| Autor |
Zpráva |
Cirilla
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2005 11:52
- Nahlásit
Prosim poradte jak naucit 15tydenni stene chodit curat ven dosud byl nauceny na saci absorpcni podlozku, ale asi prilis dobre - nemuzu ho presvedcit curat venku ani kdyz vezmu tu plinu s sebou. Maximalne udela maly bobicek, ale vsechno dokonci po navratu domu Bydlim ve ctvrtem patre takze se to da tezko stihnout kdyz ho vidim uz je pozde... Ted jsem se vratila z 1,5hodinove "vencici" prochazky a nic, akorat stene slo cele unavene spat... (po probuzeni to zkusim znovu, ale taky musit obcas do prace ...:sad
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2005 12:15
- Nahlásit
Vytrvejte, já myslím že se to s věkem poddá. Ještě má nárok
Hlavně žádné drastické tresty...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čen 2005 12:15
- Nahlásit
O slunečném víkendu si udělejte dopolední výlet do klidného prostředí do přírody, nemusíte jen chodit, stačí sednout na deku. Do batůžku s sebou vemte misku a lahev vody a pak už stačí se jen přehnaně radovat, jakého máme šíííkovnééééého pééééjskááá. Pochvalu opravdu pořádně přehnat a jásat! Doma při nehodě pak hodně znechuceným hlasem zkonstatovat za přítomnosti pejska, že to bylo fúúúj a (bez dalších dlouhých komentárů).
Já pejska učila doma čůrat na kus linolea se zvednutými okraji, kam jsem mu z předchozí nehody položila papírovou utěrku, do které jsem předtím nehodu utřela. Venku jsem pak nechala to lino i s utěrkou a pejsek se učil čůrat venku. Nebo to zkuste jen bez lina, domácí loužičku utřete do papírového ubrousku (papírové kuchyňské utěrky), v igelitu doneste ven a tam pak utěrku pohohoďte do trávy a pejska okolo ní nechte běhat. Třeba se to povede.
|
jana33
|
# Zasláno: 8 Čen 2005 12:18
- Nahlásit
cirillo postup je úplně stejný jako když normálně učíš štěndo chodit ven - udělá potřebu venku, tak velká chvála a divadlo, když ho předstihneš doma, tak káravě vyčinit A možná bych ty plíny odstranila. Když jsme před xxx lety měli prvního pejska, tak v Praze byla nějaká nemoc (snad psinka?) a se štěndem jsme mohli chodit ven taky až někdy v 16 týdnech a tak jsme jí naučili chodit na balkon. Když jsme začali chodit ven, tak to x hodin držela, aby si doma mohla dojít na balkon a pak si šupajdila pro piškot do kuchyně chce to čas a ono se to poddá
|
Cirilla
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2005 12:27
- Nahlásit
Diky za tipy. Vyzkousim uterku a vyrazim o vikendu na vylet Samozrejme chvalu a divadlo praktikuju i na ten mikrobobek co uz venku udelal. Asi jsem ho moc chvalila doma na te pline ze se mu to tam tak libi. Taky kdyz se na ni vycura bezi za mnou a olizuje se protoze ceka odmenu. S tim curanim to asi jeste bude problem, protoze je to malej jork a kdyz se vycura v trave nemusim si toho vsimnout protoze ji na po prsa
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2005 12:44
- Nahlásit
Doma nechválit, venku to přehánět Já doma ani jedhoho psa neučila na noviny nebo podobně, a pak jsme neměli problém s čůráním doma, do týdne přestali.
|
aress
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2005 15:00
- Nahlásit
no tez si myslim ze casom pes zmudrie a dojde mu to za si enbude spinit svoj domov,moje druhe stena sice ho mam na dvorku stale pustalo po celom dovre sice mal miesto urcene aj s pilinami ,len trpezlivost ono to pride henet moj uz chodi tam kde ma,a to ma spolocne este s jednym psom ,toaletu myslim
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čen 2005 15:07
- Nahlásit
Tak to abyste s yorkem vyrazili na golfové hřiště! Tam je posekáno tak, že by čurání mohlo být vidět!
|
Cirilla
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2005 16:50
- Nahlásit
Tak to abyste s yorkem vyrazili na golfové hřiště! Tam je posekáno tak, že by čurání mohlo být vidět! [/i]
Jo to je dobrej tip
WhiteWolf Já doma ani jedhoho psa neučila na noviny nebo podobně, a pak jsme neměli problém s čůráním doma, do týdne přestali.[i]
Jenze my bydlime v panelaku, okolo spousta psu a kam mel chudacek chodit kdyz jeste nebyl doockovanej.Kam jste s nim chodila? Ted je z toho chudacek uplne zmatenej, kdyz se naucil na tu plinu, tak nechape, proc je najednou vsechno jinak.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čen 2005 19:10
- Nahlásit
Bude to chvíli trvat,ale pejsek to pochopí,že má chodit ven.Když jsi doma a máš čas běhat ven,plínku schovej.Že chce štěndo čůrat poznáš,když jí začne hledat.Ale když jsi v práci a nemůžeš venčit,plínu mu nech.I přes noc,jestli nevydrží a ty nechceš běhat.Až bude větší,vydrží a začne se venku zajímat o jiné pachové značky a nechá tam tu svou.Jenom přestaň s pochvalou doma a s dáváním pamlsků.Děláš mu teď v hlavičce zmatek,že se něco naučil a najednou to neplatí a zase se to změnilo.Postupuj pomalu a nenásilně,aby si to pejsek špatně nespojil a nezačal se venčit doma mimi plínu.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čen 2005 20:03
- Nahlásit
Náš pejsek (čivava) nemá rád když na něj koukám při venčení a s bobkem utíká do houští (rozuměj do vysoké trávy) a taky radějí čůrá u vyšší trávy. To čůrání do plíny bych taky nezatracovala - občas se může stát že bude dýl doma, tak ať má kam. Já mám v koupelně ve výklenku pod vanou trvale plínku i když ji už vůbec nevyužívá, ale říkám si že kdybych se někde zdržela tak má kam jít.
|
Lady
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2005 10:46
- Nahlásit
Naši psinu jsem vždycky děsně pochválila jak už tu bylo několikrát řečeno když svou potřebu udělala venku. Doma byla kárána ale nikdy ne trestána. Od čtyř měsíců je venku takže tam si může dělat potřebu kdy chce. Minulý týden jsme byli o víkendu v penzionu a já měla opravdu velký stres jestli to psina přes noc vydrží. A vydržela. A i teď když je kdekoliv vevnitř tak ví že tam nesmí. Chce to prostě jen čas a trpělivost
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 07:01
- Nahlásit
Zajímalo by mě, jak se to s venčením, když venku leje jako z konve? Vždyť se tam pejsanovi nebude vůbec chtít? Možná, že je to hloupý dotaz, ale připravujeme se na roli pejskařů, a tak se zajímám o všechno.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 07:40
- Nahlásit
Brigitta
To tedy asi záleží na plemeni. Moji labradoři považují lití z konve za přímo ideální počasí. Mě to nevadí, obleču se a obuju podle toho, horší je ovšem návrat domů-očista od bláta a v bytě pak smrad tří mokrých psů
U menších pejsků se asi používají různé ty kombinézy, že. Nedávno jsem pozorovala v dešti krysaříka a připadalo mi, že chudáček kulhá-poskakoval po třech, ale pak jsem si všimla, že tu nohu po které nechodí střídá, ono mu prostě vadilo to mokro - kdyby mohl, chodil by po jen dvou, aby se co nejméně zmáčel
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 07:45
- Nahlásit
Briggita
já mám psy 3 a je jim úplně jedno, zda půjdou na vycházku za krásného počasí nebo v příšerném lijáku....A že by se jim do lijáku nechtělo? Raději půjdou do deště, než by zůstali doma v boudě. Ani jeden se do té boudy před deštěm stejně neschová a všichni si ten déšť užívají. Psům déšť vůbec nevadí, akorát štěňata do půl roka by neměla promoknout "na kost", aby neprochladla....Mně osobně se to ale stalo, když byly jednomu pejsovi 4 měsíce, na vycházce nás chytil slejvec a domů jsme doběhli úplně promočení. Taky se nic nestalo - pejsu jsem důkladně vysušila, pak zůstal doma v pelíšku a v pohodě.
Je pravda, že třeba taková ta malá "domácí" plemena jako např.jorkšírek či boloňáček....ty jsou možná choulostivější a ve vysloveném lijáku by jim procházka asi neprospěla, ale jinak psům voda opravdu nevadí. Ti naši (chodský pes, střední knírač a kříženec chod.psa s howavartem) vodu děsně milují v jakékoli podobě.
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 08:29
- Nahlásit
Díky za odpověď. Příští týden se přivedeme domů malou fenečku, po matce kokršpaněl, otec je neznámý. Je čokoládově hnědá s bílou náprsenkou. Jsem z ní úplně vedle. V úterý ji bylo osm týdnů, a tak doma všechno připravuji. Váží 3,40kg, tak budu zvědavá, co z ní vyroste. Za tři měsíce se máme stěhovat do rodinného domku, tak snad v 1+1 pár měsíců vydrží.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 09:39
- Nahlásit
Brigitta
jestli ti teď fenečka váží 3,40 v osmi týdnech, pak ti nejspíš vyroste do nějaké té "třední velikosti" - max do 25kg, spíš méně... Můj choďák měl v osmi týdnech asi 4 kg a teď v 15měsících má 22,5 kg a asi 52 cm v kohoutku....to jen trošku pro srovnání. Čokoládově hnědá s bílou náprsenkou --to musí být krásné stvoření
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 10:05
- Nahlásit
Evik
To mi povídej. Úplně k sežrání. Nemohu se dočkat. Uýž máme pro ni i vybrané jméno "Ajda." Kdyby měla stejné proporce jako Tvůj hafan, tak by to bylo v pohodě. Myslíš, že v 1+1 vydrží? Také mám trochu obavy z toho venčení. Pracuji od sedmi a vracím se tak ve čtyři, někdy déle, ale to spíš výjimečně. Počítám, že si vezmu dva dny dovču, abych s ní byla čtyři dny 24 hod. denně, aby se zvykla. Se sousedy máme báječné vztahy. Paní je na mateřské a mají šestiletou fenu zlatého retrívra, která si nechá líbit snad úplně všechno. Domluvili jsme se, že se mi k nám bude chodit dívat na malou a že ji i vyvenčí, když budu v práci, aby nebyla tak dlouho sama. Alespoň než si zvykne. Jinak má ještě sestřičku, která je pořádný ďáblík. Ajda je "trochu" klidnější. V pondělí jsme je nechávali očkovat. Chuděrka Ajda. Byla úplně hotová. Dvakrát se mi pozvracela.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:58
- Nahlásit
Brigitta
to je prima, že si můžeš vzít na štěndo dovču, ale lepší je tak týden....a během toho týdne musíš začít štěně zůstávat o samotě postupně - nebýt s ním 24 hodin denně,ale po malých dávkách mu chvíli osamění prodlužovat. Kdybys to udělala jednorázově, taky bys mohla přijít domů překvapená, že máš z bytu "kůlničku na dříví", protože pejsci, které nikdo nenaučil být doma nějakou dobu sám, z úzkosti ze samoty ničí často všechno kolem sebe, nebo někteří ubližují dokonce sami sobě...
Začni třeba tak, že štěně pořádně "vyblbneš" a jakmile budeš vidět, že začíná být unavené, ukážeš mu místo v jeho pelíšku a na chviličku odejdeš z místnosti a zavřeš za sebou dveře. klidně zůstaň na poprvé třeba tak 5 minut za dveřmi a poslouchej. Pokud bude štěně třeba jen chviličku zticha, vrať se a odměň ho a pochval, postupně dobu odloučení prodlužuj a uvidíš, že se Ajda brzy naučí, že když bude ticho, ty se vždy vrátíš.
Jako pomůcka jsou pro tyto případy, kdy má pes zůstat sám doma dobré také hračky z tvrdé gumy, do kterých se dá schovat potrava (třeba do dutiny hračky rozpatlat vařené kuřecí s tvarohem...)- štěně se tak v době odloučení zabaví vylizováním potravy. Tyto hračky můžeš dostat např. přes www.hafbezobav.cz v sekci obchod-hračky....
přeju ti, ať máš ze štenda jenom radost
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 13:08
- Nahlásit
Evik
Eviku, díky moc, jsi zlatá.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 13:41
- Nahlásit
Brigitta
nemáš zač, ale pro jistotu si ještě pročti něco o výcviku. Je lepší být připraven na všechny eventuality. Když jsem si já pořizovala své první "jenom moje" štěndo, měla jsem načteno spoustu teorie a bylo dobré to vědět - mít v hlavě různé možnosti jak postupovat, ale ona až ta praxe naučí nejvíc
Každý pes je jiný a tak se na všechny nedá použít univerzální vzorec výchovy....na každého psa platí něco jiného, což musí každý páníček u svého psa vypozorovat sám
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 13:52
- Nahlásit
Evik
To máš pravdu. Už od malička jsem zvyklá na psy, jako malá jsem s nimi vyrůstala, ale mít doma svého vlastního je něco úplně jiného. Mám pročtenou nějakou teorii, tak jsem zvědavá na její uvedení do praxe. Už se trošku "děsím" toho, jak Ajda zvládne odloučení od matky. Když jsem viděla, jak byla z návštěvy u veterináře vyděšená. Ke známým, od nichž se budeme Ajdu brát jezdím jednou týdně a mám pocit, že až si pro ni pojedeme, tak to obrečím i já.
Určitě ale to rozplánuju tak, jak jsi mi poradila. Celý týden dovču nedostanu, ale zařídím to tak, aby u ní celý týden někdo byl a já s ní začnu "pilovat" odloučení. Určitě se pochlubím se zážitky.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 14:13
- Nahlásit
Brigitta
myslím, že nemusíš mít strach, jak štěně zvládne odloučení od mámy....Moje štěndo to sice mělo jednodušší, protože přišlo do rodiny, kde už jeden pes byl...., ale i tak....První noc trošinku brečel, ale pak spal s naším 14letým dědkem v jednom pelíšku a už byl prostě náš. Mámu jsme pak několikrát navštívili a dodnes jsme v kontaktu, ale vždycky z té návštěvy rád odešel se mnou. Jestliže se na fenečku chodíš koukat (já to taky dělala), fenka si na tebe zvyká pomalu už teď a bude to v pohodě - uvidíš. Já když jsem si svého pejsu brala, už slyšel na jméno a uměl za piškotku povel sedni
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 14:28
- Nahlásit
Evik
to je krásný... Od čtyř týdnů tam chodím v podstatě pravidelně. V pondělí jsem to už zkoušela se jménem, ale bez valného úspěchu, ale mazlit se nechala, potvůrka mrňavá.
A Ty teď máš už psy 3? To musí být taky pořádná banda, co? Bydlíte aspoň v rodinném domku?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 14:36
- Nahlásit
Brigitta
jojo, je to "banda"... Máme rodinný domek. Dva psi bydlí spolu (chodský pes 15měs. a střední knírač 14let) a toho třetího jsme si vzali z útulku s přítelem a bydlí v přítelově domku, což je naproti nám v ulici (to je kříženec choďáka s howavartem) Náš mladej choďák má tak dva kámoše. S jedním bydlí a spí a za druhým chodí každý den na návštěvu a na vycházky.... Kdybych bydlela v paneláku, určitě bych neměla 3 psy, dost možná, že ani jednoho... Jsem fakt ráda za ten domek.
Ještě Ti chci říci, že aby ti z Ajdy vyrostla nebojácná a vyrovnaná psí holka, musíš jí už od začátku "tahat" všude s sebou (v rámci možností) zvykat jí na různé situace....lidi, psi, dopravní prostředky...všechno hravou formou, za odměny....pak budeš mít z fenečky správně socializovaného člena společnosti, který se nebude bát, potká-li neznámého člověka či psa...který bude mít rád cestování s tebou...(čímkoli) apod.....
Můj choďák se např. v metru klidně natáhne jak široký tak dlouhý a chrní.... Když pes vidí, jakou máš radost z toho, co dělá, je to pro něho největší odměna a když dostane navíc ještě něco mňam, pak máš toho nejšťastnějšího psa na světě - jen když může být co nejvíc se svým pánem
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 14:44
- Nahlásit
Evik
Evi, máš recht a taky to mám v úmyslu. Všude ji brát s sebou. Je to prostě další člen rodiny a basta. Také se těším, až se s manželem konečně nastěhujeme do rodinného domku kvůli zahrádce a výběhu pro Ajdu. Ale i tak počítám s vycházkami. S manželem dost výletničíme, takže už si plánuju, jak budeme chodit ve třech. Ještě k tomu Romča, manžel, moc rád fotí, tak bude mít o další objekt k focení navíc. )
P.S.: Dnes už musím utíkat, ale zítra sem zas určitě přijdu. Přijď taky a zase pokecáme.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 13:59
- Nahlásit
Brigitta
no tak to bude mít Ajda ideální rodinné prostředí, když rádi výletničíte.....Já taky miluju výlety se psy....Je to super. S tím svým chodským cvokem hrozně ráda chodím i sama na dlouhatánské vycházky, protože mi protě jako parťák pro výlet stačí "jenom" pes. Mnohdy mi rozumí líp, než lidi
|
Brigitta
|
# Zasláno: 21 Čen 2005 07:39
- Nahlásit
Evik
To je pravda. Manželův brácha má křížence rotvajlera s vlčákem. Takhle to zní tak, že z toho může být pěkný paskvil, ale opak je pravdou. Je krátkosrstá, zbarvená jako rotvajler. Po vlčkovi má snad jen dlouhý ocas a je opravdu krásná. Ale abych neodbočila. Zkrátka, když mi je smutno, tak si ji obejmu a hned mi je líp. Je to takový mazlivý, divoký prdlouš , ale je také ohromně empatická.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 10:31
- Nahlásit
Brigitta
já taky znám jednoho křížence RTW a NO a ten zase vypadá úplně jako NO, akorát ještě trochu statnější.
|
Cirilla
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 19:46
- Nahlásit
Ahoj vsem,
jen jsem se chtela pochlubit, kdyz jsem ten dotaz o venceni puvodne nastolila, ze se nas jorki uz taky venci venku - teda alespon pres den Takze vsem diky za rady. Jen v tom desti to bylo nemozne protoze pejsek nechtel opustit dum a kdyz jsem ho vzala na chodnik tak se mu to vubec nelibilo. No, snad se bude osmelovat a otuzovat prubezne
|