Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / nas pes je agresivny, jak ho zklidnit
Autor Zpráva
tarin
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 10:35
- Nahlásit

mam problem s agresivnym psom
ked sa zjavi iny pes je nezvladatelny
pes je ocov, ale on sa mu vobec nevenuje
ja s raz za tyzden alebo za dva zoberiem psa na prechadzku a cvicim ho, (castejsie nemozem, ani na cvicaky, pracujem v inom meste)
zakladnu poslusnost zvlada a ja som jedina, koho poslucha, ale len dovtedy, kym sa nezjavi iny pes - potom ma uplne ignoruje, agresivne steka, vrci, a aj ked na voditku, nedokazem ho nijako ukludnit - kricim na neho fuj, alebo sa snazim "uchlacholit" uplne bez vysledku
skusila som ho udriet voditkom, skoro ma pokusal
s takymto agresivnym psom nemozem chodit do parku, jednoducho, ked sa zjavi iny pes, tak ten nas je nezvladatelny (na ludi je OK)
prosim, poradte mi ako mam v takejto situacii postupovat a psa skludnit, prip. naucit ho aby nebol taky agresivny
da sa to vobec naucit ??(ma 2 roky, stavac), je velmi chytry
dakujem

[/b][b][/b][b][/b][b][u][/u]

haha
# Zasláno: 18 Dub 2005 18:43
- Nahlásit

hlavně se psovi věnovat každý den to že ho vezmeš na procházku jednou za týden nebo za dva týdny tím se nenaučí nic ,to tě ani nemůže považovat za pána, když se mu otec nevěnuje neměl si ho pořizovat , bylo by asi lepší aby jste ho dali někomu kdo na něj bude mít čas, takhle je to trápení psa

Usanda
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 21:06
- Nahlásit

souhlasím s haha, navíc pokud na psa křičíš, jenom ho v jeho agresivitě povzbuzuješ. On to chápe jako že ty taky "štěkáš"....tak štěkáte oba. Tohle není cesta. Pokud se o něho nebude starat plně 1 člověk a ten pes k té osobě nebude mít důvěru a autoritu,bude nadále nezvladatelný. Do té doby ho nesmíš ani náznakem přetáhnout. Hlavně žádné násilí
To jsou problémy, které se dají u normálně fungující "smečky" docela rychle zvládnout.U vás ta smečka není,takže to řešit nepůjde. Pokud by to šlo, dejte ho někomu, kdo se o něj postará.
Mít psa není jen o tom ho nakrmit, případně za čas vyvenčit, je to zodpovědnost vůči sobě a okolí. takto ohrožujete své okolí.....nechtěla bych vás potkat se svým psem v situaci, kdyby se ti ten tvůj vytrhl z ruky.

jindriska
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 21:21
- Nahlásit

já bych se taky zeptala, moje 4,5měs. štěndo kříženečka labrador-vlčák začíná štěkat na neznámé lidi, co potkáváme na osamělých místech, zastrašuje štěkáním a přitom se bojí. V parku, na ulici si ale lidí ani nevšimne. Navštěvuji s ní různá místa s různými lidmi, ale jen co jsme někdě, kde je liduprázdno a najednou se někdo objeví, štěká jak o závod a ostatní z ní mají vítr. Řeknu jí "nesmíš" a "Ke mně", poslechne, ale dělá jí to čím dál větší problémy. Myslíte, že to věkem odezní? Nebo by jste volili jiný postup?

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 00:52
- Nahlásit

začínáš se ti to hroutit, přichází silnější podněty než je psovod..
Prohlubuj vztah psovod pes a cvič poslušnost, zaměstnej ho.. cvič přivolání, přerušení nežádoucí činnosti, odložení, štěkot, prostě vše...Přivolání i za ztížených podmínek.

mimo to choď mezi lidi, navštěvuj nádraží a rušné ulice, ať si zabiják zvyká..
Večerní procházky nepřestávej dělat, ale pokud pesana neodvoláš, proč ho pouštíš z vodítka???

tarin
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 10:04
- Nahlásit

dakujem za odpovede

lenze som neprijemne prekvapena, ze ked sa niekto zapoji do fora za ucelom riesit problem, tak ostatni clenovia mu poradia, aby svojeho psa dal niekomu inemu
to ma byt riesenie?

k odpovedi haha:
cela situacia je trosku zlozitejsia,
ja totiz s rodicmi nebyvam
psa prec nikam nedame, lebo ho mame strasne radi
a preto chcem situaciu riesit a zapojila som sa do tohoto fora
pes sa urcite netrapi, lebo ma obrovsku zahradu len pre seba
skorej si myslim,, ze trpia psi v malych bytoch....
okrem toho otec berie psa trikrat do tydna do lesa, lenze on tam tento nema problem, (ziadny psi tam nie su)

dakujem najma za odpoved USANDE, vobec ma nenapadlo, ze ked na psa kricim, moze to brat ako "stekanie"

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 10:10
- Nahlásit

Tarin, ale fórum ti nepomůže. Tenhle problém musíš řešit s člověkem, který tvého psa pozná a pozná i tebe. Pokud ho nechcete dát pryč, najdi si dobrý cvičák, poptej se. Sama to těžko vyřešíš.

pes sa urcite netrapi, lebo ma obrovsku zahradu len pre seba
skorej si myslim,, ze trpia psi v malych bytoch....

k tomu musím něco říct - zahrada psa šťastným neudělá. každý tvor potřebuje nové vjemy. v jedné knize to bylo vystihnuto přesně: na velikosti vězení nezáleží!

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 10:40
- Nahlásit

já taky musím souhlasit s nefer...Pes ať by měl zahradu velkou několik km, ven se dostal 3x do týdne do lesa, jak píšeš, stejně je to pro něho mnohem míň, než, když má někdo psa třeba v bytě, 5x denně s ním chodí ven, hraje si s ním a VĚNUJE SE AKTIVNĚ JEHO VÝCVIKU - to je to, co by měl začít dělat tvůj otec, jestliže má psa opravdu rád - začít s ním aktivně cvičit. Vždyť nemusí chodit zrovna na cvičák (i když by to bylo nejlepší) stačí se domluvit s někým, kdo psům rozumí a pod jeho vedením psa učit. Čím víc toho pes umí, tím lepší má potom vztah se svým pánem. Hlavně musí mít pes jednoho skutečného pána, který pro něho bude autoritou a na kterého se bude moci spolehnout. To vůdčí postavení musí člověk neprve psu dokázat, aby pes věděl, že se může spolehnout na pána a pak se nepotřebuje "cpát" na místo vůdce smečky....to souvisí s tím vrčením na cizí psy. Pes má dojem, že se musí postarat sám o sebe, že ho "pán" neochrání.....
Já když jdu se psem ven a běží k nám cizí pes se zlým úmyslem, první na cizího psa reaguji já a odeženu ho(pokud to jde) dřív,
než si můj pes "uvědomí co se děje". Můj pes tak ví, že situaci zvládnu já a nemá důvod vrčet....

jindriska
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 12:23 - Změnil/a: jindriska
- Nahlásit

ala_baionette
problémy přicházejí a odcházejí, učím se za pochodu a snažim se být dobrým "pánem" a psici zaměstnávat, co to jde. Tady to je věc, která se mi nelíbí a kterou se mi nějak nedaří odbourat. A já nepsala, že jí neodvolám. Odvolám, jen u ní mám pocit, že čím dál míň chce. Proto jsem se ptala na vhodný postup, jestli to nedělám špatně a že třeba někdo má obdobný problém a jak to dělá on. Ale děkuji za obecné rady, budu na tom pracovat.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 12:27
- Nahlásit

Projeď si dobrman-výchova výcvik, je to tam popsáno několikrát, třeba ti to pomôže..

Bora
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 13:10
- Nahlásit

to tarin: I já si myslím, že volnost na zahradě psu nenahradí smečku ať lidskou či psí. Je hezké, že se snažíš pro psa udělat, co je v tvých silách (já si kdysi podobně půjčovala psa z vesnice, také to byl pes zahradní). Složité pro tebe i pro psa je nízká četnost vašich kontaktů a tím menší možnost ovlivnění chování psa. Pes, přestože tě poslouchá nejvíc, tě nemusí brát jako výše postaveného jedince, kterému by se měl podřizovat. Proto nejspíš nebere tvé usměrňování zcela vážně. Rozhodně není řešením, psa tlouci vodítkem. Daleko účinnější je psa chytit za kůži za krkem či za kůži mezi učima na hlavě a přitlačit jej k zemi a pořádně mu pevným zlým hlasem vynadat, aby pochopil, že se takhle chovat nebude. Tak by ho usměrňoval nadřezený jedinec ve smečce a zalehnutím a vrčením by si ho podřídil. Znehybnění psa trvá po dobu, než se pes přestane vzpouzet, pak jej pomalu necháš zvednout a pokud znovu udělá za co byl trestán (vrčení, útok na jiného psa), tak to celé zopakuješ. Pokud nemáte vyřešenou hierarchii, doporučila bych používat košík. Po potrestání bych se pokusila nasměrovat pozornost psa na sebe, zkusit s ním pár povelů které pes zná, pokud má tendenci otáčet se na jiného psa, rozeběhla bych se kousek jiným směrem se psem na krátkém vodítku aby tě musel následovat a pak teprve zacvičila. Za každý dobře provedený povel bych ho moooc chválila a odměnila např. pamlskem. Psa bych asi na prochajdu vodila na stopovačce, aby měl trochu volnosti a já jej přesto mohla ovlivňovat. Pokud bys byl z Prahy či okolí doporučila bych ti ještě jiné řešení.

Bora
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 13:14
- Nahlásit

Ještě poznámka: 2-letý pes se jistě nechá vychovat! Nejvíce by mu prospěly vycházky mezi psy, kteří nejsou vznětliví, nejlépe aby obě strany měli košík. Tvůj pes by zjistil, že ne vždy si může dovolovat a přitom by nikomu neublížil. Jde spíš o to domluvit se s lidmi, kteří by byli ochotní to zkusit.
Přeji hodně štěstí!

tarin
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 16:37
- Nahlásit

to Bora:
dakujem ti za adresnu odpoved,
ked som do fora pisala, dufala som, ze dostanem takuto nejaku radu resp. usmernenie, ako konkretne psovi dat najavo, ze agresivny byt nesmie
este raz diky,
budem na tom pracovat

Vladimir
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 18:05
- Nahlásit

tarin
ked som do fora pisala, dufala som, ze dostanem takuto nejaku radu resp. usmernenie, ako konkretne psovi dat najavo, ze agresivny byt nesmie
este raz diky,
budem na tom pracovat

Tarin,
mam v zivote dost podobny pripad krizenca spica a lajky / pravdepodobne/ . Tiez s nim mozem byt tak ako ty, raz za tyzden alebo i dva. Su s nim tiez rozne „problemy“, ktore by som vedel riesit, tlmit ci dokonca odstranit. Ale ani sa o to nepokusam. Pre ten cas. Myslim, ze by to nemalo ziaden vyznam. Psik patri mojej uz starsej mame na vidieku. Dal som si preto „iba“ tieto ciele:1. vytvorit si zo psom dobry vstah, 2.musi ma respektovat ako „obcas prichadzajuceho pana Boha“. / ospravedlnujem sa, nevedel som to rychlo inak vyjadrit /, 3.zvladnut privolanie. Tieto tri veci mam zvladnute dobre. Som jediny clovek na svete, ktory ho vie privolat a skutocne, ak by som si robil ciarky napr. za posledny rok, blizilo by sa to ku 100%. Nikdy som ho vsak neudrel.A ak by som chcel pri tak malo case nieco viac, mozno by som nemal absolutne nic. Ale na tych troch veciach mozem zacat stavat, ak sa veci zmenia a budem tam castejsie.
Ak by sa to v tvojom pripade malo riesit, tak ako si to formulovala, musel by sa o to zaujimat hlavne ten, kto je so psom kazdy den. Takze ja som sa nepokusal ti dat radu. Len ma to tak napadlo, ze to je nieco podobne ,ako ten moj pripad. Jednu radu by som si dovolil dat. Skus si este parkrat precitat co pise Usanda:
“Pokud se o něho nebude starat plně 1 člověk a ten pes k té osobě nebude mít důvěru a autoritu,bude nadále nezvladatelný. Do té doby ho nesmíš ani náznakem přetáhnout. Hlavně žádné násilí
To jsou problémy, které se dají u normálně fungující "smečky" docela rychle zvládnout.U vás ta smečka není,takže to řešit nepůjde.”
Tiez by so "tipoval", ze to nie je otazka nejakeho navodu, ako psa nieco odnaucit, ale otazka spravneho zaradenia psa vo fungujucej svorke. Vas pes ma v tom asi pekny chaos a podla toho kona. Z jeho pohladu spravne. A moze pripadne tvoje “vychovne zasahy” pochopit inak. Radsej to trocha este zvaz, kym na tom budes pracovat.

Bora
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2005 09:33
- Nahlásit

Souhlasím s Vladimírem v tom, že pes by měl po dobu do jste spolu zažívat hlavně kladné pocity z tvé přítomnosti. Já to dělám tak, že si se svým psem venku hodně hraju, tahám se o míček na provázku a klacky a do této hry nenápadně vložím několik povelů, které pes za odměnu (míček, klacek) ochotně splní. Pes si zvykl, že největší zábava je se mnou, proto nemám problémy s přivoláním. Navíc když psa trestám za nevhodné chování (vyjíždění po psech), je tento trest na druhou stranu vyvažován těmito kladnými pocity při hrách. Pes mi věří, oceňuje moji spravedlivost - vrčení na psy = trest, dobré chování = veliká pochvala. I když psa potrestám a on přestane vrčet a soustředí se na mne, hned dostane do tlamy za odměnu míček (na provázku) a moc ho u toho chválím, přitom ho mám stále na vodítku pokud je to potřeba. Ještě bych doporučila, netrestat psa ve vzteku, ale spravedlivě bez hněvu. Váš pes musí zjistit, že se vás má bát pouze pokud bude dělat něco zakázaného, ale jakmile přestane ihned jste zase jeho nejlepší kamarád! Přeji hodně trpělivosti a úspěchů!

Vladimir
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2005 12:32
- Nahlásit

Bora
Já to dělám tak, že si se svým psem venku hodně hraju,.....

Mne sa to velmi paci cele ako si to napisala. Suhlasim.Ale tu chce napisat :"ja to robim tak, ze s cudzim psom, s ktorym som raz za dva tyzdne napr. na dve hodiny....atd"

Je v tom trocha rozdiel? Nie je rozdiel trestat "za nevhodné chování (vyjíždění po psech).." svojho psa a cudzieho. A hlavne dominantneho? Ono haha a Usanda napisali podla mna pravdu, haha sice mozno az moc priamo, ktoru tarin mozno nechce pocut. Ona chce mozno "navod" ako psa "odnaucit startovat po psoch".
Zatial tarin neporadili dalsi skuseni odbornici, ktori chodia na toto forun , ale ja ako laik,"psickar amater", i ked nejake tie skusenosti mam, sa domnievam, ze to co si napisala ,nie je pre tento pripad postacujuce. Napriek tomu, ze si napisala podla mna velmi spravne veci. Ak sa nepojde po "podstate problemu", navody nepomozu. Aspon mne to tak vychadza z mojich skusenosti. Ale, mozno sa mylim. Tarin sa sam rozhodne co urobi a sama sa bude tesit z vysledkov alebo trpiet za omyly.
No my sa jej snazime vsetci, haha, Usanda, Ty i ja, podla najlepsieho svedomia nieco napisat, aby pripadne "trpiet" nemusela. Dufam, ze to tarin aj tak berie.

Vladimir
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2005 12:42 - Změnil/a: Vladimir
- Nahlásit

Tarin, este jedna poznamka. Ten vas pripad, nie je "agresivny pes". Je to mozno iba pes,ktory bol zrejme iba "donuteny" prevziat na seba niektore ulohy vodcu svorky a zda sa, ze je z toho dost "nervozny".Ako sa sprava, ak sa s psami ositne bez pritomnosti niekoho z Vas? Mne osobne dost vadi taketo oznacovanie psov. Ja si pod "agresivnym psom" predstavujem troska nieco ine. Skus sa zamysliet, ako by si mohla inak tento pripad "pomenovat".

Bora
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2005 22:15
- Nahlásit

Vím, že pracovat s vlastním psem, denně být členem jeho smečky a naučit se rozeznávat jemné odchylky psího chování je nedostižná výhoda. I já si před několika lety půjčovala psa na vesnici a také bych společně stráven čas počítala spíš na hodiny. Nicméně pokud je už je Tarin ochotná za psem jezdit trochu se mu věnovat, tak jejich vzájemný vztah nelze stavět asi jen na poslušnosti a usměrňování nežádoucího chování. Já bych se snažila alespoň zpočátku vyvarovat situací, kdy budu psa muset potrestat - snažila bych se nechodit na místa, kde má pes možnost útočit na jiného psa, ale třeba chodit na místo odlehlejší (pokud je kam) a tam psu spojit moji přítomnost s příjemným zážitkem. Pokud budu muset řešit situaci s útokem na jiného psa, tak bych se snažila, aby moje chování bylo co nejúčinnější (přitisknutí psa vší silou k zemi, zalehnutí, otočení na záda, břichem vzhůru + pořádně mu zlým hlasem vynadat, jak si to představuje neposlouchat) a s náležitou razancí ale také co nejkratší. Spíš bych se snažila využít momentu překvapení. Jde spíš o to, jak to bude brát ten pes a myslím, že ne každý pes, pokud má větší sebevědomí si nechá líbit manipulaci od někoho, ke komu nemá silný kladný vztah. Mám obavu, že by lehce mohlo dojít ke zranění a tomu bych se snažila za každou cenu předejít. Neboť pokud by vyhrál pes, je situace o dost horší než nyní.
Zkusím sem napsat jeden odkaz, sice tak úplně s tímto případem nesouvisí, ale je také o vztahu pána a jeho psa - pro mne celkem odstrašující, ale určitě stojí za zamyšlení. Když to vezmu z jiné stránky, tak Já bych nejela v autě s řidičem, kterému nevěřím, u psa to platí stejně. Vůdce musí být schopen smečku ubránit, zajistit potravu a být spravedlivý. Toho ale nedosáhne za den a ostatní členové se o jeho Alfa postavení musí přesvědčit.
http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=42

Anonymní
# Zasláno: 20 Dub 2005 22:43
- Nahlásit

Ahoj, já mám pitbulku, která je taky agresivní na psy. Přesně, jak to popisuješ ty. K lidem hodná, velmi poslušná - do té doby, než uvidí jiného psa. Vždy jsem se psům velikým obloukem vyhýbala, ale pak jsem začala chodit na cvičák a tam mi ohromně pomohli, tím, že pravidelně nacvičujeme socializaci. Fenka se hodně změnila, už většinu psů ignoruje, pokud jí vyloženě nedráždí. Možná jednou docílím toho, že ji budu moci volně pustit mezi ostatní psy. Cvičák ti vřele doporučuji - bude vás to oba určitě bavit, ale musíš najít ten správný, protože ne všechny jsou ideální. Poprvé jsem to netrefila - když jsme tam přišly, tak se na fenku výcvikář koukl, řekl, že má zlý oči a je to pitbul, takže jí nikdy nevycvičím. Pak jsem viděla ten jeho přístup k ostatním psům (běžně se tam do psů kopalo a ještě se tomu všichni hrozně smáli) a už jsem se tam nikdy neukázala. Pokud se rozhodneš pro cvičák, tak ti přeji šťastný výběr, čau Mirka

Usanda
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2005 12:55
- Nahlásit

Bora
Já se právě obávám toho, jak to může dopadnout, bude-li toho psa chtít tarin "převychovat". Sebevědomý pes se od někoho, koho plně nebere, takhle nenechá. Já osobně bych určitě nezkoušela ho převalovat na záda a tak. Dát mu víc času,až si bude jistá, že ji ten pes alespon trochu bere a poslouchá, tak pak pokračovat s nějakou výchovou. Dřív bych do toho nešla.

Anonymní
# Zasláno: 21 Dub 2005 14:17
- Nahlásit

to Usanda: Tak jsem to myslela, nicméně pokud po ní pes z jakéhokoli důvodu vystartuje (ať už si ve své psí hlavě myslí, že na to má nárok), tak je nějaká reakce nutná. Pokud je pes na vodítku, je lehčí jej jednou rukou chytit za obojek, trochu ho přiškrtit a současně ho druhou rukou chytit za kůži za krkem či za kůži mezi ušima (je možné chytit i citlivé uši) a psa přidržet u země, případně svou vahou zalehnout a znemožnit mu ponyb. V okamžiku konfliktu pán-pes je totiž donucena okolnostmi psu dokázat, že na něj má. A pes po ubrání kyslíku tolik energie do boje dlouho mít nebude. Spíš jde pak o to velmi pomalu psa pouštět a vidět jak se chová, pokud by to zkusi znovu, celá situace se zopakuje. Chce to neztratit v tu chvíli nervy, zdravě se naštvat a říct si, že takovej vrčivej puberťák si na mne prostě dovolovat nebude!
To že by se měla podobným konfliktům vyhýbat alespoň do doby, než ji pes začne více brát, to jsem už psala.

Bora
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2005 14:18
- Nahlásit

zapomněla jsem se podepsat! Pro Usandu jsem to psala já!

Anonymní
# Zasláno: 21 Dub 2005 16:13
- Nahlásit

Vo vztahu k nasim psom somna tom podobne ako Vladimir, body 1-3 nas pes zvlada.
A tiez sa hooooodne hrajem a bavime a popritom cvicime.
Cele sa to prihodilo tak, ze sme boli so psom v lese a tam si behal a popritom som trenovala odlozeni, chodenie pri nohe a aport. ked som sa vracala z lesa, bola som normalne stastna, ze nas pes spravil v poslusnosti pokroky.
A potom ked sme isli cez mesto domov, tak na neho stekol taky maly psik,nas bol na voditku, ale bol vyslovene agresivny, tak som sa ho pokusila stiahnut a on sa este viac rozzuril, a pritom pokusal aj mna aj priatela. Z toho ze ma kusol, asi naozaj vyplyva, ze ma neberie ako "vodcu smecky", ale na druhej strane, nikoho neposlucha, tak ako mna a myslim, ze mame pozitivny vztah (aspon som si myslela, nez ma kusol).
Ked dokazem psa naucit zostan a ine povely, preco by som ho nedokazala naucit, aby zostal v klude, ked na neho nejaky pes zasteka?? Myslim, ze staci vediet ako na to.
Skusim s nim ist na cvicak, ale bojim, sa ci to nebude ako pise Mirka.

tarin
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2005 16:14
- Nahlásit

ten text vyssie je moj, len sa zabudla prihlasit

Bora
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2005 16:46
- Nahlásit

Tarin, tak tohle znělo o mnoho lépe. Když bylo mému psu něco přes 14 měsíců, také mi začal vyjíždět po psech. U nás to bylo tím, že od 8-do 12 měsíců proděla operace obou loktů a přibližně 1/2 roku chodil jen na vodítku a psy té době pořádně ani nevidel. Jeho sebevědomí v pubertě dost narostlo a když pak začal po psech vyjíždět (bylo to právě na cvičáku) a já jej několikrát vycukala, tak se proti mně také otočil a hezky si zavrčel. Já to měla horší o to, že dostat na zem psa, který sice nebyl těžký (NO), ale nemohla jsem ho položit na zem tlakem na přední nohy (ještě po operaci nebyl fit). Hlavně mně ale dostalo, že si na mne můj vlastní pes zkusi zavrčet! Takže příště jsem se při každém setkání se psy připravovala spíš psychicky na to, že svého psa budu muset dostat pod sebe na zem a ukázat mu, že takové chování mu NIKDY neprojde. Domluvila jsem se s několika známými lidmy se psy, že naše psi za společné procházky pustíme s košíkem, a uvidíme k čemu to povede. Zprvu můj pes ostatní psy honil, později zjistil, že jakmile si dovolí na jiného psa (opet v košíku), že já stojím poblíž a vždy ho z podobného provokativního chování vytáhnu za slabiny ven a následuje povel lehni, zůstaň + pár cviků z poslušnosti. Pokud se snaží a poslouchá, tak velká pochvala. Po propuštění zpět mezi psy jsem ho vždy varovala velmi důrazným povelem: NEsmííííš! pak už stačilo vyslovit varovně NE! a pes věděl, že mu dominantní chování vůči ostatním psům neprojde. U tohohle je ale třeba dávat si pozor, aby se k vám cizí pes nepřidal, když trestáte toho svého (necháte ho lehnout) a nepokusil se ho napadnout. Kdyžtak se domluvte s jinými majiteli tak, že je z možné rvačky budete vytahovat spoleně - každý svého psa. Jinak pokud bych šla na procházku ještě s přítelem a potkala cizího psa jak jste popisovala, tak bych psa nechala podržet příteli a na druhého psa bych zadupala a zařvala s cílem ho zahnat (samozřejmě, když potkáte dogu, tak to asi takhle nepůjde, tenhle případ je spíš pro malé psy). Váš pes by tím měl získat dojem, že máte situaci pod kontrolou a jako Alfa ji vyřešíte vy, nikoli on. Pak si vezmete zpět svého psa a půjdete dál jako by se nic nedělo.
Můj pes si v současné době ostatních psů nevšímá (což je na to, jak se choval před rokem, docela úspěch), pokud ho k nim nepustím tak k nim nejde a na přivolání reaguje docela dobře (ještě lépe když mám v ruce míček). Chce to jen čas a mít více možností potkávat se psy, nám to z nejhoršího trvalo asi čtvrt roku.

amina
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 16:54
- Nahlásit

tarin
Mám úplně stejný problém jako ty. Dokonce mám stejné plemeno. Ohaře. Můj bude mít 3 roky. Mohla bys mi napsat, odkud jsi? Že bychom ty naše "mazlíčky" seznámily. Pokud ti někdo poradil, jak ho to odnaučit, budu ráda, když mi dáš vědět.

Vladimir
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:09 - Změnil/a: Vladimir
- Nahlásit

Anonymní
, body 1-3 nas pes zvlada.

Bod c.2 urcite nie. Moje dcery /11 a 12 rokov /dobre ovladaju nasho psa, skutocne ich velmi dobre poslucha, ale v tebou popisovanej situacii resp. podobnej by nemohli proti psovi efektivne zasiahnut. Mohlo by to dopadnut podobne ako v tvojom pripade. Metody, ktore pouziva pan Desensky pri prevychove "tazkych pripadou", tu asi pouzit od teba nebude najlepsi napad. Pan Desensky pise i toto:

http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=40

Bora velmi sa mi pacia tvoje nazory,ako to so psami robis. V tomto konkretnom pripade sa priklanam skor k tomu co pise Usanda.

začatečník
# Zasláno: 24 Dub 2005 02:38
- Nahlásit

Přečetl jsem si názory a některé jsou velmi dobré. Už bylo napsáno,že jednou za týden je hrozně málo a nebudu se moc mýlit,že pokud se Vám nepodaří být s pejskem častěji asi moc nesvedete a proto výprask asi není vhodný,pejsek se více odcizí a nebude Vám důvěřovat. Koupili jsme si před rokem fenku a ta když vidí jakého koliv psa je k neudržení. Púvodní majitelce nabízelí 60 tisíc/koupili jsme ji podstatně levněji/ a už vím,proč taková nabídka,určitě by šla do arény. takové bojové srdce jak má,náš miláček jsem ještě neviděl. Udělali jsme už nějaké zlepšení,ale na park to určitě není-můj názor!

začatečník
# Zasláno: 24 Dub 2005 03:00
- Nahlásit

Zapomněl jsem dodat,že jsme ji koupili když ji bylo 7měsíců jsem sní 24 hodin každý den,žije v domě a někdo si řekne tos moc neudělal,ale každý pejsek je svůj a nechci to lámat přes koleno.

vrana
# Zasláno: 24 Dub 2005 18:19
- Nahlásit

tarin
a v ktorom meste-kraji s nim chodis von, mozno by som ti vedela poradit cvicak.

tarin
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 10:41 - Změnil/a: tarin
- Nahlásit

to amina, vrana

byvam v Malackach, asi 40km od Bratislavy

to all

v nedelu sme boli so psikom u nas na cvicisku. NA prvykrat sme sa nemohli este zucastnit spolocneho vycviku, co ma trosku mrzelo, ale inak celkom sa mi to tam pozdavalo. Hlavne som videla, ze to s nasim psikom mozno nebude az take zle - aj ini psi stekali a vytrcali zuby, teda ni iba ten nas.
Myslim, ze riesenim by mohlo byt to, ze tam budeme pravidelne chodit a psik si zvykne na ostatnych. Tiez tam je cvicitel, ktory mi moze poradit, ako riesit konkretnu situaciu a budem trenovat zvladanie kontaktu s inymi psami.
Nas pes vlastne nebol v blizkom kontakte s inymi psami, akurat s kamosovou malou fenkou, ktora je velmi "neuroticka" a na kazdeho steka a ceni zuby a tak ma napadlo, ze mozno taketo spravanie aj od nej pochytil.
Myslim, ze by sa problem mohol, ked nie uplne celkom vyriesit, tak aspon zmiernit pravidelnym cvicenim a kontaktami so psami.

tarin
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 11:17
- Nahlásit

to bora a vladimir

diky za linky,
je dobre sa na vycvik pozriet aj z tohto pohladu - ako moze privela trestov pokazit vztah so psom - ci uz je to vztah pan&pes alebo kamarat&pes, zaklad je vzajomna dovera, tym ze som psa chcela udriet som asi stratila jeho doveru a tym ze on ma kusol, zase stratil cast mojej dovery. - bez nahubku uz ho von nezoberiem

teraz ked sme boli vonku a mal nahubok, som sa citila OK a myslim, ze aj pes. Najprv sice nahubok nechel, ale potom uz sa nebranil.

nas pes na mna vystartoval vlastne prvykrat po tom, co som ho chcela udriet
to bola z mojej strany chyba
na cvicaku mozeme trenovat kontakty s inymi psami a dufam, ze ako pripadny trest postaci silne trhnutie voditkom
uvidime...
kazdopadne bude tam pritomny cvicitel, ktory zhodnoti, aky trest je primerany
jedine co ma mrzim, ze nemam moznost tam chodit castejsie

vrana
# Zasláno: 25 Dub 2005 15:32
- Nahlásit

tak je dobre že sisi ten svoj uz nasla, co viem, tak dobry je urcite MKZB-zachranarsky( Milan Schwarzbacher) a v KSKPezinok www.webpark.sk/kynologiapezinok/
pa

Bora
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2005 17:22
- Nahlásit

To Vladimír + tarin: Já v tom odkaze měla na mysli hlavně odpověď pana Desenského, kde se snaží té slečně vysvětlit, že psa nelze lámat přes koleno, ale vše chce svůj čas. Asi jsem to měla lépe vypsat.
Je to tento příspěvek: (čt říjen 14, 2004 12:04 am - Docela mě tvůj přístup naštval. Zkus se především uklidnit a začni raději úplně od začátku. Vykašli se na tresty, na to kokři reagují všelijak a mám jich tu hodně, kteří už skutečně koušou natvrdo. Začni s ním po dobrém a nedej mu šanci zlobit. Proto vše řeš jen na vodítku. Mně když sem přijde nováček, i třeba osmiletý, jde nejprve na dlouhou šňůru, aby neměl šanci, dělat si co chce. Učím je v klidu a dokud nejde vyloženě o průšvih - netrestám. A když už musím potrestat, tak trhnutím vodítka. Především si buduji pozitivní vztah s každým psem.
I mně se povedlo udělat dost chyb ve výcviku , ale nejdůležitějsí je pro mne dobrý vztah pán-pes. Naštěstí Dasty je můj, tak mi jej kromě ostatních členů rodiny nikdo moc nekazí.

Bora
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2005 17:35
- Nahlásit

to tarin: Já myslím, že to s pejskem oba zvládnete! Pes se učí i pozorováním, když je v "dobré společnosti" - nekonfliktní psi, s vyrovnaným chováním - tak mu to jistě prospěje více než nervózní fenka, která se ze strachu ošívá zubama. Držíme Vám oběma palečky!

Anonymní
# Zasláno: 3 Kvě 2005 10:03
- Nahlásit

Nika
Kamarád si vzal Ridgebacka, o kterého se jeho pán nestaral. Psovi bylo 7 měsíců. Bál se lidí a všeho co vydávalo zvuky. Jeho bývalí pán měl motorku a pes vždy na motorkáře i na cyklisty velmi štěkal. Myslíme si že mu bylo i ubližováno. Za poslední dobu se pes velmi zlepšil. Kamarád se mu věnuje, ale pokud chce pes utéci za psem, který mu je něčim nesympatický a kamarád ho zavolá, nereaguje. Když na něj zvíší hlas neho chce aby dělal něco co pes nechce, například aby skočil do auta po 3 hodinové procházce, musí na měj mluvit vlídně a mít velikou trpělivost. Pokud by cho chtěl dát do auta násilím, pes by ho nejspíš pokousal. Už párkrát po něm vyjel a kousl ho. Po tomto činu je pes smutný, jako by si uvědomoval, že to dělat neměl.

Usanda
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:57
- Nahlásit

S tím RR-jak dlouho ho má? Ten pes se hlavně potřebuje pořádně uklidnit, zvyknout si na nové okolí a na to,že mu už nic nehrozí. Pokud kamarád ví, že na něho musí vlídně, tak je to jen dobře a ať to nemění. To dělá zázraky.Chce to hodně času, za pár týdnů nebo měsíců se pes uklidní možná jen navenek, ale uvnitř je pořád ještě ustrašený a neklidný.

Anonymní
# Zasláno: 4 Kvě 2005 18:09
- Nahlásit

Mám maltézskeho pinča, ktorý si v poslednom čase zvykol hrýzť, pri akejkoľvek manipulácii s ním, napr: pri vyberaní kliešťa, návšteve zverolekára, apod. Zdá sa mi, že hryzie od tej doby, ako som ho dala ostrihať, lebo tam prvý raz začal byť agresívn. Odvtedy používa hryzenia ako zastrašovanie. Neviete mi niekto poradiť, ako ho to odučiť? Ďakujem.

Anonymní
# Zasláno: 4 Kvě 2005 18:10
- Nahlásit

niniel
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 21:52
- Nahlásit

Anonymní
Ono to odnaucovani je na dlouho. Ja se takhle starala o stareho psa, ktery nesnesl jakoukoli manipulaci se sebou, takze kdyz jsem ho treba strihala, tak jsem ho dala na pracku, na tlamu kosik nebo maslicku. Tenhle pes byl uz hodne stary, takze jsem se bala ho nejak trestat, aby to s nim nesvihlo. Ale vy klidne trestejte, pes kousat nesmi. Musi si nechat libit cokoli. Pokud vyjede, chytte mu tlamu, vytahejte to+ povel nesmis. A to porad dokola. Nepolevujte. Az uvidite uspechy, psa chvalte a davejte mu dobroty.

Anonymní
# Zasláno: 5 Kvě 2005 19:59
- Nahlásit

Dakujem za milu radu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání