Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Lovecký výcvik retrievera-hlavne pro Evicku
Autor Zpráva
Ketrin
# Zasláno: 16 Kvě 2005 08:12
- Nahlásit

Ahoj Evičko. Tak jsem byla s mým 14-měsíčním LR na ZV malých plemen. Celkem podle mého očekávání spadl do II.ceny kvůli limitní známce (2) ze slídění. Čekala jsem, že to nebude na 4, ale překvapilo mě, že opravdu slídil mnohem hůř než je jeho běžná norma když cvičíme. Chodil asi tak 20-30 m dopředu a do stran, ale pořád se vracel ke mně. Rozhodčí řekli, že na mně visí a že v cizím prostředí a mezi cizími psy dává přednost tomu, že si mě hlídá, než aby šel dál od nohy. Bylo to vidět i při disciplíně stopa vůdce, kdy můj pes vyryl na poli brázdu, jak za mnou hnal, zatímco ostatní celkem v klidu si stopu pána ověřovali.
Přitom on není žádný nesamostatný balík, který kam položíš, tam najdeš. Je silně temperamentní a sebevědomý.
Popravdě řečeno, pro běžný život je mi daleko milejší, když si mě pes takto hlídá, než aby mizel v dáli na obzoru při jakémkoli rušivém podnětu. Taky je to typické retrívří chování. Ale čekají nás další zkoušky a dokud se nezmění zkušební řády, slídit budeme muset. Myslíš, že s přibývajícím věkem a zkušenostmi psa to bude lepší? Také asi musíme aspoň občas cvičit ve skupině s jinými psy.
Přeju hezký den a díky za případné rady.

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 13:07
- Nahlásit

Ketrin ahoj, i tak blahopřeji. Slídění se časem a věkem nemění, ba právě naopak. Starý a zkušený pes neslídí zbytečně, když ví, že tam nic není.Proto se tahle disciplína musí tolik trénovat a obzvláště v případech, kdy není zvěř. Proto jsem psala, že je to disciplína dosti problematická a často bývá příčinou snížené známky a následně celkového hodnocení. Někdy se nám taky osvědčili před zkouškama nechat psa pár dnů doma a zkoušet všechno možné jen ne slídění. Pes pak byl nažhavený a slídil o něco razantěji a výrazněji. Bohužel nedostatek drobné zvěře nemůžeme ovlivnit a proto musíme psa učit, aby vydržel přestírat slídění oněch požadovaných 20 minut. Pokud by jsi chtěla cvičit s jinými psy, tak v tomto případě doporučuji pouze s takovými, kteří slídí lépe než tvůj pes. A chtělo by to taky měnit prostředí a terény. Aby psa nic nepřekvapilo. U nás jsou například jen lesy smrkové, bez nižšího podrostu. Když jsme ale byli na Memoriálu v Plzni, tak tam jsou všude husté borové lesy s neproniknutelným podrostem zhruba 30 cm vysokého borůvčí. Naprosto jiné, nestandartní podmínky, ale psa to nesmí rozhodit, musí podat kvalitní výkon všude. Máš jeden obrovský handicap, a to ,že nejsi myslivec a nemůžeš volně používat honitbu, které by jsi byla členem. Ale vytrvej.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 14:09
- Nahlásit

Evičce
Díky. Vidíš, ani si už neuvědomuju jaká je výhoda, a beru to jako samozřejmost, že do honitby mohu. Před pár lety mě strašně seřval jeden místní myslivec, když mě potkal s mými tehdy pouze dvěma fenami, které volně pobíhaly v okruhu cca 10 m okolo mne. Já jsem tehdy měla právě složené první zkoušky-PZ-s tou mladší a patřičně pyšná na její čerstvou loveckou upotřebitelnost jsem se jala pátrat, jak to vlastně s tím volným pohybem psů je. Pak jsem s nimi šla jednou na hon, takže viděli, že čuba něco umí a že já nejsem žádný nepřítel zvěře, který nechá psy štvát vše co se pohne. Výsledkem je tedy určitá tolerance, zkrátka mohu v honitbě cvičit a na oplátku jim volám, když např.potkám divoké prase, nebo nějaký nemocný kus apod. Bydlíme na samotě - vyjdu z domu a jsem v honitbě. Připadalo by mi proto poněkud na hlavu nesmět se psy navolno ven. Jinak ale nedůvěru myslivců celkem chápu, sama vím o několika psech v okolí, kteří skutečně štvou zvěř nebo dokonce pytlačí, a s majiteli nikdo nehne. Myslivci to nechají být, protože nikdo nechce být vláčený ve zprávách na Nově...
A Evičko, nechystáš se náhodou na oblastní výstavu loveckých plemen do Prahy 18.6. ?
Ketrin

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 15:14
- Nahlásit

Ketrin, oblastní výstava byla pro nás aktuální tak před deseti lety. Teď už tyhle výstavy nenavštěvujeme, jedeme teď v neděli na MVP Varazdin -chorvatsko, příští týden Nitra a pak asi v polovině června Polsko- Walbrzych. Takže škoda. Všechno, co doma máme už je po výstavní karieře a malá čubinka má teprve 7 měsíců, takže počkáme a pak rovnou do třídy mladých. Tady v česku se už na žádnou výstavu nechystáme, pouze na Klubovku v září.
A jinak je to bezva, že jsi se s myslivci domluvila. Jednou už jsme tady měli forum, kde jsem já jediná byla zastáncem myslivců a všichni ostatní psali proti mě. Ono laik-nemyslivec si někdy dovede jen těžko představit tu hrůzu a utrpení, které dokáže jeho milovaný a nebo naopak zanedbaný pes způsobit.
Soudných myslivců existuje dost a taky dost existuje volů, kteří neznají a nevědí nic, ale do všeho kecají a všemu rozumějí. Bohužel u myslivců, na které má kde kdo pifku by se měli všichni snažit, aby byli znalí věci a ne kolem sebe šířit bludy a vyhrožovat. Jinak pokud mi budeš chtít psát třeba mimo toto forum, nebo poslat nějaké fotky, tak můžeš na eva.pospichalova@ssp.mpsv.cz. Ahoj.

