Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / psí samota
Autor Zpráva
JanaK
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 12:47
- Nahlásit

Chtěla bych poradit jak 5měs.štěndo jezevčíka naučit být alespoň půl hodiny někde osamotě v klidu. Pokud odcházím tak ho zavírám v koupelně, kde má koberec, teplo a hračky. On však tam doslovně brečí a jako naschvál tam udělá loužičky a hromady. Přitom bobky děláme jen venku, s čůráním stále problémy. Do půl hodiny po čůrání venku udělá znovu láček na koberec v chodbě u dvěří. Přitom v noci nebo při zábavě vydrží pěkně dlouho nedělat nic.
S tou samotou mě to mrzí a nevím kde jsem udělala chybu, od začátku jsem ho trénovala na to aby byl chvíli sám, ale nikdy n ebyl zticha ani minutu ani deset minut. On musí mít pořád člověka při sobě.

Martina
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 12:53
- Nahlásit

JanaK
Pokud odcházím tak ho zavírám v koupelně
Nebrečí třeba proto, že je zavřenej v tý koupelně? Nemůže být třeba někde v chodbě nebo v kuchyni? Mě to přijde dost drastický zavřít ho do koupelny.

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 13:11
- Nahlásit

Mě ta koupelna taktéž zaujala. Pokud to není pro psíka běžné místo odpočinku, není se čemu divit, že je pak stresován, když ho tam zavřete a necháte o samotě. Množství hraček, koberec ani teplo v tom už velkou roli nehraje.

*sara*,
# Zasláno: 10 Kvě 2005 13:40
- Nahlásit

Já souhlasím s Martinou i s nefer. Určitě bych ho do té koupelny nezavírala. Zkus pár dní ho mít jej po celém bytě. Možná udělá ze začátku nějakou tu loužičku,ale určitě si zvykne víc než v té koupelně. Určitě to nebude pro něj takový stres.Nechala bych ho tam, kde je s vámi, když jste doma.

Martina
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 13:50
- Nahlásit

JanaK
Ještě jsem si vzpomněla co se mě osvědčilo. Naše fenka vždycky někde "šlohla" někoho z rodiny tepláky, triko nebo holek pyžamo. Buď si ustlala hned na místě kde to našla nebo si zatáhla do pelíšku tričko a spokojeně vegetila. Pak když jsme jeli pryč na delší dobu, tak jsem ji ty tepláky nebo tričko hodila do pelíšku a byla OK. Možná se to někomu zdá trošku blbý , ale u nás to fakt fungovalo.

Ala
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 14:07
- Nahlásit

JanaK
Když naše feňule měla být poprvé doma sama, nechali jsme jí taky zavřenou v koupelně. Sice se mi to moc nezdálo, ale všichni říkali že jinak budeme mít z bytu kůlničku na dříví a že si zvykne. No dopadlo to tak že psice celou doby vyla a štěkala jako šílená. Druhý den už měla přístupný celý byt kromě ložnice a celou dobu co byla sama spokojeně chrupala v obýváku na gauči.
A jak píše Martina je dobrý jí nechat něco z čeho by cítila lidský pach. Já taky nechávala trička apod....

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 14:11
- Nahlásit

Martina

to je i můj případ. Moji psi nikdy neměli problém s tím zůstat sami doma, ale jsou dva....to jim taky pomáhá...ale můj mladší pes si navíc na spaní bere z botníku moje staré tenisky, ve kterých s ním chodím ven, dá si je mezi přední tlapky, položí si na ně hlavu a takhle s nima spí Než jsem si pejsu odvezla od chovatelky, měl 14 dní u své mámy v kotci můj starý svetr, který jsem pak vzala i se štěndem domů. Pejsa se cítil v bezpečí, protože cítil mámu i mne a byl v pohodě. Takže ty tepláky vůbec nejsou ani trošku blbý

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 14:12
- Nahlásit

Jo, tak já nechávala trička jen pár dní. Pak jsem zjistila, že se čubina stejně zachumlá do peřin, natahá si tam hračky a je spokojená i když je zrovna sama

*sara*,
# Zasláno: 10 Kvě 2005 14:26
- Nahlásit

Tohle znám od mých rodičů. Mají pětiletého jezevčíka a ten je takhle zvyklý od malička a je klid.Vždycky natahá něco od mamky nebo táty a na tom leží.

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 15:28
- Nahlásit

No kdybych měla své pesany v domě, když jsem pryč, vím přesně jak by to dopadlo. Starý pes by chrápal v hromadě spouště, kterou by předtím nadělal mlaďoch Mlaďoch potřebuje prostor a pak nic neničí.....takže ještě že máme zahradu

Usanda
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 15:40
- Nahlásit

Zavřít pětiměsíční štěně do koupelny!!!!!!!!!!!!!!?????? Ach jo, to je děs.A trápení.
To zvíře je ve stresu, tak vůbec nevím, proč se divíte,že tam ještě udělá potřebu? V´ždyt je vystresované.

Proč ho tam zavíráte?To jinde být nesmí,aby neupatlalo koberec nebo něco neužralo? Tak proč jste si ho pořizovala?
prominte,že jsem trochu hrubá, ale vypadá to,že nevíte o čem ta péče a výchova je..............a to je docela dost smutné.

Břetislava
# Zasláno: 10 Kvě 2005 16:50
- Nahlásit

Do koupelny opravdu NE! Hafan musí být v prostředí, ve kterém se pohybuje, když jste doma. Koupelna je pro něj určitě traumatizující.

JanaK
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:43
- Nahlásit

Děkuji všem za odpověď a radu. Bohužel si netroufnu nechat lítat štěňátko po domě. Bydlíme ve vile která má dvě patra a vše je otevřené, nemohla bych zabezpečit že na něj něco někde nespadne nebo že sežere něco co nemá. To fakt nejde. Budu ale hledat jiné místo než koupelnu, a hlavně ty trička to je fakt dobrý nápad. To má taky rád. Doufám, že už bude brzy teplo a bude moci být na zahradě venku, ale ani tam SÁM zatím nechtěl být, jenom s někým. Naštěstí těch dob osamocení je fakt velmi málo, 2x týdně cca 1 hodina.

JanaK
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:52 - Změnil/a: JanaK
- Nahlásit

Usanda
Myslím, že vím o čem výchova pejska je, ale naše štěnátko díky tomu, že sluplo vše co našlo, chytlo ve třech měsících příšernou infekci a vypadalo to všechno moc špatně. Musí být stále hlídané a do nekonečna se mu musí připomínat slovo FUJ, jinak se otráví. Takže ne že by něco užralo, ale nerada bych zase v noci budila všechny veterináře v okolí a hledala pomoc. Ve vyjímečných chvílich musí být osamocené a na to teď hledáme vhodnou místnost, protože nikdy bych pejska nezavřela do žádného kotce nebo ohrádky, to mi ta koupelna připadá proti ohradě jako ráj!! Navíc tam má pelíšek kde odoledne spinka a taky tam pravidelně jí. Není mu to až tak cizí!

Václav
# Zasláno: 11 Kvě 2005 09:01
- Nahlásit

JanaK
Jano teď budu zlej.
ALe když jste si štěňátko pořizovali, nevěděli jste že bydlíte ve vile která má dvě patra? Vždycky to jde nějak udělat. Před schody dát "plůtek", odstaranit malé věci, které by štěně mohlo spolknout. Nemusí lítat po celém domě, ale nějaké dveře než ty od koupelny snad máte?
Vždyť si uvědomte, co to štěně prožívá, když ho při vašem odchodu vrznete do koupelny. Jezevčík je hlavně hrozně vnímavej pes, to není žádná hrouda, které je všechno jedno. A bacha, abyste se za pár měsíců nezačala ptát: můj pes mě nerespektuje, vrčí na členy rodiny. Celkem úspěšne byste si to tímto nesmyslným chováním-zavíráním do koupelny- mohla zařídit.
Radím-zabezpečte schody, odstraňte věci které by mohly spadnout. (nedokážu si představit, kolik takových věcí je, jezevčík není doga, že by mohl povalit skříň) ukliďte na nějaký čas věci pejskovi nebezpečné a chovajte se přirozeně. Žádný zavírání do koupelny.

Martina
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 09:22
- Nahlásit

JanaK
Musím souhlasit s Václavem. Když jsme si pořizovali pejska, byť jen do paneláku, první co jsme řešili bylo, jak schovat všechny možný kabely a věci, které by ho mohli lákat. Navíc štěndo láká všechno, ale až bude starší nebude si těch věcí všímat.
Píšeš, že se jedná maximálně o hodinu, ale i to je pro toho pejsánka dost, když tam hodinu truchlí. Kdyby mohl zůstat někde v pelíšku, kde je normálně, třeba by si zalezl a spokojeně chrupal. Naše feňule skoro vždycky čas, který je sama doma prochrupe. Jano zkus to ještě nějak promyslet.

JanaK
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 11:33
- Nahlásit

Václav
Klidně buďte zlej pane, můj problém to stejně nevyřeší. Samozřejmě, že jsme dělali různá opatření, ale to je k ničemu!!! Dala jsem na schody desku, aby nemohl pejsa dolů a v okamžiku kdy jsem z patra odcházela, tak pejsa se postavil za desku a škrabal a škrabal a brečel a brečel. A mne to trhalo srdce, tak jsem ho vysvobodila.A dělal tak tak dlouho, dokud nenašel dost síly a desku zubama odtáhl ven a škrábání pak uplatnil na dveřích. Chápu že výraz "zavírám do koupelny" vypadá dost drasticky, ale ve skutečnosti tomu tak opravdu není. Pejsa totiž nechce být nikde sám. I kdybych nechala otevřený celý dům, tak pejsek bude stát u dveří a plakat. Dnes jsem jela na kole asi 500m do obchodu, pejsa zůstal na zahradě a dvorku volně kolem domu a co dělal??? Brečel po celém okolí po celou dobu!! Tak nevím kde je chyba, ale vím jaké je řešení -pejsu si budu brát všude sebou, to má nejraděj! Za můj celý život je to v domě už šestý jezevčík, ale žádný ještě tímto handicapem netrpěl.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 12:16
- Nahlásit

ale vím jaké je řešení -pejsu si budu brát všude sebou, to má nejraděj!
tohle není řešení! jednou může nastat situace, že bude muset být doma sám a co pak? musí si prostě zvyknout. pomalu, polehoučku. třeba jen na pět minut, kdy odejdete do jiné místnosti. až si ve své hlavičce srovná, že se vždy vrátíte, bude to v pohodě, ale chce to čas. některému to holt trvá déle

JanaK
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 13:23
- Nahlásit

nefer
Milá nefer,

kdyby jsi věděla jak těžké je těch 5 minut! On můj psíček pantoflíček dokonce když přes den spí, tak pouze tam, kde jsem já a to ještě mě neustále pozoruje jedním okem a hlídá jestli mu někam nezdrhnu a v okamžiku kdy chci odejít jen do jiné místnosti - HUP a už jde za mnou.
Nejkrásnější spánek je pro něj asi ten, kdy zalehne večer zároveň se mnou do pelíšku, je tma a on už asi má jistotu že neuteču. Pak spinká až do rána, ale ne se mnou, pěkně ve svém pelíšku.

Má původní otázka zněla jak naučit pejska být sám a nakonec z toho vyznělo, že jsem tyran a týrám pejsky zavřené v koupelně. Cha chá, tak to se tedy všichni pletete!!!
Vaše rada typu nechat pejskovi k dispozici celý dům je fakt dost dobrá, ale budou situace, kdy přijde návštěva která
nesnese psy a kam pak půjde můj pejsa?? Na ulic?? snad ne!! Musí se přece naučit, že někdy někam prostě nemůže.
Do domu často chodí lékař a kam pak s pejsou?? Nechat ho motat doktorovi pod nohama???
Asi máte všichni moc lehký a příjemný život, já ale ne. My se toho s pejsou musíme ještě mnoho naučit, jen to chce čas...

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 13:32
- Nahlásit

nechápu proč taková smršť

cituji:
ale vím jaké je řešení -pejsu si budu brát všude sebou, to má nejraděj
Musí se přece naučit, že někdy někam prostě nemůže.

Tak si vyber co chceš. Ona totiž existuje jen jedna metoda jak naučit psa být sám a ta je, že si postupně zvykne. A nezvykne si pokud mu k tomu nedáš příležitost.

Martina
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 13:51
- Nahlásit

JanaK
Mě teda zaujalo tohle: budou situace, kdy přijde návštěva která nesnese psy
Možná chápu toho doktora, ale taková návštěva která "nesnese psy" u nás nemá co dělat a ani bych ji nezvala.
Jo a myslím si, že nefer to s tím zvykáním pomaloučku, polehoučku myslela móóóc dobře.

Václav
# Zasláno: 11 Kvě 2005 13:58
- Nahlásit

JanaK
Nezlob se, ale měla jsi tohle všechno napast na začátku. Přečti jsi co jsi napsala Pokud odcházím tak ho zavírám v koupelně
Takže znovu: jezevčíci jsou závisláci, spousta věcí jim není jedno a nenechá je v klidu. Ani tvůj odchod. Ale jak píše nefer - zvykej postupně. Nevyhneš se tomu, že pejsek bude plakat. To že za tebou jde do druhé místnosti, to neřeš. Oni jsou ocásci. Když půjdeš z domu a bude plakat, zatni zuby a vydrž. Nech ho tam třeba 1/2 hodinky a když příjdeš, hezky ho přivítej a víc neřeš. Nezapomeň že je to štěně. Postupně to bude lepší. Ale ty ho hlavně teď musíš zvykat.
Z druhé strany nevím proč řešíš návštěvu, která přijde k tobě domů. Přijdou k tobě, tak proč ty by ses jim měla omlouvat za psa a zavírat ho do jiné místnosti. Nauč ho teda povel "místo" a pejsek po seznámení s návštěvou rád zaleze do pelíšku. Samozřejmě teď je malý, tak je i zvědavejší. Vždyť na něho nespěchej.
To stejné platí i při příchodu lékaře. Ukaž pejskovi, že je to jen návštěva a pak dej povel místo (nebo povel který říkáš). Tohle ho postupně určitě nauč.

JanaK
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 14:00
- Nahlásit

nefer
Martina

Pejsu si holky budu brát opravdu všude sebou a pomaloučku polehoučku ho budu učit samotě.
Taky bych nejraději některé návštěvy vykopla už u dvěří. Bohužel to patří k mému povolání a tak jak nám lidem jsou někteří méně či více sympatičtí, tak i psům někteří prostě nevoní a naopak.

Kukin
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2016 10:04
- Nahlásit

JanaK
Když jsme si pořídili pejska, taky jsme z toho měli obavy. Začínali jsme trénovat hned od příchodu štěnda do rodiny. Každý den po x minutách jsme zvyšovali pobyt o samotě, za každou delší samotu nad půl hodiny dostal speciální ňamku, kterou jindy nedostane. Po příchodu domů dostal ňamku a šli jsme na procházku nebo jsme si spolu hráli. Teď už vydrží sám kolem 4hodin za stejného režimu. Stále zvyšujeme dobu a je to ok. Nekouše, neničí, nekníká...pěkně spí nebo vlastně nevím, co dělá Taky jsem často odcházela jen po bytě (pro pití, na záchod atd.), když kníkal, kníkal. Naopak, když byl pěkně potichu, byl moc pochválen. Teď poslouchá na slovo "čekej" a ví, že se vždycky VRÁTÍM!!! Před odchodem z bytu mu "čekej" neříkám. Prostě odejdu, jako kdyby tam nebyl. Zavřu ho do "našeho" pokoje, kde tráví většinu času. Má tam pelíšek, hračky, kousátka, vodu no a já tam samozřejmě bivakuju taky, takže tam má i moje věci a jdu. Zavřu všechny ostatní dveře, zamknu a jdu. Dokud jsem doma sem tam kníkne, ale jak zavřu vchodové dveře tak je ticho.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2016 11:12
- Nahlásit

Kukin
řekla bych, že Janin pes už je senior a pokud se pobytu o samotě doteď nenaučil, už to nejspíš nedožene...

Vlasta Ludvíková
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2016 16:55
- Nahlásit

Vzala jsem si z útulku sedmikilového tříletého "Yorkšíra" který tam byl šest neděl sám v kleci. Je skvělý a chytrý, ale vypěstoval si u nás nějak separační úzkost, která se vlastně po měsíci zhoršuje, protože by začal znečišťovat celý byt. Neříkejte mi, že jsem měla vědět... je to náš několikátý pes. Zkouším všechno možné a hlavně se snažím nemít z toho úzkost sama. Potřebujeme odejít jen asi dvakrát týdně na jednu až tří hodiny. Naštěstí si sousedi nestěžují. Koupili jsme i Alavis Calming, ale výsledek nevidíme.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání