Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Chůze u nohy
Autor Zpráva
LUCKA
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 18:54 - Změnil/a: LUCKA
- Nahlásit

Mám 7 měsíční fenku malinoise. Umí základní cviky (přivolání, sedni, lehni, vstaň), teď ji učím aby alespoň 2 vteřiny vydržela v jedné poloze a na místě. Přece jen je to doopravdy střelený malinois, který nevydrží chvilku sedět. Jinak je dobrá aportérka, nocí dřevěnou činku bez překusů ale mám problém s chůzí u nohy. Cvičím na balonky,takže když ji čapnu na vodítko a ukážu jí balonek, tak sedí a kouká nebo dělá blbosti-skáče, motá se... Jakmile se rozejdu, začne se táhnout za mnou a vzdaluje se asi 20 cm od nohy nebo zase na druhou stranu chodí strašně předemnou a dělá kraviny - skáče po balonky, skáče mě do obličeje , motá se...no střelený malinoise...mám začít dělat chůzi u nohy "násilněji". Že doopravdy ji budu zakazovat dělat všelijaký blbosti a budu ji tahat dopředu? mám ale strach, že ji tím zpomalím a znechutím jí to. Nebo ji mám ještě nechat? Nechci nic pokazit...

Tchor
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 20:45
- Nahlásit

LUCKA
Blbe se to popisuje, ale nejdriv ji musis naucit "sledovat balon" tak aby ho neustale sledovala , ale zaroven po nem moc neskákala. Odmenujes ji za to radostne sledovani balonu, nejdriv po chvilicce pozdeji delsi dobu. Kdyz uz radostne sleduje balon zacnes ji vjedny ruce balonek a v druhy voditko usmernovat postupne do pozadovany polohy.

LUCKA
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 20:58
- Nahlásit

TCHOR
Já jsem před chvilkou ještě byla venčit a než jsem ji nakrmila, zkusila jsem místo balonu vzit do ruky jídlo. A ejhle. Po piškotu vůbec neskákala. Párkrát jsem jí ten piškot dala z pusy a teď během té chvilky, co jsem s ní byla už sedí, neskáče a čumí mi na pusu. Tak nevím, jestli cvičit na balonek nebo na žrádlo. No uvidíme každopádně děkuju za radu!!!

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 21:11
- Nahlásit

LUCKA
asi bych to zkusila ty klidový prvky na žrádlo a balon za celý cvik...u maliny je to dřina...ono dobrman je podobný...

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 21:12
- Nahlásit

LUCKA
to víš,Tchoř se pachtí s Bobulí....

LUCKA
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 21:22
- Nahlásit

SALI
už jsem někde slyšela, že malina je zrzavý chlupatější dobrman. dobrmana jsem nikdy neměla, i když jsem po něm strašně toužila,ale znám spoustu lidí dobrmankářů a ta slova můžu jen potvrdit. věřím, že to bude dřina,dřina,dřina a hlavně pevný nervy (u maliny obzvlášť) ale snad se to zvládne! vždyť už teď když na ni zvýším hlas, hodí takový ten "malinoisí ksichtík" a začne se hrozně lýsat! teď navíc asi 9. den poprvé hárá takže je strašně divná a úplně jiná....

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 21:29
- Nahlásit

na balon...
No jo, náš taky skáče po pamlsku v ruce - naprosto se nesoustředí, dělá blbosti, točí se.. Mám pocit, že si to s "k noze" vůbec nespojuje.
Jakoby v té chvíli "viděl tunelem".

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 22:48 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

Pise Tchor zapomel jsem se prelogovat.
LUCKA
Promin nejak mi nedoslo kdo vlastne jsi. Ty opravdu podobne rady ode mne nepotrebujes, spis ja bych se mel ucit od tebe.

Anonymní
# Zasláno: 29 Dub 2005 07:23
- Nahlásit

Já učím pejska k noze bez pamlsků. dám povel k noze a jdu, pokud se pejsek opozdí nebo zase žene dám povel k noze a trhnu vodítkem. nesmíš za vodítko tahat, ale krátce a silně trhnout. pejske to rychle pochopil.
hodně zdaru Katka

Sali
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2005 08:30
- Nahlásit

LUCKA
čoveče já bych všechno zaměřila na radostný sledovačky v relativním klidu,pokud jí udržíš nataženou jna jídlo třeba v tvý puse,taky dobře,můžeš to po ní plivat,fakt,piškot chytí hravě...mě to u dobrmana funguje,krásně pak na mě celou dobu čumí.Chodit kličky smyčky osmičky a na konec uvolnit balonkem.
Vidělas jaký má chůze Čejkovo Alma? Tam se to prý podcenilo(doslova mi říkal Čejka)a čuby sice chodí přesně,ale otráveně...varoval nás,aby zarputilá zpeřená Bobule,která vidí jen rukáv a víc jí nic nezajímá,neskončila podobně...Bobule zatím přetrpí chůze jen proto,že to prostě jinak nejde,stejně tak i stopy,prostě už ví,že ke kousačkám jiná cesta nevede...ale není to ono...polohy předvádí zarputile pasivní resistenci a myslí si něco o řiti.

Sali
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2005 08:32
- Nahlásit

LUCKA
a zvedání hlasu poněkud nefunguje,oni se zaxichtí na dvě vteřiny a pak si jedou vesele dál znova po svým....tady fakt funguje jen nejdřív udělat pořádný motivačky a pak nahodit dost jednoznačnej kontrast...aspoň teda u potvůrek po Almě a Framovi určitě.

Sali
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2005 08:40
- Nahlásit

jediný co mě ještě napadá-začít cvikama na soustředění...na výdrž pár vteřin v plný koncentraci s výbušnou odměnou...vrcholem toho je,když pes vydrží sedět v napjetí s balonkem dotýkajícím se čenichu a chňapne si až na povel....

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2005 15:59
- Nahlásit

krásný sledovačky měl jeden kluk na Grábu s rotwikem. končilo to novým cvikem, odložením piškotu na špici nosu a po lusknutí si ho vyhodil a sežral efektivní na ukázky

misuna
# Zasláno: 5 Čen 2005 21:16
- Nahlásit

Ahoj, taky mám dotaz na chůzi u nohy. Je to 6 měsíční štěndo NO, na cvičák chodíme teprve 3 týdny. Pesan u nohy vůbec neumí a učím ho to bez pamlsků, mám ho nakrátko a když nejde u nohy tak trhnu se psem k noze spolu s povelem. Taky má stahovák, pes se může udusit a tahá furt stejně, je to střevo. Není to na tak malého bobana drsné? Když kvikne, tak prej v pohodě, říkaj na cvičáku. S pamlskem to moc nezvládám, neudržím ho jednou rukou, aby neskákal. díky za odpovědi mocka.

Bora
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 10:26
- Nahlásit

to misuna: Myslím si, že u tak mladého psa (a podle mne u každého psa) je výcvik bez odměny (pamlsek, míček + nadšená pochvala i za malý pokrok) hloupost, která tě může stát ztrátu důvěry štěněte. Mám také NO 2,5 roku. I pro nás je chůze u nohy celkem náročný cvik, protože v době od 8 do 14 měsíce prodělal operaci obou loktů s následnou rekonvalescencí, kdy chodil téměř výhradně na vodíku a za tu dobu se naučil úžasně tahat. Já svého psa učím pouze jen na odměnu (míček) a musím říci že nejvíce se mi osvědčio vodit ho ne na vodítku a cukat, ale vodit ho za zakousnutého na míčku s provázkem. Pes se mi snadno koriguje a rozhodně tahá méně. Jen si druhou rukou hlídám, aby mi nevybočoval od nohy a neměl tendenci tahat proti mně a přetahovat se. Pes se na každé cvičení těší a nepřesnosti ve cviku myslím časem odbourám. Necvičím na zkoušky takže nevím, zda by mi tuhle metodu schválili na cvičáku, ale rozhodně se mi příčí cvičit psa jen násilím. Mně kdyby šéf v práci neodměnil (nezaplatil mi), tak bych se mu na práci také brzy vykašlala a šla někam jinam. Myslím, že štěněti, pokud nebude cvičit za odměnu, ten cvik akorát zprotivíš. Raději bych psíka učila s pamlsem v ruce (i když ti to zkraje třeba hned nepůjde) a drobné nepřesnosti potom doladila časem, než aby mi pes při každném cvičení svěsil ocas a tvářil se nešťastně a bez života, nebo nedej bože utíkal ze cvičáku, protože tam zažívá jen cukání a trest.

Anonymní
# Zasláno: 6 Čen 2005 10:58
- Nahlásit

Já jsem učení taky zkoušela tak jako vy, ale mě se to neosvěčilo. Pejsek akorát vyskakoval a zlobil. Metodou na vodítku s trháním se to pejsek naučil lépe. Samozřejmě pejska odměňuji, ale až po poslušné chůzi.

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 11:19
- Nahlásit

Anonymní
Jenže to záleží, co chceš, pokud chceš jen unylou a nezáživnou (pro psa) chůzi u nohy, tak si můžeš škubat od rána do večera. Tohle je spíš návod na sportovní, veselou poslušnost.

LUCKA

Já, když dovolíte, používám ještě trochu jinou metodu, moc se s ní nešířím, ona trochu odporuje tradičním metodikám a navíc nevím jestli je dobře písemně pochopitelná. Cvičím zásadně na odměnu, nejčastěji míček, ale mám i psa, co jde líp na žrádlo, psa mám u nohy na couračce, na takové délce, aby na mě nemohl vyskočit, držím ruku dole u hlavy psa, ze začátku vůbec neřeším, jestli pes jde na napnuté couračce,a jak se tam zmírá, hlavně že na mě kouká. Pokud kde přesně jak má, stačí 10 s, okamžitě následuje odměna. Postupně třeba dobu prodlužuji, ale v závislosti na sledování psa, pokud vidím jen nepatrné ochabnutí zájmu, okamžitě odměňuji a končím. Necukám, nenapomínám, chodím na plátěném obojku, jen prostě nedávám prostor pro jinou polohu, než u nohy a za správný pohyb odměňuji. Cvičím tak už různé povahy a zatím to funguje, nechci se chlubit, ale poslušnosti, hlavně chůze, jsou u nás obdivované. Ale nevím, jestli jsem to napsala, tak, aby to bylo pochopeno, chce to vidět. Ještě jsem zapomněla, že už musím mít u psa absolutní zájem o míček, či absolutního pažravce, to je první krok, bez kterého namá cenu začínat.

Bora
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 13:13
- Nahlásit

Dotaz na Ebony:
chápu to dobře tak, že když máš míček na úrovni hlavy psa (před čumákem tak aby pes byl na požadovném místě?) tak ti pes jde jakoby za míčkem? Mně totiž můj pes, když mu dám ruku s míčkem před čumák tak mi zadkem vybočí od nohy ( vlastně se mi staví kolmo k levému boku) a snaží se mít co nejlepší výhled na míček nebo mne předběhne a čeká, kdy míček dostane. možná je to tím, že mu za odměnu míček po povelu volno rovnou házím. Zatím jsem nepřišla na způsob, jak ho udržet přesně na úrovni nohy tak aby nepředbíhal (tedy kromě toho, že ho držím zakousnutého na míčku s provázkem a dál před sebe ho nepustím - na volno však opět mírně předbíhá).

LUCKA
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 13:19
- Nahlásit

Já jsem s tím štěniskem začala chůzi u nohy tak, že jsem ji měla na smyčce (kraťulinké vodítko), kterou jsem držela v levé ruce u mého stehna a smyčka byla pořád napnutá. Tím způsobem jsem vlastně přinutila fenu být úpně na těsno u mě. V pravé ruce jsem měla balonek, který fena pozorovala. To jsem cvičila asi 14 dní. samozřejmě jsem po place nechodila 10 minut,ale 10 kroků a odměna, dalších 5 a odměna...Teď jsem si od firmy GAPPAY obědnala vestu "PROFI" se kterou jsem maximálně spokojená. Je to vesta, která má plastovou kapsičku na levé strašně hrudníku, vnitřkem vesty vede od té kapsičky lanko k pravé strašně vesty a odtud ven do mé pravé ruky. Jakmile pravou rukou zatáhnu za lanko, kapsička na vestě se otěvře a z ní vypadne balonek. Kapsička se dá z vesty sundat a vesta se může použít normálně na závody nebo na zkoušky. Fena okamžitě pochopila, o co se jedná a kdybyste viděli, jak chodí těsně u mě a kouká.Radost se dívat. Fenku mám opět na smyčce a jakmile se fena podívá jinam, vypsutím balonek, ale fenu k němu nepustím. Takhle ji to donutí,aby balonek pořád sledovala. Ještě mám 7 letého labradora, který nesnáší poslušnosti, v tréninku chodí krásně,na závodech ale vždycky chodí pomale, za mnou, nekouká se na mě...I když je mu už 7 let, na trénink jsem si vzala tu vestu s tím vypuštěcím systemem. Trénink tak jako vždycky-perfektní! a tento víkend jsme byli na závodech a ejhle, Borg chodil jako když bych ho vyměnila. Koukal se na mě, šel rychle, přesně, vrtěl si ocáskem...No vesta má asi něco do sebe. Tímto zde nechci dělat reklamu firmě GAPPAY (i když by si to opravdu zasloužila) ale jen chci říct, že jsem maximálně spokojená a mám , myslím si, slušně našlápnuto na cvik chůze u nohy

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 13:37
- Nahlásit

LUCKA
Tuhle vestu má jeden člověk od nás ze cvičáku, je super

LUCKA
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 13:39
- Nahlásit

Fakz je úžasná!! vždycky jsem chtěla vestu od Gappay, když pořád závodím,tak abych už konečně toršku vypadala normální vesta stojí 1200 a tahle byla za 1590. myslím si, že to vyjde úplně cenově suprově,protože je pro mě výhodné, koupit vestu za 1590 ze které můžu mít vestu tréninkovou (s balonkem) a závodní vestu - bez systému. Doopravdy jsem s ní velice spokojená a co jsem slyšela, tak nejsem jediná!!

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 13:42
- Nahlásit

LUCKA
Jsem si ji měla přát pod stromeček A svátek mám až v září

Bora
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 13:56
- Nahlásit

to Whitewolf: Já myslím, že Brixík chodí krásně i bez vesty s balónkem PS: koukala jsem na tvoje obranářské fotečky! Moooc hezké!

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 14:49 - Změnil/a: Ebony
- Nahlásit

LUCKA
to je přesně to, co jsem popisovala
Bora
tak jak to píše lucka, jen já držím míček pod bradou, abych měla obě ruce volné, což hlavně potřebuji na zrychlení u obratů vlevp vbok
držím ruku dole u hlavy psa- to jsem myslela ruku s tou couračkou
ale kouknu na tu vestu, občas mě bolí za krkem

Bora
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 15:02
- Nahlásit

Jejky, tak to bych asi měla psisko neustále na krku! Vesta mi nehrozí (takový nadšenec zase nejsem), tak to budeme muset zvládnout i bez ní.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 15:23
- Nahlásit

Bora
Dík za pochvalu fotek

LUCKA
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 18:07
- Nahlásit

Jaký fotky? Já je chci taky vidět

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 18:12
- Nahlásit

LUCKA
Tady pár fotek http://brix.wz.cz/vycvik.html

LUCKA
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 18:22
- Nahlásit

Takže ty máš beaucerona? Krásný zvíře,opravdu!! Děláš s ním i obrany? a jak mu to jde? ve Vrbovém byl taky jeden beauceron, stopy a poslušnosti úžasný, ale obrany stály za prd. Kámoška má taky beaucerona, má nádherný stopy i poslušnosti,ale obrany zase nic moc. prý dospívají strašně pozdě!! plánuješ všestranný výcvik?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 18:30
- Nahlásit

LUCKA
Jsou mu 2 roky a kousíček, je to mlaďoch. Jojo dospívají pozdě, to je pravda. My jsme na tom nejhůře se stopama /i když dnes ho musim pochválit, docela se snažil / a nejlépe s poslušností, obrany jsou mezi tim, ale baví ho to moc, jen by mohl mít pevnější zákus.
Asi si nepamatuješ co bylo ve vrbovém za BC, viď? Nebo psovoda.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 18:37
- Nahlásit

Ebony,Lucka,tak to děláme stejně...couračkou držím psa v pořžadované poloze a odměˇnuju správný sledování..

LUCKA
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 19:21
- Nahlásit

Ve Vrbovém byl pan Pristrach Alojz a pes Bunny Horla Slovakia. Jinak body co měl nevím, ale koukni na moje stránky www.sweb.cz/laretbo a tam mám výsledky...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 21:04
- Nahlásit

LUCKA
Koukám, že beauceron je na ocase, obrana jen za 55

LUCKA
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 21:17
- Nahlásit

Jo, ta obrana se mu vůbec nepovedla. Sice do toho napálil naplno,ale neudržel pevný zákus a pak ty pouštěčky byly strašný! byl to takový trošku nerváček a rval rukáv,co se dalo...figurant měl co dělat ale poslušnost byla krásný, i když ty body tak nevypadají. myslím si, že mohl dostat daleko víc.ty aportky byly úžasný. no každý den se nedaří...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 21:24
- Nahlásit

LUCKA
Jasně to znám Oni někteří nerváčci jsou, i když psy ze Slovenska neznám. No někdy se nepovede a příště zas jo...

gublina
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:49
- Nahlásit

milí psíkaři, mám na vás takový dotaz pořídila jsem si irského setra, za pár dní bude mít dva roky. problém je v tom, že naše rodinka je fakt velká a naše Sally-tak se jmenuje-je tak rozmazlená, že občas nerespektuje mé příkazi. jak se mám chovat správně? chci, aby si uvědomovala, kdo je pánem. prosím, hlavně mi neradte žádné násilnické metody, tomu já opravdu neholduji. předem děkuji

Anonymní
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:50
- Nahlásit

Gublino-jediný-Důslednost.......ať jí dáš povel jaký koliv, dbej na to,že to udělat musí......a pak odměna........)

gublina
# Zasláno: 30 Čen 2005 13:15
- Nahlásit

jo děkuji za radu. jsem důsledná a dokonce i přísná. poslouchá mě jen do tý doby než přijde nějaký člen naší rodiny a začne na ni dělat ŤuŤu ŇuŇu, to by se fakt náš pes pak mohl utrhat radostí. a odvést jí od rodiny nepřipadá v úvahu. náš táta by bez ní asi umřel..a myslíte, že se pes učí dobře i ve 2 letech nebo už je na pořádnou výchovu sakramensky pozdě?

Anonymní
# Zasláno: 30 Čen 2005 13:30
- Nahlásit

Gubli, učí se dobře-to je ještě mladinkej pes.........

Eny
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 13:33
- Nahlásit

víš jedno ze základních pravidel výcviku je že je lepší nedávat povel vůbec, pokud nemůžu zajistit že ho pes na 100% provede. Tím ho akorát naučím, že mě vlastně poslouchat nemusí. Postupu´je se od jednoduchého ke složitému, tzn. nejdřív naučím to co potřebuji v prostředí, kde nejsou žádné rušivé vlivy a pokud to pesan na 100% zvládá začnu to učit i za ztížených podmínek až tak že nakonec mě poslechne vždy. Př. pokud se moje štěně, které ještě nemá zafixované přivolání hraje ve smečce jiných štěňat, nevolám ho, protože můžu předpokládat, že nepřijde, ale dojdu si pro něj, kousek odvedu a třeba si tam pocvičim a zase do hry pustim.
Jinak ve dvou letech není pozdě, nikdy není pozdě, jen ti to bude asi déle trvat, protože má tvůj hafik zafixováno spoustu zlozvyků.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání