Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / výchovné obojky
Autor Zpráva
Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 15:24
- Nahlásit

Dočetla jsem se, že existují tzv. "citronelové obojky" pro psy, a to jako pomůcka pro nácvik přivolání. Na obojku je připevněno zařízení, které obsahuje pro psy nepříjemně páchnoucí či dráždivou tekutinu (výtažek z trávy vousatky citronelové). Když se pes např. rozběhne za zajícem, majitel spustí dálkovým ovládáním vystříknutí tekutiny, pes prý na to zareaguje přerušením dosavadní činnosti a majitel má novou - větší šanci psa přivolat....
Dalším obdobným obojkem je také na dálkové ovládání a ten zase vydává psům protivný vysoký zvuk....
Chci se Vás zeptat....máte někdo zkušenosti s těmito druhy obojků, popř. dají se sehnat u nás? (nejde ani v jednom případě o elektriku, při nesprávném použití nehrozí tedy poškození zdraví psa....)
Mě tento výchovný prostředek vcelku zaujal, protože můj pes, ač má v jiných situacích dobré přivolání, je "chronický zdrhač za zajícema" tak se snažím o těch obojcích (hlavně o tom citronelovém) zjistit něco víc. Prosím, kdo víte, pište, Díky Eva.

Tchor
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 15:33
- Nahlásit

Evik
Poskozeni fyzickeho zdravi psa nehrozi ani u elektriky a u tehle obojku stejne jako u elektriky hrozi pri nespravnem pouziti psichicke poskozeni psa, ale to plati u vsech korekcnich pomucek. Proste se vsim se musi umet.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 15:44
- Nahlásit

Tchor

jasně, to je pravda. Ty citronelové obojky mě zaujali hlavně v tom, že jejich použití nepůsobí psovi bolest. Je to založeno na momentu překvapení...Prostě pes který právě vyrazil za zajícem se najednou bude muset zabývat tím, co mu to tak hnusně smrdí pod nosem a zpomalí se. V tom páníček zavelí "ke mně", pes přijde a dostane pochvalu. Proto jsem si myslela, že použití tohoto obojku bych přitom, co už mám načteno zvládla i já. Elektriku bych nepoužila ani kdybych byla profík.

Tchor
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 15:47 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Otazka je co psovi vic vadi jestli kratka a nijak extreme silna el. rana ve spravny okamzik, nebo postrikani "pachnouci"tekutinou. Rek bych ze to druhe vic.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 16:06
- Nahlásit

Tchor

pokud jsem to správně pochopila, tak by ten obojek neměl psa postříkat, ale měl by vystříknout rozprašovačem malé množství té tekutiny vlastně jakoby kousíček před psa....jemu by se to nemělo vůbec dostat na kůži - měl by to jen ucítit.

Tchor
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 16:10 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Jo areosol se chova jak? Zvlaste kdyz fouka vitr a pes bezi. Takhte to muze fungovat na makete psa v mistnosti kde se nehne vzduch.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 16:48
- Nahlásit

v tom článku o těch obojcích se výslovně píše, že je ten roztok z té byliny naprosto neškodný, že ho psi jen nemají rádi...ale jasně...když zafouká vítr proti psu, tak ten puch bude intenzívnější a pro psa i tím nepříjemnější....
v článku se psalo i o tom, jak to na psy funguje (co vyplynulo z prováděných testů)...Na psy, spíše submisivní psy to prý fungovalo tak, že okamžitě zanechali nežádoucí činnosti a letěli k páníkovi - ten hned pochválil, takže si předchozí nepříjemný zážitek nespojí s pánem, ale převáží radost s pochvaly po přivolání... Na dominantní psy či takové ty "chronické lovce" to fungovalo tak, že psi zanechali na chvíli nežádoucí činnosti a byli schopni vnímat nový pánův povel k přivolání a takřka všichni přišli ---zase pochvala.....
Já o tom uvažuju, ale právě nevím, kde by se to dalo sehnat....kdo to k nám případně dováží..

Tchor
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 16:50
- Nahlásit

A psali tam taky jak dokazali rychle ukoncit ten pach aby to psovi nebylo neprijemny dlouho? Korekce musi byt rychla a ucina a nikdy nesmi byt dlouhodoba. Ja si to nejak neumim predstavit.

jana33
# Zasláno: 13 Čen 2005 16:56
- Nahlásit

http://www.baron.cz/index_seznam_zbozi.asp?ID_PARTNER=12
o tom, o kterém tu mluvíš, tam mluví jako o protištěkacím, jinak tam mají i normální sprejové obojky.

Tchor
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 17:04
- Nahlásit

No tak jak to popisujou muze fungovat tak maximalne ten vodni jakakoli dalsi latka musi zakonite pusobit dlouhodobe coz je ta nejvetsi chyba ktera u podobnych zarizeni muze bejt. To uz je ta elektrika pro psa mnohem setrnejsi a pochopitelnejsi.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 17:43
- Nahlásit

Tchor

to mě nějak nenapadlo, že si ten puch vlastně pes "ponese s sebou".....to je fakt, že ten sprej by tedy taky nebyl nejlepší řešení....

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2005 17:46
- Nahlásit

je fakt, že ten vodní by byl asi lepší....když se navíc dá ještě nejdřív zapípat, než by se na psa "stříkalo"---ale jak to tak vidím, raději se budu držet klasických metod a tyhle "pokrokové" nechá jiným...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání