tak vyváděla, že si do toho řetězu zamotala packy a nemohla se ani hnout. Nevím čím to je, možná jí někdy někdo ublížil, to nevím, našli jsme ji když jí bylo pět měsíců, a byla dost ustrašená.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:51
- Nahlásit
Já jsem o tom někdy někde četla článek - pošťáci jsou prý fakt nejčastěji pokousaní lidé vůbec. Pes to vidí tak, že mu pošťák naruší teritorium, přiblíží se a jakmile on zaštěká, tak hned odchází a když pes vidí ten účinek svého hlídání posiluje si sebevědomí a zároveň ho ten člověk rozčiluje, protože mu teritorium narušuje znova a znova...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:53
- Nahlásit
...a já myslela, že nesnáší na uniformách doručovatelů to logo České pošty...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 12:21
- Nahlásit
Já souhlasím s Terkou.....oni ti pošťáci se taky většinou už dopředu bojí a to psi taky vycítí....Na chalupě u nás chodí mladičká doručovatelka přímo se psem...voříškem (ale perfektně vychovaným a poslušným) Tahle dvojka normálně leze lidem do domů doručit poštu, i když mají psy a nikdy se nic nestalo.... Holka se psů nebojí, její pes taky vystupuje sebevědomě, ale nikoli dominantně....no prostě pohoda
Naproti tomu u nás mají všichni psi na pošťačku pifku a sežrali by jí zaživa, protože ona je hrozný posera, i když jí (pokud vím z doslechu) ještě žádný pes nikdy nepokousal. Ona bydlí naneštěstí kousek od nás a občas jí potkáme na procházce. Jakmile ji z dálky vidím, hned si psa dávám k noze, protože ona se těch psů děsí i když není v pracovním.....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 14:42
- Nahlásit
Evik
My máme taky dobrou pošťačku, našeho psa si i hladí, on štěká ale jak zjistí že to je "jen" ona, tak začne ocasatit.
Tak jsem se jí ptala na psy - a pravda, má je moc ráda a jednu rotvaileří potvůrku doma..
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 15:38
- Nahlásit
Terri
ono je to fakt, že ty pošťačky,které mají doma taky psa se málokdy bojí těch ostatních....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 15:43
- Nahlásit
...chudák paní uklízečka..., stojí za těma prosklenýma dveřma vyděšeně hledí přes sklo na ovčouna (jako se malé zvíře dívá na velké), střídavě těká očima na mě, na něj, na mě na něj a pak pouhým gestem rukama "Prosim, prosim" škemrá, abych si ho někam odchytla a nejlépe zavřela do skříně, aby mohla dělat svou práci. Naznačuji jí, že v poho ať klidně vstoupí, že mi leží u nohou daleko předaleko od dveří. Ona pouze o krok couvne a kroutí hlavou, že to rozhodně né. Je mi jí až líto, a tak štěka odchytnu, zavřu do skříně, tlapy a mordu mu svážu provazy a na chvíli podám nějaké narkotikum, aby mohla vynést koš...
|
Mates
|
# Zasláno: 27 Čen 2005 16:54
- Nahlásit
Garfield
Nebude jednodušší jí prostě ten koš podat za dveře???
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 17:16
- Nahlásit
Garfieldty si z toho děláš srandu,ale počekej,až se do toho opřou odbory:
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 17:26
- Nahlásit
Garfield
už to vidím,technik bezpečnosti práce na popud odborů napochoduje a bdue vysvětlovat,jak se všichni kromě tebe modlí,aby ta vlkošedá bestie zdechla vedrem:
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 08:17
- Nahlásit
Sali
U nás odbory neexistují, my jsme parta svorně vykořisťovaných jediným absolutním vůdcem. Absolutní vůdce se cítí dobře, protože na něj nikdy nevrčel a klidně jej pouští do kanclu. Možná je to tím, že vůdcova ovčanda je Gafova nejvíc nejlepčí kámoška
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 08:37
- Nahlásit
Garfield
tak to máš dobrý.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 08:39
- Nahlásit
Garfield
jinak prosímtě netuším,na co toho psa máš,ale já osobně bych jásala nad tím,že se u něj projevuje sama od sebe obrana teritoria a rozhodně bych to netlumila,spíš bych si psa zajistila tak,aby nemoh orvat neznámý lidi...hele co kdybys koupila velkou kenelku,uplacírovala jí někam kam se hodí,kde by v ní měl pes klid,a používala jí jako odkládačku,když se v ti v kanclu má pohybovat cizí osoba?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 08:43
- Nahlásit
Garfield
Víš,prostě bych tomu odrostlýmu štěněti,co by něco chtělo a neví jak na to,zkouší zastrašit dospělý ale zároveň si není jistý,jestli na to už má,a co ty na to,nastavila jasný mantinely-ale nelámala bych jeho naturel...
jestli to má být taková ta stará nedůvěřivá povaha,co dělí svět na vlastní a cizí,a o cizí nestojí,prostě nikoli sporťáček,co se vítá s celým světem,ale opravdovej pes ve smyslu teritoriálního a majetnickýho chování,tak já bych toho prostě využila a jela mu model výchovy a tréninku šitý na míru.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 08:55
- Nahlásit
Sali
Nejsem ani sportovní ani kynolog, neznám žádné řády a zkoušky. Jsem schopna svého psa naučit takřka cokoliv podle vlastní potřeby a podle svých představ. Od svého psa očekávám, že mi bude přítelem a partnerem, který bude inteligentní, samostatný, bude se mnou držet krok, což v praktickém životě znamená, že o něj v práci a u koní nemusím mít strach. Že vím, že nikomu neublíží, že nikam neuteče, že si může běhat po areálu stájí i bez ohledu na to, kde jsem a co dělám já, ale stále o mě on sám musí mít přehled a musí mít zájem mě hlídat, kde jsem a co dělám a neztratit mě z očí. Kdykoliv musí být schopen na přivolání reagovat a né abych jej hledala a naháněla. Je to pes pohybující se mezi mnoha lidmi a malými dětmi a teritoriální chování je na veřejných místech nežádoucí. Neřeknu doma a i ten kancl pochopím. Vychovávám z něj psa, který může všude se mnou, nikde neudělá ostudu a všude nám bude plnohodnotným psím společníkem. Tzn. věrný, přátelský, perfektní poslušnost, schopnost nás bránit a hlídat, bude-li to třeba. Je to složité na vysvětlení. Volala jsem teď kamošce a začnem pravidelně s cvičákem.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 08:58
- Nahlásit
Sali
A co Artemis, byla jsi tam v tu sobotu či co?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 09:06
- Nahlásit
Sali
Ještě pro doplnění. Kynologie jako taková mě láká, mnohokrát jsem si pročítala řády a info o různých typech zkoušek a líbí se mi, co se dá se psy dělat a líbí se mi to proto, že je to věda a že člověk už musí něco umět a vědět, aby to dokázal. Jenže nejde dělat sportovně psy a koně současně. Takže volím koně jako sport a psa jako "koníček". Ač jsem s Gerrym na cvičáku nikdy nebyla, věřím, že je to dobrý pes a že umí vcelku slušně základní poslušnost s ohledem na jeho věk. Ale kdybych musela s koňmi skončit, neváhala bych.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 09:41
- Nahlásit
Garfield
Moje řeč - tedy kdybych to tak napsala (ten popis psa k sobě). Akorát tím, že mi bouchli ti koně, tak se dávám víc na psy - a začínám pročítat zkušební řády
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 09:56
- Nahlásit
Ano ve zkušebních řádech mě mnohdy něco zaujme a mám pocit, že je to dobré a tak jdu a psa to naučím. Věci nutné pro praktický život považuji za samozřejmost, aby uměl, ale jsou i ryze sprotovní záležitosti, které se mi prostě líbí a mám radost, že to dokážu psa naučit sama bez cizí pomoci. Řídím se citem a instinktem. Naproti tomu zdejším kynologům závidím jejich rozhovory o stopách a obranách a podobných věcech, o nichž mluví zcela rutině a už mají svou hantýrku a sdělují si své zážitky a zkušenosti s něčím, co jsem já ani nikdy neviděla a přitom mě to strašně láká to zkusit a vědět, jak to má vypadat. Jenže je to jako můj výcvik koní. Co je pro mě samozřejmé a rutina nejhrubšího zrna a denní běžná záležitost, tak laici na mě zírají s otevřenými ústy, užasle nechápavě hledí a mě to leze hrozně na nervy, protože kladou debilní dotazy...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:12
- Nahlásit
Garfield
docela jsi to vystihla,ty jsi koňák a já pejskař....oboje najednou se dělat fakt nedá,ale já vůbec netuším,JAK splnit u psa ten Tebou požadovaný projev,když se k němu sám nenarodil....moje Meruna by byla přesně to co ty potřebuješ....já bych zase skokem šáhla po tvým Gafovi a rozjela s ním TART...odvazovačky,hlídačky předmětů,auta,kousačky praktický,průzkumy objektů,....
každý pes má nějaký vrozený projev,a prostě ho nezlomíš a nedotlačíš jinam,nebo z něj uděláš neurotika....
Vypadá to,že jsi šáhla po psu s předpoklady pro sportovně-služební výcik,pokud můžu plně věřit tomu,co popisuješ,že to je opravdu přesně tak psem míněno,a chceš z něj stájově-společenskýho tvora...vůbec netuším,jak toho dosáhnout bez cílený orientace na to zvíře a jeho provoz,čímž ale zase zanedbáš koně...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:14
- Nahlásit
Garfield
jinak u P.Desenskýho jsme se stavit nemohli,ve dvě jsme dotrénovali a exli vedrem...na šestou byly domluvený stopy 60 km odtud a ještě jsme museli samozřejmě domů a vyměnit psy....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:43
- Nahlásit
Sali
Měla jsem psa 14 let (myslím jednoho) byl skvělej, po těch letech jsem nemusela ani mluvit, stačila gesta a pohledy. Gaf je úplně jinej, je pro život u koní (závody, dlouhé cesty kamionem, spaní pod stanem, celé dny venku na závodištích) lepší a vhodnější, protože je fyzicky zdatnější a větší osobnost. Zůstávám stát úžasem, když vidím co občas předvádí. Ve stájích máme 40 koní, ke každému cca 3 lidi. Já sama všechny ty lidi nepotkám ani za celý měsíc, ten pes je perfektně už zná a buď je ignoruje, nebo jim jde naproti a vítá je. Když do té obrovské stáje vejde jediný cizí člověk, okamžitě všechny zburcuje a nepustí jej, dokud ho neodvolám. Vím, že má jedinečnou povahu pro TART, vím, že jej musím sakra hlídat a být mnohem tvrdší a důslednější, abych to udržela v mezích únosnosti. Ráda bych toho využila, ale prostě na to nezbývá už čas. Já spoléhám na zdravý rozum, pevnou ale spravedlivou výchovu. Vlídný přístup a nedovolit, aby tomu psovi někdy někdo ublížil.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:25
- Nahlásit
Garfield
Máš 40 koní? Tak možná že se známe...jestli teda trénuješ dostiháče..
Pes a kůň - idylka, co? Jsem si vždycky představovala nádhernýho fríse a mýho ovčouna (no knírač by se taky hodil).
A pak se mě na ortopedii zeptali, "ještě jezdíte?" "Ne říkám." "Aha, a na co jste přesedlala teď?" "No na psy." "Ha ha ha... no nazdar.."
Fakt nechápu, co tím chtěli naznačit
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:31
- Nahlásit
Terri
až ti na obranách vyletí první plotna,tak se zasmějeme spolu,jo?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:32
- Nahlásit
Terri
K dostihovým koním jsem si nikdy ani nečuchla. Maximálně jim tak napravuju zblázněnou hlavu, když je dostaneme na parkury. Já 40 koní nemám , jsem nájemcem ve stáji o 40 koních. Mám jednoho iháka, jednoho štěka a 1200 l akvárko s africkýma rybama
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:41
- Nahlásit
Terri
Mimochodem mám momentálně bývalýho dostiháka, samozřejmě fullblood. Ale super charakter. Není na něm poznat, že běhal.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:41
- Nahlásit
Sali
No jasně , mimochodem, teď už jsou to dva roky a oni si mně tam furt pamatujou. Asi se už dlouho tak nezasmáli
Garfield
jsem nájemcem ve stáji o 40 koních
jasně - ale dostiháči to teda nejsou, jo? Takže děláš parkury? Trénuješ je? A nebo se o ně staráš "normálně"? Sorry za zvědavost, ale z Brna mám na jedny stáje parádní vzpomínky na skorodětství, jela jsem tam poprvé - na jednom krásném na jedno oko slepém koníkovi
(pustili mně, že je fakt hodný a já ho nějak docela nechtě pobídla a on se mi krásně rozběh směr stáje...) Ale zajímavé, jako děcko jsem vůbec neměla strach ...
Akvárko 1200l? Paráda - to bych chtěla vidět, jakou to máš prosímtě plochu? (matika není můj silný kramflek)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:43
- Nahlásit
Garfield
momentálně bývalýho dostiháka,
Dobrá věta (není poznat že běhal), já dostihákům moc nevěřím, jsem na jinou krev - western a těžcí (alias klidní, rozvážní, chytří..)
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:02
- Nahlásit
Terri
Ne dostihák tam není ani jeden. Oni jsou tak jaksi sami pro sebe i ti lidi i ty koně. Jezdím parkurové koně jak v tréninku tak i na závodech. Mám ráda charakterové koně s jiskrou v oku i v srdci. Většinou jsem vždy natrefila na nějakého zlého hajzlíka, ale ti jsou pak obvykle nejvděčnější. Fullbloodi mi do nedávna vadili a vyhýbala jsem se jim, ale už ani je nehážu do jednoho pytle. Western mě nikdy nelákal, postrádám tam kulturu a disciplínu a eleganci. Ale to je jak se vším. Každý protěžuje to své.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:20
- Nahlásit
postrádám tam kulturu a disciplínu a eleganci
Jako bych slyšela svého otce
Já tam zas vidím dobrodružství, obratnost, klid a souznění s koněm
Jsou to pěkné pohledy - mi se dokonce ani na oko tak nelíbí dostiháči, ale spíš "westerni" a jim podobní. Jsou na mně moc hubení (když to slyšela kamarádka, - mám to tak i u psů - tak podotkla, no nejen koně a psi, že... )
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:25
- Nahlásit
Garfield
fullblood? já myslela že throughbred...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:27
- Nahlásit
Garfield
Terri
vážení,dobrman je plnokrevník mezi spor´tákama,
Canis eguinoidus,a v pohybu a projevu je to asi to samý.....mozek v nohách,pádivost poděsná a zastaví se to až o zeď.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:29
- Nahlásit
včera Mia pinzeta pořádala na široký rovný cestě rovinný dostih s malinuškou....vyhrála to o půl dýlky,a jistě by to vyhrála o víc,kdyby jí v půlce tý první dýlky malina nesundala na zem hmatem za pozadí
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:31
- Nahlásit
Sali
dobrman je plnokrevník
přesně, i já bych viděla tuhle paralelu
Takovýho bernardýna potom jako chladnýho těžkooděnce a no můj kníraček bude ztřeštěnej pinto
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:31
- Nahlásit
normálně ty dvě si klušou,pak se dostanou na vhodnou rovinku,nadskočí,vyštějnou,drbnou do sebe a odpíchnou...a jedou rovně full speed do tý doby,než pinzeta předjede malinu a ta jí za to sundá...a pak si dají to samý zpátky a kolem mě dozadu....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:32
- Nahlásit
Sali
rovinný dostih s malinuškou
to by chtělo kameru
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:32
- Nahlásit
Terri
jo,a maliny jsou maligny.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:33
- Nahlásit
Terri
no rozpáděná Miuna je pohled pro bohy....háže zadní až nad hlavu...na obě strany.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:36
- Nahlásit
fullblood? já myslela že throughbred...[i][/i]
Máš pravdu, to je správný jazykový překlad, ale v hantýrce se užívá "folbluti". A s tím dobrmanem je to přesné. Tak jak jsou psí rasy s různými vlastnostmi, které nelze téměř odstranit ani potlačit, tak je to i u koní. Tuplovaně to platí o povahách jednotlivých zvířat a o tom, jak se na nich z 90 % podepisuje člověk. Vidíš Sali a třeba dobrmani jsou mi nesympatiční pro tuhle svou zbrklost a poděsnej temperament. Ale dobrman = anglickej plnokrevník o 400 kg lehčí
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:39
- Nahlásit
Jak se tady dělá ta kurzíva, já na to nemůžu přijít?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:40
- Nahlásit
Garfield
jsou mi nesympatiční pro tuhle svou zbrklost a poděsnej temperament
zase přesný, prostě se nám každé(mu) líbí docela souměrná skupina zvířat. (zahrnuju do toho i chlapy)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:41
- Nahlásit
Garfield
buďto to celé ocituješ a tudíš to bude v kurzívě a nebo zmáčkneš tlačítko kurzíva a text vložíš mezi ty dvě značky, co se Ti objeví..
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:42
- Nahlásit
Kurnik jak já bych s tím štěkem ráda skákala. Venku mu aportuju klacky přes překážky a nechám jej se přes ně i vracet. Hrozně ho to baví, ale skákat prostě s těma nohama nesmí. Vybíráme tedy aspoň muldy, násypy, nižší přírodní překážky... Je mi to líto.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:50
- Nahlásit
Sali
Měla jsem kdysi u koní kamošku s Maliňačkou. Krásná čuba, charakterní úžasnej a výborně vycvičenej pes. Měla jsem ji hrozně ráda a pak i s kamoškou zmizela. Teď jsem ji potkala asi po 8 letech. Kamoška vezla kočárek a za nimi se plížila stařenka, úplně šedivá, kostnatá, jen tak ťapkala co noha nohu mine. Nad stále krásnýma očima úplně bílý hustý obočí jak starej člověk. A já se málem rozbrečela. Ten živej pes, co minutu neposeděl, kontakťák jak sviňa, pořád vyžadující nějakou práci teď jen tak polehával a moudře koukal na lidi okolo a myslel si své...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:54 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Garfield
Měla jsem kdysi u koní kamošku s Maliňačkou
Takový je život...
Já poprvé potkala Malinu u nás na cviku, a po tom, co tu čtu u Sali mi bylo líto, že tam byla "jen" na agility..
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:01
- Nahlásit
Garfield
to víš,ony maliny se dožívají 16 let klidně....a pak už jsou fakt staré...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:02
- Nahlásit
Garfield
Folblut je z němčiny,vollblutt,plnokrevný.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:03
- Nahlásit
Dobrmani a maliny mají hodně společnýho,ač je jedno pinč a druhý ovčák....akorát ten ovčák má jiný pohyb,takový funkčnější,stabilnější,ale temperamentem jsou si rovni...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:06
- Nahlásit
Terri
ono je malina a malina....já radši ty pravý maligny,ty pracáky žijící pro akci,vznětlivý majetnický svině svinutý,při relaxu péřový a blemcavý,v akci dost děsivý svou razancí a urputností...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:08
- Nahlásit
Folblut je z němčiny,vollblutt,plnokrevný.
Chytrá holka, no jo, paní primářka se prostě pozná. Sečtělost je sečtělost.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:08
- Nahlásit
Sali
Já vím, že tam budou stejné rozdíly jako u všem plemen. Ale prostě jsem ji viděla, vzpomněla si na Tebe a Tvé popisy toho co děláte a přišlo mi to až divný (že ty projevy nemá)
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:13
- Nahlásit
Zas NO = ovčák. Vlkošedovi šedovlkovi nedají spát koně ve výběhu. Lítá okolo ohrad, ví, že tam nesmí a je z toho úplně na prášky. Stejně tak, když koně vedu, neustále běhá okolo, nedovolí mu zastavit, honí koně, aby šli pořád dopředu, buzeruje je, když vykukují z boxů. Když na ihačku zařvu, tak on si na ni většinou taky štěkne, aby to měla pozichrovaný ze všech stran... Hajzlík.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:19
- Nahlásit
Do stáje kam jsem chodila měl pes s šimlem krásný rituál. On se pouštěl do výběhu sám a když to mělo být, tak začal silně ržát a dupat. Pes (má přes 10 roků) najednou omládnul, postavil se k jeho stání a jakmile ho vyvedli (hodně obtížné), tak spolu s ržáním a štěkotem vyběhli do výběhu.. (kopyta nekopyta)
A takhle každý den...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:23
- Nahlásit
Garfield
není hajzlík...je to pracák...
Já nevím,maliny dělají to samý...
Příjde mi,že ke kobylám by sedlo klidnější plemeno,ale nevím....zas tolik toho o psech neznám,jsem už úzce specialisovaná...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 13:59
- Nahlásit
Sali
No míííšááánek můj malej. Když on je sluníčko. Jiná malá plemena psů jsou uřvaná, vzteklá a mezi koňmi trpí komplexem malosti. Pak tam vedou Borderky a ty jsou výrazně živější a pracovištější jak NO, sem tam se objeví Berňák, tak to je pantáta pes, to je v poho... Nejvíc se osvědčili voříšci s moudrými pánečky. Pes většinou převzal povahu pána a je v poho.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:00
- Nahlásit
...jé já změnila počítač. Tak to byla já.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:52
- Nahlásit
Garfield
a co briardi? svýho času to byli výborní psi,než je smetla lavina výstavní modnosti...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:13
- Nahlásit
A slyšely jste někdy o plemenu hrvatski ovčar - chorvatský ovčácký pes - croatian sheepdog? Je v ČR někdo, kdo je chová, případně má???
Povahově je to pes vhodný k agility i k obranám, poslušněj, ale docela tvrdohlavej, a některý linije trošku nervóznější...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:19
- Nahlásit
Jandula
Já o něm slyšela... Přítel žil nějakou dobu v chorvatsku, tak o něm básnil I když sám měl grena...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:23
- Nahlásit
Eimy
Já tady právě taky žiju a kdybych neměla retrievera, jsou to teda naprosto rozdílný povahy, tak bych pro něj hlavu ztratila. U nás na cvičáku jich je spoustu, právě proto, že je to národní pes, dokonce předseda toho klubu má chovnou stanici borderek a chorvatských ovčáků... Já když je vidím, jak běží agility, tak...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:25
- Nahlásit
Jandula
nedá se tu hodit nějaká povedená fotka?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:28
- Nahlásit
Terri
Dám ti odkaz na stránku, nevím, jak sem fotku umístit. Stránka je v angličtině a chorvatštině.
[url=]http://www.bordercollie.hr/[/url]
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:29
- Nahlásit
Tak se mi to asi nepovedlo, Terri, jestli to tam můžeš hodit nějak normálně, případně i pro příště vysvětlit, jak to tam můžu vložit. Dík
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:31
- Nahlásit
Jandula
Já ho viděla na obrázku jen v atlase, takže v podstatě nevim pořádně jak vypadají v pohybu atd... Ale fakt netuším, jestli u nás někdo tohohle pejsu má.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:32
- Nahlásit
[url=]http://www.bordercollie.hr[/url]
Ale vkládání linků a obrázku tady mi občas taky uniká
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:33
- Nahlásit
http://www.bordercollie.hr
tak ještě jinak
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:43
- Nahlásit
Eimy
Díííky, jsem v tomhle trošku zaostalá...
|