Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Dominance
Autor Zpráva
Ketrin
# Zasláno: 12 Kvě 2005 11:46
- Nahlásit

Ahoj, zdravím, jsem tu nová. Chtěla bych se zeptat zkušenějších na dominanci. Mám 3 labradory-feny 9 a 4 roky a psa 14 měsíců-je to syn té mladší. Všichni jsou v pohodě, bez problémů. Vůdcem je veteránka, i když jinak je trochu poserka. Mladší čuba je vyrovnaná, veselá, temperamentní, ale podřizuje se jí. Pejsek je samozřejmě ve smečce poslední. Ovšem začínám si uvědomovat, že asi bude docela dominantní-když přijdeme mezi psy, tak neustále značkuje, hrabe, ocas nahoru a: Všichni si sedněte na zadek, já jsem king a světové oceány mi nesahaj ani po řitní otvor... Párkrát už zavrčel i na staršího psa, ovšem vždycky na vodítku. Pokud je volně, tak v pohodě - hraje si, blbne. Je hodně temperamentní. Je mi trochu divný, že se takhle sebejistě chová v cizím prostředí, kde by spíš měl být nejistý. Doma na zahradě, když jde okolo cizí pes, tak ani nezaštěká, ani nezavrčí, letí k plotu a hrál by si. Je to tím, že doma velí veteránka (ta i hlídá)?? Dokonce se stalo, že jeho máma hárala, byla zavřená doma a on s veteránkou bylipřes den (když jsme v práci) za domem na dvorku a přes zeď (2 metry!) přelezl cizí pes, který cítil háravku. A náš místo aby ho "zakousl" tak si s ním hrál!
Myslíte, že je možný, že by se časem mohl stát vůdcem smečky pes, když je nejmladší a feny ho odmalinka staví do latě?
Jo a tuhle jsme byli na jeho prvních zkouškách, samozřejmě okolo spousta psů, fen, byl vydivočenej a jednu chvíli zvedl nohu a označkoval si mě-symbolicky, už ani neměl co čurat. Jen jsem ho napomenula, nic moc jsem z toho nedělala. Měla jsem ho "zdupat"? Jinak na klasicky cvičák nechodíme, děláme lovecký výcvik. Na cvičáku jsem byla jen párkrát s miminem, aby se naučil chovat k cizím psům a nemyslel si, že mu u každýho projde to co u mámy a "tety".
Dík za rady a názory. Ketrin

Ketrin
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:07
- Nahlásit

P.S.
koukám že tu asi skoro všichni máte NO a děláte služební výcvik, což je mi trochu vzdálené...ale věci okolo povahy a výchovy mají dost všeobecnou platnost napříč plemeny... jinak pokud by někdo potřeboval poradit něco z loveckého výcviku tak nějaké zkušenosti mám. Čauky Ketrin

Evicka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:26
- Nahlásit

Ketrin spiš pokud by jsi ty potřebovala poradit k loveckému výcviku, přes ten jsem na tomhle foru jen já. Nemám tady žádnou spřízněnou duši, téměř všichni tady dělají sportovní výcvik, tak snad si padneme do oka.

Ketrin
# Zasláno: 12 Kvě 2005 12:59
- Nahlásit

A co máš za plemeno?
Já teď s tím mlaďasem začínám cvičit na SZVP, hlavně slídění na hladině. Zatím házím kamínky a učím ho na pískání a ukazování měnit směr. Docela mu to jde. Postupně pak vynecháme ty kamínky. nakonec mu tam vždycky hodím aport, aby mu to celé dávalo nějaký smysl. Lepší by byla kachna, ale kde ji vzít
Máš na tuhle disciplínu ještě nějaký lepší trik?
Ono stejně základ tady je, aby byl pes "obojživelník" a to on je. Když nemá rybník, tak se aspoň kachní v misce na vodu (pod záminkou, že se každých 5 min.potřebuje napít a já abych pořád vytírala...)

Evik
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2005 13:41
- Nahlásit

Ketrin

známý mé mamky učil ir. setra aportovat kachny z vody na maketu kachny.....prostě to byla gumová kačena polepená peřím....

Evicka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2005 13:43
- Nahlásit

Máme hladkosrsté foxlíky, cvičíme už asi 12 let a speciální vodní práce nejsou pro toto plemeno přímo disciplíny, ale nacvičit se dá všechno. Foxlům není aport vrozený, tak jako labradorovi. Pro něj by to měla být jedna z nejlepších zkoušek, pokud je vlohový a do aportu má chuť. Nácvik je relativně v pořádku. Kachna se dá sehnat, s tou by měl být nácvik taky prováděn, protože pírka psa v tlamě lechtají, navíc tělo je měkké a je to naprosto něco jiného než tvrdý, nepoddajný klacík. Takže doporučuji kachnu sehnat. Mělo by se to dát buď od myslivců, v interlovu nebo některých prodejnách, kde prodávají zvěřinu. Nevím, kde jinde kachnu sehnat, my si vždycky pro nácvik nějakou střelíme na rybníčku v naší honitbě a pak si ji skladujeme v maražáku. Nebo si schováme z podzimních honů. Rozhodně aporty se vždycky musí nacvičovat se zvěří, protože u hodně psů se stává, že klacík nebo míček aportují perfektně, ale pernatou nebo srstnatou nechtějí. Pokud na to není pes zvyklý, bývá potom dosti problém ho naučit, aby zvěř aportoval a zapírá ji. Pak už jedině parforsem, ale byla by škoda použít u takto vlohového psa tento typ nácviku. Stejně by to nikdy nebylo na 100 %.A odkud jsi, že jsem tak smělá.

Ketrin
# Zasláno: 12 Kvě 2005 14:04
- Nahlásit

Já ani nikdo široko daleko nejsme myslivci, dělám to se psy protože si myslím, že je škoda jim to nedopřát když je to baví. Takže se sháněním zvěře je problém, většinou vždyckytak 14 dní před zkouškama něco někde vyškemrám a pak s tím cvičím, dokud to drží pohromadě Také samozřejmě na silnici sbírám sražené zajíce. Tuto sobotu jsem byla s mlaďasem na OVVR, to jsou ty základní zkoušky retrívrů-vlohovky. Tam ještě zvěř není. Kamarádka tam měla kachnu, tak když byl konec zk.,jsme mu ji hodily do rybníka (nikdy předtím to neviděl). Vlítl tam, vzal ji jako by to dělal denně, vyběhl po prudké hrázi, neoklepával se, předsedl, předal. Mám z něj fakt radost. Jeho máma je taky taková. Vždycky jen před zkouškama si ke zvěři "čichla" a brala všecko, jinak cvičíme s dřevěnou činkou a s polínkem obaleným kůží zajíce, pak mám dvě letité jelení nohy atd. S tím dělám i vlečky (!). Jinak jsem z Podkrkonoší. Na podzim s ním plánuju ještě barvářské zk. u Jičína, tam bychom se mohly potkat?

Evicka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2005 14:18
- Nahlásit

Heleď, jediné, co pro tebe zatím můžu udělat je, že jakmile budu mít čerstvé nožky spárkaté zvěře, tak ti aspoň dvě pošlu. Budou čerstvé, krásně voňavé, takže můžeš zkusit vlečky a stopy s tímhle a taky aport. Pro psa je jen dobře, pokud příjde do styku s vícero pachy a poznává jednotlivé typy zvěře. Pokud už jsi kachnu zkoušela a jde mu to, tak je to fajn. Já jsem ze severní Moravy, Jičín je pro mě taky pasé. Jinak ta činka obalená kůži je dobrá, to používáme taky a pak máme jinou a na tu máme navázaná pírka, takže to si můžeš taky zkusit udělat.

Ketrin
# Zasláno: 12 Kvě 2005 14:24
- Nahlásit

Jo jo, to mám taky-činku s kachními křídly. Díky. Taky v zimě při procházce pesani našli zbytky divokého prasete-spárky a kůži, co vyvrhli myslivci, také jsem to upotřebila, pohazuju mu to když ho učím slídit - s tím slíděním je trochu problém, oni ti závisláci labrouši nejdou moc od nohy, ale když ví, že něco najde co bude moct přinést, tak jde. Taky jsem ráda, že se toho nebojí, na zkouškách jsem několikrát zažila že pes vypadl na vlečce, protože vedla přes lože divočáků a pes se toho bál a zasekl se tam a dál nešel.

Evicka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2005 15:10
- Nahlásit

Slídění je dosti problematická disciplína právě v tom, že pes musí systematicky prohledávat terén zhruba na vzdálenost brokového výstřelu, tj. zhruba 50-70 metrů před tebou, musí umět podle ztvých povelů měnit směr, nesmí slídit na příliš krátkou vzdálenost a často se k tobě vracet. Všechno tohle snižuje známku. Problém je v tom, naučit psa slídit i v případě, že není zvěř. Tohle se musí trénovat a pomáhat si různými pomůckami. My jsme např. naučili některé né příliš dobře slídící feny slídit na povel, plácli jsme je po zadku a řekli povel šlap. Tento povel byl pokynem k tomu, že fena vystřelila jako raketa dopředu a běžela oněch 50,60metrů no a pak se tak různě vracela. Rukou jsme jí pak korigovali směr a ukazovali, že se nesmí vrátit až k nám. Jenže tyhle nácviky se nedají popsat v nějaké diskusi, ty se musí vidět na místě.Ale takových problematických a podceňovaných disciplín je víc.

Ebony
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2005 15:34
- Nahlásit

Evicka
To je docela sranda, tohle vaše slídění je skoro stejné jako plošné vyhledání osob v záchranářích, pes musí vybíhat do stran cca 50m před psovodem a ve směru kam ukážu, nesmí se vracet a nesmí utéct, jen když zachytí pach člověka, tak ho jde vyštěkat. Ale je to vlastně jen cvik poslušnosti, my to běžně trénujeme na plano, a pak až pes umí prohledávat, tak se mu tam dají osoby.

Ketrin
# Zasláno: 13 Kvě 2005 06:27
- Nahlásit

Evicka
Slídění určitě nepodceňuju, naopak. Labradorům (nebo vůbec retrívrům) není vrozeno, musí se to naučit. A navíc oni většinou (aspoň ti moji) mají výborný nos a hned vědí, jestli v daném místě je nebo není zvěř. A když není, tak proč by se namáhali, že. Takhle mi předloni fena spadla do II.ceny na LZ, protože v poledním červnovém žáru museli psi slídit na poli (naivně jsem předpokládala, že na LZ bude slídění v lese!). Celá skupina odslídila 6x20 minut a nevypíchli vůbec nic. Moje holka prvních 10 min.docela slušně chodila na pískání a ukazování, ale když viděla že tam opravdu nic není, tak druhých 10 min.už skoro nešla od nohy. Jinak měla samé 4, ze slídění chytla 2 a druhou cenu
A ten můj mladý pes, ten od štěněte docela slídí. Samozřejmě to ještě není ukázkové, ale na labradora to v sobě docela má. A vůbec nejlíp slídí, když jdeme na procházku a já mu vůbec nic neříkám, nedávám žádný povely. Když pak jdeme cvičit a chci aby slídil, tak už to tak skvělé není. Furt se otáčí a čumí, co jako. Tak jsem ho začala učit na ty aportíky, že mu to dopředu poházím a pak jdeme a když třeba až po 10min.slídění najde první aportík a může ho přinést (což je vrchol blaha), tak ho to pak motivuje a hledá dál. kamarádka takhle cvičila labradorku, která také slídění nic moc a celkem se jí to povedlo. No uvidíme. V neděli s ním jdu na ZV malých plemen, tam si to poprvé zkusí naostro.

Evicka
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2005 08:35
- Nahlásit

Ketrin
tak to přeju hodně štěstí.

Ebony
jo, v tomhle je to hodně podobné, vy hledáte lidi, my zvěř. Ale vím, že jeden náš kamarád, co má foxlíka byl se psem v lese, pes si slídil a najednou se zastavil a vrčel. Milan se tam šel podívat a v takovém vyhloubeném úkrytu v lese se schovávali běženci. Takže i lovecký pes by mohl být docela slušný záchranář, že?

Ketrin
# Zasláno: 13 Kvě 2005 10:07
- Nahlásit

Jasně-vždyť spousta labradorů a goldenů dělá záchranařinu a snad i nějací fleti

Evicka
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2005 12:12
- Nahlásit

Ketrin, třeba se někde potkáš s mým mužem, je rozhodčím z výkonu a před časem posuzoval nějakou akci, kde byli jen samí retrívři. Ale už vážně nevím, kde to bylo.

Ketrin
# Zasláno: 13 Kvě 2005 12:30
- Nahlásit

Tak to doufám, že pan manžel chápe retrívří specifika a nevnáší do posuzování např."ohařácké" a "slídičské" požadavky, jako to někteří rozhodčí dělají. Nic ve zlém. Skutečnost je taková, že mnozí myslivci bohužel stále ještě retrívry neuznávají a pokládají je za dobré tak na gauč. Ale retrívr, který se povede a je dobře veden, se může uplatnit jako úplně univerzální pes. Bohužel jsou teď "v módě", což je vždy spolehlivou cestou k poklesu kvality. Už se těším, až móda pomine.
Jinak, moc ráda se sice bavím o loveckém výcviku, ale toto fórum bylo původně o dominanci a trochu mne mrzí, že mi nikdo neodpověděl na můj dotaz, co mohu v budoucnu čekat od mého malého dominátora. Možná je chyba ve mně, vlítla jsem sem a začala psát a netuším, jestli jsem se neměla někde uvést, představit, registrovat...atd. Jsem dříve narozená a zvyklosti chatů vůbec neznám. Ráda se nechám poučit

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 15:36
- Nahlásit

Ketrin, k té dominanci. Feny ho zřejmě řádně zpacifikovali již od útlého věku a tato zkušenost v něm přetrvává a doposud nenašel odvahu doma něco změnit. Zato jinde si hraje na kinga, je mladý, sebevědomý a myslí si, že mu patří svět. Ono až dojde na nějakou tu konfrontaci s jiným psem, tak pak se to třeba změní. Pokud ti to nijak nevadí, tak ho nechej, sebevědomý pes se daleko lépe cvičí, můžeš na něj použít důraznější povely, neni vztahovačný, má dostatek temperamentu. Je to vždycky lepší než "posera". Jinak registrovat se můžeš a u tvého jména se bude oběvovat "člen" a nemusíš pokaždé pracně vypisovat heslo. Klidně si sem piš, co chceš, Terri(moderátor) nás hlídá, aby jsme sem psali samé slušné věci.

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 15:38
- Nahlásit

Ketrin, k té dominanci. Feny ho zřejmě řádně zpacifikovali již od útlého věku a tato zkušenost v něm přetrvává a doposud nenašel odvahu doma něco změnit. Zato jinde si hraje na kinga, je mladý, sebevědomý a myslí si, že mu patří svět. Ono až dojde na nějakou tu konfrontaci s jiným psem, tak pak se to třeba změní. Pokud ti to nijak nevadí, tak ho nechej, sebevědomý pes se daleko lépe cvičí, můžeš na něj použít důraznější povely, neni vztahovačný, má dostatek temperamentu. Je to vždycky lepší než "posera". Jinak registrovat se můžeš a u tvého jména se bude oběvovat "člen" a nemusíš pokaždé pracně vypisovat heslo. Klidně si sem piš, co chceš, Terri(moderátor) nás hlídá, aby jsme sem psali samé slušné věci.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 06:45
- Nahlásit

Díky,. Už jsem se registrovala. Také si myslím, že tato povaha je lepší než poserka, aspoň já mám ty "draky" radši, jen se to musí zvládnout. Nijak mi to nevadí, jen jsem z toho ze začátku byla trochu překvapená-je to můj první pes (samec) a u fen jsem nebyla zvyklá, že musím v některých situacích pořád merčit, zda na druhého psa neohrnuje pysky Hlavně jde o výstavy, aby to bylo v klidu, protože v kruhu když na sebe dva psi vrknou, jdou ven oba a ve zpravodajích se pak objeví "vyloučen pro agresivitu" . Myslím, že se to někdy trochu přehání, koneckonců jsou to psovité šelmy a ne ovce, ale s tím nic nenaděláme

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání