| Autor |
Zpráva |
Alča
|
# Zasláno: 20 Kvě 2005 20:55
- Nahlásit
Omlouvám se, pokud to tady už někdo psal. Dříve jsem dělala stopy s jezevčíkem, ale ten stopoval od začátku pomalu jakoukoli stopu, připadalo mi, že mě k tomu ani nepotřebuje. Teď mám ale trochu svéhlavého kokříka, se kterým začínám a není to tak jednoduché. Takže dotaž číslo jedna: Prý je dobré dát na konec stopy oblíbenou hračku a po vypracování stopy si se psem pohrát. Toho mého ale na stopě hračky vůbec nezajímají, čuchá okolo hračky, jestli tam někde nebude ještě nějaký pamlsek. Mohu stopu zakončovat jen větším kouskem pamlsku? U zkoušek pes musí předmět uchopit a přinést?
Dále se chci zeptat, jak zklidnit divokého a zbrklého psa, který přechází pamlsky, táhne, na vodítku se škrtí, a kňučí aby mohl jít co nejrychleji. Usměrňování vodítkem nepomáhá. Mám zvýšit intenzitu pamlsků? Zatím je dávám od sebe přibližně na délku jeho těla.
Dotaz číslo 3: Někdo mi říká, že ze začátku mám stopy dělat jen rovně, někdo zase, že mám hned od začátku dělat lomy, aby si zvykl na to, že se stopa mění a musí ji neustále pozorně sledovat.
No a otázka na závěr - jak stará má být stopa pro začátečníka? My jsme je na táboře vypracovávali prakticky hned. Není lepší ji naklást, jít se na 15 min. se psem projít, aby se uklidnil a pak teprve stopovat? Při kladení stopy ho uvazuji tak, že na mě vidí. Nevadí to?
Předem díky za odpovědi na mé vyčerpávající otázky.
|
vrana
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2005 07:56
- Nahlásit
Nemysli na skúšky-jedine , čo potrebuješ vedieť je že najjednoduchšie sa psovi označuje predmet v ľahu-preto tak aj vačšina psovodov cvičí (predmet môže pes priniesť:ako aport: zaľahnúť-musí maťpredmet pod tlamou medzi nohami: označiť v sede alebo v stoji) Prečo mu dávaš hračku,keď ho vôbec nezaujíma?Stopa nieje o tom, že musím psa naučiť stopovať na loptičku. Treba najsť motivaciu pre ňho,to čo ho najviac zaujíma.Ako píšeš tak je to žrádlo. Najlešie jej porozhadzuj granulky po zemi.-to je začiatok ktorýnemoźno vynechať-ak si ho aj vynechala,tak sa k nemu treba vrátiť. Potom začni so stopami. Samozrejme najprv jednoduchét.j. rovné ,čerstvé,alebo staré 10minút s jedným predmetom.Najprv si treba utvrdiť prácu na stope, iba keď bude pri predmete, ho stlač do ľahu a tak mu daj žrať.Predmet-odmena na konciby mohla byť v ponožke-ako predpríparava pre ozajstný predmet bez pamlskov.Pamlsky dávaj do kaźdej šľapky aj zo tri,dve , jednu (velkosti polovičky kolieska párku)aby neprechádzal.Predmet je vlastne jeden veľký pamlsok a pamlsok pse psa je vlastne odmena=predmet je obrovská odmena.môžeš dávať teda take male-velké odmeny počas celej stopy, až kým sa po čase neskĺudní.
Keď je príliš nažhaveny, tak sa s ním choď teda prejsť ped stopou. Najlepšie bude aby sisi porovnala stopy a vyskúšala viaceré varianty. Stále sa pýtaš,že čo je lepšie, vyskúšaj si to! Hocikto i môže radiť čo chce, sama si však musíś nájsť čo je pre tvojho psa najlepšie , čo má rád a na tom stavať.Keď chceš niećo robiť so psom, mala by si si preśtudovať dostupnú literatúru a na základe toho sa rozhodnúť. Nenechaj sa do ničoho nútiť.
w.vycvikpsa.cz
skúšobné poriadky - neviem akéskúšky by si chcela robiť?asi vśestranné,že?
držím palce
|
Alča
|
# Zasláno: 21 Kvě 2005 20:59
- Nahlásit
Díky za rady. Je vidět, že se vyznáš. Zatím se chystáme na zkoušky ZOP, tam stopy nejsou, ale když jsem viděla, jak je ze stopování celý šílený a jak ho to hrozně baví, chtěla bych se tomu věnovat intenzivněji a když by nám to šlo, tak udělat i nějaké ty zkoušky, ale to je ještě daleko...Jen jsem nevěděla, jak vlastně začít, takže díky.
|