Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes z útulku
Autor Zpráva
Petra
# Zasláno: 17 Dub 2005 22:26
- Nahlásit

Rodičům jsme pořídili čubičku z útulku. Je to kříženec vlčáka a dali jsme jí jméno Rita. Když jsme si jí brali, byly jí asi 4 měsíce. (Dnes jí je 11 měsíců.) Neustále se učůrávala - při mazlení, vítání, při zvýšení hlasu. Dnes je to už lepší, ale stále u ní přetrvává strach z hluku, velkých aut a silnic. Když je na volno, výjimečně poslechne, většinou si dělá co chce. Na někoho štěká (asi i ze strachu), někdo jí nevadí. Při vítání skáče až na hlavu, což u takhle velkého psa je i bolestivé. Rodiče ani my nejsme "kynologové", ale chtěli bychom jí i nám pomoci. Za týden jde Rita na kastraci. Změní se?

Locco
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 00:13
- Nahlásit

S nejvetsi pravdepodobnosti se nezmeni vubec nic, tedy pokud se situace nezhorsi. Kastrace te fene na sebevedomi rozhodne neprida a s ovladatelnosti take nic spolecneho nema.
Vam muze pomoci jen zkuseny pejskar v okoli a hlavne chut poslouchat rady.
Nadejnou cestou je tu vycvik - s poslusnosti se zveda i sebevedomi psa ... proste pokud se zlepsi vazba na vas, ujasni si pozici v rodine, bude si vedoma sve ceny, bude se mit radeji, zklidni se a bude lepe

jindriska
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 07:26
- Nahlásit

Petra
taky si nemyslím, že kastrace vyřeší vaše trable. Přimlouvám se za fenečku, zvažte to ještě a popřemýšlejte. Rada Locca je rozumná. Zkus si přečíst článek o kastraci na http://psiskolafalco.web3.cz/vycvik.htm#_kastrace

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:42
- Nahlásit

Petra

vaše fenka je pořád ještě dost mladá na to, aby se dokázala v rozumném časovém horizontu naučit základní poslušnosti. Doporučuji Vám zajít na nějaký cvičák ve vašem okolí, nastínit tam svůj problém a začít aktivně s fenkou cvičit. Od toho cvičáky jsou, aby tam chodili i začátečníci a od zkušených lektorů se naučili se psem pracovat. Kupte nebo půjčte si také nějakou knížku o výcviku psa. Nebojte, pokud bude z Vaší strany či Vašich rodičů dostatek trpělivosti a opravdové chuti fenku něco naučit, nic není ztraceno a určitě to Vy i Rita zvládnete. Přeji hodně štěstí.

Usanda
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 21:12
- Nahlásit

S kastrací bych být vámi počkala, tím ji opravdu srazíte. Uvědomte si, že i jiní psi venku to poznají a můžou si na ní vybíjet zlost a terorizovat ji, protože to nebude plnohodnotná fena.
Chce to odpovědný přístup, trpělivost,s někým se poradit. Já mám psa z útulku, který se bál stébla trávy, když bylo šero a při každém hluku měl tendence utéct pryč. Je to o učení nejen psa, ale i pána.Správným přísptupem se dá všechno zvládnout aspon na přijatelnou hranici.
Pes z útulku potřebuje pevnou hierarchii ve smečce mnohem víc než kterýkoliv jiný, je to pro něj znak stability. Teprvepak se bude cítit bezpečně.

Anonymní
# Zasláno: 18 Dub 2005 21:49
- Nahlásit

Taky bych s kastrací počkala.Potřebujete její seběvědomí zvyšovat.Po operaci se bude cítit zranitelná.Vypadá to,že nevíte jak jí vychovávat,kdy jí vhodně pochválit a na to by jste se měli zaměřit.Skuste najít někoho,kdo rozumí myšlení psů a choďte s ním na vycházky.Nemusí to být vůbec kynolog docházející na cvičák.Zkuste si podat inzerát,kdo by byl ochoten pomoci s výchovou psa.
Usanda
Nemyslím si,že psy berou vykastrovanou fenu jako neplnohodnotnou.Jde o povahu feny,jak se prosadí ve smečce.A to může i kastrovaná.