Anonymní
# Zasláno: 18 Kvě 2005 21:39
- Nahlásit

Chtěla bych se zeptat od kdy začít s výcvikem loveckého psa - fleta - retrívra. Máme 3 - měsíční štěně. Mělo by si zatím jen hrát nebo už máme něco zkoušet? Děkuji za odpověď

sylva
# Zasláno: 18 Kvě 2005 21:40
- Nahlásit

Chtěla bych se zeptat od kdy začít s výcvikem loveckého psa - fleta - retrívra. Máme 3 - měsíční štěně. Mělo by si zatím jen hrát nebo už máme něco zkoušet? Děkuji za odpověď

Ketrin
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2005 06:40
- Nahlásit

Určitě bych ho už vedla k poslušnosti, hlavně přivolání, základní povely-sedni, lehni, zůstaň, chodit u nohy na vodítku, bez vodítka. A rozvíjela bych aport, zatím hrou. Musíš odhadnout, kdy bude zralý na skutečné aportování. retrívři mají aport vrozený, ale mnoho lidí si ho u nich z neznalosti pokazí. Musíš důsledně rozlišovat, aby i pejsek rozlišoval,kdy si hrajete a kdy má pracovat /(tj.aportovat)-při hře ho nech vyřádit, klidně se s ním hoň a přetahuj o hračky atd., zatímco při aportování musíš vyžadovat, aby aport přinášel rovnou k tobě, neutíkal s ním od tebe, netancoval okolo tebe... Právě pokud tohle dělá, tak je lepší cvičit na dlouhé šňůře nebo na vodítku, anebo s tím počkat. Já mám teď 14měs.labradora, který od 10 měsíců korektně aportuje a předává vsedě i z vody. Ale do těch 10 měs.to prostě nešlo. Hrozně blbnul, a tak jsem čekala, až bude zralý, až mu to v té hlavě "sepne" a jen jsem si s ním hrála a dbala, aby všechno, i ve hře, přinášel ke mně. Jo a taky je důležité, abys na hraní měla pro něj hračky a na aportování určitou pomůcku, třeba dummy nebo dřevěnou činku, a to je jen na práci a pes si s tím nesmí hrát, kousat to, zahrabávat apod. Také rozlišuj povely-povel pro aportování nepoužívej, když si s ním hraješ a házíš mu hračky. Je to hodně taky o tom, že člověk musí ukáznit sám sebe a udělat si pořádek v povelech, aby pes věděl, co se po něm chce. A pozor na malé děti, ty dovedou aport u psa pokazit spolehlivě. Také není na škodu vyzkoušet, zda se nebude bát výstřelu-viděla jsem dost flatů, kteří s tím měli problémy. Stačí když bouchneš papírový pytlík nebo bouchací kuličku, sleduj jak reaguje a kdyby se ti zdálo, že se bojí, tak ho nekonejši ani nechval, ale chovej se jakoby nic- nic se neděje. Tvůj klid se postupně přenese i na něj. Jinak přeju hodně úspěchů a třeba se potkáme na nějakých zkouškách. Ahoj Ketrin

Evicka
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2005 09:18
- Nahlásit

Sylvo, Ketrin ti popsala, jak by to mělo asi vypadat. Ale na nácviky těchto povelů je ještě čas. Zatím si buduj se štěnětem pozitivní vztah, uč ho především přivolání, max. povel sedni, na místo. Nic se nesmí uspěchat. Správný lovecký pes zraje jako víno a pokud mu prodloužíš dětství a nebudeš ho zbytečně honit, tak jen dobře. Aportíky zatím netrénuj, je moc malý, jen si s ním hrej. Všechny tvoje hry však musí směřovat k budoucímu cíli, tj. vychovat z něj loveckého psa. Pokud si začátečník, budeš to mít hodně těžké. Takže zatím máš čas se poohlédnout po někom v okolí, kdo se výcviku lov. psů věnuje.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2005 10:48
- Nahlásit

Sylvo,
Samozřejmě se připojuji k tomu, co píše Evička. neměla jsem na mysli otrávit štěně nějaým drilem. Pozitivní vztah se psem je základem všeho. Je smutný pohled na psy, kteří pracují jen proto, že musí a na zkouškách se pes "udělaný parforsem" pozná na první pohled. Ve zkuš.řádech pro retrívry se mnohde přímo požaduje "vášnivě a s radostí pracující" pes. Jenom jsem chtěla upozornit na nebezpečí pokažení aportu. Sama jsem si svou nedůsledností pokazila předávání u své první feny a pak to složitě přeučovala. Jde to, ale lepší je když ty chyby neuděláš, popř.se poučíš z chyb nás, kteří jsme je udělali před tebou ")

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání