| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 14:59
- Nahlásit
Máme doma destitýdenní štěně křížence, je mi jasný, že je ještě hodně mladý,ale přece. Po dvou týdnech co ho máme, tak když jdeme ven tak máme pocit jako by skoro vůbec neslyšel na svoje jméno. Když se ho snažím přivolat tak většinou ani neotočí hlavu. A když mu odcházím pryč tak je mu to v podstatě jedno. včera jsem mu odešel na cca 100 metrů a jednou se otočil a šel zase dál. A pokud jsou v okolí nějací lidi tak i když se oni o něj nezajímají tak jsou pro něj zajímavější než já, pamlsky ani hračka na něj vůbec nefungujou.Snažím se mu je dávat pokaždý když přijde na povel, ale to se povede tak jednou za venčení (cca 1/2 hod). jediný povel kterej zvládá celkem bez problémů je sedni.
No a taký má problémy s čistotoností, že se pochcává když ho necháme doma, neřešim. ale dělá to úplně všude, používáme dečky na principu suchejch plen,na který chodí ale tak jednou ze tří pokusů, a když jsou nejvíc prochcaný tak na ně chodí spát.
Tak bych rád věděl co s tím? dík za všechny rady
Petr
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 15:10
- Nahlásit
10ti týdenní štěně musíte naučit nejdříve aby věděl jak se jmenuje .Za 14 dní umí sedni?To může klidně počkat.Učte ho přivolání a chůzi na vodítku.Venku takhle malé štěně bych na volno vůbec nepouštěla jenom na místě kde si s ním pohrajete a spojíte hru s procvičováním přivolání spojené se jménem.
s tím venčením doma-nevím jak je dlouho sám,ale je dost maly na to aby se venčil jen venku.To musíte přežít a postupně ho učit že venku je to:hodnýýýýýý a doma:fuj.Ale to je brzy.Musíte ho venku hodně chválit,když se vám podaří že se vyvenčí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 15:16
- Nahlásit
Já s Vámi souhlasím, to sedni sem ho neučil záměrně je jsem mu to občas řekl a pamatuje si to. A s tím venčením to tak dělám.
Mě nejvíc vadí že neslyší na to jméno to si myslím že by po dvou týdnech přece jen měl, je mi jasný že za to nemůže, ale nevím jak na to. Měl jsem před tím už dva psi a ani u jednoho s tím problém nebyl. problém je v tom že on nepřijde ani když jsme někde sami.
Dík Petr
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 15:53
- Nahlásit
A nemá sluchovou vadu?
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:05
- Nahlásit
Anonymní
takhle se to dá blbě navodit,ale pokusím se:
najít místo,kde bude klid,aby bylo co nejméně rušivých vjemů.aby to místo dobře znal (nejlépe doma,nebo na zahradě).Mám v ruce nějakou dobrou odměnu a nechám štěně volně podle jeho zábavy.Když chci přivolat tak postupuji takto: zatleskat nebo nějak upoutat štěněčí pozornost a následuje:jméno psa,vteřinová přestávka a povel ke mě.Současně s tím couvám a tleskám do dlaní a volám :ten je hodný jméno a ke mě a pořád dokola až štěně přiběhne už mu ukazuji pamlsek a opakuji jméno a povel.Ale ne hlasem rozkazovacím,ale podbízivě.A pak velká radost to bylo dobře a jméno i s povelem.Snad je to trochu srozumitelné.
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:07
- Nahlásit
Anonymní
jo a zapoměla jsem dodat.Když vám přijde na přivolání tak ho hned nepřipínat na vodítko.Jinak by nechtěl chodit,protože by měl zkušenost že když přijde tak se jde na vodítko.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:12
- Nahlásit
Co je to za křížence? Už ho máš proočkovaného?
Jak psala stremka, určitě bych ho nepouštěla navolno. Pořiď si dlooouhou lehkou šňůru, kterou za sebou může táhnout a pomocí které si ho můžeš při povelu přitáhnout a strááášně pochválit. Nesmíš to dělat ale jen přitom, když ho chceš připoutat.
k počůrávání....že to neřešíš po návratu trestem je dobře, pejsek je ještě malý, naučí se. Jen bych mu, když nejste doma a pokud je to možné, vymezila jednu místnost (kuchyň, předsíň).
A venku ho učit, jak opět píše stremka. Jak dlouho bývá sám doma? Štěník by měl být venčen hlavně po probuzení a po žrádle.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:22
- Nahlásit
Čeho je to kříženec nevím, podle veterináře možná trochu bavorskej barvář, a proočkovanej je.
Doma je tak 4 hodiny ne víc, ale mě spíš přijde divný že si lehá na to místo kam před chvílí nadělal. Tu místnost vyhrazenou má. Jinak to co jste mi tady psali důsledně dělám, nepřipínám na vodítko, chválím, pamlsky dávám, hraju si atd.(jenom tu dlouhou šňůru nepoužívam,ale asi nejdřív začnu). Není to můj první pes měl jsem už dva, ale tyhle problémy jsem s nima neměl.
je ale zvláštní že někde se dočtete neukazovat pamlsek jinde jo; plácnout když se vidělá doma*neplácat; povel ke mně použít jenom jednou*opakovat dokud nepřijde; chodit na volno* nepouštět z vodítka a takovejhle rozdílů jsou snad stovky.
Dík Petr
|
Břetislava
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:37
- Nahlásit
Bude to asi taková samostatná jednotka. Většinou se malinký štěně drží pána jako klíště. Kamarád měl tento problém se svým labradorem ... hned za týden, co si ho dovezl, tak mu utekl. A utíká pořád. Jsou mu už 4 roky. Uteče z procházky, přeskočí plot ... prostě je svým pánem. Samozřejmě že ho kamarád cvičil, ale u něho je to utíkání jako droga.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:41
- Nahlásit
S tou čistotností budeš muset mít trpělivost. Některému to trvá déle a některé je i čuňátko.
Chodit na volno může, ale s tou šňůrou, ať máš "prodlouženou ruku". Samozřejmě v bezpečných místech.
Povel dát jeden a při opakovaném přitahnout. Ale pes Tě musí zavnímnout (intonace hlasu, oslovení,tlesknutí ap.), ne když si bude hrát (hrát si může i s připnutou šňůrou, naučí se to). Pokud budeš stále opakovat povel bez jeho provedení, pes Tě přestane vnímat. Jde o důslednost. Pes musí vědět, že nemá jinou šanci, než poslechnout a pokud možno na prvý povel. (Vše, co píší, dělám formou odměn).
Pokud je to něco s bavorským barvářem, snad Ti poradí Evička,
ale princip by měl být stejný.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 16:45
- Nahlásit
Ještě k té šňůře....venku mu ji nech stále, aby si zvykl a přestal ji vnímat. Pokud ho chceš připnout, připni ho, ale šňůru nech také připnutou, kdybys ho za chvíli pouštěl. Pokud půjdeš po obci/městě, tak ji jen stoč.
|
moll
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 17:21
- Nahlásit
Na jméno bych ho učila tak, že ho nechám, aby se uklidnil, nejlépe si lehl u mne a nevěnoval mi pozornost. pak řeknu jeho jméno a když se po mě podívá, dám mu dobrůtku. Tak si zvykne podívat se při stejném zvuku (jménu), jestli náhodou nečeká dobrota. Až to zvládne v klidu, tak je možné pokračovat při pohybu a pod. moll
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 17:38
- Nahlásit
[b]Anonymní[/b
je ale zvláštní že někde se dočtete.....a takovejhle rozdílů jsou snad stovky...
a o tom je cvičení psa.Je stovky metod na výchovu a výcvik psa.Protože jsou různé povahy jak psů tak přístupů páníčků.A na každém je,kterou metodu si pro výchovu a výcvik pro svého psa vybere.A to je právě ta kynologie.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 18:17
- Nahlásit
Anonymní
mě takhle štěndo taky dlouho ignorovalo na zavolání na jméno.
Volala jsem jí z místnosti, protože jsem za ni chtěla zavřít dveře, ona stála na prostředku a koukala na mě a dělala, že neslyší. Na naší fenku zabíralo, že jsem se vždycky jakoby trošku přikrčila, nebo dokonce dřepla na bobek, pak přišla. Potom už jsem se nepřikrčovala a začala běhat sama.
|
Beagle_009
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 19:03
- Nahlásit
Anonymní
U loveckých plemen je to trochu těší protože jsou svéhlavý a tvrdohlavý... Ale důsledným výcvikem se to spraví. Souhlasím s ostatníma.
Já svého bígla ze šnůry ještě nesundal(jsou mu 3) a asi nikdy nesundam, protože jsem s výcvikem začal pozdě... Ikdyž na cvičáku je to OK. Na louce nebo ve městě je stále svým pánem.
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 19:10
- Nahlásit
Anonymní14:59:23
ještě jedna rada:na můj pes je dobře , podrobně a odborně psán článek o postupu cviku přivolání.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 22:43
- Nahlásit
ja mam ted dva psy, a na jmeno zacali mam takovy pocit slyset tak po mesici a to oba dva, to jsem schvalne pozorovala, kdy se na jmeno otoci. po dvou tydnech mi to prijde teda docela brzo, ze by uz na nej slysel. aspon me to tak prijde
|
Katy
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 00:46
- Nahlásit
tttynka
Mně teda dvouměsíční štěně slyšelo na jméno během týdne...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 06:59
- Nahlásit
No já jsem chodila své štěndo navštěvovat už k chovatelce hned týden po jeho narození a na jméno psík začal slyšet když mu byl zhruba jeden měsíc....ale každý pejsek je jiný.....
Mě zaujal i názor Terri, zda by Petrův pejsek nemohl mít vadu sluchu.....napadlo mě totéž, to by ale Petr měl vědět sám, dá se to snadno ověřit, zda pes slyší či ne....že....
Jinak mi Petrův pejsek silně připomíná psa mého známého. Je to voříšek - nalezenec. Teď je mu přibližně 5 měsíců a je to strašné čuňátko. Známý i jeho žena se ho snažili všemožně na radu různých chytrých knížek i rad od zkušenějších pejskařů naučit čistotě, leč bezvýsledně....Někteří psi jsou přece jen "chronická prasátka" Tím ale nijak nenaznačuji, že by to mělo být i to Petrovo štěndo - to je ještě hodně maličké a určitě se to při důsledném vedení brzy naučí.
Ono taky podle mě dost záleží na tom, zda se štěně narodilo a bylo vychováváno matkou v bytě nebo venku na zahradě.....Ze statistiky podle toho, co vím od různých známých, vyplývá, že štěňátkům většinou déle trvá naučit se konat potřebu venku, pokud byla odchována v bytě. Naproti tomu štěníkům, kteří byli alespoň část života u matky i na zahradě či s matkou v kotci, se to téměř učit nemusí, protože to odkoukají už od mámy a dělat potřebu venku se jim pak zdá zcela přirozené.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 18:19
- Nahlásit
Katy
nevim, mozna mi to tak jen prijde, ale me po tydnu urcite neslyseli .-))
|
haha
|
# Zasláno: 6 Kvě 2005 19:01
- Nahlásit
beagle 009
taky jsem měla bígla ale byl úplně v pohodě, klidně jsem s ním mohla jít kamkoliv, přitom jsem ho vůbec nijak necvičila, byl tak přirozeně chytrej že jsem se ho na ulici nemusela téměř vůbec všímat .Myslím že u těhle psů to neni o výcviku , jsou strašně samostatní ale přitom strašně věrní takže jsem se fakt vůbec nebála že by mi někam utekl.
Jinak k tomu desetitýdennímu štěněti- je stašně malý na to aby bylo čistotný nebo poslouchalo to je jaqko kdyby chtěl někdo po miminu to co umí 5 letý děti , musí si na vás nejdříve pořádně zvyknout
|
Beagle_009
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 21:05
- Nahlásit
haha
Je to možný. Byl to muj první pes a nedlouho po tom co jsem si ho pořídil tak jsem si zlomil nohu a ten chytrák zjistil jak mě "ochcat". On je docela dominantní párkrát už jsme si museli zostra popovídat...
|
haha
|
# Zasláno: 7 Kvě 2005 20:44
- Nahlásit
beagle oo9
možná je to tim že přišel na to jak nad tebou vyzrát , oni jsou totiž strašně mazaní , ten můj taky neposlechl na slovo aby třeba dělal sedni jen pro moji zábavu ale vyhodnotil přesně kdy o něco jde a např. u silnice mě poslechl stoprocentně vždycky, byl to takovej zvláštní tvor , neměl rád mazlení , lehal vedle mě ale když jsem ho hladila odešel,byl samostatnej vystačil si sám , neměl rád cizí lidi ani psy, ale i když jsem měla , nebo ted i mám jiné psy , tak on byl ten pes číslo jed¨na v mým životě, bohužel když mu bylo 14 let musela jsem do nemocnice a on už byl nemocnej ,ale jeho stav se zhoršil natolik že jsem ho musela dát utratit, stýskalo se mu i když byl doma s přítelem a psy,i když mám ted 4 jiné psy , stejně si ho k nim znovu pořídím
|