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 07:16
- Nahlásit

Jde o povahu feny,jak se prosadí ve smečce.A to může i kastrovaná.

s tím souhlasím. Strejda měl střední černou kníračku, která byla kastrovaná ze zdravotních důvodů a na temperamentu a schopnosti prosadit se ve společnosti jiných psů naprosto neztratila. Spíš naopak....byla dost dominantní a ani velký NO od sousedů si na ni netroufl......

Usanda
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2005 19:07
- Nahlásit

S tou kastarcí, nemyslím to na všechny fenky,a le pokud je jejich fenka tak sumbisivní, jak Petra píše, určitě to nebude mít lehké.
Venku nechodí jen správně socializovaní psi a fenka kastrovaná a ještě ustrašená je lehký cíl. Samozřejmě pokud by její páníčci vyzařovali sebevědomím a plně jí poskytovali oporu, tak by to bylo jiné a myslím,že by byla venku v pohodě.

¨Petra
# Zasláno: 20 Dub 2005 20:49
- Nahlásit

Všem moc děkuji za názory a rady. Ráda je pošlu rodičům k přečtení a zvážení té kastrace. Děkuji.

Petra
# Zasláno: 24 Dub 2005 19:54
- Nahlásit

Rodičům jsem dala přečíst vaše rady, ale byli již rozhodlí na kastraci s Ritou jít a tak to má už Rita za sebou. Rozhodli se tak z důvodu nechtěné březosti, kdyby se stalo, že jim uteče, ale také z důvodu vyvarování se rakoviny "cecíků", jak se dočetli v různých článcích.
Ale co nás všechny překvapilo a řekla bych i vyděsilo, bylo to, že pan doktor po operaci rodičům sdělil, že Rita má v břišní dutině známky většího bodného zranění. Pravděpodobně prý byla bodnuta ostrým předmětem - ( asi nožem ) a že to muselo být velice bolestivé a hluboké. Myslíme si, že možná to co Rita prožila jako malé štěňátko má za příčinu její ustrašené chování. Otec na ní zpočátku nemohl promluvit (má hluboký hlas), jinak se vždy počůrala a utekla se schovat. Ale v současnosti je to již lepší. Je možné, že i přes veškerou péči a důslednost se Rita nezmění?

Locco
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 20:36
- Nahlásit

i u psu plati, ze cas leci (jen je otazka kolik casu bude potreba)
ale v zadnem pripade to nemuzete nechat jen tak - par rad, jak dodat psovi sebevedomi tu zaznelo a dalsi vam urcite doplni kazdy zkuseny cvicitel

Usanda
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 10:23
- Nahlásit

Chce to čas, hodně času. Vyvarovat se doma rychlých pohybů, křiku, hádek!!!Nekárat ji, nesnažit se ji ted vychovávat. Nejdřív se potřebuje uklidnit a pak teprve cvičit. Mluvit na ni klidně, pokud možno když si ji hladíte,tak ne moc po hlavě,ale spíš velké hlazení na velkou plochu těla, přitom na ni klidně mluvit. Masáže To pomůže, při nich se pejsek úplně uvolní.No a trávit s ní spoustu času.
Musíte být trpělivý, někteří pejsci nejsou v pohodě ani po roce u nových majitelů,tak nikam nespěchejte.

niniel
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 23:01
- Nahlásit

Petra
Odbouravani stresu je zalezitost na roky. Kdyz si vzpomenu, jak jsem odnaucovala jednoho psa strachu z veterinare-trvalo mi to rok a pul. Ze zacatku se klepal, ztuhnul a nehnul se z mista. Ted tam chodi v pohode a uz u toho i vrti ocasem Preju hodne stesti.

malika
# Zasláno: 28 Dub 2005 13:20
- Nahlásit

Petra
a přemýšleli ste o cvičáku? myslim že by vám tam mohli pomoc spíš než s ovladatelností tak s resocializací ... ale je pravda že to chce hodně trpělivosti...

kamila
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2005 12:48
- Nahlásit

má někdo zkušenosti se starším psem z útulku? uvažuji napřesrok o pejskovi- mám 5-leté dítě. chtěla jsem koupit štěně společ. plemene, ale kamarádka mi radí psa z útulku (sama má a je prý moc vděčný). měla jsem před lety starší fenu boxera a bez problémů si na mě zvykla a za týden již chodila bez vodídka jako bych ji měla od štěněte. ale protože mám malé dítě (a chci mít další), mám trochu obavy jak by sžívání se starším psem probíhalo. pracovníci útulku by měli poradit...ale přeci jen... nemáte někdo takovou zkušenost? díky předem. (netrvám na čistokrevné rase,ale limitem je velikost - max 30cm).

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2005 13:09
- Nahlásit

kamila

my jsme si s přítelem vzali k našemu 14měsíčnímu choďákovi psa z útulku. Podle všeho je to kříženec chodského psa s howavartem. Je veliký asi jako dlouhosrstý NO a je to náš miláček. My zatím děti nemáme, takže jsme si troufli i na tak velkého pejsu, je to super kamarád, svou smečku si bedlivě střeží. Dřív nezbední kluci z ulice lezli do zahrady a "kradli" švestky, teď už by si nikdo netroufl - pes hlídá a fest.
Vzít si psa z útulku je dobrý skutek a je k němu taky třeba jistá dávka obětavosti. Taky je třeba, aby člověk už aspoň trochu měl zkušennosti s výchovou psů, protože u starších psů z útulku to bývá někdy trochu oříšek......Tomu našemu je cca 5 let.
I pokud máte malé děti, nic nebrání tomu, abyste si psa z útulku vzala, ale v tom případě by bylo lepší zajít do útulku, kde mají zrovna umístěna i štěňátka. Štěně, ať je to voříšek z útulku či čistokrevný pes z vynikajícího chovu, postupně naučíte všemu co je třeba a naučíte dítě i psa chovat se tak, aby si byli vzájemně kamarády a neubližovali jeden druhému.
Dospělí psi z útulku mají velmi často špatné zkušennosti s lidmi a poměrně často i s dětmi. My např. zjistili, že ten náš děti nemá rád. Pokud potkáme venku dítě, které nekřičí a chová se "jakoby nic", pak si ho pes nevšimne, ale pokud se např. děti smějí nahlas, vykřikují či rozhazují rukama, náš pes by po nich vystartoval. (Samozřejmě ho vodíme mezi lidmi na vodítku.)
Prostě chci říci, že u dospělého psa z útulku nemůžete vědět, co se mu kdy stalo, co mu kdo provedl, a tudíž zprvu vůbec nemůžete odhadnout jeho reakce v daných situacích......
Takže pokud máte děti, pořiďte si raději štěně.

Anonymní
# Zasláno: 3 Čen 2005 19:43
- Nahlásit

Nemyslím si,že k dítěti by si neměli brát staršího psa. chce to najít dobrý útulek, poradit se tam, vzít si vyhlédnutého psa na procházku i s dítětem,abyste viděla,jak se oba k sobě chovají.
Neberte si však psa staršího tak 8let, tam by už mohli mít nějaké začínající zdravotní problémy,které by se mohly ukázat ze začátku zvykání doma.
Taky bych nedoporučila kokra-jednak bývají náročnější na výchovu a děti je rádi tahají za uši. Naprostá většina kokrů mívá problémy,záněty s ušima,tak aby nedošlo k problémům.
Jinak bych možná vzala fenku než psa a menšího než je váš syn.
I starší psi si taky rychle zvyknou,jsou čistotní a většina i poslouchá

Vladimir
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2005 20:01
- Nahlásit

Anonymní
chce to najít dobrý útulek

Nie je utulok ako utulok. Niekde robia profici a velki nadsenci a niekde je to ine. Najst ten dobry s dobrymi odbornikmi, ktori Vam uprimne a dobre poradia, je zaklad. Lebo inak je to loteria. Mozno vyhrame mozno nie. A to uz je pre cloveka, ktory to "s psami vie".

haha
# Zasláno: 4 Čen 2005 19:47
- Nahlásit

já osobně psa z útulku k dětem nedoporučuju, lepší je vzít si štěně bez negativních zkušeností z lidmi a vychovat si ho podle svého, dospělí psi u kterých nevíme co mají za sebou se můžou třeba i dlouhou dobu projevovat jako nekonfliktní a najednou se setkají z podnětem který jim připomene minulost a jejich reakce jsou nepředvídatelné, jeden z mých psů kterého jsem získala v 7 měsících takže jako štěně např. naprosto nenávidí malé chlapce, což jsme zjistili asi po 5 měsících protože do té doby se prostě z žádným malým klukem nesetkal, jinak holky mu nevadí a klidně si s nima hraje,takže bych si opravdu radši vzala štěně které si na děti zvykne

Usanda
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2005 20:44
- Nahlásit

haha
Takhle jednomyslně odsoudit takové psy se mi zdá příliš. Divila by ses,jak silní dokážou psi být v lásce k lidem i přesto,že jim někdy někdo ublížil. A většina psů lidi i děti zbožňuje! Je jasný,že nejde jít a vzít si jakéhokoliv psa. Ale v útulku už většinou ví, který pes děti rád nemá a který je má naopak rád.
Taky pisatelka nemá až tak malé dítě- 5ti letému psovi se dá v základech vysvětlit,že nemůže psovi dupat po hlavě atd atd.
Psa z útulku bych se nebála, pokud má se psem zkušenosti a pokud si vybere dobrý útulek.

Vladimir
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2005 21:05
- Nahlásit

Usanda
Takhle jednomyslně odsoudit takové psy se mi zdá příliš. Divila by ses,jak silní dokážou psi být v lásce k lidem i přesto,že jim někdy někdo ublížil.

Velka pravda. Moj posledny pripad asi polrocny kzizenec z ulice. Tak idelneho psa k detom som davno nevidel. Bol u mna v byte viac ako dva tyzdne, kym som ho umiestnil, tak som ho dostatocne otestoval. Ten pes viac menej nikdy nemal domov. A najviac travil cas s detmi na ulici, ktore ho i prikrmovali. A ten vstah, a nieco ako to comu ludia hovorime "vdacnost" po tyzdni co bol u nas. Neobvykle, az neuveritelne ako si "vazil", ze niekde patri.

Tony
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2005 22:41
- Nahlásit

haha
jeden z mých psů kterého jsem získala v 7 měsících takže jako štěně např. naprosto nenávidí malé chlapce, což jsme zjistili asi po 5 měsících protože do té doby se prostě z žádným malým klukem nesetkal

Předpokládám, že toto se Kamile stát nemůže, když půjde do útulku už s dítětem a budou mít možnost se tam vzájemně poznat.

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2005 22:52
- Nahlásit

haha

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2005 22:57
- Nahlásit

haha
Já osobně bych byla zase docela pro psa z utulku.... Moje babička pejsana z útulku má, brala si ho, když mi bylo 9. Já jsem se snažila ho něco naučit a celkem uspěšně a to mu v době, kdy si ho babička brala bylo asi 5 nebo 6 let. Pejsan mě začal potom poslouchat a dlouhou dobu sem byla jediná, koho bral a kdo ho mohl pustit z vodítka. Chodil se mnou i na výlety se skautem (tam bylo dětí požehnaně) a nebyl žádnej problém, snad jen ten, že si chtěl pořád hrát.
A je fakt, že babička tehdy vybírala stylem "Dovezte mi nějakýho malýho, ne moc chlupatýgho pejska do paneláku." To bylo všechno, protože tehdy byly obrovský mrazy a utulky měly problémy, tak aspon jednomu tulákovi pomohla...
Jasně, mohla to být náhoda, štěstí... Ale nevim, na to, že se bál ruky, když přišel k nám, tak se jednou jedinkrát proti nám nezachoval agresivně. A asi jen jednou se choval agtresivně k jinýmu člověku a to tehdy, když dědu otravovala ožralá ženská.

Vladimir
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2005 14:23
- Nahlásit

Este raz sa pokusim napisat, to co som uz pisal. Ak nemate priamy kontakt s odbornikom, ktory toho konkretneho psika trocha "pretestoval", je to loteria. Mozte mat uzasneho bezproblemoveho psika alebo psika, ktory vas privedie na pokraj "psychyckeho zrutenia sa". Ja radim, ak si o sebe nemyslite, ze sa v psoch velmi dobre vyznate, vezmite psa z utulku ci z ulice len po konzultacii s odbornikom, ktoremu osobne doverujete. Ak samozrejme nie ste hazardny hrac.

haha
# Zasláno: 5 Čen 2005 19:13
- Nahlásit

z útulku jsem měla sice jen jednoho psa bohužel byl nemocný a po třech dnech mi uhynul ale všichni mí ostatní psi kromě čtyř byli nalezenci nebo psi kteří mi byli z různých důvodů darováni , netvrdím že všichni psi z útulku musí být problémoví ale u většiny opuštěných psů nějaký problém je , taky vím z vlastní zkušenosti že z mých doposavaď dvaceti psů nemuselo děti 15 z nich a ti všichni se ke mě dostali jako odložená zvířata
netvrdím že nejsou tito psi schopní navázat hluboký vztah maitelem nebo s jeho dětmi ale nikdy u takového zvířete nevíme čím prošlo takže je to můj názor že bych radši radila štěně zvlášt pokud si chce kamila pořídit větší plemeno

Tony
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2005 20:10
- Nahlásit

haha
Souhlasím, štěně bude vždycky lepší, jenom poznámka, pro staršího psa jsem byla i proto, že Kamila psala, že pes má mít maximální velikost 30 cm... ne větší.

kamila
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 08:32 - Změnil/a: kamila
- Nahlásit

díky všem za odpovědi.

kamila
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 08:33
- Nahlásit

díky všem za odpovědi. já se staršího psa nebojím, protože jsme psy vždy měli a pes z naší rodiny poslouchal hlavně mě, moji rodiče tu potřebnou autoritu neměli. nejsem ale příznivcem nějakého drilu, stačí mi, když pes poslechne napodruhé. rizika jsem si vědoma, přeci jen děti mají někdy nevypočitatelné reakce (syn je zvyklý na psa babičky, je to boxer a tyhle psy hned tak něco z klidu nevyvede). odborník však nejsem, odhadnout povahu psa z krátké procházky snad ani nejde. takže jsem si pro sebe udělala závěr, že pokud útulek, tak leda štěně. je to lepší varianta, než se splést a pak psa vrátit pro kolize s děckem. oba budou chudáci - dítě se třeba naučí psů bát a pes se opět zklame. ještě jednou dík.

kamila
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 08:42
- Nahlásit

ps. a ještě něco- starého psa opravdu novým kouskům nenaučíš. moje fena boxera, kterou jsme si vzali od "množitelky" byla cca 6let stará. nenáviděla kokry. nikdy jsem jí to neodnaučila, měla s nimi zřejmě zlou zkušenost. pokud jsem zahlédla kokra, musela jsem ji pořádně držet a chlácholit. pokud kokr nedejbože přiběhl k nám a nebo dokonce zavrčel, měl to spočítané. jednou dokonce přervala karabinu a pes dostal takovou lekci, že se nám pak uctivě vyhýbal. prostě, psi útulkoví mají jistě své zlozvyky a ty se dají jen těžko odstranit. lze se s tím naučit žít, pokud to není agresivita k lidem. jasně, kokr není můj favorit, bývají to nervózní psi. pokud se pořádně nevylítají v poli. Majitelé z města jim často odpírají vybití lov. pudu, a pak jsou s nimi potíže.

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2005 16:55
- Nahlásit

kamila

jak ses rozhodla je prima - štěně z chovu, či štěně z útulku....ale dovoluji si nesouhlasit s tvým tvrzením "že starého psa novým kouskům nenaučíš..."
Náš 14 letý knírač se celý život učí novým věcem. Když mu bylo deset let, přestal skákat na boudu jako to vždy dělal---už to prostě nesvedl...Tak jsme mu na boudu vyrobili "stupačky" a během jednoho odpoledne tréninku si na boudu lezl "po štaflích"...chce to vše jen čas a trpělivost.
Náš nejnovější přírůstek - cca 5letý pes z útulku neuměl nic, když jsme si ho vzali před třemi týdny a teď už slyší na nové jméno, přijde na zavolání, dává pac, už začíná pomalu reagovat i na "sedni", zvládá "zůstaň"......Už není žádný mladík, ale naše péče, důslednost a láska s ním dělají divy

Sendy
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2005 18:11
- Nahlásit

Kdo hledá nového společníka, resp.společnici, mrkněte sem http://kpchp.webz.cz/novinky.html . Chodský pes je plemeno velice přizpůsobivé, učenlivé, nekonfliktní, milující děti i jiná zvířata. Sama jsem si před půl rokem vzala ke svému stávajícímu chodovi podobně postiženého (odloženého páníčky) 8 letého choda. Vše bez problémů, je to zlatíčko.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání